Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Spíš mi tam teda ještě nesedí tahle věc..celý rok (všech 12měsíců) má na výplatnici daňové zvýhodnění na děti 3× 1117Kč a pak daňovou slevu na zaměstnance 2070Kč. A v daňovém přiznání to má uvedeno opět..to je nějaká blbost ne? Navíc si uplatňuje i slevu na mne (také 12měsíců). A byly mu vyplaceny bonusy ve výši 12000Kč. A má na urocích z hypotéky zaplaceno 44000Kč. A prý nám budou vracet..mě se to nezdá.. ty děti tam:(
Ne, není to blbost… všechno co píšeš vypadá celkem rozumně, že by to mohlo být správně.
Myslím to tak že 350 000 Kč odpovídá manželové supermzdě..(každý měsíc na výplatě uvedeno superhrubá cca 34.000 + - ). Hrubá mzda by byla jen cca 276. 000Kč (má dle výplatnic hrubou mzdu měsíčně cca 23.000 + - Kč). Myslím, že tam učetní špatně uvedla příjem..že vyšla ze superhrubé mzdy..ne z hrubé..
A také myslím, že budeme mít 2× uplatněný na dětech tím pádem, to ale nelze ne. Uplatňovat to každý měsíc a pak i v daních za celý rok
V průběhu roku se počítá ve mzdě tzv. záloha na daň. Po skončení roku se celý rok přepočítá znovu a vypočítá se daň. Ta se porovná se sraženou zálohou na daň ve mzdách a rozdíl se vrátí. Takže to, co je uvedeno měsíčně (sleva na poplatníka, děti) musí být uvedeno i v ročním přepočtu. Zjednodušeně řečeno, měsíčně započítáte mzdu 10000, ročně 12×10000, tak musíte i slevu měsíčně 2070, započítat 12×2070.
O. k., je to tak možné. Mě se to jen nezdálo, že když má slevy za děti už každý měsíc započítané, že se započátají znovu v ročním zučtování. Na daních totiž manžel neodvedl nic..protože základ daně zálohově mu vycházel měsíčně 5205 a do této výše i každý měsíc měl uplatněnou slevu. A ještě mu vyplácely daňový bonus každý měsíc (nějakých pár korun)..to je zřejmě částka 12.000kč (uvedeno jako uhrn vyplacených bonusů v daň přiznání))
cristll Tak ten papír (bez osobních údajů) vyfoť a dej ho sem, ať vidíme co a jak, myslím ten jednostránkový formulář od zaměstnavatele a pak tu příslušnou stránku DP.
Zjednodušeně řečeno, když do celoročního přepočtu dá i příjmy, co každý měsíc obdržel, pak musí i dát znovu všechny slevy, protože pak by musel vše vrátit.
Př.
Hrubá mzda 23000/měsíc 3 děti.
mzda za měsíc: 23000 - záloha na daň 15% superhr. 4635,– mínus 2070,– sleva na poplatníka 2070 - 3děti 3351,– = 786,– bonus
Celoročně: 12× 23000,–, daň ze superhr. 55620,–
vyplacený bonus 12× 786 =9432,–, takže vrátíte státu 55620+ 9432,–?
To je přece nesmysl!
DP nemám:( a potvrzení o funkčních požitcích právě také ne. MAnželovi dávala včera jen učetí nahlédnout do DP
@j.a.n.i1 jestli to tady budu ještě párkrát znovu vysvětlovat, pak doufám, že ze mne bude taky Generální žvanilka, jako jsi ty ![]()
@cristll píše:
DP nemám:( a potvrzení o funkčních požitcích právě také ne. MAnželovi dávala včera jen učetí nahlédnout do DP
Tak v tom případě, pokud ti přijde, že vám vracejí víc než by měli, tak to neřeš ![]()
A ještě si vás dovolím obtěžovat: loni jsem za měsíc leden uplatnila slevu na děti já, jako OSVČ. Ale učetní započítala i manželovy v daních leden až prosinec 12m). To je asi blbě že. Ten leden je 2×.