Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Citace:
„Darovací daň se neplatí, pokud došlo k daru mezi příbuznými, ať už jde o příbuzné v přímé řadě (sourozenci, děti, rodiče), či o vzdálenější rodinné příslušníky jako bratrance, tety a strýce. Daň platí pouze osoby z tzv. třetí skupiny.“
Teď nevím jestli je to na mě… ![]()
Pokud ano, nepsal jsem, že se z daru vždy platí darovací daň, ale že je předmětem daně darovací. A na tom trvám. Nicméně na podstatě věci to asi nic nemění.
Vetinari píše:
Teď nevím jestli je to na mě…
Pokud ano, nepsal jsem, že se z daru vždy platí darovací daň, ale že je předmětem daně darovací. A na tom trvám. Nicméně na podstatě věci to asi nic nemění.
Ne to nebylo konkrétně na tebe, to bylo jen tak do pléna. ![]()
Protože od začátku se tu diskutuje o tom, zda zakladatelka si peněžitý dar od maminky má počítat do svého příjmu (tedy do těch 68 000,–). Ty a Les píšete že ano, já si dovoluji nesouhlasit, a píšu, že ne. ![]()
EKL, nechci otvírat dlouhou debatu, ale máš argumenty? Tedy proč nepočítat dar do příjmu 68000? Já totiž nejsem stavu žádné vymyslet…
E.K.L. píše:
Protože od začátku se tu diskutuje o tom, zda zakladatelka si peněžitý dar od maminky má počítat do svého příjmu (tedy do těch 68 000,–). Ty a Les píšete že ano, já si dovoluji nesouhlasit, a píšu, že ne.
OK. Na základě čeho se domníváš, že ne? Dávala jsem sem citaci ze zákona, co vše se do vlastního příjmu manželky nepočítá a dar mi do žádné „kolonky“ nezapadl. Ty bys ho přiřadila k jakému z těch příjmů, co se nepočítají?
Vetinari píše:
EKL, nechci otvírat dlouhou debatu, ale máš argumenty? Tedy proč nepočítat dar do příjmu 68000? Já totiž nejsem stavu žádné vymyslet…
Taky nechci dlouho debatovat, děti konečně spí, taky se těším do pelechu.
Beru to tak spíš podle svého selského rozumu, co tu citovala Les ten zákon, mám ho tu celý v knižní podobě, píše se tam, co do příjmu počítat i co do příjmu nepočítat, jak Les píše, o daru tam není nikde ani zmínka.
Tak si představím situaci. Potřebujeme opravit třeba střechu, nemám na to, moje mamka je má, nepotřebuje, nebo je bohatá …, 50 000,– mi daruje (půjčí nebo já nevím co), pošle mi to na účet. Já přece nebudu tyto peníze počítat do svého příjmu, nebo snad vy byste to tam počítali?! ![]()
Les2311 píše:Ann píše:Pokud se v příjmech vejde do limitu, tak můžeš, že by si bude podávat sám přiznání není na závadu. Akorát tedy manžel platil nějaké zálohy na daň, že chce uplatňovat slevy?
Mohla bych taky poprosit o radu?
(paní na finančáku, byla tak ochotná, že nic nevím…)
manžel měl živnosťák, ale v polovině ledna měl úraz a do konce srpna byl na neschopence. Pak od 28.října má pozastavenou živnost a je na ÚP. Příjmy neměl žádné a s nemocenskou a podporou se vejde do těch 68tis. A moje otázka¨- když podá přiznání s nulou a udělá si odpočty na pojištění a i na sebe. Můžu si ho i já dát do přiznání jako vyživovaného manžela?
Děkuji za odpověď
Teď akorát, jsem se probrala a chtěla to jít sem smáznout, protože mi došlo, že to řeším úplně blbě. Takže díky za ujištění, samozřejmě, že ne.
Rozumím, ale se selským rozumem tady asi úplně nevystačíme. Zaujalo mě to, takže jsem trochu hledal: Pokyn ministerstva financí k dani z příjmů D-300 říká k § 35ba toto:
Vlastními příjmy manželky (manžela) se rozumí úhrn všech vlastních příjmů dosažených ve zdaňovacím období nesnížených o daňové výdaje (hrubý příjem) včetně příjmů, které podléhají srážkové dani nebo jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob nebo nejsou předmětem této daně.
Tedy - do příjmů manželky je nutno počítat i příjmy, které nejsou předmětem daně z příjmů - což je nepochybně jak dar, tak i dědictví.
Takže je mi líto, ale vychází mi to ve shodě s názorem ministerstva, že ten dar od maminky je nutno do výše 68000 zohlednit.
A mmch právě podle selského rozumu - pokud dostanu dar, nejsem bez příjmů.
Pardon - toto je samozřejmě reakce na E.K.L.
Vetinari píše:
Rozumím, ale se selským rozumem tady asi úplně nevystačíme. Zaujalo mě to, takže jsem trochu hledal: Pokyn ministerstva financí k dani z příjmů D-300 říká k § 35ba toto:
Vlastními příjmy manželky (manžela) se rozumí úhrn všech vlastních příjmů dosažených ve zdaňovacím období nesnížených o daňové výdaje (hrubý příjem) včetně příjmů, které podléhají srážkové dani nebo jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob nebo nejsou předmětem této daně.
Tedy - do příjmů manželky je nutno počítat i příjmy, které nejsou předmětem daně z příjmů - což je nepochybně jak dar, tak i dědictví.
Takže je mi líto, ale vychází mi to ve shodě s názorem ministerstva, že ten dar od maminky je nutno do výše 68000 zohlednit.
A mmch právě podle selského rozumu - pokud dostanu dar, nejsem bez příjmů.Pardon - toto je samozřejmě reakce na E.K.L.
OK, beru to tedy tak, že bys to tam počítal. Příjem to je, to je pravda, když jsi to přijal, že.
Teď jde o to, jestli je to příjem, který se počítá do příjmů rozhodujících pro odpočty na daních.
Myslím, že už taky nic nevyšpekulujeme, když selský rozum selhal, takže to nechme být, jak to je a každý si nechme to své.
A jelikož mě to teď celkem zajímá, kde ta pravda je, zítra se vyptám své mamky (účetní), třeba sem zatím nějaká účetní napíše a konečně nás rozsoudí. Měj se fajn, dobrou noc. ![]()
E.K.L. píše:Vetinari píše:Taky nechci dlouho debatovat, děti konečně spí, taky se těším do pelechu.
EKL, nechci otvírat dlouhou debatu, ale máš argumenty? Tedy proč nepočítat dar do příjmu 68000? Já totiž nejsem stavu žádné vymyslet…Beru to tak spíš podle svého selského rozumu, co tu citovala Les ten zákon, mám ho tu celý v knižní podobě, píše se tam, co do příjmu počítat i co do příjmu nepočítat, jak Les píše, o daru tam není nikde ani zmínka.
Tak si představím situaci. Potřebujeme opravit třeba střechu, nemám na to, moje mamka je má, nepotřebuje, nebo je bohatá …, 50 000,– mi daruje (půjčí nebo já nevím co), pošle mi to na účet. Já přece nebudu tyto peníze počítat do svého příjmu, nebo snad vy byste to tam počítali?!
Já bych to počítala, podle mýho to rozhodný příjem je.
E.K.L. píše:Vetinari píše:Taky nechci dlouho debatovat, děti konečně spí, taky se těším do pelechu.
EKL, nechci otvírat dlouhou debatu, ale máš argumenty? Tedy proč nepočítat dar do příjmu 68000? Já totiž nejsem stavu žádné vymyslet…Beru to tak spíš podle svého selského rozumu, co tu citovala Les ten zákon, mám ho tu celý v knižní podobě, píše se tam, co do příjmu počítat i co do příjmu nepočítat, jak Les píše, o daru tam není nikde ani zmínka.
Tak si představím situaci. Potřebujeme opravit třeba střechu, nemám na to, moje mamka je má, nepotřebuje, nebo je bohatá …, 50 000,– mi daruje (půjčí nebo já nevím co), pošle mi to na účet. Já přece nebudu tyto peníze počítat do svého příjmu, nebo snad vy byste to tam počítali?!
presne tak nejak to bylo..ja s teda take myslim, ze se to nepocita,co ki kdo da na ucet,takz asi tak
E.K.L. píše:Vetinari píše:OK, beru to tedy tak, že bys to tam počítal. Příjem to je, to je pravda, když jsi to přijal, že.
A mmch právě podle selského rozumu - pokud dostanu dar, nejsem bez příjmů.Pardon - toto je samozřejmě reakce na E.K.L.Teď jde o to, jestli je to příjem, který se počítá do příjmů rozhodujících pro odpočty na daních.
Myslím, že už taky nic nevyšpekulujeme, když selský rozum selhal, takže to nechme být, jak to je a každý si nechme to své.
A jelikož mě to teď celkem zajímá, kde ta pravda je, zítra se vyptám své mamky (účetní), třeba sem zatím nějaká účetní napíše a konečně nás rozsoudí. Měj se fajn, dobrou noc.
E.K.L,jak to dopadlo? Take m to zajima, tak jestli jsi necoi zjistila, sup sem s tim:-))dekuji moc