Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky jsem vše stíhala, snažila jsem se být paní dokonalá. Perfektní matka, dokonale upravená, vášnivá milenka a vždy doma čisto a večer navařeno. Pak přišla stopka v podobě únavového syndromu a mé poznání, že musím ze svých nároků slevovat-a učit se žádat o pomoc.
@berry4 píše:
Tak přemýšlím, víš? Těžko by jsi si tady vylívala srdce nad mužem, kterému poviješ už třetí dítě a dobře víš, jaký je otec, jaký je muž a jaký partner.
Umotat si dítě s každým chlapem na potkání není nic těžkého, těžší je, umět si zhodnotit, jestli právě s TÍMHLE to za to stojí.
Apropos - myslím, že s tebou jedná tak, jak ty sama mu dovolíš.
To už jsem sem také psala… a tak poradíš mi, jak tedy mu mám zakázat aby se mnou takto jednal? Anebo lépe, jak mu mám dovolit, aby se mnou jednal jen hezky?.. protože ozvat se a říct, tohle se mi nelíbí, takle se mnou mluvit nebudeš bohužel nestačí. ![]()
A tenhle chlap se choval úúúplně jinak, než jsme spolu měli miminko, bohužel.
@Lady4 píše:
Taky jsem vše stíhala, snažila jsem se být paní dokonalá. Perfektní matka, dokonale upravená, vášnivá milenka a vždy doma čisto a večer navařeno. Pak přišla stopka v podobě únavového syndromu a mé poznání, že musím ze svých nároků slevovat-a učit se žádat o pomoc.
Jak se to projevuje?
No to je další, my třeba nikdy v sexu problém neměli a i to bohužel začíná někdy váznout, vím, že je to teď mnou, kvůli tomu jak se cítím, že jsem pořád naštvaná, připadám si neatraktivní že, protože když je někdo nespokojený tak se to odrazí atd… Ale to se snad zase spraví no..
@Anonymní píše:
To už jsem sem také psala… a tak poradíš mi, jak tedy mu mám zakázat aby se mnou takto jednal? Anebo lépe, jak mu mám dovolit, aby se mnou jednal jen hezky?.. protože ozvat se a říct, tohle se mi nelíbí, takle se mnou mluvit nebudeš bohužel nestačí.A tenhle chlap se choval úúúplně jinak, než jsme spolu měli miminko, bohužel.
Chtěla jsem Ti tím napsat, že dětem je úplně jedno jestli prach máš utřený každý den nebo, že není vyluxováno. Děti potřebují zdravou a vyrovnanou maminku. Snažila jsem se být dokonalá-podnikala jsem a dlouho jsem žila na hraně svých fyzických sil.Za vším stála snaha být dokonalá ve všem. Moje falešná představa mě stála málem zdraví. Teprve potom jsem si uvědomila, jaké chyby jsem udělala a začala jsem na sobě pracovat. Partner nezklamal a v době mé nemoci se postaral o holky, domácnost atd.
@berry4 píše:zakázat? Tak snad nejste malé děti abychom tu něco zakazovali, nebo přikazovali.
On je dospělý člověk, určitě ty nejsi jeho první dlouhodbější vztah, takoví lidé se již nemění, ba naopak se všechno věkem zhoršuje.
Co chceš číst? Dedukuji, že jsi vlítla ze vztahu do vztahu, plodíš děti vcelku jak na běžícím páse a mezitím jsi neměla asi moc čas zhodnotit kvalitu vztahu a pratnera. Ten se projeví ne v tom, že bude všechno sluníčkové, ale právě v patových, krizových situacích. Projeví se i dlouhodobě v maličkostech, které jde po tom prvotním „zamilování“ také vysledovat.
Bohužel na tohle je již pozdě, dál je to na tobě, jak si ten svůj život a vztah dokážeš ukočírovat, aby jste byli všichni štastni.
Bohužel-úcta k druhému se přikázat nedá, to tam musí být samo o sobě…
Původně jsi psala, že si ke mně dovolí jen to co mu dovolím já.. na to jsem reagovala. Proto jsem psala jak mu mám „zakázat“ aby se mnou jednal ošklivě anebo „LÉPE“ to v textu je taky, jak mu dovolit, aby se ke mně choval jen dobře. Myslela jsem, že to víš, když jsi psala, že druzí si k nám dovolí jen to co jim dovolíme my.. Jak to ukočírovat nevím abysme byli šťastní jak vidíš nevím, proto sem píšu, že třeba má některá podobnou zkušenost a poradí. Rozhodně jsem nečekala, že mě tady bude někdo říkat, že nejspíš plodím děti jako na běžícím pásu, jen proto, že jsem si dovolila mít po třech letech vztahu dítě s někým, kdo se jevil, jako dobrý partner i otec… Nejsem vědma abych věděla, že se to takto po narození podělá..
@Lady4 píše:
Chtěla jsem Ti tím napsat, že dětem je úplně jedno jestli prach máš utřený každý den nebo, že není vyluxováno. Děti potřebují zdravou a vyrovnanou maminku. Snažila jsem se být dokonalá-podnikala jsem a dlouho jsem žila na hraně svých fyzických sil.Za vším stála snaha být dokonalá ve všem. Moje falešná představa mě stála málem zdraví. Teprve potom jsem si uvědomila, jaké chyby jsem udělala a začala jsem na sobě pracovat. Partner nezklamal a v době mé nemoci se postaral o holky, domácnost atd.
Chybama se člověk učí, nebo by měl. Je dobře že más fajn chlapa, který tě, když bylo nejhůř podržel. Tak si říkám, jak by to bylo u nás.. Víš on nebyl vždycky takový, i po narození miminka to bylo fajn a snažil se.. až pak se něco podělalo, nevím co a ani nevím co dělat proto aby to bylo zase dobré.
@Anonymní píše:
Původně jsi psala, že si ke mně dovolí jen to co mu dovolím já.. na to jsem reagovala. Proto jsem psala jak mu mám „zakázat“ aby se mnou jednal ošklivě anebo „LÉPE“ to v textu je taky, jak mu dovolit, aby se ke mně choval jen dobře. Myslela jsem, že to víš, když jsi psala, že druzí si k nám dovolí jen to co jim dovolíme my.. Jak to ukočírovat nevím abysme byli šťastní jak vidíš nevím, proto sem píšu, že třeba má některá podobnou zkušenost a poradí. Rozhodně jsem nečekala, že mě tady bude někdo říkat, že nejspíš plodím děti jako na běžícím pásu, jen proto, že jsem si dovolila mít po třech letech vztahu dítě s někým, kdo se jevil, jako dobrý partner i otec… Nejsem vědma abych věděla, že se to takto po narození podělá..
a nechcečš tedy popsat, v čem se změnil? Kde je ten zakopaný pes?
@Electrolux_EHM_4400 myslela jsem to obrazne
. A pochybuju ze kdyz nekdo mluvi ze byl na dovolene tak mysli na dovoleni z prace
. Ale to je prece fuk nebudem se prece tady dohadovat o tom co a jak doslovne znamena
o tom to prece neni
@berry4 já právě nevím, kde je ten zakopaný pes. Prostě po narození se snažil, dělal první poslední.. a počase začal kritizovat, že to bych měla dělat sama, že jsem ženská, tak se mám o domácnost a děti starat já. Jednou mu jeden chytrák na zabijačce řkl (teď jsem si vzpoměla) když mu ten můj povídal, že toho mám hodně a musí mi pomoct vytřít (nebo tak něco) tak mu na to řekl, ty si blbej, uděláš to jednou a budeš to dělat furt… pak se začal taky nějak cukat. Nevím, někdy je zlatej a někdy, jen roskazuje a říká jak jsem na nic, nebo se mi vysmívá, když mu říkám, že to prostě nejde všechno stihnout a že taky už padám na pusu, tak mi říká no jo ty potřebuješ aby tě někdo litoval, chudinko (to tak nění, raději bych byla šťastná a hádky úplně vypustila…) prostě jak kdy. Si te´d připadám jak hadr na podlahu a nevím prostě jak mu ukázat, že takle to neni.. Je to těžký popsat…
Taky nevím co se u vás stalo a netroufám si věštit, psala jsem ti svoje chyby. Možná by vám pomohl společný čas-myšleno-jen vy dva. O hlídání požádat babičky a věnovat se sami sobě. Třeba si z toho udělat tradici a společně se na to těšit. My jsme takhle jednou měsíčně zdrhali od všeho večer na dobré víno a pak jsme se chvilku toulali po Praze. Jednalo se o tři hodiny já a on.
A předtím, než jste spolu počali dítě, ti normálně doma pomáhal? Pomohl ti někdy uklidit, nebo vyžehlit třeba,,když jsi byla unavená, nemocná, nebo šel nakouit, postaral se o tvé děti-vzal je ven, na plavčo třeba, bez tebe, vyzvedával ze školky apod?
Postaral se někdy, v době, kdy ty jsi byla mimo o domácnost?
Umí tě zastoupit u plotny, uvařit, když není zbytí?
@berry4 píše:
A předtím, než jste spolu počali dítě, ti normálně doma pomáhal? Pomohl ti někdy uklidit, nebo vyžehlit třeba,,když jsi byla unavená, nemocná, nebo šel nakouit, postaral se o tvé děti-vzal je ven, na plavčo třeba, bez tebe, vyzvedával ze školky apod?
Postaral se někdy, v době, kdy ty jsi byla mimo o domácnost?
Umí tě zastoupit u plotny, uvařit, když není zbytí?
No to právě že dřív dělal. Tak například: studovala jsem dálkově vejšku a vždycky když jsem se vrátila, nebo většinou, tak mě doma čekala večeře. S dětma mi taky pomáhal, prostě bylo všechno ok. Právě nevím. Možná krize. Ale mě štve to jeho povýšené chování.. to jak se mi dokáže vysmívat.. a pak třeba za dva dny se omluví.. nebo ne a dělá že se nic neděje… Je to takový nezdraví vztah a už víckrát jsem mu řekla jestli se něco změnilo, tak že může odejít, to mi říká že ne.. že je to blbost… nevím. Možná se starat jen o sebe a neřešit ho, ať se ukáže..
@klmartina píše:
@Electrolux_EHM_4400 myslela jsem to obrazne. A pochybuju ze kdyz nekdo mluvi ze byl na dovolene tak mysli na dovoleni z prace
. Ale to je prece fuk nebudem se prece tady dohadovat o tom co a jak doslovne znamena
o tom to prece neni
No tebe zajimalo, proc se tomu rika materska dovolena. Tak jsem ti jen odpovedel ![]()
Me prijde ze ho nekdo ockuje. Nevim co dela za praci ale jestli dela ve vyhradne chlapskem kolektivu tak je dos mozne ze se treba chlapum zminil ze ti pomaha a co vsechno dela a oni se mu zacali vysmivat ze je podpantoflak a podobne. Bohuzel takovy jsou chlapi. Kvuli sve jesitnosti jsou schopni prijit i o partnerku a prece se nebudou mezi chlapama ztrapnovat. Protoze jine vysvetleni proc se zacal chovat jinak me nenapada. Zvlast kdyz rikas ze predtim to bylo jine. Taky je dost mozne ze se tak chova proto ze vlastne nezazil kdyz si se starala o ty starsi kdyz byli mimca. Jestli dobre pocitam tak jste se seznamili kdyz holkam byly tri roky takze zadna mimca. Se triletymi je jina prace nez s desetimesicnim prckem. Mozna mu to prijde ze jsi vsechno zvladala v pohode ale ted kdyz mate treti a jeste miminko tak je to daleko narocnejsi. Treba mu to prijde ze jsi selhala a ze si vymyslis ze jsi unavena protoze predtim to bylo v pohode. Uz mu nedochazi ze se nestatas jen o ty dve ale mas tri. On podle me bere jako ze tim nejmladsim jste zacali a ty dve predtim se vlastne anuluji. Nevim jestli mi rozumis je strasne tezke psat myslenky tak jak mi jdou v hlave
![]()