Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@pe-terka píše:
bavím se o situacích, kdy ty děti vidíš, jak se motají někde při okrajích silnice/chodníku. Klasika jsou prvnáci druháci, co se vlečou domů že školy, nebo třeba auta zaparkovaná podél cest, kde rodiče zrovna nakládají/vykládají ratolesti, kočárek, nákupy atd. Ano, jsi za volantem v právu, ale nač riskovat úraz a celoživotní trápení.
S těmi dětskými cyklisty je to opravdu těžký. Na chodníku by jezdit neměly, silnice je pro ně nebezpečná (i v doprovodu). Co jiného než cyklostezka jim zbývá? Tak je na místě brát ohled, jsou to děti a někde se to naučit musí. Většina rodičů se snaží je ukočírovat, ale chyba se stát může.
Těm šněrujícím pidicyklistům ve třech letech stačí to hřiště. Nebo na nějakou alespon méně frekventovaou stezku. Ideálně tykové ty neasfaltové, kde nejsou bruslaři.
Já fakt mluvím o té povltavské stece v pátek podvečer, tam se bojím i já. Pak se tam ještě objeví dvojice důchodců, která tvrdí, že se chodí vlevo a štrádujou si to v protisměru a dílo je dokonáno.
@spinkánek píše:Šikovná no, trefila se.
Ti najela na achilovku, no potěš
@Lama Lama píše:
Těm šněrujícím pidicyklistům ve třech letech stačí to hřiště. Nebo na nějakou alespon méně frekventovaou stezku. Ideálně tykové ty neasfaltové, kde nejsou bruslaři.
Já fakt mluvím o té povltavské stece v pátek podvečer, tam se bojím i já. Pak se tam ještě objeví dvojice důchodců, která tvrdí, že se chodí vlevo a štrádujou si to v protisměru a dílo je dokonáno.
s povltavskou stezkou nemám zkušenost. Já žila na Hané a byly tam pěkné asfaltové cesty podél řeky. Tříletáka bych samostatně na cyklo nebrala, toho dáš ještě do sedačky, ale pětileté klidně. To tam patří a proč by nemohlo s rodinou na cyklovýlet?
Když se budou důchodci štrádovat ve svém pruhu, tak proč ne? V protisměru nemají co dělat, to je jasné.
No, asi se shodnem, že ty pěší a cyklostezky v jednom, oddělené jen dělící čarou, nadělají spoustu zla a omylů.
Příspěvek upraven 28.08.20 v 10:20
@Lama Lama píše:
Ono vůbec české cyklostezky stojí za to… povětšinou spojený s pěší stezkou. A to jsou naprosto dvě neslučitelný kategorie. Fakt na zabití. Bruslař, chrt na silnici, do toho pražskej krysařík na desetimetrovým vodítku nataženým napříč stezkou, dvě babky na vycházce, dvouleté batole kreslící si tam panáka a tříleták na odrážedle šněrující si to jak slalom… uáááá. Proč jezdí lidi učit jezdit na kole děti na nejfrekventovanější pražskou povltavkou cyklostezku? Proč jdou báby na procházku zorvna na nejfrekventovaněší pražskou cyklostezku? Proč tam jede honit světový rekor v pátek odpoledne chrt na žiletkách? Proč zrovna tam musí jít venčit svýho hysterickýho čokla, když je tisíce dalších míst, kde to můžou provozovat mnohem pohodlněji?Kdo vůbec vymyslel udělat smíšenou stezku pro cyklisty s pěšíma?
Jsem ted byla v Berlíně, Wroclawi a to bylo takové blaho… Jako já chápu, že v těchdle placatých válkou vybombardovaných městech se stavělo krapet jinak, než v křivolakých pražských uličkách v údolí mezi kopci…
Fakt všude striktně oddělení chodci a cyklisti. Dětem to chvíli trvalo, že fakt nemaj lézt cyklistům do jejich pruhu, páč cyklista je tam Bůh. Ale pochopily brzo. Když jsme pak sami jeli, moc si to pochvalovaly, že ani jim tam nikdo neskáče.
A nejlepší je, když mají všichni sluchátka, takže na cinknutí nebo zavolání „pardon“ neslyší. A v noci má světlo nebo alespoň odrazku tak 50% cyklistů, 20%, bruslařů a 0% běžců nebo chodců. Klasika na stezce v Praze podél Vltavy za teplých říjnových večerů. ![]()
@pe-terka píše:
s povltavskou stezkou nemám zkušenost. Já žila na Hané a byly tam pěkné asfaltové cesty podél řeky. Tříletáka bych samostatně na cyklo nebrala, toho dáš ještě do sedačky, ale pětileté klidně. To tam patří a proč by nemohlo s rodinou na cyklovýlet?
Když se budou důchodci štrádovat ve svém pruhu, tak proč ne? V protisměru nemají co dělat, to je jasné.
No, asi se shodnem, že ty pěší a cyklostezky v jednom, oddělené jen dělící čarou, nadělají spoustu zla a omylů.Příspěvek upraven 28.08.20 v 10:20
NO, oni jdou v protisměru. Respektive, já se o tom se dvěma bavila a oni si vedli svou, že v protisměru nejdou. Že chodci chodí vlevo a chtěj mít ty cyklisty na očích.
@páájaa2 píše:
A nejlepší je, když mají všichni sluchátka, takže na cinknutí nebo zavolání „pardon“ neslyší. A v noci má světlo nebo alespoň odrazku tak 50% cyklistů, 20%, bruslařů a 0% běžců nebo chodců. Klasika na stezce v Praze podél Vltavy za teplých říjnových večerů.
Však on je někdo majzne po hlavě, nebo stačí padající větev. Fakt nechápu módu sluchátek. Jo a díky za připomenutí, že už se začne brzo stmívat, měla bych zkontrolovat svoje svítidla.
@Lama Lama píše:
NO, oni jdou v protisměru. Respektive, já se o tom se dvěma bavila a oni si vedli svou, že v protisměru nejdou. Že chodci chodí vlevo a chtěj mít ty cyklisty na očích.
to je divný
U nás byla cesta, rozdělená jedním pruhem. Pěší/cyklo. Upřesněno značkou. V rámci svého pruhu už si ty směry lidi pohlídali. U chodců to nebyl takový problém, cyklisti…už nevím, zřejmě podle stejného vymezení jako na silnicích. Už je to dýl a já byla povětšinou chodec.
@pe-terka píše:
to je divnýU nás byla cesta, rozdělená jedním pruhem. Pěší/cyklo. Upřesněno značkou. V rámci svého pruhu už si ty směry lidi pohlídali. U chodců to nebyl takový problém, cyklisti…už nevím, zřejmě podle stejného vymezení jako na silnicích. Už je to dýl a já byla povětšinou chodec.
NO, to je smíšená. Středová značka odlišuje jen levý pravý pruh
@Lama Lama píše:
NO, to je smíšená. Středová značka odlišuje jen levý pravý pruh
tak to bych viděla jako základ problému. V případě, o kterém píšu, bylo vždy odlišení, který pruh je pro koho určen. Ve městě i mimo něj.
Teď to asi schytám, ale co už ![]()
Pro mě jsou zvířata minimálně na stejné úrovni jako lidi. S tím souvisí i můj další velmi nepopulární názor, že jíst něčí rozsekaná těla, ovulace nebo pít něčí mateřské mléko není normální. A za mě by se vražda zvířete měla trestat stejně jako vražda člověka.
@Makca87 píše:
To znamená, že výjimku z jízdy po chodníku mají jen děti do 10 let, tudíž ty po chodníku jezdit můžou.
Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká: 1)Chodec musi užívat především chodníku nebo stezky pro chodce. Chodec, který nese předmět, jímž by mohl ohrozit provoz na chodníku, užije pravé krajnice nebo pravého okraje vozovky. ![]()
(2) Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně uvedeno jinak.
Tzn. jizda na kole po chodniku není povolena. Ten prvni mnou zminovany zakon rika, ze to pravidlo o diteti mladsim 10 let neplati na chodniku, ale jizdu na chodniku nijak nepovoluje. Ta se ridi dalsimi zakony a ty to zakazuji. Jako vyse zmineny chodnik muzeme chapat misto pro chodce i cyklisty oznacene dopravni znackou (takove chodniky dle zakona existuji), prectete si vsechny paragrafy, me se to sem kopirovat nechce. Ona neznalost zakona neomlouva.
Příspěvek upraven 28.08.20 v 13:32
Můj další nepopulární názor - nechápu focení uměleckých fotek v těhotenství. Spousta žen řekne „chci mít vzpomínku na těhotenství“… no nevím, nejlepší vzpomínkou na těhotenství je přece dítě, co právě běhá kolem Vás ![]()
Když je to nafocené vkusně, s citem a nápadem, tak ještě budiž. Ale zhusta jsem bohužel narazila na fotky, kde jsou oba z páru svlečení do půl těla, muž kryje rukama ženě prsa a podobné parádičky… brr. Brrrrrrrr
Takové fotky mají zůstat hodně, hodně hluboko v archivu…
Nesnáším všechny ty Pridy, apod. akce ve jménu “svobody menšin” ![]()
Neschvaluji současný trend ve výchově dětí, kdy se dítěti neustále organizuje zábava, činnost, vozí se do kroužků a na sportovní akce všeho druhu. Obzvlášť malé děti by se měly nechávat samy sobě, měly by si hrát samy, aby se naučily soustředit, je to vlastně jejich „práce“. Profesor Velemínský, náš přední pediatr, se vždycky rodičů ptal: " Umí si vaše dítě samo hrát? ". Je to velmi důležité pro rozvoj osobnosti a intelektu.