Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@J_Doe píše:
Jak pracovat? Poslat k psychologovi? 2-leté?Samozřejmě, že s ním rodič pracuje, a do jeho 7-8 let ho strachu ze psů zbaví. A pak ho pár let na to nějaký miláček pokouše. Ne, mé dítě se znovu bát psů nezačalo, ale ani je nemiluje, kupodivu… A já jeho pocity chápu.
Jak říkám, často se využívá například canisterapie, ta psiska jsou tam hodná, trpělivá a v tom prostředí ještě případně s ostatními dětmi to bývá docela efektivní. Psycholog podle mě tady moc nepomůže, spíš postupně zvykat a snažit se vyhýbat se kritickým situacím. Ono je to hodně individuální, ale nedělat vůbec nic a akorát si stěžovat na okolí, že není tolerantní, podle mě není ta nejlepší cesta.
@Dirndljager píše:
Me ho je treba i lito. Ale neudelal jsem mu to a neni to moje vina. Ja nenechavam psa otravovat lidi obecne, ale samozrejme, kdyz me nekdo upozorni, ze se boji, nemam problem psa odlozit na miste, jit jinudy, cokoliv.Jeste k te vychove, lidem a detem. Byl jsem zvykly vychovavat psy v tom, aby se nenechali od cizich hladit a krmit, a nikoho si nevsimali. Ve meste je to ale marny, marny, marny. Clovek vyleze se stenetem ven, vetsina lidi i s detmi se k nemu zacne vrhat s tim „jezis ten je ale krasnej“, hladit si ho, leckdo mu i neco da. A spousta lidi se ani nezepta, jestli muzou. A kdyz se clovek ohradi, at toho psa radsi nechaji, tak je za skarohlida a protivu, protoze jejich decko si ho preci taaak chtelo pohladit.
To stene pak rychle ziska dojem, ze kazdy kolemjdouci je kamarad, ktery si s nim chce pohrat, pomazlit a mozna by mel i neco dobreho. A samozrejme se ke kazdemu hrne. Naucit ho pak, aby si lidi nevsimal, sice jde, ale o dost komplikovaneji.
@Nimie píše:
Já tomu rozumím, sama se s tím setkávám když k nám přiletí cizí psisko bez doprovodu a začne dorážet na tu naší na vodítku, ideálně v době, kdy potřebuju, aby se hýbala co nejmíň. A pochopitelně tyhle situace jsou děsné.Ale zas vlastní zkušenost z druhé strany… setkala jsem se s případem chlapce, který měl ne úplně hezkou zkušenost se psy. Nebyla nějak extra špatná, ale nebylo to ani nic příjemného. A maminka místo aby s tím něco dělala, tak ho v tom naopak podporovala, takže ve výsledku byl na tom kluk ještě hůř.
Mě se dokonce stalo, že jsme šli, pes na vodítku u nohy a paní z protějšího chodníku na mě začala halekat, že co dělám s takovým zvířetem venku, že to patří do kotce, že bude mít infarkt. Pes neštěkal, šel u nohy, měl vodítko a byl pod mou plnou kontrolou. Akorát má prostě 50kg.
Jako jo, lidé jsou různí… Najdou se i tací, co hystericky reagují na cokoliv, co se hýbe. Tohle je opravdu extrémní… Kdybych byla pejskař, tak by mě to samozřejmě mrzelo, že někdo takto přehnaně reaguje na mého psa… S tím asi nic nenaděláš. Prostě si objektivně říct, jestli jí tvůj pes může ohrozit - a jelikož je na vodítku na druhé straně, tak nejspíš ne, to se dá jenom tiše ignorovat.
Já jsem psala o jiných situacích…
@J_Doe píše:
Já ti nevím, po všech zkušenostech mám prostě pocit, že pes je zvíře (teda, to je spíš fakt, než pocit), a ten, kdo si ho pořídí, by s tím měl počítat, včetně toho, že jeho lásku ke psem prostě nesdílejí všichni kolem.
Jo, to s tebou naprosto souhlasím. Jen je otázkou kam až to nechat zajít no. A zrovna co se dětí týče, tak tam je to fakt nevyzpytatelné a byť by měla být aplikovatelná podobná logika, tak se tak taky často neděje. Jednou přilítne dítě a rovnou k psovi, bez zeptání, bez rodiče, jiné dítě začne hystericky vyvádět… i kdyby se sebevíc bálo, je více než vhodné dítě vést k tomu, aby vědělo, že když místo toho vyvádění si pejska např. nebude všímat, tak pejsek si nebude všímat jeho a bude to víc v klidu.
Ono to může být i obecně nebezpečné, představ si situaci, že natrefíte na slepeckého psa, dítě se lekne a svou neadekvátní reakcí třeba i ohrozí nejen sebe, ale i další lidi. Fakt člověk nikdy neví. A já vím jak těžké bylo ukočírovat vlastní reakce a co mě to stálo v těch situacích se naučit fungovat abych nikoho neohrožovala.
@J_Doe píše:
Jako jo, lidé jsou různí… Najdou se i tací, co hystericky reagují na cokoliv, co se hýbe. Tohle je opravdu extrémní… Kdybych byla pejskař, tak by mě to samozřejmě mrzelo, že někdo takto přehnaně reaguje na mého psa… S tím asi nic nenaděláš. Prostě si objektivně říct, jestli jí tvůj pes může ohrozit - a jelikož je na vodítku na druhé straně, tak nejspíš ne, to se dá jenom tiše ignorovat.Já jsem psala o jiných situacích…
Jasně, už jsem to dočetla ![]()
@J_Doe píše:
Já ti nevím, po všech zkušenostech mám prostě pocit, že pes je zvíře (teda, to je spíš fakt, než pocit), a ten, kdo si ho pořídí, by s tím měl počítat, včetně toho, že jeho lásku ke psem prostě nesdílejí všichni kolem.
Jiste, ja to po nikom ani nechci. Me uplne ke stesti staci, kdyz se vzajemne nechame zit.
@Nimie píše:
Jak říkám, často se využívá například canisterapie, ta psiska jsou tam hodná, trpělivá a v tom prostředí ještě případně s ostatními dětmi to bývá docela efektivní. Psycholog podle mě tady moc nepomůže, spíš postupně zvykat a snažit se vyhýbat se kritickým situacím. Ono je to hodně individuální, ale nedělat vůbec nic a akorát si stěžovat na okolí, že není tolerantní, podle mě není ta nejlepší cesta.
Jo, souhlas. Já se nevím v tom, že bych si jenom stěžovala. Naopak, psy mám ráda, ale zkušenost mých dětí je prostě vesměs špatná. Tak si považuji za úspěch, když je dokážou ignorovat.
@Dirndljager píše:
Me ho je treba i lito. Ale neudelal jsem mu to a neni to moje vina. Ja nenechavam psa otravovat lidi obecne, ale samozrejme, kdyz me nekdo upozorni, ze se boji, nemam problem psa odlozit na miste, jit jinudy, cokoliv.Jeste k te vychove, lidem a detem. Byl jsem zvykly vychovavat psy v tom, aby se nenechali od cizich hladit a krmit, a nikoho si nevsimali. Ve meste je to ale marny, marny, marny. Clovek vyleze se stenetem ven, vetsina lidi i s detmi se k nemu zacne vrhat s tim „jezis ten je ale krasnej“, hladit si ho, leckdo mu i neco da. A spousta lidi se ani nezepta, jestli muzou. A kdyz se clovek ohradi, at toho psa radsi nechaji, tak je za skarohlida a protivu, protoze jejich decko si ho preci taaak chtelo pohladit.
To stene pak rychle ziska dojem, ze kazdy kolemjdouci je kamarad, ktery si s nim chce pohrat, pomazlit a mozna by mel i neco dobreho. A samozrejme se ke kazdemu hrne. Naucit ho pak, aby si lidi nevsimal, sice jde, ale o dost komplikovaneji.
Jak jsem psala, já jsem jako dítě také psy milovala, a byla jsem přesně to neukázněné dítě, co si chtěl každého čokla pohladit, nechal se olizovat… Ale vyrostla jsem, naučila jsem je psy respektovat, a nehladit, jenom s povolením majitele. A přesně tohle jsem chtěla učit své děti, ale jejich zážitky mi to zhatily, a místo toho jsem je učila se psů nebát, ale respektovat. Já chápu, že tvůj pes nic zlého nevykonal… ale umíš si představit, že některý pes z naší přepejskované společnosti ano? Ani canisterapie nezabere napoprvé, děti se pak z toho zážitku vzpamatovávají nějakou dobu.
@J_Doe píše:
To jako myslíš opravdu?Pro tupější - ne, dvouleté dítě samotné není, ale dospělý třeba tlačí kočárek a dvouleťák se drží madla, nebo spořádaně jde vedle dospělého.
A to je duvod, proc bych po tom chodniku nemohl kolem nich jit, treba se psem? Pro tupejsi - nemluvim o tom, ze by je ten pes otravoval, a pokud budu slusne upozorneny, ze se boji, nemam problem s usmevem treba prejit na druhou stranu. Taky jsou veci, ktere nemusim zase ja. Ovsem vadi mi arogance, agresivita a nevychovanost z kazde strany, pak na hruby pytel hruba zaplata.
@Dirndljager píše:
Jiste, ja to po nikom ani nechci. Me uplne ke stesti staci, kdyz se vzajemne nechame zit.
Ale vždyť jo
Já jsem osoba tolerantní, nechávam žít, a naoplátku chci, aby mé děti nevybíhaly do silnice (už z toho naštěstí vyrostly ale dalo to roky práce) když k nim poběží neodvolatelný pes, který „přece nic nedělá“, a abych nešlapala do hov. n. ![]()
@Dirndljager píše:
A to je duvod, proc bych po tom chodniku nemohl kolem nich jit, treba se psem? Pro tupejsi - nemluvim o tom, ze by je ten pes otravoval, a pokud budu slusne upozorneny, ze se boji, nemam problem s usmevem treba prejit na druhou stranu. Taky jsou veci, ktere nemusim zase ja. Ovsem vadi mi arogance, agresivita a nevychovanost z kazde strany, pak na hruby pytel hruba zaplata.
Ano, promiň, tady se neshoneme. Kolem můžeš, ale se psem na vodítku. To je můj názor… (V obydlené oblasti. Tím myslím chodíky ve městě.)
@J_Doe píše:
Jak jsem psala, já jsem jako dítě také psy milovala, a byla jsem přesně to neukázněné dítě, co si chtěl každého čokla pohladit, nechal se olizovat… Ale vyrostla jsem, naučila jsem je psy respektovat, a nehladit, jenom s povolením majitele. A přesně tohle jsem chtěla učit své děti, ale jejich zážitky mi to zhatily, a místo toho jsem je učila se psů nebát, ale respektovat. Já chápu, že tvůj pes nic zlého nevykonal… ale umíš si představit, že některý pes z naší přepejskované společnosti ano? Ani canisterapie nezabere napoprvé, děti se pak z toho zážitku vzpamatovávají nějakou dobu.
Ale jiste, to si umim predstavit docela dobre. Prakticky denne vidim x nevychovanych psu. A stejne dobre chapu, ze nekdo se psu boji. Jedine, co rikam je to, ze to nikdo nema napsane na cele a ja to nemuzu a priori predpokladat. Je to o urcite oboustranne toleranci a ochote si vyhovet.
@J_Doe píše:
Ano, promiň, tady se neshoneme. Kolem můžeš, ale se psem na vodítku. To je můj názor… (V obydlené oblasti. Tím myslím chodíky ve městě.)
To jsi ale hodna, ze mi to dovolis
Ale vazne. Neshodneme. Samozrejme voditko pouzivam a je spousta mist, kde bych psa bez nej nenechal, nicmene pokud si v popisovanem pripade zavolam psa k noze a v klidu ty lidi mineme, nevidim na tom nic, co by melo nekomu vadit. A pokud vadi, treba proto, ze ma fobii ze psa, at me slusne pozada.
@Dirndljager píše:
To jsi ale hodna, ze mi to dovolisAle vazne. Neshodneme. Samozrejme voditko pouzivam a je spousta mist, kde bych psa bez nej nenechal, nicmene pokud si v popisovanem pripade zavolam psa k noze a v klidu ty lidi mineme, nevidim na tom nic, co by melo nekomu vadit. A pokud vadi, treba proto, ze ma fobii ze psa, at me slusne pozada.
Ok, v pořádku, nějak se zkusím srovnat s tím, že svět nemůže být podle mě.
To je ale škoda, uměla bych vytvořit moc pěkný svět…
![]()
Nééé, je to možná jenom o tom, že samotné, například 8-leté dítě, prostě obvykle nemá tolik sebevědomí, aby požádalo dospělého, ať si psa zavolá, a ten dospělý prostě není vždy tak v pohodě, aby mu ve 100% vyhověl… Možná se časem naše společnost k tomu dpracuje, ale zatím tomu tak není…
@J_Doe píše:
Ale vždyť joJá jsem osoba tolerantní, nechávam žít, a naoplátku chci, aby mé děti nevybíhaly do silnice (už z toho naštěstí vyrostly ale dalo to roky práce) když k nim poběží neodvolatelný pes, který „přece nic nedělá“, a abych nešlapala do hov. n.
@J_Doe píše:
Ok, v pořádku, nějak se zkusím srovnat s tím, že svět nemůže být podle mě.To je ale škoda, uměla bych vytvořit moc pěkný svět…
![]()
Nééé, je to možná jenom o tom, že samotné, například 8-leté dítě, prostě obvykle nemá tolik sebevědomí, aby požádalo dospělého, ať si psa zavolá, a ten dospělý prostě není vždy tak v pohodě, aby mu ve 100% vyhověl… Možná se časem naše společnost k tomu dpracuje, ale zatím tomu tak není…
Vidím, že máme dost podobný problém
![]()