Sleva na dani na vyživovanou manželku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3234
9.3.11 19:06
barvik píše:
Michaela23 píše:
já to podávala loni kdy jsem byla na RD,taky jsme neměla příjem nad 68tis a účetní mu právě řekla,že když už mu z platu odečetla slevu na dani na dítě a díky tomu že má tak malý plat a tím pádem i malé odvody,že už mu tam odečíst nemá co.takže nevraceli nic.Takže podle mě na tom platu určitě záleží. Snad napíše někdo kdo tomu rozumí :palec:
Já myslím, že tvá účetní loni udělala chybu… Od zaplacený daně odečteš slevy (tzn. na poplatníka,manželku aj.), pokud jsou tyto větší než zaplacená daň, tak se ti započtou pouze do výše daně. Nárok na daňový bonus za dítě jsi ale měla, tak ti ho měli vrátit… Je to jediný případ, kdy FÚ vrátí peníze, bez ohledu na výši zaplacené daně. Nevím jestil je to srozumitelné :) stačí si ale stáhnout interaktivní formulář, na internetu jistě najdeš a zkus si to vypočítat :))

daňový bonus na dítě vracejí manželovi každý měsíc ve výplatě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3483
9.3.11 19:08
Michaela23 píše:
barvik píše:
Michaela23 píše:
já to podávala loni kdy jsem byla na RD,taky jsme neměla příjem nad 68tis a účetní mu právě řekla,že když už mu z platu odečetla slevu na dani na dítě a díky tomu že má tak malý plat a tím pádem i malé odvody,že už mu tam odečíst nemá co.takže nevraceli nic.Takže podle mě na tom platu určitě záleží. Snad napíše někdo kdo tomu rozumí :palec:
Já myslím, že tvá účetní loni udělala chybu… Od zaplacený daně odečteš slevy (tzn. na poplatníka,manželku aj.), pokud jsou tyto větší než zaplacená daň, tak se ti započtou pouze do výše daně. Nárok na daňový bonus za dítě jsi ale měla, tak ti ho měli vrátit… Je to jediný případ, kdy FÚ vrátí peníze, bez ohledu na výši zaplacené daně. Nevím jestil je to srozumitelné :) stačí si ale stáhnout interaktivní formulář, na internetu jistě najdeš a zkus si to vypočítat :))
daňový bonus na dítě vracejí manželovi každý měsíc ve výplatě.

Tak to potom jo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
9.3.11 19:12
KaackaM píše:
Moc vam dekuji, jsme zase chytrejsi, jeste ze vas mam:-))na dar zadne potvrzeni nemam, proste mi na ucte pristala urcita castka:-)

pokud ti jde o to, jestli se dar počítá do těch 68 tis, tak dle mého počítá - není vyjmenován mezi tím, co se nepočítá, takže dle mého názoru bys ho měla započítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
9.3.11 19:18
KaackaM píše:
Moc vam dekuji, jsme zase chytrejsi, jeste ze vas mam:-))na dar zadne potvrzeni nemam, proste mi na ucte pristala urcita castka:-)

Dar ale musíš dát ty (tvůj manžel), pokud si to chceš odečíst z daní. Tzn. dáš dar, nějaké instituci, třeba 1000,– a to si můžeš napsat do daňového přiznání. Že ti někdo (v tvém případě maminka) pošle nějakou sumu, v tomhle nehraje vůbec žádnou roli. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.11 19:23

Můžu se prosím zeptat?

Může si odečíst manžel mně a děti když je živnostník a živnost nemá celý rok?Plat má cca 30 000,–Má to cenu?Moc díky.

• Citovat
  • Upravit
642
9.3.11 19:28
Les2311 píše:
KaackaM píše:
pokud ti jde o to, jestli se dar počítá do těch 68 tis, tak dle mého počítá - není vyjmenován mezi tím, co se nepočítá, takže dle mého názoru bys ho měla započítat.

Tohle není pravda, to že ti někdo (v tvém případě příbuzný) dá nějaké peníze, není pro tebe žádný zdanitelný příjem, který by se ti kamkoli započítával. Ani s prvním příspěvkem od Les2311 nesouhlasím, daňové přiznání se počítá mnohem složitěji. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
9.3.11 19:37
E.K.L. píše:
Les2311 píše:
KaackaM píše:
Tohle není pravda, to že ti někdo (v tvém případě příbuzný) dá nějaké peníze, není pro tebe žádný zdanitelný příjem, který by se ti kamkoli započítával. Ani s prvním příspěvkem od Les2311 nesouhlasím, daňové přiznání se počítá mnohem složitěji. :wink:

E.K.L. - ad první příspěvek - však já nepsala postup vyplnění daňového přiznání, jenom jsem osvětlovala, proč někomu vrací víc a někomu míň a napsala jsem „zjednodušeně“. chce to číst vše :wink:

ad dar - sama píšu, že nevím jistě, nicméně opět - nemotej do toho zdanitelné příjmy, o těch jsem vůbec nepsala. jenom jsem podotkla, že dar není vyjmenovaný mezi příjmy (nikoli „zdanitelnými příjmy“, ale „příjmy“), které se pro účel slevy na manželku nepočítají, takže by se počítat měl. dle mého.

Jinak tedy citace přímo zákona:
Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4 a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
Co není vyjmenováno, to se považuje za vlastní příjem manželky a do limitu 68.000 započítává.

Tak ten dar se opravdu počítá, viz články tady:
http://www.podnikatel.cz/…evy-na-dani/
 http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ann
9977
9.3.11 19:52

Mohla bych taky poprosit o radu?
(paní na finančáku, byla tak ochotná, že nic nevím… :-( )

manžel měl živnosťák, ale v polovině ledna měl úraz a do konce srpna byl na neschopence. Pak od 28.října má pozastavenou živnost a je na ÚP. Příjmy neměl žádné a s nemocenskou a podporou se vejde do těch 68tis. A moje otázka¨- když podá přiznání s nulou a udělá si odpočty na pojištění a i na sebe. Můžu si ho i já dát do přiznání jako vyživovaného manžela?

Děkuji za odpověď ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
9.3.11 20:04
Les2311 píše:
E.K.L. píše:
Les2311 píše:
KaackaM píše:
Tohle není pravda, to že ti někdo (v tvém případě příbuzný) dá nějaké peníze, není pro tebe žádný zdanitelný příjem, který by se ti kamkoli započítával. Ani s prvním příspěvkem od Les2311 nesouhlasím, daňové přiznání se počítá mnohem složitěji. :wink:

E.K.L. - ad první příspěvek - však já nepsala postup vyplnění daňového přiznání, jenom jsem osvětlovala, proč někomu vrací víc a někomu míň a napsala jsem „zjednodušeně“. chce to číst vše :wink:

ad dar - sama píšu, že nevím jistě, nicméně opět - nemotej do toho zdanitelné příjmy, o těch jsem vůbec nepsala. jenom jsem podotkla, že dar není vyjmenovaný mezi příjmy (nikoli „zdanitelnými příjmy“, ale „příjmy“), které se pro účel slevy na manželku nepočítají, takže by se počítat měl. dle mého.

Jinak tedy citace přímo zákona:
Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4 a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
Co není vyjmenováno, to se považuje za vlastní příjem manželky a do limitu 68.000 započítává.

Tak ten dar se opravdu počítá, viz články tady:
http://www.podnikatel.cz/…evy-na-dani/
http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…

Čtu poctivě vše :wink: Jen s tím prostě nesouhlasím (ani s tím „zjednodušeně“, ani s těmi „příjmy“). V diskuzích se zde zásadně nehádám, protože mi to nepřijde účelné, takže se nezlob za mou reakci na tvé příspěvky :kytka: , a ať si zakladatelka z toho vybere, co chce. Ahojky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
9.3.11 20:07

ahoj prosím tě a nevíš, zda se do příjmů počítá i proplacená dovolená zaměstnavatelem? Brala jsem 4,5 něs. mateřskou a bylo to cca 60 tis. Kč. Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
9.3.11 20:17
E.K.L. píše: Čtu poctivě vše :wink: Jen s tím prostě nesouhlasím (ani s tím „zjednodušeně“, ani s těmi „příjmy“). V diskuzích se zde zásadně nehádám, protože mi to nepřijde účelné, takže se nezlob za mou reakci na tvé příspěvky :kytka: , a ať si zakladatelka z toho vybere, co chce. Ahojky :mavam:

Ale vždyť já se s tebou taky nehádám - ba naopak, já s tebou SOUHLASÍM. Jak s tím, že daňové přiznání se počítá složitěji, tak i s tím, že dar v tomto případě není zdanitelným příjmem.

Akorát jsem si dovolila upozornit, že mi podsouváš něco, co jsem vůbec nepsala. Já ani nepsala návod k vyplnění přiznání, ani jsem netvrdila, že dar je nutné zdanit. Já v obou případech psala o něčem úplně jiném, než s čím nesouhlasíš :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
9.3.11 20:18
papopy píše:
ahoj prosím tě a nevíš, zda se do příjmů počítá i proplacená dovolená zaměstnavatelem? Brala jsem 4,5 něs. mateřskou a bylo to cca 60 tis. Kč. Děkuju

Ano, počítá, je to normální příjem ze zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
9.3.11 20:20
papopy píše:
ahoj prosím tě a nevíš, zda se do příjmů počítá i proplacená dovolená zaměstnavatelem? Brala jsem 4,5 něs. mateřskou a bylo to cca 60 tis. Kč. Děkuju

Les má pravdu, počítá se tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
9.3.11 20:21
Ann píše:
Mohla bych taky poprosit o radu?
(paní na finančáku, byla tak ochotná, že nic nevím… :-( )

manžel měl živnosťák, ale v polovině ledna měl úraz a do konce srpna byl na neschopence. Pak od 28.října má pozastavenou živnost a je na ÚP. Příjmy neměl žádné a s nemocenskou a podporou se vejde do těch 68tis. A moje otázka¨- když podá přiznání s nulou a udělá si odpočty na pojištění a i na sebe. Můžu si ho i já dát do přiznání jako vyživovaného manžela?

Děkuji za odpověď ;-)

Pokud se v příjmech vejde do limitu, tak můžeš, že by si bude podávat sám přiznání není na závadu. Akorát tedy manžel platil nějaké zálohy na daň, že chce uplatňovat slevy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
9.3.11 20:23

Proplacená dovolená se do příjmu manželky (tedy do limitu 68000) počítá zcela jistě.

Pro zajímavost k předchozí debatě - kloním se k názoru, že do příjmu manželky je nutno počítat i přijatý dar, popř. dědictví. Podle § 3 zákona o daních z příjmů to jsou oba nepochybně příjmy , byť v tomto případě nejsou předmětem daně z příjmů, ale daně darovací, popř. dědické. Navíc, pokud se zamyslíme nad smyslem oné slevy na dani - tedy na vyživovanou manželku/manžela - je to postavené na tom, že ten vyživovaný manžel nemá vlastní příjmy a je tedy tím druhým vyživován. Příliš mi do toho nesedí situace, kdy „vyživovaný“ manžel bude mít milionové příjmy z darů, ale pořád by byl pokládán za osobu bez příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák