Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:A ano, taky bych si myslela, že za ztracení se ve školce může tvůj syn.Ale asi bych to tedy neřekla nahlas.
Sorry, ale přece učitelka v mš nemůže ztratit dítě!
@Sonmi píše:
Děkuji za jinak rozumný post, ale nemůžu si pomoct - to si fakt někdo myslí, že pokud takovéto problémové dítě bude ostentativně před ostatními shazovat, tak to něčemu pomůže?Někdy si fakt ti kantoři nemají s rodiči co vyčítat.
Píšu někde, že to dělám a že s tím souhlasím? Píšu, že vím, že se to děje, ale sama s tím nesouhlasím a nedělám to. Děti si beru mimo třídu a řeším to s nimi zvlášť, protože je nechci shazovat.
Ale i na praxi na VŠ jsem se setkala s tím, že to učitelky dělaly, protože to je podle nich účinné. Hlavně to byly učitelky nad 50. Ony to neberou jako shazování, ale jako to, že kolektiv táhne.
@Sonmi píše:
Stát by se to nemělo, ale stát se to může. Dovedu si dost dobře představit situace, jak k tomu dojde, ale učitelka na to musí přijít hned a začít to hned řešit. Naprosto nechápu, když se ztratí dítě a učitelky na to přijdou až za několik hodin. Pokud se ztratí na vycházce třeba při hraní hry a učitelka na to přijde hned a hned to řeší, tak to opravdu dokážu pochopit a neberu to jako chybu učitelky. Některé děti mají snahu zdrhnout, schovají se…
Kdysi jsem vedla kroužek s předškoláky a byla jsem jak stíhačka a stejně se mi jeden ztratil. Naštěstí se jen schoval, protože se urazil, tak zalezl do skříňky, kde jsme měli pomůcky
Pak jsem zamykala budovu, aby mi nikdo nemohl utéct.
@Sonmi píše:
Ono to není tak jednoduché, pokud nějaké dítě chce, tak si najde okamžik a odejde. Házet toto jen na učitelky je nesmysl.
@SCHNAPI V. píše:
Zdravím, náš syn nastoupil nyní do 1.třídy a po 14dnech si nás zavolala učitelka do školy. Dle učitelky syn nevychází s kolektivem. Když rušil v lavici, posadila ho samotného a když dle ní udělá něco špatně ptá se děti, které jsou s ním ve třídě,, jestli se takhle chová školák nebo dítě ze školky.,, děti na to reagují tím, že se synem nikdo nemluví a když se s nimi snaží mluvit vyženou ho. Syn na to reaguje tim, ze je praští. Chapu, že jeho reakce není přiměřená, ale je nešťastný. Učitelka nám řekla, že nebude děti nutit, aby se s ním bavili. Navíc nám začala vyhrožovat, že syna pošlou zpět do školky. Prý je chytrý a zvládá bez problémů učení, ale neumí zapadnout mezi vrstevníky. Máte někdo podobné zkušenosti?
Tohle je typická situace, která se prostě nikdy nedá posuzovat z jednostranného líčení. Zakladatelka a každý v takové situaci popíše realitu tak, jak ji vnímá, jak ji vnímat chce a považuje za skutečnou, i když u ní ve skutečnosti vůbec nebyl. Neznamená to, že se učitelka musí chovat dobře, ale taky to neznamená, že její syn je nevinná oběť, kterou bezdůvodně ostatní nepřijímají. Tady se jenom strhne lavina odsouzení, ale reagujete jenom na situaci popsanou zakladatelkou. nereagujete na situaci, která se v té třídě skutečně odehrává. To je rozdíl.
@Sonmi píše:
Jak učitelka? Děcko nejsou klíče co někde odložíš a zapomenes. Samozřejmě že za to může dítě když se někde coura, zdrhne, nebo se schová. Učitelky chyba by to byla, kdyby to zjistila o několik hodin později.
Mám dítě v první třídě a podobného kluka tam mají také. Samozřejmě nemohu říct, čí je to vina, ale syn od mojí kamarádky s ním byl v lavici, už je presazen, protože ho kluk strkal a ubližuje i mojí dceři a nejen jí, strká do všech dětí při jakékoliv příležitosti. Dcera by mi nic neřekla, ale kvůli té kamarádce jsem jí zpovidala. Na druhou stranu i u mě před třiceti lety ve třídě se vždy našel agresor a to i z řad holek. Nebo někdo, kdo byl vyčleněn. Je mi kluka líto, ale jak mu pomoci ![]()
@SCHNAPI V. Tak to, že ho posadila samotného, protože rušil, schvaluji naprosto. Ke zbytku nemám co říct, to už není tak jednoduché posoudit. Co bys čekala, aby jiné dítě vedle něj trpělo, protože by se jinak mohl cítit osamělý?
Já se vždy dobre učila a problémy se mnou nebyly a učitelky měly tendenci ke mně posazovat různé grázly, to bylo fakt žůžo
člověk je tak vlastně potrestán za to, že nedělá potíže. Jeden mě i bodal pod lavicí kružítkem, tak jsem si odsedla do uličky a učitelka mě pak ještě okrikla, co si to dovoluji, že mám být rozumná a nenarušovat hodinu ![]()
Taková…, co štve třídní kolektiv proti děcku, protože je jiný, nemá ve školství co dělat. A pražský základky jsou ze všeho nejhorší. Právníka na ni a děcko jinam. A tyhle hloupý kecy ovcoidních matek bych si k srdci vůbec nebrala.
edit adminem - umazány vulgarismy
@SCHNAPI V. píše:
Zdravím, náš syn nastoupil nyní do 1.třídy a po 14dnech si nás zavolala učitelka do školy. Dle učitelky syn nevychází s kolektivem. Když rušil v lavici, posadila ho samotného a když dle ní udělá něco špatně ptá se děti, které jsou s ním ve třídě,, jestli se takhle chová školák nebo dítě ze školky.,, děti na to reagují tím, že se synem nikdo nemluví a když se s nimi snaží mluvit vyženou ho. Syn na to reaguje tim, ze je praští. Chapu, že jeho reakce není přiměřená, ale je nešťastný. Učitelka nám řekla, že nebude děti nutit, aby se s ním bavili. Navíc nám začala vyhrožovat, že syna pošlou zpět do školky. Prý je chytrý a zvládá bez problémů učení, ale neumí zapadnout mezi vrstevníky. Máte někdo podobné zkušenosti?
Zapiš ho jinam, dokud je čas. Ten máš do konce září.
Učitelka ho tam zjevně nechce. Není to fér, ale dala bych ho jinam, to nevyhrajete
Řediteli bych poslala dopis, v než bych věčně a bez emocí popsala, proč měníte školu.
Děkuji všem za vyjádření nazoru. I když nazor, že za ztrátu na prochazce ve školce může 5leté dítě nechápu, ale nemám zapotřebí se s někým hádat po internetu. Nezapírám, že je můj syn živější, ani to, že některé jeho reakce nejsou přiměřené. Taky zvažuji změnu školy, protože mám obavy, že učitelka ani kolektiv, už ho nepříjemnou. Rozhodující bude tento týden.
@SCHNAPI V. píše:
Děkuji všem za vyjádření nazoru. I když nazor, že za ztrátu na prochazce ve školce může 5leté dítě nechápu, ale nemám zapotřebí se s někým hádat po internetu. Nezapírám, že je můj syn živější, ani to, že některé jeho reakce nejsou přiměřené. Taky zvažuji změnu školy, protože mám obavy, že učitelka ani kolektiv, už ho nepříjemnou. Rozhodující bude tento týden.
U dvouletého bych to pochopila. Ale pětiletý by už měl vědět že se má držet skupiny, popřípadě kámoše vedle, proto chodí ve dvojicích. Asi jako že se nevyrusuje při hodině.
@SCHNAPI V. píše: že za ztrátu na prochazce ve školce může 5leté dítě nechápu, ale nemám zapotřebí se s někým hádat po internetu.
Což bude možná ten problém. Učitelka se občas musí sklonit k jednomu dítěti, musí se rozhlédnout a není v lidských možnostech vnimat najednou takové množství dětí, pokud se 5-leté dítě ztratí, tak je to většinou jeho vina. Dítě v tomto věku musí vědět, že se musí chovat určitým způsobem. Učitelky vina je, že si toho dost rychle nevšimne.
A pokud toto nechápeš, pak jsi matka, které chybí soudnost. Ono už říkat o chlapci, kterého napadne bouchat v šesti letech do ostatních dětí, že je živější, o něčem svědčí. Tvůj syn je grázlík.
Ale ani to nedává té učitelce právo, řešit to způsobem, jakým to řeší. Přesadit. Možná, ale ten zbytek je hodně přes čáru.
Já bych s jinou školou počítala, ale rozhodně bych syna velmi ale velmi umravnila, než tam půjde.
Tak pro upřesnění pro ty co řeší ztrátu ve školce. Situace byla taková, že si děti hrály a učitelky odešly bez mého syna a jeho spolužáka. Jak již někdo napsal dříve. Gratuluji matkám co mají doma dokonale dítě a odsuzují ostatní, když to tak není. Tímto moje odpovědi končí a myslete si o mé rodině co chcete.