Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Liberalissima píše:
Proč by měla probíhá nechat vlastní dítě vychovávat podle cizích pravidel jen proto, že jsou někde na návštěvě?
Tak ať jí pošle do p.dele a odjede, protože ani jedna nechce ustoupit?? ![]()
@Magical-eyes píše:
Těžko radit. Tvoje dítě, tvoje zodpovědnost. Ale za tohle bych přes ruku plácla taky.
Holt se budeš muset starat o dítě sama, když to máma dělá blbě.
Nemyslim si, že by to bylo tak černobílý. Nedělá všechno blbě. A přála bych si, aby spolu s dcerou trávily čas. Ale měla by podle mě respektovat nějaký mnou stanovený hranice.
Zakl.
@Anonymní píše:
No… Nediktuju jí ve všem co má a nemá dělat, toleruju a respektuju jí dost. Například že jí cpe sladkostma se mi taky nelíbí, ale přecházim to. Ale mám nějaký svý hranice a nepřijde mi, že bych měla povinnost naprosto ve všem “držet pusu a krok” jen proto, že jsme u ní domaZakladatelka
Tak jak to chceš jinak udělat? S mámou sis už asi promluvila a nic, tak jinej nápad fakt nemám ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
mám dneska nějakej splín. Jsme s malou (19 měsíců) na pár dní u mý mámy. Stala se taková věc - máma malou krmila a ta hodila kus jídla na zem. Máma jí za to plácla přes ruce. Zrovna jsem vcházela do místnosti a viděla to. Řekla jsem dost rázně, ale slušně, že se mi to nelíbí a ať jí nebije. Proběhla celkem dlouhá debata, kdy jsme se sice nepohádaly, neurážely, ale akorát se opět potvrdilo, že máme každá úplně jiný názory.
Pro ní ani pohlavek není bití, ale správná výchova; dítě musí poslouchat na slovo, nesmí ani náznakem projevit nesouhlas… No zkrátka autoritář jak vyšitej. Snažila jsem se jí popsat i můj, opačnej, pohled na věc. Ale bylo mi akorát řečeno, že mě dítě jednou zbije a bude mít ze mě dobrej denŽe z ní nevyroste nic dobrýho.
Nepotřebuju mít za každou cenu na 100% pravdu a dokonce ani nepotřebuju, aby se mnou ve všem souhlasila. Co mě ale mrzí je to, že fakt silně věří asi tomu, že z holky bude spratek a že to asi nezvládám. Přišla mi vyloženě nešťastnáJak najít nějakej konsenzus?
Jde to vůbec?
Tvoje dítě, tvoje pravidla. Proste pokud dítěti nedáš ani přes ruku, tvoje vec a matka by to měla respektovat. Jestli ti vadí její styl reakce, tak ji nenechávají dítě krmit a můžeš jet domu. Zrovna tohle je za me fakt kravina a nevidím důvod proč placat a to nejsem proti tomu dat v nějakých situacích na zadek. Placat přes ruku kvůli tomu, ze sahá do zásuvky nebo tahá kočku za ocas ano. Ze hodí kus jidla na zem? To mi prijde zbytecne.
@Prostě Vodnář píše:
Dítě cukr potřebuje, ale zkuste se domluvit na jeho formě. I ten přírodní může chutnat velmi dobře.
Jooo, to byl jen příklad
Příklad toho, že nejsem nějakej generál, podle kterýho musí všechno nutně jet. A že umim ustoupit a přivřít oko.
Dostává od babičky i ovoce. Ale vzápětí dostane čokoládovej bonbon, nebo levnou žlutou bublinkovou limonádu
Doma by to nedostala. A docela mi vstávaj chlupy a tiká oko, když to vidim
Ale zase s tim tak trochu počítám, že babičky holt bejvaj se sladkostma takový. A že cca jednou za 2 měsíce to neni žádná tragédie.
Ale mám prostě svý hranice. A bití, ač “jen” plácání, je prostě přes.
Zakladatelka
@hospodki píše:
Tvoje dítě, tvoje pravidla. Proste pokud dítěti nedáš ani přes ruku, tvoje vec a matka by to měla respektovat. Jestli ti vadí její styl reakce, tak ji nenechávají dítě krmit a můžeš jet domu. Zrovna tohle je za me fakt kravina a nevidím důvod proč placat a to nejsem proti tomu dat v nějakých situacích na zadek. Placat přes ruku kvůli tomu, ze sahá do zásuvky nebo tahá kočku za ocas ano. Ze hodí kus jidla na zem? To mi prijde zbytecne.
Když ono to neni jen o krmení. Myslim, že by jí klidně plácla i při jiný příležitosti. Přijde mi celkem ujetý, že všechno považuje za zlobení a vztekání. Stačí, aby krátce vykřikla, když jí třeba něco nejde. A hned jí přilítne: “NEVZTEKEJ SE!” ![]()
Nechci bejt tak radikální, že se hned budu balit a zdrhat. Radši bych s ní hodila nějal řeč. Ale už nevim jak ![]()
To že se neshodnete je naprosto normální a logický.
Ty si potřebuješ v sobě nastavit co pro tebe je klíčové, aby sis prosadila, aby na vnoučata neaplikovali a co ti nestojí za konflikt.
pro mně osobně je případné fyzické trestání jasná hranice (ale naši prarodiče to naštěstí nezkoušeli), odlišné stravovací zvyklosti mě žíly netrhají.
@Anonymní píše:
Když ono to neni jen o krmení. Myslim, že by jí klidně plácla i při jiný příležitosti. Přijde mi celkem ujetý, že všechno považuje za zlobení a vztekání. Stačí, aby krátce vykřikla, když jí třeba něco nejde. A hned jí přilítne: “NEVZTEKEJ SE!”
Nechci bejt tak radikální, že se hned budu balit a zdrhat. Radši bych s ní hodila nějal řeč. Ale už nevim jak
„mami, já chápu že výchovu dětí vidíš jinak, ale mě opravdu znervozňuje jak tě malá dokáže vytočit a bojím se, že reaguješ hodně prudce.
Myslíš že dokud tady teď jsme by si zvládla to trochu tlumit? Příště holt to vymyslíme tak, aby tě to tak nedráždilo. Ale vážně bych ocenila, kdyby si výchovu nechala na mně a ty byla ta rozmazlovací babička.“
@Anonymní píše:
Když ono to neni jen o krmení. Myslim, že by jí klidně plácla i při jiný příležitosti. Přijde mi celkem ujetý, že všechno považuje za zlobení a vztekání. Stačí, aby krátce vykřikla, když jí třeba něco nejde. A hned jí přilítne: “NEVZTEKEJ SE!”
Nechci bejt tak radikální, že se hned budu balit a zdrhat. Radši bych s ní hodila nějal řeč. Ale už nevim jak
Myslím, že jí nepredelas, má v sobě zazitou autoritativní výchovu, buzerace a trestaní je pro ní normální. Budeš muset svoje dítě bránit a možná časem až babička uvidí jaká tvoje dcera je, uzná že tresty nejsou potřeba.. Jinak si myslím, že normální babičky jsou spíš rozmazlovaci a placbout batole za takovou blbinu, je docela extrém. ![]()
@Cucajz píše:
Tak ať jí pošle do p.dele a odjede, protože ani jedna nechce ustoupit??
Protože nic jiného než nechat mámu mlátit moje dítě a poslat mámu do p.dele neexistuje, že jo.
Nechat mámu vychovávat pro mě nepřijatelným způsobem moje dítě jen na základě toho, že jsem u ní na návštěvě, to snad nemyslíš vážně.
Jedná se o dítě zakladatelky, ne její matky. Zakladatelka ve věci výchovy vlastního dítěte ustoupit jednak nemusí, jednak v téhle situaci podle mě ani nesmí. Plácat devatenáctiměsíční dítě za to, že se chová přiměřeně svému věku a projevuje se jako zdravé batole, je úplně přes čáru, a už teď potřebuje to dítě zavnímat, že máma se za něj v tom postaví.
Zakladatelko, mámu nepředěláš. Má svůj názor, měnit ho nebude a bude žít dále v tom, že to s tebou dělala dobře (a že ty sama se od toho způsobu výchovy distancuješ ji nepřesvědčí o opaku). Z vlastní zkušenosti s podobnými příbuznými; vymez a pojmenuj sama sobě hranici, kdy je přístup mámy pro tebe opravdu nepřijatelný (plácání by pro mě osobně hranice byla) a kdy se jí jednoznačně vymezíš - třeba i tím, že pokud se nic nezmění, budeš muset styk s vnučkou nebo jeho podobu nějak upravit. Ve všem ostatním ale buď tak tolerantní, jak jen dokážeš, byť jsi navyklá to třeba dělat jinak. Před časem jsem tady psala, jak moje máma nechala za mými zády během hlídání vnoučat mojí dceři propíchnout uši. V diskusi jsem zmiňovala, že máma má podobných nerespektů víc - odmítala třeba vozit vnuka v autosedačce nebo ho vytrvale a zatvrzele krmila jahodami, na které má alergii, a přes to u mě nejel vlak. Tak máma moje dítě sama nehlídala až do věku, kdy s ní syn sám začal odmítat jezdit autem bez autosedačky a jíst jahody. Naproti tomu, to, že u ní může hodiny vkuse čumět na televizi, jakože doma nemůže, nebo snídat zmrzku, mě nepálí a nemám potřebu to korigovat, byť je to pro mě osobně třeba souhrn nějakých blbých návyků.
@Anonymní píše: … Jak najít nějakej konsenzus?Jde to vůbec?
Nejde. Ani se o to nepokousej. Usetris si tim spoustu nervu.
@Cucajz píše:
Tak ať jí pošle do p.dele a odjede, protože ani jedna nechce ustoupit??
Jako i to je pořád lepší než „tolerovat“ že někdo bije moje dítě ![]()
Ony nejsou ve výchově u dítěte rovnoprávné, zakladatelka je matka a má za dítě a výchovu odpovědnost. Babička ne. Ať se s dítětem potěší a jestli to nedokáže bez fyzických trestů, tak holt bude její styk s dítětem patřičně upraven ![]()
S jídlem hází každé dítě. Obecně nemám nic proti plácnutí, ale jedině až po tom, co dítěti několikrát vysvětlím, že daná věc se nedělá. Nejdříve klidným hlasem. Pokud to dítě dělá opakovaně, vysvětluji to vždy důrazněji a třeba u dvouleté, která mi už dobře rozumí, popisuji i možné důsledky jejího chování (např. kdyby hodila jídlo na zeď, nepůjde z ní jen tak smýt). Pokud vidím, že mě dcera zkouší, směje se, pokračuje v házení a čeká na moji reakci, je na místě plácnutí (ale ne nijak silné).
Co se týče tvojí mamky: názor na výchovu může mít a logicky má svůj, ale musí respektovat tvůj přístup k výchově. Ty jsi matka, ona je babička. Jedinou výjimku bych viděla v případě, kdy by babička velmi často hlídala dítě sama (např. několikrát týdně) a z velké části by se tak podílela na jeho výchově. Tam bych už alespoň částečně ustoupila a domluvila se s mámou, jak k dítěti přistupovat.
@Anonymní píše:
Jasný, ze by placla i jindy když to udělá kvůli blbosti. Ja jsem na tohle hodne pes. Za me jediný kdo muže fyzicky trestat jsou pouze rodice. Já se teda hodně vymezila a je klid. Je fakt, ze se mnou není řeč (proste jsem řekla na neco ne, tak ne) a zas extrémně odlišnou vychovu nemáme. Můžeš to na ni zkusit psychologicky: mami, na tebe by zabralo kdyby na tebe hned někdo křičel nevztekej se? Mužem to příště vyzkoušet až ti nepůjde otevřít zavarovacka a já na tebe začnu řvát. Nebo ji něco upadne tak ji hned placni přes ruku. - chápu, ze tohle je už hodně drsný, ale třeba ji to docvakne. Případně: mami já si ji nakrmim sama, nelibilo se mi jak jsi ji minule placla za takovou hloupost, ze hodila jidlo na zem, tak at se o tom nemusíme zas dohadovat… když bude okrikovat. Díky mami, ale já si to vyridim sama a ukazu ji jak s tím, aby se to naučila a nemusela se vztekat…. Já si takhle musela taky korigovat, když kluk něco udelal a já to začala řešit a všichni mi do toho začali kecat. Takže díky, ale já si to vyridim s klukem sama, už to řeším a není potreba to do nej hustit ze všech stran. Občas to potřebuji zopakovat, ale celkem to funguje
@Anonymní píše:
Nevím, jestli to označit mezigeneračními spory ve výchově, nebo že každý člověk má jiný názor na výchovu. Malou hlídej a zkus případné „nevhodné chování“ zavčasu zarazit. Já si osobně myslím, že takhle malé děti nehází a neničí věci schválně, jsou to trdýlka a plácání v tomto věku podle mě nemá absolutně žádný výchovný význam. Jenže někomu to nevysvětlíš. Být tebou, posiluji nervy na další spory ohledně výchovy, které časem přijdou - a jakože fakt přijdou. ![]()