Nepěkné chování 5leté dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
791
5.2.14 07:10

@MarkétkaU Určitě,dělám to od samého začátku-od narození mladší dcerky (Adelky),starší Eliška mi podávala plínky, pomáhala (jen když chtěla, nenutila jsem),měla svoji panenku o kteru se starala stejně jako já o Adelku, do detailu. Když jsem kojila, sedla si s panenkou vedle mě a taky jako kojla, stejně oblékala, brala věci ze skříně na Adelku, přebalovala. Ted taky asistuje, akorát, že ne vždy Adelka chce a to je pak problém pro Elišku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
5.2.14 07:11

@Saxana22 To už jsem se ji taky snažila vysvětlit, ale bez výsledku. Slyšim jen že Aďa taky nemá…Aďa taky má…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
5.2.14 07:13

@Lucie_Sx Asi máš pravdu a to mě dost mrzí, někde jsem udělala chybu, něco je špatně a možná i dělám špatně. Jen nevím co a kde. Takže já hlavně doufám, že i poradí psycholožka. Jen je to ještě daleko (asi za tři týdny).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5684
6.2.14 10:42

@lussinka mám doma dceru stejnou jako přes kopírák. Bohužel se s tím nedá nic moc dělat. Mě takhle žárlí na syna. U psycholožky jsme byli, když jí byly tři roky, dostali jsme pár rad, jako třeba občas vzít na procházku jenom ji, nebo dělat něco jenom s ní. To trochu pomohlo. Ale jinak žárlivost se nemírní, teď už má dcera skoro osm. Bráchu má ráda, ale ti dva se buď milují nebo se bijí jako koně. Někdy křičí, že ho nemá ráda a že chtěla sestru atd. Často do něho rýpe nebo do něho strká bezdůvodně a hned je oheň na střeše. Když se malého zastanu, tak dcera hlásí, že ji nemám ráda a že mám ráda jenom bráchu.
Dcerka je Beran a to se vším všudy :lol:
PS: dej si úkol „hlavně přežít“, ony by ani tvoje holky jedna bez druhé dlouho nevydržely, i když teď se to tak nezdá!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
6.2.14 11:33

Píšu to z pozice o 3 roky starší sestry. Rodiče se ohánějí tím, že dětem měří stejným metrem. Ale to by přece neměli! Starší dítě je automaticky první na řadě, když dojde na nějaké povinnosti. Ale když dojde na práva, tak první vůbec není! Buď jsou na tom obě děti stejně (např. dostanou oba stejné množství čokolády, i když by starší logicky mělo dostat víc), nebo je zvýhodňován mladší sourozenec (např. dostane jako první jídlo, což by ale mělo dostat to prvorozené), protože je přece mladší, slabší, roztomilejší či hodnější. To se pak člověk nemůže divit, že se to starší dítě snaží kompenzovat tím, že mladšímu začne ubližovat, aby svou frustraci aspoň nějak ventilovalo.
Stejný metr zahoďte, je to konina na diskriminaci starších dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
6.2.14 12:05
@LucieJ3 píše:
Píšu to z pozice o 3 roky starší sestry. Rodiče se ohánějí tím, že dětem měří stejným metrem. Ale to by přece neměli! Starší dítě je automaticky první na řadě, když dojde na nějaké povinnosti. Ale když dojde na práva, tak první vůbec není! Buď jsou na tom obě děti stejně (např. dostanou oba stejné množství čokolády, i když by starší logicky mělo dostat víc), nebo je zvýhodňován mladší sourozenec (např. dostane jako první jídlo, což by ale mělo dostat to prvorozené), protože je přece mladší, slabší, roztomilejší či hodnější. To se pak člověk nemůže divit, že se to starší dítě snaží kompenzovat tím, že mladšímu začne ubližovat, aby svou frustraci aspoň nějak ventilovalo.
Stejný metr zahoďte, je to konina na diskriminaci starších dětí.

Super že si to napsala, budu nad tím vážně uvažovat :palec:

• Citovat
  • Upravit
16247
6.2.14 20:45

Lussinka: musíš vydržet, Eliška prostě nemůže nepotřebuje a neměla by mít stejné věci jako má Adélka a naopak…

LucieJ3: Souhlas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
7.2.14 15:00

@LucieJ3 A proč by měla starší dostat čokolády víc? protože je starší? To teda nevím, oběd snědí taky obě stejně tak proč čokoladu víc? Naopak starší si vybírá barvu lžičky, talířku a pod, protože mladší je to ještě jedno. Pokoj uklízíme spolu nebo já uklidim co vytahala mladší (protože to ještě neumí a když byla starší ve stejném věku, taky uklízet nemusela) a co vytahala Eliška si uklidí sama, pokud ne nemůže si zahrát hry :)A jídlo dostavají spolu, nikdo ne dřív :) No ale asi tomu nerozumím, já jsem mlaší sourozenec :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
7.2.14 15:22

Lussinka: čokoláda byla jen příklad. Pokud jsem to pochopila dobře, tak LucieJ3 chtěla říct, že by se na děti nemělo pohlížet stejným metrem. Jsou rozdílné, mají rozdílné postavení v rodině. Starší by měl mít jistá privilegia protože je prvorozená, tudíž první na řadě. Třeba - může být dýl vzhůru, může si hrát, když jde mladší spát. Rozhodně by se to nemělo točit jen kolem toho mladšího. (Jsem nejmladší ze 3 dětí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
7.2.14 15:29

Jo tak to mi přijde zas logický že kdy je starší tak může být dýl vzhůru, ale zase nemůže být vše podle ní…aby diktovala co si malá oblíkne od toho jsem tu já. Aby ji brala hračky, aby ji nepujčovala svoje hračky, aby ji fackovala proto, že ji zbourá věž z kostek, to prostě ne. Já rozhodně mladší neupřednostnuju, netočí se vše kolem mladší, jen je potřeba se o ní víc starat.Jako že se sama neoblíkne, ale Eliška už to umí apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
7.2.14 15:35

Půjčování nepůjčování hraček: mě se osvědčilo zavést poličku „soukromé“ co je na poličce, tak si ten druhý nesmí vzít. Samozřejmě, že ty jsi tam od toho, abys určovala co si malá oblíkne.

Starší to ale vidí právě úplně jinak - najednou je tu mladší ségra a máma se víc stará o ní než o mě. Pro nás je to přirozené, ale tomu dítěti to je prostě nepříjemné. Mě hodně pomohla knížka „Sourozenci bez rivality“ Doporučuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
7.2.14 15:45

@lussinka Normálnímu dítěti je šumák, co bylo před lety. Důležité je, co je teď. Z pohledu starší: musím si po sobě sama uklidit, jinak si nemůžu hrát, za sestru uklízí maminka - nespravedlnost! I když jsem větší, dostanu stejně čokolády - nespravedlnost!
Z tvého pohledu to samozřejmě chápu. Snažíš se k oběma přistupovat podobně, k mladší se chováš stejně, jako ses chovala k té starší v tom věku. Ale v důsledku diskriminuješ tu starší. Ta starší potřebuje vidět, že je první nejen na povinnosti, ale i na práva. Určité výhody i povinnosti mají přicházet s věkem. Tvé starší dceři přišly hlavně ty povinnosti. Správně od ní očekáváš, že by některé věci měla zvládnout sama. Musíš jí to ale vyvážit určitými právy - např. víc čokolády. Může to být o jeden mizerný čtvereček. Z tvého pohledu se ti asi bude zdát, že té starší takto nadržuješ, ale ve skutečnosti jí pouze přiznáš privilegia prvorozeného. Dost o tom píše, tuším, Prekopová.
Být na tvém místě, tak si se starší dcerou o samotě sednu, vysvětlím jí, že jsem při jednání s ní zapomněla zohlednit, že je starší, ale že teď už to budu dělat. Vyjmenovala bych jí několik příkladů (ty bych si předem promyslela), které plynou z postavení staršího - např. ten úklid (ten bude vnímán negativně) a víc čokolády (předpokládám, že to bude vnímáno pozitivně). Každá povinnost musí být vyvážena právem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
7.2.14 15:54

LucieJ3: parádně napsané :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
7.2.14 15:57
@lussinka píše:
Jo tak to mi přijde zas logický že kdy je starší tak může být dýl vzhůru, ale zase nemůže být vše podle ní…aby diktovala co si malá oblíkne od toho jsem tu já. Aby ji brala hračky, aby ji nepujčovala svoje hračky, aby ji fackovala proto, že ji zbourá věž z kostek, to prostě ne. Já rozhodně mladší neupřednostnuju, netočí se vše kolem mladší, jen je potřeba se o ní víc starat.Jako že se sama neoblíkne, ale Eliška už to umí apod…

Nikdo netvrdí, že má být vše podle té starší. Ty určuješ pravidla. Jenom tvrdím, že nesmí být práva pro obě holky stejné, zatímco povinnosti jsou správně rozděleny podle věku a schopností.
Na nepůjčení hraček mají děti právo. Na braní hraček jiných dětí a fackování ne. Když bude starší dcera vědět, že půjčovat nemusí a bude mít v tomto u tebe podporu, časem sama něco půjčí, protože chce, ne protože musí.
Opravdu si sepiš seznam toho, co po starší dceři chceš, a toho, čím je každá povinnost vyvážena (např. musí se sama oblékat - může si (v mezích počasí) vybrat své oblečení). Pak bych to dceři předložila a u práv zdůrazňovala, že mladší sestra ještě nemůže, protože je malá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
7.2.14 16:03
@Saxana22 píše:
LucieJ3: parádně napsané :palec:

Díky :kytka: Jakožto starší sestra od bratra se umím vcítit do prvorozených dětí. Moc dobře si pamatuju, jak se k nám mamka snažila chovat „stejně“, ale bylo to míněno tak, že práva máme skoro stejná, jenom já víc povinností. A když brácha jednou za 3 měsíce umyl nádobí, i když nemusel (to byla má povinnost jakožto holky a ještě k tomu starší), bylo mi to dalšího čtvrt roku předhazováno.
Co jsem opravdu oceňovala, bylo to, že jsem dostávala větší kapesné než brácha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí