Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@luckyhorse11 píše:
No každopádně to nijak neprověřují, pokud jste na rodičovské dovolené. Stačí čestné prohlášení. Jinak možná chtějí potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele.
já si hlavně myslím, že by musel finančák prověřovat přiznání manžela, ne tazatelky. A jeho by pak penalizoval.
Ja som bola na rodicovskej cely rok a teraz v listopadu som nastupila do prace.
Za tie 2 mesiace mam prijem do 68 000Kc, ale niekedy v unoru mi zamestnavatel poslal nejake odmeny a neviem sa dopatrat vyplatnej pasky tj. neviem kolko to bolo v hrubom.
Teda ak to teoreticky presvihnem, tak to bude o par korun ![]()
Tak asi to riskneme - uplatinime zlavu a budeme cakat co sa bude diat ![]()
Příspěvek upraven 08.01.13 v 21:49
Pokud jsi mela loni nejaky prijem, musi ti zamestnavatel dat potvrzeni o zdanitelnych prijmech, nebo za tebe danove priznani podat( o to bys ale mela pozadat, pak by sis musela pozadat i o to potvrzeni - kvuli manzelovi). Kopii ( pokud si budes delat priznani sama, budes potrebovat original pro svoje priznani, jinak muzes rovnou prilozit original) prilozis k danovemu priznani manzela a k tomu cestne prohlaseni, ze jine zdanitelne prijmy nez z tohoto zamestnani jsi ten rok nemela.
A ty si nebudes delat danove priznani? Meli by ti vratit nejspis vsechny zaplacene dane… takze ti bud zamestnavatel da sam potvrzeni, nebo ho o provedeni danoveho priznani budes do poloviny unora zadat, ne? Tak si muzes rovnou rict o potvrzeni, rozhodne nemusis hledat vyplatni pasky…
Danove priznani bude robit zamestnavatel, ale to som vzdy iba podpisala.
Tak ked to budem podpisovat, tak si vypytam povrzeni.
Dakujem
@mroe zaměstnavatel za nikoho daňové přiznání nepodává. Pouze provede tzv. roční zúčtování daně. To se zakládá do složky zaměstnance a nikam se neposílá. Pochybuju, že mzdovka rovnou při podpisu prohlášení vydá potvrzení o příjmu. To musí totiž obsahovat údaje o rpvedeném ročním zúčtování, což asi nestihne.
@Monika123 žádné potvrzení o příjmu se k manželovému přiznání (nebo zúčtování) nepodává. Pouze Tě tam manžel uvede. Max. doložíš čestné prohlášení, že jsi neměla 68 tis.
@Hanula1212 píše:
@mroe zaměstnavatel za nikoho daňové přiznání nepodává. Pouze provede tzv. roční zúčtování daně. To se zakládá do složky zaměstnance a nikam se neposílá. Pochybuju, že mzdovka rovnou při podpisu prohlášení vydá potvrzení o příjmu. To musí totiž obsahovat údaje o rpvedeném ročním zúčtování, což asi nestihne.
@Monika123 žádné potvrzení o příjmu se k manželovému přiznání (nebo zúčtování) nepodává. Pouze Tě tam manžel uvede. Max. doložíš čestné prohlášení, že jsi neměla 68 tis.
Tomu nerozumim. Takze pokud si delam danove priznani sama, tak k manzelove priznani prikladam svoje potvrzeni a prohlaseni, ze jsem jiny prijem nemela( tedy, ze to nebylo vice nez 68 tis.) - tak mi to bylo sdeleno na FU a dvakrat jsme to tak udelali. A pokud za me rocni zuctovani dane dela zamestnavatel( pro me jako zamestnance v tech pojmech neni zadny rozdil, pro me je to slovickareni, vysledek je stejny) - tak nemusim k manzelove priznani doplnovat ani cestne prohlaseni? Tak tomu fakt nejak nerozumim…To si to jako zjisti nekde sami, nebo to budou manzelovi jen tak verit? ![]()
Jak u přiznání, tak u prohlášení to funguje podobně. V práci podepisuje zaměstnanec v prohlášení, že všechny údaje, které uvedl, jsou správné. A za to si taky sám zodpovídá. Podobně na FÚ - na konci přiznání je napsáno: prohlašuji, že veškeré údaje jsou správné + podpis. Takže je to vlastně taky prohlášení Ano, vím, že některé úřednice FÚ a mzdovky toto prohlášení vyžadují, ale oporu v zákoně to nikde nemá. Je to jen papír navíc. A už vůbec se nedokládá potvrzení o výši toho příjmu, tak jak jsi psala. Proč by mzdovka mého manžela měla vědět, kolik jsem si kde vydělala. Manžel si za údaje uvedené v prohlášení zodpovídá sám, pokud by se zjistilo, že lže, pak si následky taky ponese manžel, takže účetní to může být šlumák. Přílohy, které musí vyžadovat, jsou uvedeny v zákoně o daních z příjmu v §38l. A jak může mzdovka vědět, když jí napíšu čestné prohlášení, že nelžu?
Mne osobne prijde logicke, ze kdyz si manzel odecita z dani manzelku, tak by mel logicky prilozit jeji cestne prohlaseni, ze ten prijem nemela( nebo mela do povolene vyse). Danove priznani podepisuje on, ne jeho manzelka. Prikladat potvrzeni nebo jen cestne prohlaseni pro mzdovku( ja to tak nedelam, podavam si priznani sama, nejen kvuli tomu) mi prijde stejne logicke jako prikladat potvrzeni o zaplacenem penzijnim nebo zivotnim, nebo urocich hypoteky. Doklada to tu skutecnost stejne. Jaky je mezitim rozdil? To by se pak nemuselo dokladat nic, ne? Je to prece uplne stejne…
Tvůj názor Ti neberu, jen jsem napsala, že to není povinná příloha a dokládat se nemusí ani k přiznání ani k prohlášení. Pracuju na FÚ a věř, že spousta lidí přrdloží maximálně to, co je uvedeno jako povinná příloha víc ani ťuk. Lidí jako ty, co to berou logicky, moc není!
@Hanula1212 píše:
Tvůj názor Ti neberu, jen jsem napsala, že to není povinná příloha a dokládat se nemusí ani k přiznání ani k prohlášení. Pracuju na FÚ a věř, že spousta lidí přrdloží maximálně to, co je uvedeno jako povinná příloha víc ani ťuk. Lidí jako ty, co to berou logicky, moc není!
Prosim ta a ked by manzel odpocital odpocitatelnu polozku na manzelku. Preveruje si FU nejako ci skutocne ta manzelka nemala prijem vyssi ako 68 000Kc.
Resp. su tam nejake pokuty ak by sa zistilo, ze manzelka mala o par korun vyssi prijem ako 68 000Kc okrem toho, ze preplatok by sa musel vratit.
Dakujem
No, jak to napsat
Pokud manžel uplatní slevu na manželku a následně se zjistí, že manželka měla příjem vyšší než 68tis. musí samozřejmě částku, kterou díky tomuto získal, vrátit. Pak záleží na tom, jestli to člověk dodaní sám v dodatečném přiznání, pak je „trestem“ úrok z prodlení, pokud to dodaní úřad sám, pak kromě úroku ještě penále. A jestli to FÚ prověřuje? Z mé praxe: Měla jsem ročně asi 800 přiznání fyz. osob, (kromě toho silnička, právnické osoby, závislá činnost, srážkovka a další) vše v prvních 3 měsících roku, z toho asi pětina uplatňovala manželku. Vše prověřit a vrátit zhruba do 20.3., na to abych prověřovala příjmy všech manželek fakt není čas. Pokud jsem měla prohlášení, že manželka nemá příjem nebo podle narození dítěte bylo jasné, že je asi na rodičáku, tak jsem to neřešila vůbec. Akorát pokud jsem měla pochybnosti, např. u důchodců, pokud jsem věděla, že manželka podniká. Jinak ne. To by vás musel někdo „napráskat“ Nevím, jak to chodí na jiných FÚ, ale pole mého názoru je to podobné. Ale nechci nikomu říkat: vybodněte se na to, stejně to nikdo nekontroluje.
Já, pokud bych např. byla 9 měsíců na rodičáku a 3 měsíce pracovala a mzda by částku překročila o nějakou tu stovku, tak bych to možná riskla, ale pokud bych celý rok chodila do práce, tak bych to neriskovala!
@Hanula1212 píše:
No, jak to napsatPokud manžel uplatní slevu na manželku a následně se zjistí, že manželka měla příjem vyšší než 68tis. musí samozřejmě částku, kterou díky tomuto získal, vrátit. Pak záleží na tom, jestli to člověk dodaní sám v dodatečném přiznání, pak je „trestem“ úrok z prodlení, pokud to dodaní úřad sám, pak kromě úroku ještě penále. A jestli to FÚ prověřuje? Z mé praxe: Měla jsem ročně asi 800 přiznání fyz. osob, (kromě toho silnička, právnické osoby, závislá činnost, srážkovka a další) vše v prvních 3 měsících roku, z toho asi pětina uplatňovala manželku. Vše prověřit a vrátit zhruba do 20.3., na to abych prověřovala příjmy všech manželek fakt není čas. Pokud jsem měla prohlášení, že manželka nemá příjem nebo podle narození dítěte bylo jasné, že je asi na rodičáku, tak jsem to neřešila vůbec. Akorát pokud jsem měla pochybnosti, např. u důchodců, pokud jsem věděla, že manželka podniká. Jinak ne. To by vás musel někdo „napráskat“ Nevím, jak to chodí na jiných FÚ, ale pole mého názoru je to podobné. Ale nechci nikomu říkat: vybodněte se na to, stejně to nikdo nekontroluje.
Já, pokud bych např. byla 9 měsíců na rodičáku a 3 měsíce pracovala a mzda by částku překročila o nějakou tu stovku, tak bych to možná riskla, ale pokud bych celý rok chodila do práce, tak bych to neriskovala!
Dakujem za reakciu ![]()
Luciasek00 Zdravim Vas, chtela jsem se zeptat, zdaa nevite jak je to se slevou - dane na manzelku..Kdyz mam jeste na vedlejsi cinnost zivnost, ale kdyz secteme vsechny prijmy z hlavniho a z vedlejsiho pomeru, tak nam to neda tech 68..Mame narok, nebo kdyz mam tu zivnost, tak se to na nas nebude vztahovat? nevite jak je to?.Diky moc za odpovedi