Nepravidelná ms, dlouhé cykly a snažení

224
15.6.24 21:24

Nepravidelná ms, dlouhé cykly a snažení

Ahoj, prosím o radu. Od února se snažíme o druhé miminko, jenže jsem za celou dobu měla ovulaci (i menstruaci) jen 2×. Vždycky jsem měla dlouhé a nepravidelné cykly, před prvním těhotenstvím mi mudr napsala utrogestan na srovnání cyklů, ale jaksi neřešila, že se musí brát až po ovulaci, jinak k ní ani nedojde. Tak jsem si pak začala cyklus sledovat, dělat ovulační testy, měřit teplotu a podařilo se mi otěhotnět hned první měsíc. Tehdy jsem měla ovulaci 28. den cyklu. Teď se teda snažíme znova a moc šancí jsme zatím neměli. Jsem v pohodě s tím, že nemusím otěhotnět hned, ale začínám být dost na nervy z té ovulace. Poslední menstruaci jsem měla před 4 týdny a ovulace pořád nikde. Předevčírem mi nejspíš začal ovulační hlen, ale testy stále negativní, přičemž zatím jsem vždy měla ovulační test pozitivní hned druhý den od začátku hlenu. Teplotu tentokrát neměřím, vzhledem k našemu (ne)režimu s dcerou by to asi nemělo moc vypovídající hodnotu. Jsem rok a půl po porodu a 4 měsíce nekojím, piju kontryhelovy čaj.
To čekání na ovulaci mě zabíjí, takže nejspíš navštívím doktorku a chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti. Jak mi může vůbec pomoct? Dá mi nějaké léky na vyvolání ovulace? Nebo něco jiného na srovnání cyklu než progesteron?
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
380
15.6.24 21:35

@Bramborab ahoj, mám podobný problém jako ty. Mám pcos, takže u mě bez léků asi ovulace neprobíhá a cykly jsou velmi nepravidelné a dlouhé. 3.-7. den cyklu užívám hormony, po kterých dozraje folikul a dojde k ovulaci, poté nasazuji progesteron. Akorát díky pcos asi přirozeně neotěhotním, nebo by se musel stát zázrak :D první dítko mám po iui a nyní se snažíme o druhé a taky podstupujeme iui :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
15.6.24 21:54

@Teruli03 a ty hormony na dozrání folikulu 100% fungují? Ovulace pak přijde vždy ve stejný den cyklu a za 14 dní mám očekávat menstruaci? Musíš před nasazením progesteronu měřit BT nebo dělat aspoň ovulační testy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
15.6.24 22:13

@Bramborab pokud by ti dr nasadila hormony, tak se většinou dochází cca 10dc na ultrazvuk, kde se kontrolují folikuly a až po prokázané ovulaci se nasazuje progesteron.
Spíš bych ale u tebe začala pátrat proč jsou ty cykly nepravidelné. Nechala bych si vyšetřit hormonální profil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
16.6.24 12:50

@Teruli03 díky za odpověď. Pokud ovulace do týdne nepřijde, letím na gyndu. Už jsem z toho fakt magor, posledních 14 dní se sleduju víc než je zdrávo, pořád si říkám, že už mám ovu hlen a s nadějí vyhlížím pozitivní test a pořád nic. Pak hlen vymizí a za pár dní znova. Včera už to na mě úplně dopadlo a nemyslím skoro na nic jiného než abych tu ovulaci konečně měla a že když nepřijde, tak čekat zase další 2 měsíce, jestli se objeví :zed:
Právě jsem to chtěla nechat vše přirozeně, když to tak s první dcerou vyšlo, ale začínám bláznit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2443
19.6.24 09:01

@Bramborab já bych ještě zkusila macu peruánskou, má srovnávat cyklus atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5663
19.6.24 10:02
@Abcd21 píše: Více

S Macou pozor, zvedá testosteron, takže je třeba absolutně nevhodná pro ženy s PCOS, které mají ten testosteron už tak zvýšený.

@Bramborab existují hormonální léky na vyvolání ovulace. Běžný gynekolog ti může napsat Clostylbegyt, který se bere na začátku cyklu, pak by měl doktor ultrazvukem hlídat jak rostou folikuly a velmi často se to pak ještě podpoří injekcí Ovitrelle a dozrání vajíčka a ovulaci, pak býtvá časovaný styk, kdy ti doktor řekne kdy bude nejlepší se snažit.
Samozřejmě nic není na 100%, takže ti ty hormony mohou zabrat, ale taky nemusí a pak by ti doktor na další měsíc navýšil dávku. V každém případě, pokud by doktor chtěl jen předepsat clostylbegyt bez toho aby tě pozval na UTZ, tak rychle pryč a hledej jiného doktora, protože takovýto přístup je v případě těchto hormonů velký red flag.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí