Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Znovu opakuji na rodicovske dovolene se pobira rodicovsky prispevek a pokud to nevite muzete si to dohledat v pruslesnem zakoniku.
Takze znovu: na rodicovske dovolene se pobira rodicovsky prispevek. RD je stav po MD tam se pobira PPM.
@kafice to nemusí být pravda, můžeš mít rodičovskou dovolenou, tzn. volno od zaměstnavatele do tří let věku dítěte a rodičovský příspěvek můžeš pobírat jen 2 roky. Takže rok jsi na rodičovské dovolené a nepobíráš rodičovský příspěvek. Ale znovu opakuji - pokud má někdo rodičovskou dovolená, má zaměstnavatele! Máš to uvedeno i v tom odkaze a když už teda, tak jsem si to našla i v tom příslušném zákoníku: §196 zákoníku práce:
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Nic o rodičovském příspěvku tam nikde není, ten totiž upravuje zákon o státní sociální podpoře §30. Takže 2 na sobě nezávislé věci.
@kafice píše:
Znovu opakuji na rodicovske dovolene se pobira rodicovsky prispevek a pokud to nevite muzete si to dohledat v pruslesnem zakoniku.
No, my to vime. Ale ty zrejme nevis, ze muzes byt na RD a nepobirat RP(protoze uz ho mas treba vybrany). Ty dve veci spolu vubec nesouvisi.
@mroe píše:
No, my to vime. Ale ty zrejme nevis, ze muzes byt na RD a nepobirat RP(protoze uz ho mas treba vybrany). Ty dve veci spolu vubec nesouvisi.
Nebo že je možné pobírat RP a nebýt na RD ![]()
@kafice píše:
No, my na rozdíl od tebe víme, že to tak být vždy nemusí ![]()
Hezké dopoledne, chtěla bych se optat bře to nikde nemohu dohledat.. Manžel by si mě chtěl nechat odepsat z daní. Jsme manželé od 5.6.2015
Takže si mě může nechat odepsat od července.. Ale nikde jsme nevyčtli jestli i tak je limit těch 68tis. nebo se to krátí?? Za těch 6 měsíců bychom se do 68 tis vešli krásně..Může někdo poradit?
Limit platí pro celý rok. Takže pokud chce manžel nechat odepsat manželku jako vyživovanou osobu, ona nesmí mít příjem 68tis. za rok. Nic se nekrátí. A sleva náleží od července.
@mandlicka91 píše:
Hezké dopoledne, chtěla bych se optat bře to nikde nemohu dohledat.. Manžel by si mě chtěl nechat odepsat z daní. Jsme manželé od 5.6.2015Takže si mě může nechat odepsat od července.. Ale nikde jsme nevyčtli jestli i tak je limit těch 68tis. nebo se to krátí?? Za těch 6 měsíců bychom se do 68 tis vešli krásně..Může někdo poradit?
Když jste manželé od června, tak je sleva hned od června, ne?
@Maty1989 píše:
Když jste manželé od června, tak je sleva hned od června, ne?
To by se museli brát 1.6., platí za měsíce, na jejichž počátku byli manželé.
Sleva platí od července, to víme;-) Akorát jsme nevěděli jestli se krátí těch 68tis. ![]()
@zrcadlo píše:
To by se museli brát 1.6., platí za měsíce, na jejichž počátku byli manželé.
Aha, tak to jsem netušila. Asi jsem si to spletla se slevou na dítě, ta je hned od měsíce narození ![]()
@Mia21 píše:
A kolik to tak činí kč?? Manželé jsme od 5/2015 a nám to vychazi, že se vejdem…
Podle toho, kolik odvedl manžel zálohy na daň, u vás za těch 7 měsíců max. cca 14500.
@Mia21 známá si zažádat nemůže, pokud ona nemá příjmy, musí si ji uvést manžel do přiznání nebo do prohlášení k dani. Rodičák se nepočítá ![]()