Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takhle už jsem se fakt dlouho nezasmála
Doma nademnou jen nechápavě kroutí hlavou a spokojeně si pochrochňávaj dál ![]()
Mě vadí mlaskání a převalování jídla v puse. Manžel je na tohle expert, ale už jsem si zvykla. Někdy musím od jídla odejít
Ale jinak se zaměř na svoje jídlo a na ostatní kašli. Já když dostanu jídlo, tak se na něj hned vrhnu a ostatní mě nezajímají ![]()
Víc než mlaskání mi vadí hltání.
Manžel to na začátku občas dělal, že hltal jak blázen, to se naštěstí odnaučil, ale jíst u oběda vedle jeho bratra je o nervy, ten hltá jak prase dodneška, u toho ještě mlaská a jezdí nožem po talíři. ![]()
Přidávám se, šílím z toho, mám to odjakživa. Když jsem byla dítě, bylo mi blbý se s tím přiznávat, takže jsem jen v duchu trpěla a představovala si, jak jim ty mlaskající tlamy mlátím o zeď ![]()
Teď už jsem schopná to doma přiznat a rovnou odcházím vedle, když někdo jí.
Hlavně mě taky v rámci možností aspon uklidnilo, když jsem našla diagnózu, že neofrňuju jen tak z plezíru, je to prý nějaká porucha ve středním uchu, či něco podobného a dělat s tím nejde nic, žádná psychoterapie, prostě se tomu vyhýbat. A ti co to neznají a nechápou, buďte rádi ![]()
@nikdy niikdyy jak jim ty mlaskající tlamy mlátím o zeď ![]()
Mluvíš mi z duše ![]()
Já se před cizími musim hodně držet, ale doma to o mně už všichni ví. Všechny u jídla napomínám a komanduju, jak mají jíst anebo rovnou odcházím pryč. Vzpomínám si, jak moje babi vždycky zapíjela léky- nadhodila prášek do pusy, potom významně zvedla hrnek s čajem (srkala ho i studený) a nakonec ten prášek polkla s úklonem až ke kolenům a zvukem připomínajícím spadlý balvan do studny
![]()
Bože děkuji za tuhle diskusi, už jsem myslela, že jsem fakt jediná z jiný planety ![]()
A navíc, takhle jsem se dlouho nepobavila ![]()
Jezis boze diky ze v tom nejsem sama😁Manzela moc miluju a presto to nesnasim 😅 😅 u syna jsem sednes snazila ho neokrikovat, ale mela jsem u toho tep 300 ![]()
Ó, našla jsem svůj klub!!! Mně to vadí u manžela a starší dcery
Někdy musím odejít z kuchyně. Pomáhá třeba rádio. U mně se to s věkem teda zhoršuje. Seděly by na mně ty úzkosti a trable v dětství ![]()
Díky zakladatelko za diskusi ![]()
@Anonymní píše: Ó, našla jsem svůj klub!!! Mně to vadí u manžela a starší dceryNěkdy musím odejít z kuchyně. Pomáhá třeba rádio. U mně se to s věkem teda zhoršuje. Seděly by na mně ty úzkosti a trable v dětství
Díky zakladatelko za diskusi
Presne tez bych tipovala trable v detstvi. Uz mam objednonou knizku Obejmete sve vnitrji dite.
Já mám zlatýho manžela. Trpím tímhle už hodně dlouho a že jsem ještě nikoho při jídle nepřipíchla vidličkou ke zdi, je mi záhadou. Manžel mlaskal příšerně, stejně jako celá jeho rodina. Radši bych poobědvala se smečkou bernardýnů než u tchánovců. Vysvětlila jsem mu čím trpím, dala jsem mu přečíst článek o téhle poruše a od té doby mu stačí můj zoufalý pohled a hned se omlouvá. Ani gestapo by nemohlo vymyslet rafinovanější mučení, než když vedle mě někdo chroupá mrkev, papriku nebo nedej bože brambůrky. V tu chvíli lezu po zdi a kdyby někdo mohl nahlídnout do mojí hlavy a vidět, co se mi tam zrovna honí, tak jsem šupem na psychiatrii a nadosmrti zavřená jako nebezpečnej psychopat. Podotýkám, že připíchnutí příborem na zeď nebo talíř nacpaný do jistého tělesného otvoru jsou ty nejmírnější metody jak dotyčného umlčet. A protože nemůžu vyvraždit půl rodiny, tak většinou zdrhám. Zajímavý na téhle poruše je to, že čím bližší nám ten člověk je, tím víc nás ty zvuky dráždí…
@Janli přesně, jak já ti rozumím…proto prakticky na všech oslavách jakoby obsluhují, a pak jim separe..
No já když řeknu partnerovi, aby kousal, jedl potišeji, že je šíílené poslouchat, jak to dělá zvuky, tak jen řekne a to mám jíst se zavřenou pusou to jídlo prostě zvuky dělá! Sám má obsedantně kompulzivní poruchu, ale úplně jinak, i když misofonie je možná její vzdálenější příbuzná, nějaké rysy mít může, ale ta jeho porucha je mnohem horší, obtěžuje okolí apod. a nikdy sem mu nic neřekla, i když mě vytáčí ty jeho postupy. No každý máme holt něco, ale jedění je faaakt šílené. Něco mimo diskuzi, já ještě nesnáším jakýkoli dotyk nohou někoho jiného, prostě nesnáším pocit, že se mě někdo dotýká nohou, samozřejmě toho mužskej kolikrát využije a schválně to dělá, šílené, sem se někde kdesi dočetla, že v nějakém minulém životě mě asi někdo kopal, šlapal po mě, či mě nějak mučili nohama, ještě nemám ráda hlínu, takže předpoklad je, že sem možná byla zakopaná do země.. No to sem hoodně odbočila, ale já na minulé životy věřím…Ještě nemám ráda, když mi jsou vidět prsty u nohou, takže nenosím sandále pantofle apod. kde jsou vidět prsty a už od mala když sem seděla sem shrnovala prsty pod nohu. Zajímavé také na tom je, že sem léta pracovala na psychiatrii ale s někým kdo nemá rád zvuky u jídla, pití a vše kolem toho sme tam neměli. Nutkavé potřeby něco xkrát dělat, kontrolovat apod. to ano a i u hodně mladých lidí
Mne taky hrozne vadi kdyz nekdo ji z otevrenou pusou.
Nekdy se uplne nechapu jesli to toho cloveka nenapadne ze zere s prominutim jak neandrtalec ![]()
Mam jednu znamou, mlada holka a kdyz ji tak prezvykuje jak krava s otevrenou hubou a mlaska u toho. Je mi z toho na zvraceni kdyz se na ni divam a vidim v ty hube to rozzvykany jidlo.
Podle mne to delaji primitivove a ona do toho spada.
Pak jsem si vsimla ze kdyz mam vztah tak ze zacatku bud jsem si toho nevsimla ale po nejaky dobe pozoruju ze ten chlap mlaska nebo prezvykuje s otevrenou hubou a okamzite se mi zprotivi. U jednoho to taky tak bylo a nejvic mi vadilo ze kdyz jedl a zvonil mu telefon tak ho zvednul a zral a prezvykoval dal a u toho mluvil do telefonu. Normalne jsem se za nej stydela.
A druhej byvalej mel takovy maly stolecek v kuchyni kde jsme jedli a bylo mi to hodne neprijemne jak jsme meli hlavy blizko u sebe a ze jsem mu videla do huby a slysela jak zvyka.
Je to des a jsem rada ze nejsem jedina komu to vadi.
@Amasonka píše:
Tak u této diskuse umírám smíchy![]()
Jako bych to psala já
Myslela jsem, že jsem jen já takto postižená, tak mě těší, že je nás víc. Nesnáším vše tady uvedené, ovšem perlička je pro mě, když přítel jí rohlík a praská mu čelist a vypadává mu huba z pantu, tak to jdu do mdlob
Nebo když někdo mlaská banán, to je děs. O hlasitém polykání ani nemluvím. Když někdo začne jíst, prostě odcházím. Vyjímkou je u mě štědrovečerní večeře, to se přemluvím zůstat u stolu s ostatními. Ale je to teda peklo pro mě
Lidi, krásná neškodná diskuze, Tak manžel líže talíře, víčka od jogurtu, ožírá šupy od snědeného banánu, ale jelikož jsme měli dva francouzské buldočky, jsem na lecos zvyklá.
a zastřelíte ho po 37 letech
. můj šéf- 25 let spolu v jednom kanclu se nají, celkem slušně, ale pak nastane koncert cikád
vycucování jídla se zubů či co, řeší to sluchátka a ELO, ale mám ho fakt ráda ![]()
@Janli píše:
Já mám zlatýho manžela. Trpím tímhle už hodně dlouho a že jsem ještě nikoho při jídle nepřipíchla vidličkou ke zdi, je mi záhadou. Manžel mlaskal příšerně, stejně jako celá jeho rodina. Radši bych poobědvala se smečkou bernardýnů než u tchánovců. Vysvětlila jsem mu čím trpím, dala jsem mu přečíst článek o téhle poruše a od té doby mu stačí můj zoufalý pohled a hned se omlouvá. Ani gestapo by nemohlo vymyslet rafinovanější mučení, než když vedle mě někdo chroupá mrkev, papriku nebo nedej bože brambůrky. V tu chvíli lezu po zdi a kdyby někdo mohl nahlídnout do mojí hlavy a vidět, co se mi tam zrovna honí, tak jsem šupem na psychiatrii a nadosmrti zavřená jako nebezpečnej psychopat. Podotýkám, že připíchnutí příborem na zeď nebo talíř nacpaný do jistého tělesného otvoru jsou ty nejmírnější metody jak dotyčného umlčet. A protože nemůžu vyvraždit půl rodiny, tak většinou zdrhám. Zajímavý na téhle poruše je to, že čím bližší nám ten člověk je, tím víc nás ty zvuky dráždí…
Ano, diagnoza je vzdy velka uleva