Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No dobrá, tak abych to asi vysvětlil. Čekla jsem, že to někomu docvakne samo od sebe, ale pravděpodobně se tak nestalo, i když dva nebo tři typy, kteří tuší proč jsem TO napsal mám.
Zpět k má větě. Člověk má právo a povinnost devastovat…
Právo. Ano právo. Jde o právo silnějšího samozřejmě. Nenechám se sežrat vlkem jen proto, aby on mohl mít pak mladý a rozšířit se. Ne. Tenhle způsob uvažování je jedinej udržitelnej v souboji člověk vs. příroda. A jestli se někomu z vás zdá, že je ten souboj minimální, nebo daleko, tak je to právě jen proto, že tímhle způsobem jsme uvažovali, a pokud si chceme udržet dominanci, tak uvažovat budeme. Důvod, proč na večer nemusíte do dveří navalit těžkej kámen, aby vám do baráku nevlezl medvěd není ten, že příroda je hodná, ale ten, že většího predátora než jsme my zkrátka není. Ještě jedna drobnost. Nedávno jsem kdesi viděl nějakou fotografii lesa, kde bylo napsáno, že je třeba si uvědomit, že všechny ty krásný zvuky lesa jsou jen směsicí křiku těch, který se právě někdo snaží sežrat, nebo osouložit. Takže si přestaňte malovat růžový jednorožce s duhou na tváře, a konečně zapněte hlavy podívejte se kruté realitě do ksichtu.
Povinnost. Ano jsme povinni devastovat a ničit. Civilizace je největší dobro, jaký se na planetě vyskytuje, vyskytovalo a kdy vyskytovat bude. Dokáže vytvořit spoustu dobrých projektů zachránit spoustu životů. Taky spoustu zmařit, ale to je jen vedlejší produkt, a s porovnáním se vším dobrým jde jen o zlomky. No a tahle civilizace potřebuje energii, a protože ještě nezvládáme jinej zisk energie než ne zrovna šetrnej k přírodě, musíme jednat tak, jak jednáme. Takže ano, je naše povinnost devastovat a ničit. Kdybychom to zastavili, byl by konec se vším živým, co za něco stojí.
Už to chápete soudruzi predátoři? Zubatí, slizcí malým zvířátkům zaživa požírajícím končetiny, bezohlední…zkrátka predátoři. ![]()
@Aenne píše:
nejsme naprogramovaní a to, že budeme destruovat, co se nám zalíbí, protože máme možnost SVOBODY rozhodnutí…
a taky máme reflexní vědomi a máme mozgovou kapacitu chápat, že jsme závislí od prostředí, od prírody, od zvířat, sme součást toho všeho.
Ale vůbec nejsme součástí přírody. To že z ní možná pocházíme neznamená, že se k ní musíme chovat jako k matce rodné. Naopak, příroda je tu pro nás. Musíme ji využít jak to jen půjde.
@Ester13 píše:
Asi tak. Naopak, pokud jsme tedy pány tvorstva, máme povinnost chránit přírodu a snažit se napravovat to, co jsme jí způsobili. Bez přírody totiž nemůžeme přežít.
A to že vyhobíme nějaký živočišný druh? Že se nic neděje? Opak je pravdou. Díky vyhubení jednoho druhu se může strhnout lavina dalšího vymírání a naopak přemnožování jiných druhů. Když už jsme ti lidé, měli bychom víc přemýšlet a víc chránit to, co žije kolem nás. I kdyby to žilo na opačném konci světa.
Když pojedu autem a budu si muset vybrat, jestli sejmu třeba srnu, nebo člověka, je volba jasná, napálím to do srny. Ale být správcem národního parku v Africe a volit mezi možností sejmout pytláka, nebo nechat odstřelit kriticky ohroženého nosorožce, volba bude jiná… A to i s ohledem k lidstvu. Kolik takový pytlácký gang zastřelil ochranářů, že?
Hele to je teorie nějakých ekošílenců. Každej den vymírá nějakej druh, a pořád žádná lavina není. Člověk se tu angažuje bez rozmyslu tisíce let a zas furt nic. Myslím, že lidé si o své síle a vlivu na přírodu myslí mnohem víc, než je realita.
Takže Ty bys kvůli nosorožci odpráckla chlapa jo? Co když byl k tomu aby toho nosorožce sejmul nějak donucenej. Co když mu vyhrožují že mu vybijí rodinu, když nepřinese roh? Nebo potřebuje peníze na léky pro děti…těch scénářů je milon! Zamysli se nad sebou!!!
![]()
@Aenne píše:
tak to nebyl zrovna vhodný příklad, protože spučasné výtvárné umění se obloukem vrátilo k tomu pastelkovýmu klání detí ve školce, začal s tím Pollock a spol a a tisice následovníku dnes delají rovnaké věci, jako deti v materských školkách…a tvrdí, te duležítá je spontánnost, flash, úpřimnost, emoce a drive…
podobne jako je typická spontánnost a upřimnist u detí a zvířat : )
No to sice jo, ale mistr zůstane mistrem. Tak jako Dadaisti byli taky jen jedni a stejně i JP. Dneska může každej čmárat štětcem a prohlašovat to za umění, proto taky kumšt tak degeneruje, protože um se ztácí a nastupuje spontánost, které se pak říká umění. Existuje teze, že umění je od výrazu „Předáno ode mě“, nikoli od slova umět. To je ten rozhodčí bod mezi umělcem, a feťákem co se sjede a stříká barvy na plátno…
@Aenne píše:
Kostarika 6 mesicu - teda polovinu roka funguje ze 100% slneční energii, Island 80 %geotermálna energia, Norsko - 98% obnovitelné energie, proste su štáty, kde nedevastují přírodní prostředí a pak jsou státy, jako třeba Slovensko, kterým je to jedno, anebo energetická lobby účinne korumpuje, takže zase je tady tá spomínaná svoboda volby.Co se týče zvuku lesa, tak dnes už víme, že třeba ptáci spívají proto, že komunikují, agrese, namlouvání, a tak dále, ale vědci prokázali, že vtáci spívají taky jen tak pro radost! A dokonce, pokud vtáčí spěvák nebyl schopen zaspívat težší a komplikovanejší „arie“, měl znaky stresu a naopak, pokud se mu to podařilo, tak projevoval radost… a taky víme, že nekterí ptáci hledají progres ve spívají, že se zdokonalují a delají to jen tak pro svou radost…čistou radost z bytí a ze spěvu!
Odkažte tomu troubovi s tou fotografii, ať si přečte v " jurnal of neuroscience : dopaminergic contributions to vocal rearning"Pokud jde o požírání za živa, zvíře předátor nemá na výběr, ale člověk na výběr má a to je ten podstatní rozdíl. Opět, je to svoboda volby, My se mužem rozhodnout, máme na to mozgovou kapacitu a máme na to taky empatii. Ten tygr, který trhá antilopu za živa, ji nemá, on nemuže žrát nic jinýho, když nezabije, tak zdechne, ale my si mužeme vybrat a pŘesto se bohužel rozhodujeme nechávaf denno - denne trpÉt miliardy hospodářskych zvířat v krutých podmínkách rychlochovu, /kouknite si na you tube dokumenty natočene skrytou kamerou, třeba " cruelty od pig farm" anebo francouzkou výrobu „foie gras“ french foie gras cruelty, anebo si kouknete velkovýrobu brojlerov a tak dále./
Vědci taky prokázali, jak je masový prumysl - chov na maso devastačný pro prostředí, takže je tady taky ekologická stránka problému a přesto na to kašleme, protože my jsem předátoři a budeme zabíjet, kolik se nám zachce a jak se nám zachce… ono, to co deláme, není jenom destrukce, v konečném výsledku to muže být samodestrukce, pokud se nespamatujeme…doufám, že ano, máme na to potenciál, byla by škoda, kdyby člověk zakapal na vlastní blbost.
( jen tak pro zajímavost, schopnost té spomínané empatie byla prokázaná taky u delfinu a taky u nekterých hlodavcu, třeba u myší
O ptácích vím prd, jen chci říct, že to co píšeš je asi pravda, ale to nic nemění na tom, že příroda rozhodně není mírumilovná. je na zabíjení vyloženě postavená. Takže ať je kos stresovanej, zdrogovanej nebo zpívá jakkoli, vždycky ho nějaká liška ráda sežere zaživa.
Říkáš, že máme na výběr, nemáme. Dokud se nenaučíme pěstovat maso v líhních jak už sice umíme, ale je to zatím moc drahý, tak prostě na výběr nemáme. Zrno jíst odmítám. Navíc vypěstování právě toho zrna, je energeticky tak náročný, že to nemá smysl dělat.
Ona ta ekologie má i svou hnusnou stránku, jen nebejvá vidět.
@Aenne píše:
s tim souhiasím, já jenom chtela Ŕíct, že. to nebyl vhodný příklad
Chtěl jsem naznačit, že srovnávat Rembrandta s moderním uměním nelze. Protože akční umění by Rembrandt zvládl, ale Noční hlídku dnešní „umělci“ ne. Tohle jsem měl na mysli.
@Aenne píše:
ješte k tomu umění, posledních 20 - 30 let sme sklouzli do dogmy ošklivosti, umění musí šokovat a musí to být ohyzdné, hnusné, šeredné, odpudivéa jakákoliv dogma v umění je konec svobody tvorce…
@Pavlos-Grey píše:
To je moc pěkný, jen to má pár velkých ALE.
Kastarika je živá z vývozu banány, kafe, zlato, stříbro, kafe. Taky poloha je o malino výhodnější. Co vím, tak to nebyla polovina roku, ale snad jen dva tři měsíce, a ještě šlo o to, že mají vodní elektrárny a byly nadprůměrný deště. Ale teď vařím z vody, vím že jsem o tom něco četl, ale nepamatuju si toho moc. Každopádně 100% sluneční je nesmysl, jedou na biomasu co vím a hlavně ty vodní.
Island, ten vděčí poloze vyloženě, ale zase musí dovážet pitnou vodu, a to je ztase energeticky hodně náročný, to se málo ví. No a Norsko, se svým prodejem plynu a ropy přes Nordstream bych vůbec nezmiňoval, to je docela úsměvný![]()
O ptácích vím prd, jen chci říct, že to co píšeš je asi pravda, ale to nic nemění na tom, že příroda rozhodně není mírumilovná. je na zabíjení vyloženě postavená. Takže ať je kos stresovanej, zdrogovanej nebo zpívá jakkoli, vždycky ho nějaká liška ráda sežere zaživa.
Říkáš, že máme na výběr, nemáme. Dokud se nenaučíme pěstovat maso v líhních jak už sice umíme, ale je to zatím moc drahý, tak prostě na výběr nemáme. Zrno jíst odmítám. Navíc vypěstování právě toho zrna, je energeticky tak náročný, že to nemá smysl dělat.
Ona ta ekologie má i svou hnusnou stránku, jen nebejvá vidět.
ještě prý z hove… se prý dá dělat maso, hamburgery, steaky, někde jsem to před časem slyšela
![]()
@Brita83 píše:
ještě prý z hove… se prý dá dělat maso, hamburgery, steaky, někde jsem to před časem slyšela![]()
![]()
Nezbývá než popřát dobrou chuť ![]()
@Pavlos-Grey píše:
Nezbývá než popřát dobrou chuť
No já bych to určitě nejedla, takovou odvahu tedy nemám ![]()
@Brita83 píše:
No já bych to určitě nejedla, takovou odvahu tedy nemám
Já něco o tm pěstovaným mase četl, prej je to hodně zdravý, ale představa, že to někde roste na páse a někdo to po kouskách odkrajuje a já to pak jím mi zvedá žaludek. Ale třeba se to naučíme, jeden nikdy neví ![]()
@Aenne píše:
Rakousko má 70% energie z obnovitelných zdroju, je to stát, který má podobné klíma jako Slovensko, podobnou rozlohu. takže zase : svoboda volby.70% agrikulturnej pudy produkuje potravu pro výživu zvíťat na maso, pokud to zvíře doraste na jatoční hmotnost, tak konzumuje kukurici, GM soju, obilí a to je spolu 70%, jen 30% agr. pudy delá produkci přímo pro lidi.
pro výrobu jednoho kila masa je nutné vypěstovat19 kil cereálii,
70% odlesnení planety má jde na vrub masovému prumyslu, protože se tam pestuje kukurica, GM soja, obilí, kterými se krmí zvířata na maso, plis produkce co 2..
proste to jsou fakta, nejsou pohádky nejaké zelené teroristky, jen exakné fakty, jak je masový prumylsl devastačný pro prostředí.
Nebudu se hádat, nic o tom nevím, ale vsadím boty, že jestli začnu mít dojem, že jsi vyhrála, tak v tom začnu šťourat a něco vyšťourám ![]()
Ne vážně. Ono nic není černobílý. Třeba sice ušetříš půdu, ale vystrsuješ tím nějaký lidi, a pak třeba začne kvůli ekopakárně válka. Já v tomhle vidím ideální volnou ruku trhu. Když nebude poptávka, nebude se vyrábět maso. No a poptávka je, tak nikdo nemá právo ji regulovat. Hlavně není jak.
@Aenne píše:
Rakousko má 70% energie z obnovitelných zdroju, je to stát, který má podobné klíma jako Slovensko, podobnou rozlohu. takže zase : svoboda volby.70% agrikulturnej pudy produkuje potravu pro výživu zvířat na maso, pokud to zvíře doraste na jatoční hmotnost, tak konzumuje kukurici, GM soju, obilí a to je spolu 70%, jen 30% agr. pudy delá produkci přímo pro lidi.
pro výrobu jednoho kila masa je nutné vypěstovat 19 kil cereálii!
70% odlesnení planety jde na vrub masovému prumyslu, protože se tam pestuje kukurica, GM soja, obilí, kterými se krmí zvířata na maso, plis produkce co 2..
proste to jsou fakta, to nejsou pohádky nejaké zelené teroristky, jen exakné fakty, jak je masový prumylsl devastačný pro prostředí.
Mně to nedá. To není svoboda volby. V dnešní ekonomice není možný rapidně přecházet k jiným zdrojům. Fajn, Rakousko má 70% z obnovitelnejch zdrojů, ale znáš čísla ekologický zátěže na následnou likvidaci těch zařízení? Je obrovská. Neznám čísla, ale mám dojem, že je to 30% vyrobený energie. Dnes. Kolik to bude za dvacet let?
Další věc. Už běží projekt studené fůze. Co když se to zítra podaří? Rakousko pak bude mít miliardový investice do černý díry která nikam nevede. Říkám Ti, ono to má i druhou tvář. V tomhle potřeba myslet globálně resp. myslet na všechny aternativy, a to že někdo vyrobí tolik panelů je podle mě hazard. Navíc kdyby Rakušáci měli takovej průmysl jako my, tak jim to pokryje možná 5% a ne 70. To je taky potřeba říct.
@Aenne píše:
vždy budou lidi, kterí nejdou s vlnou a zustavají svobodní, jak ve výtvárnem umění, tak v hudbě, ve všem, často až čas, jako ten nejobjetívnejsí kritik umění, odhalí jejich kvality…dekuju nebesím za nich
Já bych to řekl jinak. Můzický profese vytvářejí pořádnou práci jen v době, kdy autoři nemají co žrát. Tečka.
@Aenne píše:Nesouhlasím!. Rozvedu zitra, jdu spát, hezký den všem
Uvědomuju si, že zrovna u Rembrandta to tak nebylo, ale dobrou
![]()