Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Havlova U nas treba on-line hodiny byly naprosty propadak, vyhozene penize a ztrata casu, moje deti na tento zpusob vyuky nejsou stavene
. A to se lektorka docela snazila, i s nima on-line tancovala…
@Jancka_K píše:
Tak asi je rozdíl učit cizí jazyk a matematiku.
Sociální pracovník asi má význam, ale ne na úkor kvality výuky nejen těch talentovaných, ale i průměrných (tzn. většiny) a taky ne na úkor odměn učitelů, jak tu kdosi psal…
Proč? Co když zrovna toho talentovaného bude živit matematika? Co když už všechno učivo dávno zvládá? Proč má být zrovna on diskriminován na úkor výuky jazyků?
@Jahru píše:
Přesně tak. Těch možností dneska je spousta. A výhoda je dostupnost online vzdělávání, takže padá i výmluva na malá města/vesnice.
To, když tady tvrdíte, že si mám dát dítě na jazykovou školu, vlastně potvrzujete, že základní školství neumí pořádně děti učit jazyky…
@Hobitka píše:
@Havlova U nas treba on-line hodiny byly naprosty propadak, vyhozene penize a ztrata casu, moje deti na tento zpusob vyuky nejsou stavene. A to se lektorka docela snazila, i s nima on-line tancovala…
Moje zase on-line hodiny a komunikaci preferuje. Je ale starší.
@Jancka_K píše:
Já jsem ale nikoho nesoudila ani nic nekomentovala před dětmi.
A byla to skvělá paní učitelka.
Přečti si můj příspěvek celý a pak reaguj…
Já to také myslela obecně. Malé děti to vezmou. Dokud se nenajde jeden „inteligentní“ rodič.
@Jancka_K píše:
A proč je rodilý mluvčí nadstandard? To že je to takhle zaběhnutá praxe neznamená, že je to dobře.
Neútočila jsem na tebe, jen jsem ti pochválila dceru, taky bych chtěla mít takové snaživé děti.
Protože rodilý mluvčí s pedagogickým vzděláváním (nebo aspoň schopnostmi) se nehledá snadno a není levný. A profitovat z něj budou především nadanější děti. Ty, které neumí po 3 letech výuky ani poskládat jednoduchou větu z něj budou spíš nešťastné a budou potřebovat asistenci aby aspoň rozumely.
No a rodily mluvčí bez pedagogických schopností neprospěje nikomu.
Ale nechci tvrdit, že rodilí mluvčí by se neměli zapojovat do výuky jazyků, ano bylo by to fajn. Ale v současné době to asi není největší problém, který školství má.
@Havlova píše:
Proč? Co když zrovna toho talentovaného bude živit matematika? Co když už všechno učivo dávno zvládá? Proč má být zrovna on diskriminován na úkor výuky jazyků?
Takže jsi v podstatě s výukou všech předmětů včetně cizích jazyků tvých dětí tak jak nyní probíhá na základní škole spokojená..?
@Jancka_K píše:
To, když tady tvrdíte, že si mám dát dítě na jazykovou školu, vlastně potvrzujete, že základní školství neumí pořádně děti učit jazyky…
Definuj „pořádně“. Momentálně je maturita z aj na úrovni B1. Že ZŠ by měla děcka vycházet s A2? Tuším, nevím přesně. To je daný standard. Pokud chceš víc, tak holt jazykovku. Mně to přijde málo, tak se děti učí i jinak. Většině rodičů to přišlo ok a některým, že děti jedou strašně rychle. Stejné rozpory byly i v jiných predmetech, třeba matematice, přírodovede vlstivede…
@Jancka_K píše:
Takže jsi v podstatě s výukou všech předmětů včetně cizích jazyků tvých dětí tak jak nyní probíhá na základní škole spokojená..?
Ne, proto dojíždí od 11 let na 8G a od prváku na jazykové gymnázium, kde mají výuku většiny předmětů v angličtině a na jazyky (3 cizí) mají rodilé mluvčí. Ale vím, že je to nadstandard. Nemohla jsem, a nepožadovala jsem, to samé po místní ZŠ. Tu navštěvoval syn, jemu výuka skoro ve všech předmětech více než dostačovala, akorát by se mu líbilo, kdyby měli třeba 4 hodiny dílny. A i přes velkou snahu ho na maturitu z AJ připravovala jeho o 12 let mladší sestra.
Příspěvek upraven 08.09.23 v 09:17
@Jahru píše:
Protože rodilý mluvčí s pedagogickým vzděláváním (nebo aspoň schopnostmi) se nehledá snadno a není levný. A profitovat z něj budou především nadanější děti. Ty, které neumí po 3 letech výuky ani poskládat jednoduchou větu z něj budou spíš nešťastné a budou potřebovat asistenci aby aspoň rozumely.
Ale nechci tvrdit, že rodilí mluvčí by se neměli zapojovat do výuky jazyků, ano bylo by to fajn. Ale v současné době to asi není největší problém, který školství má.
Píšeš, bylo by to fajn. A já říkám to samé, možná jinými slovy.
@Havlova píše:
Ne, proto dojíždí od 11 let na 8G a od prváku na jazykové gymnázium, kde mají výuku většiny předmětů v angličtině a na jazyky (3 cizí) mají rodilé mluvčí. Ale vím, že je to nadstandard. Nemohla jsem, a nepožadovala jsem, to samé po místní ZŠ. Tu navštěvoval syn, jemu výuka skoro ve všech předmětech více než dostačovala, akorát by se mu líbilo, kdyby měli třeba 4 hodiny dílny. A i přes velkou snahu ho na maturitu z AJ připravovala jeho o 12 let mladší sestra.Příspěvek upraven 08.09.23 v 09:17
nooo jooo…
@Jancka_K píše:
Píšeš, bylo by to fajn. A já říkám to samé, možná jinými slovy.
Ano, v ideálním svete by to bylo fajn. Stejně jako by bylo fajn upravit výuku i ostatních předmětů, protože ty mi (a mým dětem) taky nepřišly úplně super trupem. Ale ten sociální pracovník nebo třeba školní psycholog mi přijde o dost důležitější.
@Jahru píše:
Ano, v ideálním svete by to bylo fajn. Stejně jako by bylo fajn upravit výuku i ostatních předmětů, protože ty mi (a mým dětem) taky nepřišly úplně super trupem. Ale ten sociální pracovník nebo třeba školní psycholog mi přijde o dost důležitější.
Tak se zeptám z mé neznalosti, kolik dětí ve třídě toho sociálního pracovníka potřebuje? A to je něco jiného než asistent pedagoga nebo navíc?
@Jahru píše:
Dítko mělo myslím v druhé třídě v rámci nějakého projektu na škole rodilého mluvčího. Ve třídě z toho profitovaly pouze děti, které dělaly angličtinu mimo školu a již od školky, ostatním se moc spolupracovat nechtělo.
Začínající český učitel angličtiny v první třídě byl ale horší. Dítěti dokázal angličtinu naprosto znechutit, protože „vyrušovalo“ a nedokázal ho zabavit, a to to nebylo jediné dítě s předchozí výukou angličtiny a ani s nejlepší úrovní angličtiny oproti těm, co teprve začínaly. Napravovala jsem to mimo školu dost dlouho.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.