Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše:
a proč s ním hraješ pexeso, deskové hry a badminton? On to chce? Vždyť děti máš dvě, tak ať hrají spolu, proč s ním chodíš na hřiště v 9 letech?
V životě nic z toho se mnou matka nedělala, max tak do 6 let. Na takové aktivity jsou přece kamarádi. On nemá žádné kamarády?
Mně prostě přijde, že s ním zacházíš jak s 3letým, tak těmi škleby, řevy a posunky se tě snaží setřást.
No, mě to taky připadá jako obranná reakce na chování matky. Mám pocit ze zakladatelčina projevu, že to až moc hrotí všechno, prožívá, bere to moc vážně, chybí tam humor a lehkost..U zpřehýbaných kartiček nepomůže vysvětlit, že se tím ta hra ničí a že tím pádem už jí nemůžete příště hrát?
@Anonymní píše:
Líbí se mi, jak mě dokážete odsoudit, aniž mě znáte. Nic, ale k věci - dceru rozhodně před synem neprotěžuju, na tom si dávám opravdu pozor. Život mu nijak zvlášť nelinkuju, ano, pokud po něm chci, aby ráno vstal, vyčistil zuby, nasnídal, šel do školy, udělal úkoly, poděkoval, pozdravil atd., tak pak ano, to skutečně dělám. Taky po něm chci, aby se třeba nekoukal na televizi hlavou dolů - ano, to dělám. A to je špatně? Kamarády si vybírá sám, kroužky si vybírá sám, knížky si vybírá sám, oblečení si vybírá sám a o svém volném čase si víceméně rozhoduje sám. Když jsem mluvila o tom, že kazí hry, tak že u toho dělá pořád různý zvuky, to fakt neřeším, to se mýlíte, ale kazí je třeba tím způsobem, že když hrajeme karty, tak zohybá všechny sedmičky, aby je příště poznal. Když hrajeme pexeso s jeho oblíbenýma motorkama (už slyším ty řeči, že v devíti letech ho nemám nutit hrát pexeso - tohle je jeho oblíbené a opravdu ho BAVÍ, nemusím ho nutit), tak je schválně nevrací na svoje místo, abych ty kartičky pak nenašla, když hrajeme jakoukoliv deskovou hru, u které se hází kostkou, tak vždycky se tou kostkou trefuje do ostatních figurek nebo žetonů, aby všechno po stole rozházel a zamíchal, když s ním hraju tenis nebo badminton, schválně mi to pinká kamsi do křoví a úplně mimo. Ano, jeho takový průběh hry baví a je spokojený, ale pokud si musím třeba v průběhu hry fotit hrací desku, abych věděla, kdo kde stojí, protože za chvíli všechno syn zpřehází, tak pak mě teda taková hra nebaví.
Moje 7leta taky zatim nezvladla zahrat zadnou hru podle pravidel. Nebavi ji to. Okamzite si vymysli vlastni pravidla. Jednou mozna narazi v druzine,…, pak treba pochopi.- Ale ja ji ty pravidla proste nevnucuju, tak hrajem podle ni. Naopak mladsi syn je schopny dodrzovat herni pravidla od tri let. Nemyslim si, ze proto je jedno dite lepsi nez druhe. Tvuj syn je inteligentni a napadity. Problem je v tom, ze Ty s nim chces hrat podle svych pravidel a on chce hrat s Tebou podle svych. Pokud jeden z vas neustoupi, tak se proste neshodnete. Kompromisy jsi zkousela - ve stylu ted si jednou zahrajeme podle Tvych pravidel a pak jednou podle tech psanych? Samozrejme mu vysvetli, ze michani karticek je podvod. ja kdyz detem vezmu oblibenou karticku v pexesu, tak ji s nima hned vymenim - na to by nepristoupil?
@Hobitka ale ten kluk nechce hrát podle svých pravidel, on chce hru kazit - myslím si, že nechce vůbec hrát hry s matkou - anebo má nějakou diagnozu, ale to jen tak hádám, zaráží mně, že vše v tomto věku dělá s matkou a ne s kamarády - nebo se sestrou
Cítím tam i jakousi nepodporu manžela. Jemu to nevadí? Že se kluk takhle předvádí?
Puberta klepat na dveře klidně může… Ale spíš mi přijde, že to dělá naschvál. Mně by tedy takové projevy rovněž vadily.
Nicméně když vidím tu neochotu zakladatelku pochopit, tak už chápu, proč se musím dívat na tolik rozjívených dětí bez pravidel a mezí.
Asi bych ani nebyla ochotná si s ním hrát zakladatelko, on evidentně nechce. Jak to má mezi kamarády? Pokud to někde vidí, jakože když čtu ty příspěvky, tak asi vidí různé věci, které se tolerují, tak proč by se tak nemohl projevit i on. A to jsem ani nečetla všechno.
Normy na výchovu se posouvají, to kolem sebe vidím všude kolem sebe. A není to tedy hezký pohled. A pak se společnost diví, ale to že se s tím zakladatelka snaží něco udělat mi přijde v pořádku. Mně to tedy normální nepřijde. Snažila bych se zjistit, kde to vidí a jak zapadá mezi kamarády. Výlet bych zkusmo neplanovala žádný, totéž hry. Až by se začal zajímat proč, tak bych mu důvody znova vysvětlila. Mně tedy nepřijde normální přistupovat na pravidla 9 letého kluka.
Tak tomuhle opravdu nerozumim - proč v těch hrách dal pokracujes když on se chová takhle, řekla bych jednou, dvakrát - neposlechne a ohyba rohy, schválně schodi figurky atd. no dobrý, nebaví mě to, promin, hrát s tebou nebudu… nazdar!
Spíš mě tedy taky zajímá, proč si nehraje s kamarády sobě rovnými. Proč si sním tak často a urputně hraješ ty zakladatelko?
@Peta02 píše:
Tak tomuhle opravdu nerozumim - proč v těch hrách dal pokracujes když on se chová takhle, řekla bych jednou, dvakrát - neposlechne a ohyba rohy, schválně schodi figurky atd. no dobrý, nebaví mě to, promin, hrát s tebou nebudu… nazdar!
Taky tak ještě si fotit postavení hry? No tak to už vůbec.
@stinga Ale zakladatleka zas psala, ze takhle ho ta hra hrat bavi
. Tak bud to nehrat vubec a nebo ho teda nechat vyblbnout dle jeho gusta. Vzdyt uz jsem ji psala, at ho necha vybrat si hru podle jeho vkusu (kdyz uz si s nim chce hrat) a plne se mu prizpusobit, treba by se neco zmenilo
. Treba ne. Ale nevim, zda to zakladatelka zkousela.
@Hobitka
hm, hra ho baví a ohýbá rohy a shazuje figurky - to je chování 3letého, buď má hoch diagnózu nebo ho urputná matčina snaha dusí, pokud je zdravý - i se trochu divím, kde na to matka bere čas - pořád s ním hrát, a chodit ven - v tomto věku se děti už zabaví samy nebo s kamarády, a matka vaří, pere, uklízí, žehlí
@stinga Mozna to je chovani trileteho, ale zakladatelce hlavne vadi, ze si s nim „neuziva zabavu“ - jenze dokud se nenaladi na jeho blbnuti a trochu se nepovznese, tak to proste bude tak, jak to je. Me spis zarazi, ze po 9 letech nenasla nic, co by meli jako spolecnou zalibu - zakladatelka si mozna rada povida a hraje deskovky, ale kluka asi bavi neco jineho nebo nejak jinak. Ja zas nevidim duvod, proc si nezahrat s ditetem pexeso a delat, ze nevidim, jak prehazuje karticky a pak se strasne divit, ze jsem prohrala, 9lete dite snad neni uplne blbe, aby nevedelo, ze podvadi, od vrstevniku by za to dostalo cocku, ale pokud by ho tento styl hry s maminkou potesil, tak nechapu, proc ne
.
@Hobitka no já bych 9letého nenechala vyhrát podvodem, tím bych mu ukázala, že v životě vyhrává ten, co podvádí (což je sice pravda, tak ale správná výchova to není)
@Hobitka já bych třeba řeka: vidím, že hrajeme míchané pexeso, to bude srandy kopec. A míchala bych taky. Vždyť o nic nejde, mmj, já mám apku, která přesně tohle dělá. v pravidelných intervalech mi zamíchá kartičky pexesa a mne to baví mnohem víc.
Nevím, jak jste tu některé přišly na to, že nedělám nic jiného, než synovi vnucuju svoje hry. Samozřejmě, že dělám svojí práci a starám se o domácnost, ale zároveň když už mám volnou chvíli, tak se jí snažím věnovat dětem - je na tom snad něco špatného? Vy to snad neděláte? Nebo se na něho podle některých mám úplně vykašlat a na společné chvíle už úplně rezignovat? Občas tady těm komentům nerozumím
. Syn má kamarády, se kterými se vídá a taky si často hraje s dcerou, ale na to se nikdo neptal. Co se týče společných koníčků, tak i ty (kupodivu!!!) máme - často si s ním třeba jdu zakopat nebo zaskákat na trampolíny. Taky doma po mě syn často chce, abych na něho mluvila jako špatně česky jako Vietnamec - nejsem suchar, jak tu někdo psal, i to dělám. Hlavně, že dokážete takhle rychle odsoudit a po někom se povozit.
@Katche Prave. Jako kdyz mi holka schvalne shazovala figurky, tak jsem si je tedy vracela jinam, idealne do domecku. Ale urcite jsem si nefotila rozestaveni herniho planu
. Proste bych pristoupila na jeho hru a kdo rika, ze by u toho nemohla byt svanda. Nebo u cinknutych karet bych mu klidne rekla, ze to takhle delaji casto lidi, co hraji o penize, ale ne tak okate. Ja nevim, proste udelat z toho treba vtip s trochou pouceni. Proste mi nejak prijde, ze by se spousta tech problemu dala uchopit lepe, aby to mene drelo. @stinga Hele, ja nevim, mne deti kolikrat schvalne namichaly blbe karty - ja v tom vidim hlavne to, ze perfektne chapou smysl a princip hry. A tak ja pak jako nadavam, co mi to prislo do ruky a oni se zacnou hihnat a napraskaji to na sebe. Ja nevim, asi nejsem ten spravny clovek na to byt v zivote 100% vazny a akuratni, ja se rada zasmeju a zejmena sobe
.
@Anonymní píše:
Nevím, jak jste tu některé přišly na to, že nedělám nic jiného, než synovi vnucuju svoje hry. Samozřejmě, že dělám svojí práci a starám se o domácnost, ale zároveň když už mám volnou chvíli, tak se jí snažím věnovat dětem - je na tom snad něco špatného? Vy to snad neděláte? Nebo se na něho podle některých mám úplně vykašlat a na společné chvíle už úplně rezignovat? Občas tady těm komentům nerozumím. Syn má kamarády, se kterými se vídá a taky si často hraje s dcerou, ale na to se nikdo neptal. Co se týče společných koníčků, tak i ty (kupodivu!!!) máme - často si s ním třeba jdu zakopat nebo zaskákat na trampolíny. Taky doma po mě syn často chce, abych na něho mluvila jako špatně česky jako Vietnamec - nejsem suchar, jak tu někdo psal, i to dělám. Hlavně, že dokážete takhle rychle odsoudit a po někom se povozit.
Ale Tobe to se synem nefunguje
, Ty jsi polozila dotaz. Vzdyt Te nikdo tak zasadne neodsuzuje, par tipu tu prislo. Ty chces travit hezke chvile se synem, neni na tom nic spatneho, ze se mu venujes, ale mozna by ses mu mohla venovat trochu jinak a bylo by to 100× lepsi. Ja to fakt nemyslim nijak zle, nejstarsi dcera je taky exot. Ale Ty mi opravdu prijde, ze se tvrdohlave drzis nejake sve predstavy o spravnem traveni casu s detmi. Rozvijet, vychovavat - ano, je to dulezite a nezbytne, ale vocamcad pocamcad.. ![]()