Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky,tak uý to máme podané
Dělali jsme si to sami přes FÚ
Do čestného prohlášení jsem napsala:
já jméno příjmení,rč.....,trvale bytem...... čestně prohlašuji,že jsem v roce 2011 neměla zdanitelné příjmy přesahující částku 68 000,–
Dobrý den,mám takový dotaz ohledně daní (kupodivu
),s manželem jsme svoji od 16.7.2011,ale máme spolu už dvouletou dcerku,dá se tedy uplatnit sleva na dani na vyživovanou manželku zpětně až do pobírání RP na dceru?na RP jsem od srpna 2010…a když jsme se brali v půlce roku,tak nám vrátí polovinu nebo jak to je??v tomhle se totiž vůbec nevyznám ![]()
No, jelikož si manželka až od půlky roku 2011, tak slevu na manželku může manžel uplatnit pouze za ten půlrok, tj. dostanete půlku, pokud splňuješ podmínku příjmu do daného limitu.
Jen upřesním - sleva bude za 5 měsíců, tedy od srpna. Podmínka manželství musí být splněna k prvnímu v měsíci.
Hanula1212 píše:
Jen upřesním - sleva bude za 5 měsíců, tedy od srpna. Podmínka manželství musí být splněna k prvnímu v měsíci.
Aha, díky za upřesnění, já myslela, že je to jak u dítěte, kdy stačí, že je to v průběhu měsíce…
a jak je to u matek co nejsou provdané ale s otcem dítěte žijí taky si můžou partnekru odečíst z daní? nebo musí být manželé?
a neví ještě nekdo jak to je u měsíčního odečtu nebo snížení daní na dítě nevím teď jak se tomu přesně říká. Kdýž je žena na mateřské a má děti z předchozího vztahu a zároveň jedno společné a partner s ní žije v jedné domácnosti. Tak žena si nemůže nic odečítat z mateřské ale partner jo na to svoje a může i na ty které má v péči matka? a on jen zdílí společnou domácnost…
Pokud nejsou manželé, může pouze na svoje. Pokud si manželčino dítě neosvojí.
Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli můžu dat manželku do daní,když byla celí rok 2011 na mateřské dovolene a její mateřské za daný rok byla91200kč.
No, na mateřské celý rok být nemohla, mateřská je maximálně 37 týdnů (s dvojčaty), pak už je na rodičovské. A jinak pokud by ten příjem 91 200,– byl opravdu z mateřské, tak by sis ji odepsat nemohl, protože překročila 68 tis. Takže je potřeba to spočítat, jako její příjem se počítá nemocenská, mateřská a zaplacená dovolená, nepočítá se rodičák.
Ahojte,
prosim Vas co sa teoreticky stane, ked napisem cestne prehlasenie, ze moj prijem nebol vyssi ako 68 000Kc - manzelovi na zaklade toho vratia dan.
Preveruje nejako FU, ze moj prijem je skutocne do 68 000Kc?
Totiz ja to budem mat velmi tesne a preto ma to teoreticky zaujima ![]()
Ak by na to prisli, tak je mi jasne, ze dan treba vratit. Neviete ci tam je aj penale?
Ked ja totiz teraz neviem, ze ci moj prijem bol do tych 68 000…pravdepodobne ano, ale neviem to na 100%…mozno som to prekrocila o par korun - chyba mi informacia od zamestnavatela.
Dakujem
No každopádně to nijak neprověřují, pokud jste na rodičovské dovolené. Stačí čestné prohlášení. Jinak možná chtějí potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele.
Zaměstnavatel ti musí poskytnout přehled o tvých příjmech, mně to automaticky posílají v lednu domů poštou.