Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Sociální experiment s potkany dokázal že se za určitých okolností chovají jako lidé - zdroje ovládnul gang nejsilnějších a slabí živořili na okrají prostoru.
Krom slepic chováme i kachny - máme jich pět a jednu z nich ty ostatní vyštípali natolik, že jsme jí museli separovat. To je u zvířat naprosto běžné, soused nám dal husu a kačera, zase proto, že jim jejich ostatní husy ubližovali. A není to o prostoru a žrádle, je to o dominaci a dělají to všechna zvířata.
Zvířata to mají jednoduché - zabít nebo sežrat případně ošukat na co stačím. Soucit nemají a ani si ho nemohou dovolit.
Nechápej mne špatně, já mám zvířata rád a myslím že jim i dost rozumím, ale šířit nepravdy dlouhodobě nefunguje.
@Gina108 píše:
To jsou kecy. Koukni třeba zas na ty zmiňované zdivočelé kočky, jak zmasakrovali na Novém Zélandě populaci ptáků Kiwi. A zvířata loví taky jen tak pro zábavu, to by ti i tady mohlo pár majitelů potvrdit
Jasně, kecy ![]()
@KalamityJohn píše:
Nojo, to jsou populární nepravdy. Už jsi třeba viděla co udělá smečka vlků se stádem ovcí? Ano, strhnou je všechny a nechaj ležet co nesežerou.Skutečně mne unavují lidé co nepříznivě srovnávají lidskou rasu se zvířaty a podkládají to podobným zkratkovitými hesly.
Vidíš to, mě zas po tolika letech, co se tématice věnuju, unavuje vysvětlovat lidem, že pohádky se zlým vlkem jsou pro malé děti a jedná se o fikcí. Tvůj příklad s ovcema hezky ukazuje, jak se necháváš strhnout davem.
@Gina108 píše:
To jsou kecy. Koukni třeba zas na ty zmiňované zdivočelé kočky, jak zmasakrovali na Novém Zélandě populaci ptáků Kiwi. A zvířata loví taky jen tak pro zábavu, to by ti i tady mohlo pár majitelů potvrdit
Nebo hroznýši na Floridě, to je dobrej masakr.
@Nimie píše:
Vidíš to, mě zas po tolika letech, co se tématice věnuju, unavuje vysvětlovat lidem, že pohádky se zlým vlkem jsou pro malé děti a jedná se o fikcí. Tvůj příklad s ovcema hezky ukazuje, jak se necháváš strhnout davem.
Skutečně? Takže tomu farmáři se to asi zdálo že mu vlci vyvraždili stádo ovcí?
Prosím tě, vždyť o tom nic nevíš, nedělej ze sebe tady vola.
Čti, umíš-li:
http://www.outdoorlife.com/…-idaho-falls
http://q13fox.com/…vens-county/
https://www.connexionfrance.com/…edge-of-town
Takže tvé tvrzení:
„podívej se např. na takového vlka. Kromě toho, že si standardně vybírá slabší kusy (zdálo by se to přirozené, ale když se podíváš, tak člověk dělá přesný opak), tak se ve zdravé populaci nemůže stát, že by nějaký druh vyhubil. I když učí lovit mláďata, tak se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství,“
je blbost.
Já mám taky radši vlky než ovce, ale nebudu předstírat že jsou to ovečky, pun intended, haha.
@KalamityJohn píše:
Já mám taky radši vlky než ovce, ale nebudu předstírat že jsou to ovečky, pun intended, haha.
To já mám radši ovečky. Radši si dám skopové než vlčí ![]()
@Šmoulice píše:
U nás teda přesně naopak. Ale ať jsou to lidi s menší rasou, nebo koněm, tak nesbírá nikdo
Tady se sbírá. Většinou. Jsou tu koše se sáčky na každém rohu. A opravdu spíše nesebere chlápek co má dva středně velké psy a děti a ženský seberou.
@KalamityJohn píše:
Skutečně? Takže tomu farmáři se to asi zdálo že mu vlci vyvraždili stádo ovcí?Prosím tě, vždyť o tom nic nevíš, nedělej ze sebe tady vola.
Mysli si co chceš
jen buď tak laskav a nechovej se jako hulvát jen protože nemáš argumenty.
@KalamityJohn píše:
Sociální experiment s potkany dokázal že se za určitých okolností chovají jako lidé - zdroje ovládnul gang nejsilnějších a slabí živořili na okrají prostoru.Krom slepic chováme i kachny - máme jich pět a jednu z nich ty ostatní vyštípali natolik, že jsme jí museli separovat. To je u zvířat naprosto běžné, soused nám dal husu a kačera, zase proto, že jim jejich ostatní husy ubližovali. A není to o prostoru a žrádle, je to o dominaci a dělají to všechna zvířata.
Zvířata to mají jednoduché - zabít nebo sežrat případně ošukat na co stačím. Soucit nemají a ani si ho nemohou dovolit.
Nechápej mne špatně, já mám zvířata rád a myslím že jim i dost rozumím, ale šířit nepravdy dlouhodobě nefunguje.
Nechápej mě špatně, ale meleš nesmysly. Výše zmíněné je sice pravda (a nikdy jsem to nepopřela), ale nemá to vůbec nic společného s tím, o čem jsem psala.
@KalamityJohn mám trošku pocit, že jsi klon Pavlose. Jednak argumentuješ něčím, co s věcí vůbec nesouvisí a jednak do toho motáš profláklý „mýtus“, který podkládáš několika hysterickýma zprávama. Úplně tě vidím jako toho chudáka farmáře. Ještě jednou a naposledy - narozdíl od tebe vím o čem mluvím a neřídím se informacemi stylu „jedna paní povídala“. Že ti to nesedí do tvého příběhu a máš potřebu proti tomu brojit je čistě tvůj problém, já tě fakt o ničem přesvědčovat nepotřebuju, zvlášť když tvým cílem evidentně není diskuze, ale neopodstatněný útok. A po tom co jsi tu vyplodil opravdu nevěřím tomu, že bych měla to štěstí a zrovna na emiminu natrefila na etologa se specializací na vlky a další psovité šelmy. Takže se měj krásně, další diskuze s tebou opravdu nemá význam.
@Gina108 mluvila jsem o přirozeném ekosystému, ne o uměle vytvořené situaci v důsledku lidské chyby. Je potřeba si uvědomit, že se nejedná o nějaký uvědomělý úsudek „tak, teď tady vidím tohle, je toho málo, tak to nebudu žrát“. Predátor i oběť se jeden druhému přizpůsobují, aby to mohlo nějak fungovat. Oběť počítá s tím, jak se predátor chová a podle toho se vyvíjí, úplně to samé pak dělá i predátor. Je zvyklý na určité druhy, je zvyklý na jejich reakce a charakteristické znaky chování. Když se potom dostane do nepřirozeného prostředí, kde tu odezvu nemá, stávají se přesně tyto případy, protože oběť je zdegenerovaná a s predátorem tohoto typu vůbec nepočítá a predátor se řídí tím co zná a když najednou vidí druh, který se chová jinak - úplně ideálně tak, že z pohledu predátora projevuje znaky slabosti, pak se to naruší.
Nový Zéland po velmi dlouhou dobu podobné typické predátory neměl. Savci tam byli zavlečeni o dost později a problém koček vznikl především z toho, že během relativně krátké doby se tam objevilo neúměrné množství kočičích šelem, které tam neměly co dělat. Jednak se jednalo o přemnožený druh na dané poměry a jednak se jednalo o druh, který tam byl člověkem zavlečen a do toho ekosystému absolutně nepatří. Kočka logicky se chovala tak, jak se chová ve svém přirozeném prostředí, protože nic jiného nezná. A ptáci, kteří neumí lítat (protože to nikdy nepotřebovali) a kočka je pro ně absolutně neznámý druh, si s tím neumí poradit. Když to hodně zjednoduším, tak kočka je zvyklá, že silný jedinec se bude bránit, uteče, uletí, zatímco slabý jedinec ne. Ale v daném případě ten pták nemůže uletět a nijak zdatný běžec to taky není. Pro kočku se tedy chová jako slabý jedinec a protože to nezná, tak ani nemá nějakou extra snahu se bránit.
Jen bych k tomu ještě dodala, aby nevznikaly mýlky… hroznýši sice problémem jsou, ale primární důvod problému není v hroznýších jako takových, ale podobně jako v případě koček na NZ se jedná o to, že do té oblasti nepatří. Dostali se tam vinou člověka a následně se přemnožili, což není vůbec nic překvapivého.
@Aenne v zásadě souhlasím
nelze zvířeti přisuzovat vyloženě lidské vlastnosti a opírat se o nějaký potenciální soucit, úmyslnou uvědomělou ochranu nebo podobné věci. Ne, ono to funguje samo a je to přirozeně regulované tím, jak jsou ta zvířata nastavená. Ona nad tím takhle nepřemýšlí (velmi pravděpodobně), oni to dělají automaticky na základě nějaké vzájemné interakce s okolím. Akce A vede k akci B a ta vede k akci C a tak dále… V přirozeném prostředí se ale i přes velké množství predátorů opravdu běžně nestává, že by by nějaký druh vyhuben. Kočka si zaloví, ale kdy naposledy se jí podařilo vyhubit všechny myši?
A pokud jde o srovnání s lidmi, tak ti naopak jsou schopni se nad problematikou zamyslet a rozhodnout se jakkoliv uznají za vhodné. A jestli dřív člověk běžně bral všechno, tak dnes je naopak naprosto běžné se zaměřovat na nejsilnější a nejperspektivnější jedince, zatímco ti slabí a nemocní končí v koši.