Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Vetinari píše:
Rozumím, ale se selským rozumem tady asi úplně nevystačíme. Zaujalo mě to, takže jsem trochu hledal: Pokyn ministerstva financí k dani z příjmů D-300 říká k § 35ba toto:
Vlastními příjmy manželky (manžela) se rozumí úhrn všech vlastních příjmů dosažených ve zdaňovacím období nesnížených o daňové výdaje (hrubý příjem) včetně příjmů, které podléhají srážkové dani nebo jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob nebo nejsou předmětem této daně.
Tedy - do příjmů manželky je nutno počítat i příjmy, které nejsou předmětem daně z příjmů - což je nepochybně jak dar, tak i dědictví.
Takže je mi líto, ale vychází mi to ve shodě s názorem ministerstva, že ten dar od maminky je nutno do výše 68000 zohlednit.
A mmch právě podle selského rozumu - pokud dostanu dar, nejsem bez příjmů.Pardon - toto je samozřejmě reakce na E.K.L.
Souhlas, tady se přeci neřeší, zdanění tazatelky, ale jejího muže, aby na ní mohl udělat odpočet. To je věc jedna a druhá věc je zde to, jaké příjmy se zde počítají do těch oněch 68000 tisíc, které jsou limitem jejího příjmu, aby mohl její muž uplatnit odpočet. Takže pravdu tu má vlastně každý, jen tu pletete jabka a hrušky dohromady.
Například do těch oněch 68000 tisíc se počítá peněžitá pomoc v mateřství, ale už se nepočítá pak Rodičovský příspěvek.
Mimo jiné u nárokování toho odpočtu, není rozhodující jen datum sňatku, ale i datum od kdy mají společnou adresu trvalého bydliště. (viz vlastní zkušenost)
![]()
KaackaM píše:
aha, to jsme nevedela, ze se to pocita za cely rok, no uvdime, kolik nam prijde, jinak souhlasim,ze dedictvi bych zahrnula, ale ty dary, nevim no…skoda jen ,ze penize prisli na ucet,kazdopadne dekuji za vase prispevky a rady:-)
Tak to je jedno, že ti přišel na účet, když si můj manžel na mě poprvé nárokoval tuto slevu, tak přes můj účet v ten rok, přešli veškeré pohledávky celé naší rodiny. Jedno družstvo nám dlužilo restituční vyrovnání, které pak v několika splátkách poslalo. Samozřejmě, že kdyby mě finančák kvůli tomu honil, tak snadno dokážu, že ty peníze poslalo ono družstvo a byly určeny pro mou 85 letou babičku, jako věřitelku. Ale nic takového se nestalo, dokazovat jsem nic nemusela a manžel dostal plnou výši.
![]()
verveve píše:
Mohu se zeptat, zda i letos je mozne zadat slevu na dani za vyzivovanou manzelku? A je to stale stejne - tedy castka a staci jen napsat cestne prohlaseni? A do kdy to musim podat?
Diky moc
V.
Pro rok 2011 se nic nezměnilo ani ohledně částky, ani ohledně podmínek.
Do kdy - to záleží jestli u zaměstnavatele (pak se domluv s mzdovou účetní) nebo v přiznání - pak je to do konce března.
Vetinari píše:verveve píše:Pro rok 2011 se nic nezměnilo ani ohledně částky, ani ohledně podmínek.
Mohu se zeptat, zda i letos je mozne zadat slevu na dani za vyzivovanou manzelku? A je to stale stejne - tedy castka a staci jen napsat cestne prohlaseni? A do kdy to musim podat?
Diky moc
V.
Do kdy - to záleží jestli u zaměstnavatele (pak se domluv s mzdovou účetní) nebo v přiznání - pak je to do konce března.
Moc dekuji za odpoved. Bude to delat v praci manzelova ucetni - tak ja mu to radis dam uz nyni at se s ni domluvi. Ja to naposledy davala pred tremi lety, tak jsem prave nevedela jestli se neco nezmenilo. Predloni nam to uteklo o 63,–Kc to docela nastve ![]()
Ahojky,
budeme letos prvně žádat o slevu,prosím poraďte jak napsat čestné prohlášení.Moc děkuji
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli,si můžu dát odpočet na manželku do daní.Do 13.5.2011 byla na rodičovské dovolené a od tohoto data na nemocenské,byla na rizikovém těhotenství.Z Okresní správy Sociálního zabezpečení má potvrzený příjem 53140Kč.Chci se zeptat zda-li si ji můžu uplatnit když nepřesáhla 68000kč,ale 53140Kč je čistý příjem,který dostala na účet,nemusí se nejdřív vypočítat hrubý příjem?nebo se u nemocenské počítá jen těch 53141Kč.A ještě za kolik měsíců můžu uplatnit slevu za 4 nebo 5 měsíců? Děkuji
Pavel123 píše:
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli,si můžu dát odpočet na manželku do daní.Do 13.5.2011 byla na rodičovské dovolené a od tohoto data na nemocenské,byla na rizikovém těhotenství.Z Okresní správy Sociálního zabezpečení má potvrzený příjem 53140Kč.Chci se zeptat zda-li si ji můžu uplatnit když nepřesáhla 68000kč,ale 53140Kč je čistý příjem,který dostala na účet,nemusí se nejdřív vypočítat hrubý příjem?nebo se u nemocenské počítá jen těch 53141Kč.A ještě za kolik měsíců můžu uplatnit slevu za 4 nebo 5 měsíců? Děkuji
Počítá se hrubý příjem, ale nemocenská je dávka, takže tam hrubá, čistá neexistuje. Takže pokud měla jen 53140 nemocenskou, odečíst si ji můžete. Pokud jste manželé celý rok, pak je odpočet za celý rok.
Hanula1212 píše:Pavel123 píše:Počítá se hrubý příjem, ale nemocenská je dávka, takže tam hrubá, čistá neexistuje. Takže pokud měla jen 53140 nemocenskou, odečíst si ji můžete. Pokud jste manželé celý rok, pak je odpočet za celý rok.
takže si na ní můžu odepsat 12 měsíců 24840Kč,no měla pak ještě příjem za týden co chodila do práce,ale to bylo 3000Kč!myslel jsem ,že si můžu odepsat jen měsíce co byla na rodičovské tj.5 měsícu *2070Kč=10350Kč??Děkuji za rady
Pavel123 píše:Hanula1212 píše:takže si na ní můžu odepsat 12 měsíců 24840Kč,no měla pak ještě příjem za týden co chodila do práce,ale to bylo 3000Kč!myslel jsem ,že si můžu odepsat jen měsíce co byla na rodičovské tj.5 měsícu *2070Kč=10350Kč??Děkuji za radyPavel123 píše:Počítá se hrubý příjem, ale nemocenská je dávka, takže tam hrubá, čistá neexistuje. Takže pokud měla jen 53140 nemocenskou, odečíst si ji můžete. Pokud jste manželé celý rok, pak je odpočet za celý rok.
I s těma 3000 se do limitu v pohodě vlezete. Pokud nemá 68 tis. za rok bere se manželka jako vyživovaná osoba, tzn, vyživujete ji celý rok. Takže odečtete slevu na dani za celý rok. Krátilo by se pouze v případě, že byste se v průběhu roku brali. Hezký den.
Děkuji,jsem rád,každá korunka se bude hodit,a v téhle době to platí dvojnásob
,ještě jednou díky
dobry den mela bych dotaz od kdy do kdy se pocita tech 68tis za pul roku pobirani ppm nebo za cely rok i s ppm, jestli muze manzel uplatnovat slevu za rok nebo ne ?predem dekuji za odpoved
Počítají se všechny tvoje příjmy za rok 2011, tj. plat z práce, neschopenka, PPM a čerpaná dovolená. Pokud tohle všechno v součtu je méně než 68 tis., tak si tě manžel může odečíst, jinak ne.
viola145 píše:
dobry den mela bych dotaz od kdy do kdy se pocita tech 68tis za pul roku pobirani ppm nebo za cely rok i s ppm, jestli muze manzel uplatnovat slevu za rok nebo ne ?predem dekuji za odpoved
Moc tomu dotazu nerozumím, ale pokud jste pobírala loni PPM a jeho výše překročila v součtu za celý rok 68tisíc (byť jste měla PPM třeba jen půl roku od ledna do června, ale byla v součtu vyšší než 68tisíc), tak si manžel slevu uplatnit nemůže.
PPM se počítá do příjmů, stejně tak třeba proplacená dovolená.
Nevíte někdo,co od nás budou chtít doložit pro uplatnění slevi na manželku? Poslední PPM jsem měla v lednu od unora 2011 rodičák,k tomu si přivydělávám na dohodu,ale do limitu 68tis se vejdeme.
dari74 píše:
Nevíte někdo,co od nás budou chtít doložit pro uplatnění slevi na manželku? Poslední PPM jsem měla v lednu od unora 2011 rodičák,k tomu si přivydělávám na dohodu,ale do limitu 68tis se vejdeme.
Po mě chce naše účetní jen sepsat čestné prohlášení ve stylu čestně prohlašuji že jsem si v roce 2011 nevydělala více než 68tisíc a proto manžel uplatňuje slevu na vyživovanou manželku. Podpis. Tak nějak mi to manžel říkal že jí to stačí.