Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A na tobě se to nějak podepsalo, že tě máma občas plácla přes ruku, když jsi dělala něco nevhodného? Myslím, že to příliš hrotíš. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tvoje máma si myslí, že dělá dobře, když občas při nevhodném chování dítě plácne. Ty si zase myslíš, že to není dobře. Pokud to považuješ za takový problém, tak se na tom stejně nikdy nedohodnete a buď to skousneš nebo tam přestaneš jezdit.
@Anonymní píše:
Ahoj,
mám dneska nějakej splín. Jsme s malou (19 měsíců) na pár dní u mý mámy. Stala se taková věc - máma malou krmila a ta hodila kus jídla na zem. Máma jí za to plácla přes ruce. Zrovna jsem vcházela do místnosti a viděla to. Řekla jsem dost rázně, ale slušně, že se mi to nelíbí a ať jí nebije. Proběhla celkem dlouhá debata, kdy jsme se sice nepohádaly, neurážely, ale akorát se opět potvrdilo, že máme každá úplně jiný názory.
Pro ní ani pohlavek není bití, ale správná výchova; dítě musí poslouchat na slovo, nesmí ani náznakem projevit nesouhlas… No zkrátka autoritář jak vyšitej. Snažila jsem se jí popsat i můj, opačnej, pohled na věc. Ale bylo mi akorát řečeno, že mě dítě jednou zbije a bude mít ze mě dobrej denŽe z ní nevyroste nic dobrýho.
Nepotřebuju mít za každou cenu na 100% pravdu a dokonce ani nepotřebuju, aby se mnou ve všem souhlasila. Co mě ale mrzí je to, že fakt silně věří asi tomu, že z holky bude spratek a že to asi nezvládám. Přišla mi vyloženě nešťastnáJak najít nějakej konsenzus?
Jde to vůbec?
Ja to mela opacne, kdyz byl kluk protivny tak doma na me. U mamy byl zlaty, poslouchal ji jak orloj. Byl s nimi o vikendech, dovolenych. Az tak ze se ho nebala jako triletaka vzit na dovolenou do letadla, na 14 dni, nikdy zadna stiznost. A v podstate ten respekt mu vydrzel v zakladech az do dospelosti.
Hele za mě je nejlepší najít nějaký kompromis mezi autoritářskou a úplně liberální výchovou.. za mě plácnutí po ruce taky neublíží.. aspoň dcerka uvidí různé pohledy na věc, uvědomí si, ze to někomu může opravdu vadit, když hazi jidlo na zem, bude se učit, ze doma je to trochu jinak než u babičky, rozšíří si obzory socialniho vnímání.
@Anett.taa píše:
Hele za mě je nejlepší najít nějaký kompromis mezi autoritářskou a úplně liberální výchovou.. za mě plácnutí po ruce taky neublíží.. aspoň dcerka uvidí různé pohledy na věc, uvědomí si, ze to někomu může opravdu vadit, když hazi jidlo na zem, bude se učit, ze doma je to trochu jinak než u babičky, rozšíří si obzory socialniho vnímání.
Ve dvou letech?? ![]()
@Liberalissima Ale jo, to asi máte pravdu, že je ještě malá, já jsem nějak blbě počítala ty měsíce a říkala jsem si, že je jí kolem dvou let.. to už by to mohla začít chápat. V roce a půl asi ještě má nárok zkoumat gravitaci, no…
Nechala bych to, dite se tim nauci, ze jsou ruzne vychovne pristupy… ja se s moji mati taky neshodnu a ona se neshodla se svoji mati… podepsalo se to na nas tak, ze mame tendenci vychovavat jinak…