Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Lette
. Mám kamarádku, její manžel prokouřil ročně jednu dovolenou. Ne sice exotickou, ale i v ČR je draho
.
Opravdu on poctivě odkládá denně peníze, které by dal v obchodě za cíga. Už to tak dělá rok a půl. Loni už jeli na dovolenou (jsou manželé 18 let a jeli poprvé spolu až vloni). Letos jedou zas.
Můj táta kouřil hodně, tak 2 krabičky denně. Pak se někde dozvěděl o e-cigaretě, koupil, zkusil, zachutnalo a z nějakých těch pěti tisíc měsíčně je na třech stovkách, nesmrdí, nekašle a celkově mu je lépe.
@karfice píše:
Tak já dělám to, že když hned příjde výplata, určitou část pošlu na ING konto.
Taky to tak dělám, ve chvíli, kdy dorazí peníze na účet, tak pošlu část na spořící a hotovo. Lepší se šetří, když peníze přijdou, protože když zůstanou na účtu, tak se rozfofrujou a na konci měsíce nic nezbyde ![]()
@oholola2 píše:
Ahoj, štvě mě že věcně nemáme peníze přitom nejsme nějak extrémně chudí, přítel vyděláva cca 25-30tis, čistého, já mateřská plus alimenty(dcera není jeho) 10tis, byt máme vlastní, platíme jen poplatky 4500kč, a školki 1500kč…malou nijak nezabedbáváme má krásné oblečení, hračky, bereme jí na výlety, do cukrárny apod..ještě dostavá spoustu věcí mám extrémně bohaté rodiče a ostatní příbuzné…ale vždycky všecko rozházíme, nejsme schopni ušetřit za rok a půl na novou sedačku, stará se rozpadá, ani blbejch 1500 na opravu elekřiny..nic..asi je to i v tom že přítel je placen né měsíčně ale každé tři dny po částechkoupíme si jídlo, malý třeba nový dývídýčko, oba hodně kouříme..jinak ale moc neutrácíme, do hospody chodíme občas a vždycky ještě do takovýho pajzlu kde necháme pět stovek max…ani nevím kam to mizí..neméte nějaké tipy jak se v tomhle trochu srovnat a něco ušetřit konečně?
Tedy podle fotky to máte doma vážně ošklivý.
Teďka to asi schytám
Ale ať se na mě nikdo nezlobí, zakladatelka psala, že má i dost movité rodiče, tak předpokládám, že chudobou nikdy netrpěla a neměla asi potřebu šetřit. Jsou tady určitě rodiny co mají poloviční příjmy a musí fungovat. Pokud chcete ušetřit, tak některé „požitky“ si budete muset odpustit ![]()
@Lette si spíš myslím že bysme tak něměly jíst v restauracích, nekupovat každej blbej časopis, malý každej ta hospoda je pakatel, cigarety ne to uznávám, ale jak jsem psala snažím se to omezit..přítele k domu asi nedokopu
taky bych si mohla kupovat levnější kosmetiku.. ![]()
Jenomže ono je to o prioritách, neboli hodnotách na onom pomysleném žebříčku.
Pokud někdo chce kouřit, omezí jídlo nebo oblečení.
Pokud někdo chce ušetřit a přitom nekrouhnout prachy na jídlo, tak přestane hulit.
Jsou ale i tací, kteří si dopřejí své požitky a šetří na dětech.
Prosím, tu poslední větu si snad tady nevztáhne nikdo na sebe osobně…
@oholola2 píše:
@radúna pro nás to je relax, dát si pivko, cígo pokecat…já vím že se dá relaxovat i lépe třeba sportem, což taky dělám ale člověk potřebuje nějáké drobné zhýralosti
No tak když si nemůžete odpustit pivko a cigára, tak si budete muset odpustit jiné drobné zhýralosti. Třeba dývídýčka (
fakt super ) pro malou, oblečení, jídlo apod., jestli chcete ušetřit.
@oholola2 píše:
@Lette si spíš myslím že bysme tak něměly jíst v restauracích, nekupovat každej blbej časopis, malý každej ta hospoda je pakatel, cigarety ne to uznávám, ale jak jsem psala snažím se to omezit..přítele k domu asi nedokoputaky bych si mohla kupovat levnější kosmetiku..
jé, tak vidíš, problém umíš pojmenovat. ale pokud začneš šetřit ty, tak bych k tomu milého přítele dokopala taky. přeci se nebude uskromňovat jen jeden. jste tým.
@Burj Chalifa píše:
Tedy podle fotky to máte doma vážně ošklivý.
jo ten obývak už je hnusnej, koupelnu a kuchyn máme ale krásný
říkam no, chce to aspoň tu sedačku na týhle ještě navíc bydlel půl roku kámoš ![]()
@Dajdula píše:
No tak když si nemůžete odpustit pivko a cigára, tak si budete muset odpustit jiné drobné zhýralosti. Třeba dývídýčka (fakt super ) pro malou, oblečení, jídlo apod., jestli chcete ušetřit.
dývídýčka néééé, ty ZACHOVAT
![]()
Ono asi i záleží na jaké výlety jezdite, jak jsou finančně náročné.
Omezit cigarety a spořit bokem.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat