Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
mám takový, možná trochu hloupý, dotaz. Jaký je rozdíl mezi chirurgickou ocelí, která se prodává ve zlatnictvích a nerez ocelí, která se dá sehnat v bižuterii? Je tam cenově propastný rozdíl. Na pohled je to stejné, ale někdy zakopaný pes být musí. Prodavačka mi neodpověděla, tudíž to zkouším zde.)
Díky.
No to by mě zajímal taky. Vzhledem k tomu, že jsem „chlap od železa“, tak se pokusím o odpověď, tak jak tu problematiku chápe mozek běžného chlapa.
Každá ocel je slitina několika kovů (plus zbytkových přísad z procesu prvotního tavení jako uhlík, fosfor, síra; ty se snažíme odstranit). Oceli se zvýšenou odolností proti rezavění, korozi, oceli kyselinovzdorné atd. obsahují realtivně velké množství chrómu (nad dvě procenta) a niklu (nad tři procenta). Ostatní prvky jsou obsaženy v desetinách až setinách procenta. Pokud ocel obsahuje víc jak osm procent niklu, už vykazuje mnohem vyšší odolnost vůči leptání kyselinami. Problém je bohužel v tom, že chróm a nikl jsou jako suroviny docela drahé - a způsobují obtížnou opracovatelnost ocelí. Oceli se hůř brousí, vrtají, stříhají… Chróm zvyšuje tvrdost (do hloubky), nikl zase zvyšuje tažnost a tím ocel vzdoruje snaze o dělení polotovaru. No a i toto má vliv na cenu hotového výrobku…
Když se podíváme do Německa, tak tam mají systém značení materiálů čísly - tyto oceli jsou označovány od 1.43×x (za xx se dosadí další čísla) až 1.46×x. 1.43×x jsou ty běžnější, chirurgické a kyselinovzdorné jsou ty vyšší. A cenové relace plechů atd. jdou zhruba podle těch čísel - ty s menším množstvím přísad jsou logicky levnější. A u klenotnických výrobků to bude podobné.
Nasel jsem krasnou definici, se kterou do znacne miry souhlasim.
Je to tak libozvucne, ze to predlozim prelozene Googlem:
Tam je žádná oficiální definice pro chirurgické oceli, není to technický termín. Obecně platí, že je fráze, kterou použila jako marketingový trik, aby výrobek znít více vzrušující.
Ano, v „chirurgicke“ oceli je chrom, molybden a nikl. Ale porad je to nerezova ocel.
Kluci a vysvetlily nejde moc dohromady.
Jinak neni zac. A tohle je spis metalurgie.
Příspěvek upraven 14.02.13 v 19:36
Díky, díky. Já jen, že občas nosím chir. ocel (na parádu) a teď jsem v obchodě viděla cetky s nápisem „nerez ocel“ za mnohem menší peníz. Tak mě to zajímá. @Jura007 @Ivan PPZ Ještě jednou díky!
Ještě taková drobnost. Oceli s vyšším obsahem příměsí se nechytají na magnet a nešpiní, nerezavějí. Naše české mince se na magnet chytají - a teď jsem ve sněhu našel minci 1 koruna, byla už pěkně orezlá… Takže peníze budou asi z těch ocelí s nižším obsahem chrómu a niklu.
Ahojky, myslite, ze mi vydrzi nejaky ten patek tahle nerez ocel? http://all-sperky.cz/…20-rose-gold?…
klasickou bizuterii uz nechci, retizky nic nevydrzi…na zlato ted nemam korunky
mam vsechny sperky ve zlatavem odstinu, proto shanim zlatavou barvu.dik!!!!