Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Všude tu čtu, že člověk nemá řešit malé věci. Ale zkonkretizuje někdo, co ještě jsou malé věci a co už jsou velké starosti? Kolik malých věcí dá dohromady jednu velkou? Vždyť i míra toho, co člověk unese, je kus od kusu jiná. Diskutujme ![]()
@Margery píše:
Všude tu čtu, že člověk nemá řešit malé věci. Ale zkonkretizuje někdo, co ještě jsou malé věci a co už jsou velké starosti? Kolik malých věcí dá dohromady jednu velkou? Vždyť i míra toho, co člověk unese, je kus od kusu jiná. Diskutujme
To je složité, pro každého to znamená něco jiného. Někdo řeší finance, někdo vztahy, někdo práci apod. A v každé se najdou věci, které se řeší.
@Netopirek píše:
A jak to vidíš ty?
Tak problémy typu, jak se ke komu chovat, co si o kom myslet, jestli mě baví nebo nebaví zaměstnání nebo péče o děti, to jsou opravdu malé věci. Nebo řešit, jestli se má člověk stydět za to, kolik má nebo nemá peněz
Ale jak jsem psala, stokrát nic umoří osla a když na tohle naráží na každém rohu, tak se z toho velký problém stane.
Tak ten vtip je za mě v tom, že to co je ve škatulce „tohle neřeším“, mě neumoří. Ne jen se snažit dělat, že to neřeším.
Já si v rámci zachování duševního zdraví řekla, že nebudu řešit, že se nám před spaním nepovede uvést byt do „původního stavu“ po tom, co tam řádily děti.
Manžel si po zkušenostech řekl, že nebude řešit, že nám v neděli večer frnklo před nosem metro. To se dřív byl schopný uzoufat a nechat si pokazit hodinu života.
Neřešíme, že jsem promáčkla SPZtku, že máme na kufru nějakou čárku, že není volné parkoviště a parkujeme někde uplně v háji..
Neřešíme že někdo přesolil/připálil jídlo a teď si musíme dát špagety. Že v myčce praskla sklenice, že dítě rozlilo pití po zemi..
Minule jsem v navigaci nastavila špatné místo (nevšimla jsem si jiný okres) a místo výletu po přírodě jsme bloumali po nějaké pusté uhelné pánvi a měli jsme z toho srandu.
Tohle jsou za mě malé věci. Když se podělají, spousta lidí na tendence láteřit i když to ve výsledku nemá dohromady na nic důležitého vliv.
@Kryptozoo jo, to přesně jsou malé věci, i když to den nevylepší, tak se tím není třeba trápit déle jak pár vteřin
![]()
@Margery píše:
Tak problémy typu, jak se ke komu chovat, co si o kom myslet, jestli mě baví nebo nebaví zaměstnání nebo péče o děti, to jsou opravdu malé věci. Nebo řešit, jestli se má člověk stydět za to, kolik má nebo nemá penězAle jak jsem psala, stokrát nic umoří osla a když na tohle naráží na každém rohu, tak se z toho velký problém stane.
Zde jsem se nikdy nesetkala s velkým problémem, vždy se tu řeší malé problémy, alespoň z mého pohledu. Zrovna ty co tu zmiňuješ jsou malichernosti.
Pro mě je zrovna otázka zaměstnání hrozně důležitá. Nespokojenost v práci, kde trávím svůj drahocenný čas, to prostě kazí všechno
@ibis píše:
Zde jsem se nikdy nesetkala s velkým problémem, vždy se tu řeší malé problémy, alespoň z mého pohledu. Zrovna ty co tu zmiňuješ jsou malichernosti.
Však jo.
@Kryptozoo píše:
Tak ten vtip je za mě v tom, že to co je ve škatulce „tohle neřeším“, mě neumoří. Ne jen se snažit dělat, že to neřeším.
Já si v rámci zachování duševního zdraví řekla, že nebudu řešit, že se nám před spaním nepovede uvést byt do „původního stavu“ po tom, co tam řádily děti.
Manžel si po zkušenostech řekl, že nebude řešit, že nám v neděli večer frnklo před nosem metro. To se dřív byl schopný uzoufat a nechat si pokazit hodinu života.
Neřešíme, že jsem promáčkla SPZtku, že máme na kufru nějakou čárku, že není volné parkoviště a parkujeme někde uplně v háji..
Neřešíme že někdo přesolil/připálil jídlo a teď si musíme dát špagety. Že v myčce praskla sklenice, že dítě rozlilo pití po zemi..
Minule jsem v navigaci nastavila špatné místo (nevšimla jsem si jiný okres) a místo výletu po přírodě jsme bloumali po nějaké pusté uhelné pánvi a měli jsme z toho srandu.
Tohle jsou za mě malé věci. Když se podělají, spousta lidí na tendence láteřit i když to ve výsledku nemá dohromady na nic důležitého vliv.
Krasne napsané a naprosto souhlasím. Je treba si užívat i malé radosti a neřešit malé blbosti.
Co jsem driv vic resila a dnes už ne a je mi lépe? Krom veci uvedenych Krypto, obecne predevsim rozbite veci, co se daji koupit bez zruinování rodinneho rozpoctu, ztracene veci, pokud to zrovna neni bozihodovy sperk po babicce, spatne ostrihane vlasy, roztrzene kalhoty, synovy znamky ve skole, zapomenuta dotankovana nádrž
, vybitej mobil, doma zapomenute veci na cestach (da se prezit bez cehokoliv, kdyz nechybi pas a něco peněz), ale treba taky blby řeči lidí, které beztak neberu jako svuj vzor,…
Velke starosti, co nejdou hodit za hlavu, jsou podle me zdraví clenu rodiny a pratel, když nemám střechu nad hlavou a teplou postel (ale staci i klícka), kdyz nemam co do úst a kdyz nemam moznost si udelat spon obcas krasnou malou jednoduchou radost ze života.
Vše ostatní jsou vlastně jen malichernosti.