Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Rachel_cz píše:
Takové soudy po 14ti dnech?! To přece není normální. Dítě si musí na novou situaci, okolí, spolužáky a režim nejdříve zvyknout. A to přece nejde každému za 14 dní.
Spravne. Neni to normalni. Takze bud je nenormalni ucitelka, nebo je chovani ditete opravdu nepripustne. Ovsem bez vyjadreni druhe strany…
tezko soudit.
Na zadnou z otazek, jak se dite projevovalo jinde nebo ve skolce zakladatelka neodpovedela.
@mroe píše:
Spravne. Neni to normalni. Takze bud je nenormalni ucitelka, nebo je chovani ditete opravdu nepripustne. Ovsem bez vyjadreni druhe strany…tezko soudit.
Na zadnou z otazek, jak se dite projevovalo jinde nebo ve skolce zakladatelka neodpovedela.
Ona už zdejšímu hejnu podle mě odpovídat nebude. Sesypaly jste se na ni jako jezinky. Vůbec je nesmysl řešit tady jakékoliv reálné problémy. Měla to řešit s vedením školy, zřizovatelem. Najít dítěti psychologa a především jinou školu.
@Rachel_cz píše:
Takové soudy po 14ti dnech?! To přece není normální. Dítě si musí na novou situaci, okolí, spolužáky a režim nejdříve zvyknout. A to přece nejde každému za 14 dní.
Podle zdejšího osazenstva se neodpouští žádná odlišnost. Všichni musí mít okamžitě stejné výstupy ve všech oblastech života. Jako jednolitá masa. Všechny děti musí reagovat na novou situaci jako přes kopírák a musí mít stejnou úroveň frustrační tolerance. Neodpouští se vůbec nic a viník je předem jasný.
@SCHNAPI V. píše:
Zdravím, náš syn nastoupil nyní do 1.třídy a po 14dnech si nás zavolala učitelka do školy. Dle učitelky syn nevychází s kolektivem. Když rušil v lavici, posadila ho samotného a když dle ní udělá něco špatně ptá se děti, které jsou s ním ve třídě,, jestli se takhle chová školák nebo dítě ze školky.,, děti na to reagují tím, že se synem nikdo nemluví a když se s nimi snaží mluvit vyženou ho. Syn na to reaguje tim, ze je praští. Chapu, že jeho reakce není přiměřená, ale je nešťastný. Učitelka nám řekla, že nebude děti nutit, aby se s ním bavili. Navíc nám začala vyhrožovat, že syna pošlou zpět do školky. Prý je chytrý a zvládá bez problémů učení, ale neumí zapadnout mezi vrstevníky. Máte někdo podobné zkušenosti?
Mam podobnou zkusenost z detstvi. Nikoho jsem teda nemlatila, ale ucitelka navadela deti, aby me sikanovaly z jinych duvodu. Radim dat do jine tridy/na jinou skolu okamzite. Ja to musela vydrzet 5 let s ucitelkou a 7 let s kolektivem a letos jsem mi ty vzpominky hodne vraci v souvislosti se synovym nastupem do skoly.
@haley83 píše:
Podle zdejšího osazenstva se neodpouští žádná odlišnost. Všichni musí mít okamžitě stejné výstupy ve všech oblastech života. Jako jednolitá masa. Všechny děti musí reagovat na novou situaci jako přes kopírák a musí mít stejnou úroveň frustrační tolerance. Neodpouští se vůbec nic a viník je předem jasný.
Píšeš úplný blbosti.
@hanka.br. píše:
Píšeš úplný blbosti.
No, že tady spousta uživatelek (ne všechny) nemá žádné pochopení pro emoce dětí, včetně těch úplně malých, v tom má teda pravdu.
Onehdy jsem tedy nevěřícně kroutila hlavou nad nějakou diskuzí, kde maminka popisovala, jak její tříletá dcerka vykolejená z nové školky jí při vyzvednutí udělala hysterickou scénu. Půlka komentářů byly výroky typu jak na ni musí být tvrdá a jak si „už tříleté“ dítě nesmí přece něco takového dovolit. ![]()
@SCHNAPI V. píše:
Zdravím, náš syn nastoupil nyní do 1.třídy a po 14dnech si nás zavolala učitelka do školy. Dle učitelky syn nevychází s kolektivem. Když rušil v lavici, posadila ho samotného a když dle ní udělá něco špatně ptá se děti, které jsou s ním ve třídě,, jestli se takhle chová školák nebo dítě ze školky.,, děti na to reagují tím, že se synem nikdo nemluví a když se s nimi snaží mluvit vyženou ho. Syn na to reaguje tim, ze je praští. Chapu, že jeho reakce není přiměřená, ale je nešťastný. Učitelka nám řekla, že nebude děti nutit, aby se s ním bavili. Navíc nám začala vyhrožovat, že syna pošlou zpět do školky. Prý je chytrý a zvládá bez problémů učení, ale neumí zapadnout mezi vrstevníky. Máte někdo podobné zkušenosti?
Dej ho do jiné školy. Pokid budou stejne problémy, tak to neni kolektivem ani učitelkou ale tvym rozcapenym spratkem. Coz si myslím i teď, ale je třeba to ověřit. Třeba je fajn a fakt je učitelka kráva.
@Sonmi píše:
No, že tady spousta uživatelek (ne všechny) nemá žádné pochopení pro emoce dětí, včetně těch úplně malých, v tom má teda pravdu.
Onehdy jsem tedy nevěřícně kroutila hlavou nad nějakou diskuzí, kde maminka popisovala, jak její tříletá dcerka vykolejená z nové školky jí při vyzvednutí udělala hysterickou scénu. Půlka komentářů byly výroky typu jak na ni musí být tvrdá a jak si „už tříleté“ dítě nesmí přece něco takového dovolit.
Pokud myslíme tu samou diskuzi, tak já si ji pamatuju jinak. Pokud vím, tak emoce dítěte tam nikdo nezpochybňoval, zpochybňoval se tam hlavně přístup matky, která se tam v té školce rozbrečela s dítětem a situaci nezvládla. A tvrdost a fakt, že si to dítě nesmí dovolit, tam lidi doporučovali v návaznosti na povzdech té matky, že ji dítě i posléze bouchalo a kopalo. (Jestli myslím jinou diskuzi, tak se omlouvám.)
A v tomto případě taky nikdo nezpochybnil fakt, že je ten kluk ve škole nešťastný, že může být frustrovaný. Ale už je to prvňák, a musí se naučit ty situace zvládat. Ano, učitelka by mu měla být nápomocná, a tato učitelka to asi nejlépe neřeší. Na druhé straně veškeré rady a dotazy týkající se MŠ, kroužků, družiny apod. zůstaly bez odezvy, takže bližší obrázek nemáme.
Za mě rychlá výměna školy může být spíš na škodu. Upřímně kdybych dělala ředitelku té nové školy, a někdo ke mně chtěl narychlo přehlásit dítě po třech týdnech, s tím, že ho šikanuje učitelka, ale problém by nebyl komplexně řešen (s výchovným poradcem, s vedením školy, s psychologem atd.), tak hodně zpozorním, protože hrozí, že ten rodič za pár týdnů podobným způsobem naruší pověst „mé“ školy. Nejsem zastánce unáhlených řešení,
@zrcadlo Tahle diskuze mi připomněla problém se synovou spolužačkou. Ten tedy vyvstal po cca měsíci ve škole. Holčička děti otravovala a pak si tam vyhlédla slabší kus a jedla mu svačiny, brala věci. Na ostatní děti to taky zkoušela, obtěžovala je, když o ni nikdo nestál.
Po dvou měsících jí měl plné zuby i můj vcelku splachovací syn. Některé děti ji na oplátku začali nevybíravě komentovat pro její zjev.
Učitelka proaktivně řešila jak s dítětem, tak jeho rodiči, tak rodiči šikanovaného dítěte.
Nakonec to rodiče „chudinky“ holčičky vyřešili přestupem na jinou školu. Předpokládám, že doteď si jistě myslí, jak jejich dítěti bylo křivděno. ![]()
@haley83 píše:
Tak skákání do řeči bývá obvyklé u dětí s ADHD, Aspergerem, LMD a nevím čím vším ještě. A do školy běžně chodí. Speciálky pro děti bez přidružené mentální retardace nejsou, protože byly zrušeny v rámci inkluze. Prostě si budete muset zvyknout i na nestandardní děti.
Jo, ale nikdo nemůže nutit ty „standardní děti“ se s nimi kamarádit…
@niko999 píše:
Jo, ale nikdo nemůže nutit ty „standardní děti“ se s nimi kamarádit…
Ono je hlavně peklo, že se všechny „nestandardní“ děti těmito aktivistkami olepí nějakou nálepkou s diagnózou a vyřešeno. My máme diagnózu, vy se starejte, vy to tolerujte, vy to hlavně nikdy nikomu a před nikým neříkejte, ale zajistěte zvláštní přístup, úlevy a samozřejmě obdiv kolektivu. Opravdu nejsou všechny nestandardní projevy důsledkem vady nebo nemoci a opravdu ne všem dětem ty úlevy od normy přinesou užitek. Rodiče by dost rádi, aby jejich děti fungovaly dobře ve společnosti, aby s ní byly v pohodě a okolí přijalo jejich děti s láskou a pochopením. Na druhou stranu odmítají připustit, že chování dětí tomu odporuje a ohánějí se právníky. Ano, děti jsou různé, mohou mít různé projevy, jinakosti a problémy, to je v pořádku. Ale vždy platí, že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého. Nikdy nelze přehlížet a tolerovat násilí a agresi a nutit kohokoli, aby si nechal ubližovat - ani od zdravého, ani od nemocného. A že to ty zdravé děti dobře umí, o tom snad polemizovat nemusíme.