Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Děvčata prosím mám urgentní dotaz. Manžel potřeboval do zaměstnání kvůli daňovému přiznání potvrzení o tom že mé příjmy v roce 2014 nepřesáhly 68 tis a že neuplatňuji slevy na dítě. Situace je taková že jsem byla celý rok na RD, zaměstnaná u svého původního zaměstnavatele, ale na RD. Manželovi jsem tedy napsala dvě čestná prohlášení, ale jeho účetní chce, aby to potvrdil můj zaměstnavatel. Je to normální postup? Loni jsem manželovi dělala danové přiznání já a podával si ho na FÚ, a tam jim moje čestné prohlášení stačilo. Nevíte tedy jak to je?
No, ono je to letos asi všechno nějak jinak. Já slevu na daně u dětí neuplatnuji. Manželovi vždy stačilo mé čestné prohlášení, tentokrát to musel mít potvrzeno od zaměstnavatele a dokonce můj zaměstnavatel(u kterého slevu na děti já neuplatňuju) chtěl po manželovi potvrzení od něho z práce, že on ty slevy uplatňuje
![]()
Takže si myslím, že postuptakový jako popisuješ klíˇo může být
@Uju píše:
No, ono je to letos asi všechno nějak jinak. Já slevu na daně u dětí neuplatnuji. Manželovi vždy stačilo mé čestné prohlášení, tentokrát to musel mít potvrzeno od zaměstnavatele a dokonce můj zaměstnavatel(u kterého slevu na děti já neuplatňuju) chtěl po manželovi potvrzení od něho z práce, že on ty slevy uplatňuje![]()
![]()
Takže si myslím, že postuptakový jako popisuješ klíˇo může být
Aha, takže to po něm možná chtějí oprávněně? No jde o to, že se zaměstnavatelem jsem na dohodu ukončila pracovní poměr na konci roku, a každé potvrzení z něj tahám dvě měsíce, takže tohle už se do 14.2. určitě nestihne ![]()
To je v zákoně co si pamatuju, že pokud mám druhý z manželů zaměstnavatele, je nutné potvrzení zaměstnavatele. Teď to akorát trošku zkomplikovalo pořadí dětí a na to nová příloha. Zkusit se domluvit s účetní, že to dodáte později. Případně pokud vám nepočká, podáte si daň. přiznání.
@marmelada78
http://www.financnisprava.cz/…y/5556_1.pdf
myslim že je to todle a nejlépe tam si zajít osobně, máte nato 10 dní, to se stihne ![]()
@Anix píše:
@marmelada78
http://www.financnisprava.cz/…y/5556_1.pdfmyslim že je to todle a nejlépe tam si zajít osobně, máte nato 10 dní, to se stihne
Ale problém je že v té firmě již nepracuju, je to pro mě dost z ruky a navíc nedávno jsem chtěla zápočtový list a paní účetní na to má fůru času, takže za 10 dní to rozhodně nestihne
A hlavně jsem byla na rodičáku celý rok, takže nechápu proč to nosit z práce. Už jsem z toho fakt na hlavu z té jejich mzdovky. ![]()
@Hanula1212 píše:
To je v zákoně co si pamatuju, že pokud mám druhý z manželů zaměstnavatele, je nutné potvrzení zaměstnavatele. Teď to akorát trošku zkomplikovalo pořadí dětí a na to nová příloha. Zkusit se domluvit s účetní, že to dodáte později. Případně pokud vám nepočká, podáte si daň. přiznání.
Vloni byla situace úplně stejná jak letos, akorát si manžel podával přiznání sám na FÚ, také jsem byla zaměstnaná ALE NA RD, a chtěli ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ MANŽELKY /nikoliv potvrzení od zaměstnavatele/. Začínám v tom mít fakt hokej.
Nebyla stejná situace! Manžel si podával přiznání sám, letos chce roční zúčtování v zaměstnání. Podle zákona je manžel povinen předložit potvrzení od zaměstnavatele manželky, že si neuplatňuje zvýhodnění na děti. To je prostě v zákoně. O tom, že by musel potvrzení zaměstnavatele manželky chtít FÚ nikde v zákoně nic není. A to, že jsi na RD znamená, že máš zaměstnavatele a mzdovka prostě podle zákona musí chtít jeho potvrzení. Pokud by mu slevu uznala bez toho, měla kontrolu, měla by průšvih. Ať si manžel podá přiznání a pak zase bude stačit jen čestné prohlášení. FÚ má prostě jiné páky a možnosti, jak si nárok prověřit, ty mzdovka nemá, proto je to takto v zákoně dané.
@Anix píše:
@marmelada78
http://www.financnisprava.cz/…y/5556_1.pdfmyslim že je to todle a nejlépe tam si zajít osobně, máte nato 10 dní, to se stihne
Tohle potvrzení je až pro zdaň. období 2015, ona potřebuje pro 2014.
To ze je nekdo na RD jeste neznamena ze musi mit zamestnavatele to je blbost. Na RD jsou preci i nezamestnany…
@kafice píše:
To ze je nekdo na RD jeste neznamena ze musi mit zamestnavatele to je blbost. Na RD jsou preci i nezamestnany…
no to neni blbost. Na rodicovske dovolene muze byt jen zamestanany clovek. Ostatni jen pbiraji RP.
Na rodicovske dovolene se pobira rodicovsky prispevek to je pravda ![]()
Tady pro upresneni: http://socialni-davky-2014.eu/…spevek-2014/
@kafice píše:
Na rodicovske dovolene se pobira rodicovsky prispevek to je pravda
Rodičovský příspěvek a rodičovká dovolená spolu nemají nic společného. A na rodičovské dovolené mohou být pouze zaměstnaní..
Dovolená je volno ze zaměstnání (ať už rodičovská, mateřská, řádná), takže pokud jsi na dovolené, tak máš zaměstnavatele.