Ne/povinne DÚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1103
8.9.23 08:01
@Jahru píše:
V běžné škole stejně nelze očekávat zázraky, protože vždycky budou pomalejší a rychlejší deti. Zrovna ten jazyk se dá učit i bez školy, takže pokud chci aby mělo dítě lepší úroveň, tak si to zařídím bokem. Třeba v takové aj to jde i zadarmo. Nemůžu počítat s tím, že na prvním stupni běžné základky se dítko dostane třeba na B1. A většina dětí by se tam nedostala ani s rodilým mluvčím. Stejné pochybnosti mám i o druhém stupni (ale ten děti absolvují na 8G, takže osobní zkušenost nemám)

Já tohle chápu, ale když bydlíš na malém městě, tak vozit dvě děti na jazykovku do většího města je časově i finančně nemyslitelné. Naštěstí se ta starší učila sledováním seriálů v angličtině na PC. No i tak to jde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42357
8.9.23 08:04
@Jancka_K píše:
Já tohle chápu, ale když bydlíš na malém městě, tak vozit dvě děti na jazykovku do většího města je časově i finančně nemyslitelné. Naštěstí se ta starší učila sledováním seriálů v angličtině na PC. No i tak to jde…

Argument s malým městem v době i individuálních on-line hodin docela padá. Navíc ti dá dítěti mnohem více než škola, byť s rodilým mluvčím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
8.9.23 08:07
@Havlova píše:
Jestli nebude mít nějaká „inteligentní“ matka hloupé řeči, vezmou to v naprosté pohodě.
On ten tlustý může jíst zdravěji než někteří hubení. Holt ne, co se týče množství, ale kvality ano.

To máš pravdu, ale když já se tak rozhlídnu po okolí, tak žádného takového tlusťocha, který jí zdravě neznám… a když, tak jich bude hodně málo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
8.9.23 08:11
@Havlova píše:
Argument s malým městem v době i individuálních on-line hodin docela padá. Navíc ti dá dítěti mnohem více než škola, byť s rodilým mluvčím.

Dneska už ano, taky píšu, že holka využila PC. Ale nejsem si jistá, že před covidem něco takového bylo možné a za mého mládí vůbec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
8.9.23 08:12
@Jancka_K píše:
Já tohle chápu, ale když bydlíš na malém městě, tak vozit dvě děti na jazykovku do většího města je časově i finančně nemyslitelné. Naštěstí se ta starší učila sledováním seriálů v angličtině na PC. No i tak to jde…

Zrovna té aj je všude tolik, že se dá zlepšovat i bez vožení do jazykovky. A zbytek klidně přes online hodiny. Nebo existuje řada aplikací, s kterými se dá jazyk vcelku slušně naučit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42357
8.9.23 08:16
@Jancka_K píše:
To máš pravdu, ale když já se tak rozhlídnu po okolí, tak žádného takového tlusťocha, který jí zdravě neznám… a když, tak jich bude hodně málo…

Ale vzhledem k tomu, že nevíš, co paní učitelka jí, proč je obézní, zda tím třeba nezajídá nějaké problémy, nemá cenu soudit. A už vůbec nemá cenu ti komentovat před dětmi. Třeba je to jinak skvělá hodná ženská.

@Jancka_K píše:
Dneska už ano, taky píšu, že holka využila PC. Ale nejsem si jistá, že před covidem něco takového bylo možné a za mého mládí vůbec…

Před covidem ano. Navíc, spousta děcek z malých měst a vesnic dojíždí do větších obcí sama už na prvním stupni, dcera začala na 8G v 11, tak by šli zařídit i jazykový kurz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
8.9.23 08:17
@Jancka_K píše:
Dneska už ano, taky píšu, že holka využila PC. Ale nejsem si jistá, že před covidem něco takového bylo možné a za mého mládí vůbec…

Promiň, ale jak se současnou výukou jazyků souvisí to, co bylo před covidem nebo v tvém mladí? :think:
No a dcera se na obyč základce dostala na 1. stupni na B1, bez jakýchkoliv soukromých hodin. Duolingo, yt, filmy, knížky… jde to, jen chtít.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
8.9.23 08:26
@Havlova píše:
A těm matematicky talentovaným učitele matfyzu, těm tělocvičně profi trenéra, těm výtvarně nějakého absolventa AMU,…
A co těm průměrným? Těch je totiž, i když to rodiče nechtějí slyšet, většina.
Sociální pedagog má význam i z dlouhodobého hlediska, ty děti mají šanci alespoň na nějaké středoškolské vzdělání a třeba pak neskončí na ubytovně s 5 exekucemi.
Asi úplně zbytečně používáš slovo diskriminace - to není poskytování nadstandardu.

Tak asi je rozdíl učit cizí jazyk a matematiku.
Sociální pracovník asi má význam, ale ne na úkor kvality výuky nejen těch talentovaných, ale i průměrných (tzn. většiny) a taky ne na úkor odměn učitelů, jak tu kdosi psal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
8.9.23 08:33
@Jahru píše:
Promiň, ale jak se současnou výukou jazyků souvisí to, co bylo před covidem nebo v tvém mladí? :think:
No a dcera se na obyč základce dostala na 1. stupni na B1, bez jakýchkoliv soukromých hodin. Duolingo, yt, filmy, knížky… jde to, jen chtít.

Kdyby jsi četla celou diskuzi, tak pochopíš na co jsem reagovala. YT, filmy, knížky ti nedají zpětnou vazbu, jestli mluvíš a vyslovuješ správně, Duolingo částečně. To že máš talentovanou dceru ti gratuluju, poplácej se po zádech za mě. Někdo prostě potřebuje tu interaktivitu, mluvit s někým a vědět, že když to řekne špatně, tak ho opraví, vysvětli gramatiku a ták. To bychom mohli školy zrušit a dát všem dětem YT a učebnice, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
8.9.23 08:40
@Havlova píše:
Ale vzhledem k tomu, že nevíš, co paní učitelka jí, proč je obézní, zda tím třeba nezajídá nějaké problémy, nemá cenu soudit. A už vůbec nemá cenu ti komentovat před dětmi. Třeba je to jinak skvělá hodná ženská.

Já jsem ale nikoho nesoudila ani nic nekomentovala před dětmi.
A byla to skvělá paní učitelka.
Přečti si můj příspěvek celý a pak reaguj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
8.9.23 08:44
@Jancka_K píše:
Kdyby jsi četla celou diskuzi, tak pochopíš na co jsem reagovala. YT, filmy, knížky ti nedají zpětnou vazbu, jestli mluvíš a vyslovuješ správně, Duolingo částečně. To že máš talentovanou dceru ti gratuluju, poplácej se po zádech za mě. Někdo prostě potřebuje tu interaktivitu, mluvit s někým a vědět, že když to řekne špatně, tak ho opraví, vysvětli gramatiku a ták. To bychom mohli školy zrušit a dát všem dětem YT a učebnice, ne?

Ale vždy hodiny aj ve škole jsou, nikdo přeci netvrdí, že se mají rušit 8o Jediné co tu tady píšu (a nejen já), je to, že když chceš pro svoje dítě nadstandard, taknse musíš postarat a možnosti rozhodně nejsou nedostupné. A už vůbec nechápu, proč na mě útočíš, dcerou se nechlubím, jen jsem popisovala příklad, že i na normální ZŠ jsou možnosti, jak se dostat dál a nestojí to nic, jen čas a snahu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61124
8.9.23 08:46
@Jancka_K píše:
Kdyby jsi četla celou diskuzi, tak pochopíš na co jsem reagovala. YT, filmy, knížky ti nedají zpětnou vazbu, jestli mluvíš a vyslovuješ správně, Duolingo částečně. To že máš talentovanou dceru ti gratuluju, poplácej se po zádech za mě. Někdo prostě potřebuje tu interaktivitu, mluvit s někým a vědět, že když to řekne špatně, tak ho opraví, vysvětli gramatiku a ták. To bychom mohli školy zrušit a dát všem dětem YT a učebnice, ne?
@Jancka_K píše:
Tak asi je rozdíl učit cizí jazyk a matematiku.
Sociální pracovník asi má význam, ale ne na úkor kvality výuky nejen těch talentovaných, ale i průměrných (tzn. většiny) a taky ne na úkor odměn učitelů, jak tu kdosi psal…

To zas trochu prehanis. Základní škola je od toho, aby ti dala základní vzdělání, ne? Ne rodilyho mluvčího nejlip od první třídy. Ze by nějaký asistent byl na úkor talentovaných a průměrných dětí si fakt nemyslim.. Naopak, kdyz asistent pracuje s tim pomalejším, učitel má víc času na ty rychlejší, ne? :nevim: nemusí se se všema zaseknout na ty jedny věci.. Asistent u toho dítěte sedí a pomáhá mu, vysvětluje atd. :nevim: to by jinak musel dělat učitel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61124
8.9.23 08:48
@Jahru píše:
Ale vždy hodiny aj ve škole jsou, nikdo přeci netvrdí, že se mají rušit 8o Jediné co tu tady píšu (a nejen já), je to, že když chceš pro svoje dítě nadstandard, taknse musíš postarat a možnosti rozhodně nejsou nedostupné. A už vůbec nechápu, proč na mě útočíš, dcerou se nechlubím, jen jsem popisovala příklad, že i na normální ZŠ jsou možnosti, jak se dostat dál a nestojí to nic, jen čas a snahu :nevim:

Však svy dítě může dát na nejakou jazykovou skolu, dneska jsou školy s různým zaměřením :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
8.9.23 08:56
@a12 píše:
Však svy dítě může dát na nejakou jazykovou skolu, dneska jsou školy s různým zaměřením :nevim:

Přesně tak. Těch možností dneska je spousta. A výhoda je dostupnost online vzdělávání, takže padá i výmluva na malá města/vesnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
8.9.23 08:58
@Jahru píše:
Ale vždy hodiny aj ve škole jsou, nikdo přeci netvrdí, že se mají rušit 8o Jediné co tu tady píšu (a nejen já), je to, že když chceš pro svoje dítě nadstandard, taknse musíš postarat a možnosti rozhodně nejsou nedostupné. A už vůbec nechápu, proč na mě útočíš, dcerou se nechlubím, jen jsem popisovala příklad, že i na normální ZŠ jsou možnosti, jak se dostat dál a nestojí to nic, jen čas a snahu :nevim:

A proč je rodilý mluvčí nadstandard? To že je to takhle zaběhnutá praxe neznamená, že je to dobře.
Neútočila jsem na tebe, jen jsem ti pochválila dceru, taky bych chtěla mít takové snaživé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin