Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky, pán odepsal a vůbec se mi to nelíbí:
Dobře, rozumím tomu tak, ze reklamaci a vrácení zboží zamítáte. Trvám na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Ten kontakt neuhnil teďka během dvou týdnů.
Jen pro vaši informaci: Lhůta 14dní se počítá pro odstoupení od smlouvy bez udání důvodu. Pro skryté vady je lhůta dva roky. Máte štěstí, že se jedná o nepatrnou částku a tak máte slušnou šanci vyhnout se trestnímu stíhání pro podvod (jelikož výše mé škody jeprozatím kvalifikovatelná pouze jako nepatrná). Ku Vaší smůle, opravdu nemám rád když se ke mně někdo chová neseriózně a hulvátsky. Postup tedy bude následující: Pokud nyní reklamaci zamítnete nebo na ni nebudete reagovat, obdržíte předžalobní výzvu. Pokud tuto budete ignorovat, bude na mé náklady zadáno vypracování soudně znaleckého posudku z oboru elektrotechnika - spotřební elektrotechnika. Pokud soudně znalecký posudek potvrdí, že exidace (způsobená nejspíše vyteklou baterií) nemohla vzniknou v mezidobí od prodeje do podání reklamace, přikročím k podání občansko právní žaloby. Pokud v té chvíli způsobilé náklady překročí 5tis kč (což už jen vzhledem k ceně znalečného překročí), budu moci být vaše jednání překvalifikováno na trestný čin podvodu.
S pozdravem,
Jan Nadvěd
Klasické bububu, kterého se přece hloupá ženská musí zaleknout. Přečti si článek v odkazu a pošli ho někam. Když bude přesto vyhrožovat trestním stíháním, tak mu pohroz, že to nahlásíš jako vyhrožování a vydírání.
https://www.avizo.cz/…res-inzerat/
Vrácení zboží bez udání důvodu
K úvaze o vrácení zboží většinou kupujícího svádí okolnost, že jde o obchod provedený prostřednictvím internetu. Odstoupit od smlouvy v zákonné lhůtě 14 dní bez uvedení důvodu v případě použité věci koupené přes inzerát ale nelze.Tato možnost se totiž týká pouze spotřebitelských smluv a na kupní smlouvu mezi dvěma soukromými osobami se nevztahuje. Jakým způsobem byla uzavřena je lhostejné. Jedinou výjimkou bude samozřejmě případ, kdy inzerujícím je podnikatel, který na inzertním serveru nabízí své zboží. V takovém případě máte stejná práva, jako kdybyste zboží zakoupili přes jeho e-shop.
Příspěvek upraven 21.01.18 v 20:47
@alexissss Soudně znalecký posudek rozhodně není zadarmo a tipuju, že bude stát víc než ta maska. Tak jestli pán nezkouší tímto způsobem na vás udělat bububu
Pokud by jsi chtěla, napíšu ti pro něho dopis. Mám s tím bohaté zkušenosti, devět let jsem řešila reklamace. Napiš mi do SZ.
Pán asi v právních otázkách nebude moc zběhlý, byť se tak snaží působit a počítá s tím, že se protistrana zalekne a ustoupí. Plete si pojmy s dojmy, jednou chce odstoupení od smlouvy ve lhůtě 14 dní, byť nic takového u soukromého prodeje není, podruhé zase mluví o reklamaci.
Vrácení zboží bez udání důvodu
K úvaze o vrácení zboží většinou kupujícího svádí okolnost, že jde o obchod provedený prostřednictvím internetu. Odstoupit od smlouvy v zákonné lhůtě 14 dní bez uvedení důvodu v případě použité věci koupené přes inzerát ale nelze.Tato možnost se totiž týká pouze spotřebitelských smluv a na kupní smlouvu mezi dvěma soukromými osobami se nevztahuje. Jakým způsobem byla uzavřena je lhostejné. Jedinou výjimkou bude samozřejmě případ, kdy inzerujícím je podnikatel, který na inzertním serveru nabízí své zboží. V takovém případě máte stejná práva, jako kdybyste zboží zakoupili přes jeho e-shop.
Jinak tady odkaz: https://www.avizo.cz/…res-inzerat/
Pán je vtipnej a zkouší to. Nárok na to nemá, přepošli mu to co ti sem dali v odkazu a upozorni ho, ať tě přestane obtěžovat nebo se obrátíš na policii ![]()
Jenže co když je to blbeček, co to na ten znalecký posudek dá a bude to stát víc jak 5000? A pak mě udá za podvod? Což by pak pro mě byla částka vyšší 5000 že, nechci dostat za nějakýho blba podmínku.
@alexissss píše:Tak zrovna na tomto jde poznat, že o tom nemá páru a zkouší tě. U toho podvodu se v žádném případě „nedopočítávají“ věci jako znalecký posudek atd. Věř mi, dělám to v praxi. Takže už jen na tomto vidíš, že se tě snaží zastrašit
Jenže co když je to blbeček, co to na ten znalecký posudek dá a bude to stát víc jak 5000? A pak mě udá za podvod? Což by pak pro mě byla částka vyšší 5000 že, nechci dostat za nějakýho blba podmínku.
Zatím nijak, pán mi dal týden na rozmyšlenou, což skončilo včera a zatím se neozval, tak snad dal pokoj.
Přece nemohl napsat, že jenom blafoval, musel z toho vycouvat ze ctí. A kdybys mu třeba po čase sama zavolala, tak by měl plnou pusu řeči, že se nechtěl špinit a že mu to za to nestálo.
Kdysi jsem řešil podobnou situaci při prodeji auta, které si kupec dokonale prohlédl, na vše byl upozorněn, na závady říkal, že je to OK, že je mechanik a sám si to levně opraví. Po měsíci se ozval, že tohle nefunguje, tamto se mu polámalo, musel měnit žhavící svíčky a trysky (diesel), čerpadlo je před smrtí a najednou bylo všechno špatně. Navíc začal vydírat, že STK byla jenom formálně, což jsem mu z vlastní blbosti naznačil a celkově bylo znát, že sehnal něco lepšího a výhodnějšího, takže chce auto vrátit a dostat zpět peníze. Dost mě to zaskočilo, radil jsem se i s právníkem, který mi vynadal za to STK a doporučil se kupujícím dohodnout po dobrém, ale vysvětlil mi, že vždy mohu vrácení akceptovat až po obdržení předžalobní výzvy nebo pozvánky k soudu. Já jsem se ale chtěl domluvit po dobrém, zkoušel jsem kupujícího nějak umluvit a apeloval na to, že o tom všem věděl a pod. i když vnitřně jsem byl smířen s tím, že na vrácení auta přistoupím. Když ale hrubě přerušil mé přemlouvání, že to jsou jenom zbytečné kecy a kdy mi má teda auto dovézt, tak jsem se zasekl a řekl jsem, že nikdy. Zase začal vyhrožovat soudem, že se tam setkáme a pod., tak jsem mu řekl, že se budu těšit a položil jsem sluchátko. Je to již několik desítek let a žádné předvolání jsem nikdy nedostal a ani mi již nikdy nevolal.
Nekupujte nové, když z toho hned vyrostou!
V Bazaru pořídíte kočárky, oblečení i výbavičku. A až odrostou, prodejte je dál. Víc peněz a víc místa ve skříních.