Neumím vhodně reagovat

Anonymní
15.7.15 21:05

Neumím vhodně reagovat

Pěkný večer, přeji.

Asi to bude román, tak se předem omlouvám. Nevím ani jak začít, aby to mělo hlavu a patu, ale zkusím to.

Když jsem s psycholožkou (šla jsem k ní pár měsíců po porodu s úzkostmi, mlácením se a myšlenkami, zda by beze mně všem nebylo lépe) probírala moje dětství, snažila se mi vysvětlit, že některé věci nebyly v pořádku, těch věcí bylo docela dost a díky nim mám pravděpodobně zvnitřněné nevhodné reakce na celkem běžné podněty. Hodně jsme řešily (a řešíme, byť už frekvence konzultací je na úrovni mailu, jak se mám, ev. na setkání po několika měsících, naposledy jsem u ní byla před pár týdny) vztah s mými rodiči a babičkou (bydleli jsme s ní v jednom domě a prakticky i v jednom bytě, neb podlaží byla spojená dohromady).

Z raného dětství si vybavuju její podrývání autority mých rodičů, resp. teď to tak vidím, většina hezkých vzpomínek se pojí právě s babičkou nebo mým taťkou. Zpětným pohledem ty vztahy v rodině nebyly vůbec zdravé, nikdy jsem neměla klasický vlastní pokoj, ale co si pamatuji, tak jsem spala s babičkou v její ložnici, předtím asi někde bokem nebo v ložnici s mámou - soudě dle jejího vyprávění (např. na otázku, jak to řešila, když jsem nechtěla spát, odpověděla, že mě dala do postýlky, zavřela dveře a já řvala, dokud jsem neusnula).

Když jsem se v pubertě ozvala, že bych ráda svůj pokoj, tak to technicky nebylo možné, ale rodiče (tedy táta, babiččin zeť) se snažil to nějak vymyslet, pokusů o odstěhování se z té ložnice ale proběhlo několik - vždy její pláč, jak jsem ji zradila, že už s ní nechci být, že už mi není dost dobrá, načež jsem se vždy zastyděla a na chvíli s tím dala pokoj. Když jsem byla na SŠ, tak už táta zavelel, že fakt potřebuju soukromí a najednou se prostor našel… Klasický pokoj to tedy nebyl, ale měla jsem tam svou postel a jakýsi noční stolek, byla jsem za to tenkrát moc ráda a stačilo mi to.

Co se týče mojí mámy, tak si vzpomínám na spoustu situací, kdy mi říkala, ať jí netýrám, ať jí dám pokoj… Ev. že skočí pod vlak nebo ať skočím pod vlak já, že to budeme mít všichni konečně klid. Když jsem potřebovala podporu a chtěla třeba s něčím začít (sport nebo vysněná škola, vlastně cokoli nad rámec každodenních praktických věcí), tak jsem poslouchala, ať se o nic nepokouším a zapomenu na to, že se mi to stejně nepovede a jen mi to bude líto, tedy jsem opět dala pokoj (třeba by mi to táta povolil, ale co kdyby se mi to fakt nepovedlo a máma měla pravdu, že jsem fakt tak nemožná). Moje rané vzpomínky na mámu jsou takové střípky, ale vždy je to něco ve smyslu, že mě babička chrání v náruči, já brečím a máma mě chce zmlátit, ev. mě třeba ukládá ke spánku a když nechci nebo nemůžu usnout, tak mě mlátí do ramen a rukou, abych spala…

Teď si říkám, že jsem ji třeba nějak štípala nebo škrábala (syn to dělá a taky se mi to nelíbí), tak vypěnila a zmlátila mě za to. Na taťku mám vzpomínky vesměs hezké, i když taky byl zastáncem výchovy „nebreč, nebo ti dám důvod“ - uhodila jsem se, začala fňukat a přiletěla další, aby bylo tedy proč brečet… Neříkám, že to tak bylo denně, jen co si vybavuji a ty vzpomínky jsou už hodně zastřené. Možná jsem byla hodně divoké a vzpurné dítě, co já vím…

Později jsem si začala všímat problémů mezi mojí mámou, tátou a babičkou, kdy babi měla tendence tátu zesměšňovat za jeho zády a očkovat mě proti němu, máma se dál chovala tak, jak jsem popsala, a táta zase různě zesměšňoval babičku. Když jsem byla na 2. stupni ZŠ, tak po jedné hádce tátovi bouchly nervy a odstěhoval se od nás, se mnou se chvíli scházel potajmu, potom se odvážil se přijet na mě podívat, když jsem byla nemocná nebo mě brával na výlety o víkendech.

Z těch sobot se stalo pravidlo, kdy to dopadlo vzetím mě do obchodu na nákup, babička pak kontrolovala, co nakoupil a vyčítala mi, že třeba je tam málo masa atd. Mezitím jsem já vyrostla do puberty, kdy mi došlo, že takhle to v ostatních rodinách nefunguje, chtěla jsem za tátou, nechtěla jsem dál babičku poslouchat tak, jako předtím, začala jsem na ni být drzá… Dopadlo to tak, že si na mě brávala opasek a já se nechala zmlátit, šilo to se mnou, ale nikdy jsem nikomu nic neřekla (máma bývala v práci, babi v důchodu a pořád doma), svěřila jsem se s tímto až loni psycholožce a na její radu i manželovi.

Během doby, kdy byl taťka pryč, ho babi neustále podezírala z nevěry, podezírala ho tedy již dříve, ale v této době to gradovalo… Nakonec jednoho ráda jela se mnou školním autobusem do města, kam jsem chodila na 2. stupeň ZŠ, a chtěla, abych ji dovedla k „té k. rvě, se kterou se tahá“ (to měla být dcera tátovy sestřenice, která pracovala ve školním kiosku). Ve mně se něco vzpříčilo a poprvé jsem se jí rázněji vzepřela, pohádala jsem se s ní přede všemi (děti se scházely před osmou ráno před školou a já tam křičím na svou babičku), načež to bylo ve škole další měsíc aktuální diskusní téma. Od učitelky jsem si vyslechla kázání, že takhle se přeci s babičkou nemluví, doma jsem se babi musela omluvit, ač jsem to tak vůbec necítila a ostatní děti se mi různě posmívaly.

Táta se nastěhoval zpátky až poté, co se mu po pár letech zhoršily zdravotní problémy a pobyl si v nemocnici, to se máma ozvala, že přeci nebude sám někde pryč. Na chvíli byl klid, ale vše se vrátilo do starých kolejí.

Ve škole i v soukromí jsem vždy byla za exota, byly chvíle, kdy jsem školní taškou hodila ve vzteku o zeď a nikomu neřekla, co se mi děje. Neuměla jsem se krom pár kamarádek (které jsem znala ještě z mateřské školky) s nikým víc bavit, měla jsem pocit, že mě všichni za zády pomlouvají a jsou ke mně falešní, baví se se mnou jen proto, že musí, pokud jim za hovor vůbec stojím. Na SŠ to bylo trochu lepší, ale stejně jsem nikdy nezapadla, VŠ taktéž.

Když jsem si našla přítele (bývalý spolužák, nikoho „cizího“ bych si k tělu asi jen tak nepustila) a přemluvil mně, abych s ním jela na tábor, potvrdilo se mi, že opravdu se neumím s dalšími bavit, nesrším ostrovtipem, neumím rychle reagovat a vše si beru osobněji, než by bylo potřeba… Nu, byla jsem za pošuka i tam, jak jinak.

A teď asi k tomu, co mně trápí aktuálně nejvíce: Mám strach, že budu opakovat vzorce chování, které znám ze svého dětství. Sama vidím, že mám nedostatek trpělivosti, kdy mám sklony chovat se k synovi jako moje máma… Snažím se na to myslet, říkat si „tak, teď je to tady, hlavně klid“, zatím zůstávám jen u důraznějšího hlasového projevu směrem k dítěti, neječím na něj, ale nelíbí se mi tón, jaký někdy použiju. Jsou to většinou chvíle, kdy sama trpím nějakým dyskomfortem, jsem hladová, unavená, potřebuju na wc nebo mi rostou osmičky (jako teď za poslední půlrok opakovaně, střídají se mi dvě, které postupně poporůstají), nejhorší je samozřejmě kombinace.

Chci být dobrou matkou, přála bych si, aby si syn pamatoval hlavně ty hezké věci z dětství, ne jako já… I díky psychoterapii si tohle všechno víc uvědomuju, ale někde v sobě mám ty vzorce zapsané a nikdo je nevymaže. Zatím se ten vztek a nepohoda projevovala mlácením sebe sama, teď díky psycholožce už jen nutkáním, kdy si zvládnu neubližovat… Někde ve mně to ale pořád je a já se bojím, kdy se to prodere na povrch.

Vlastně teď mám pocit, že mé rodiče i babičku pomlouvám, neoprávněně kritizuji a co si to vůbec dovoluji… Takové pocity jsem měla i při sezeních s psycholožkou, která mi stále opakovala, abych si jen zkusila připustit, že jsem oběť, že já tu svůj díl viny nenesu - což pro mě ale znamená je všechny urazit, některým „plivnout na hrob“, zachovat se jako nevděčnice. Říkám si, že jsem si třeba vše zasloužila, třeba jsem byla hrozný parchant (jak mi bylo mamkou i babičkou říkáváno), třeba jsem si fakt nic lepšího nezasloužila a to štěstí, které mám teď, je pro mě moc…

Mám v sobě pocit, že bych vše měla odčinit, rozdat se, strhat se, zničit se, abych vše splatila… Třeba jsem něco měla udělat jinak, lépe, být lepší nebo se aspoň mnohem víc snažit být lepší, abych si vše dobré zasloužila. Pravděpodobně (dle psycholožky) je to pozůstatek z dětství, ale co když ne? Co když jsem fakt tak strašný člověk?

Chtěla bych se zeptat, zda někdo má s něčím podobným zkušenost, zda se někomu někdy v hlavě honily podobné myšlenky… Nevím, možná potřebuju prachobyčejně politovat? Možná… možná jsem natolik sebestředná, že si takto otevřeně píšu o lítost? Jestli ten můj výlev někdo přečetl a má zkušenost, budu moc ráda, když napíše… A jestli někomu připadám jako blázen, nechť to napíše taktéž, třeba jím fakt jsem… Poprosím ještě o zachování anonymity, jsou to pro mě dost citlivé záležitosti.

Teď si říkám, že by to bylo spíše na deníček…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4284
15.7.15 21:20

Těžké dětství je faktor, který neovlivníš. Každý si projde (více či méně) v mládí něčím obtížným - u někoho jsou to pošramocené vztahy v rodině, u jiného těžká šikana v kolektivu. Důležité je, že o svých problémech a pocitech víš, mluvíš o nich a řešíš je. A navíc s odborníkem. Pro své dítě děláš to nejlepší, když chodíš k psycholožce, a tvoje svědomí může být tedy čisté. Nikdo není dokonalým rodičem, špatná výchovná facka může uletět každému. Netrap se nad každou větou, kterou vyřkneš, nebo se z toho zblázníš. Miluj svoje dítě a ono bude milovat tebe, víc nepotřebuješ. Jsi chytrá, tak toho využij a buď rozumná - pokus se omezit svoje vzpomínky jen na dobu, kdy sedíš u psycholožky a jinak minulost vymaž z denního života. Mysli na budoucnost. Držím ti palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.15 21:33

Myslím, že tvoje matka s babičkou v tobě vybudovaly nenávist k sobě? nebo jak to napsat. Prostě, že se pořád podceňuješ, že jsi něco méně, přitom to není pravda. Už jen podle psaného projevu jsi mi sympatická a i chytrá. A už jen to, že to řešíš s psycholožkou je krok správným směrem :)

Já mám v sobě jakýsi blok ze základky, kdy mě skoro celá třída šikanovala kvůli vzhledu. Mám problém komunikovat s muži, podceňuju se, připadám si nehezká. No nejsem žádná krasavice, ale zase si říkám mám manžela, krásného syna, tak to asi zas až taková pravda nebude. Jsem hodně výbušná (a syn to má po mě :? ), kolikrát bouchnu kvůli maličkosti. Pak taky mi dost dlouho trvalo se odvázat v sexu, doma to bylo vždycky tak nějak tabu a i ještě teď jsem hodně stydlivá. S psychologem jsem to nikdy neřešila :nevim:
Prosím o zachování anonymu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.15 21:49

Já s tim zkušenost žel mám a také se obdobně chovám ke svým dětem a pokud je toho svědkem i moje máma nebo sestra, tak nezapomenou podotknout, že se chovám stejně jako můj otec.
Vím o tom, není to správné, ale mám to zažité z toho dětství stejně jako ty. Jiný vzory jsem neměla.
Dá se udělat jenom, po malých krůčkách, že před jakoukoli tvou reakcí ve smyslu vzteku směrem k dítěti se zastavíš na chvilku a promyslíš si, jestli se tak opravdu chceš k němu chovat nebo ne.
NENÍ správné se chovat stejně ke svým dětem, jak se chovali k nám v dětství a budu se tomu učit celý život.

• Citovat
  • Upravit
3699
15.7.15 21:52

Na každém z nás se rodiče nějakým způsobem provinili. Na každém. Ať už míň, nebo víc. A i my se proviňujeme na svých dětech. Celý život se všichni učíme žít, někomu se to daří líp a jinému zas ne. Ale všichni jsme vzácní, jsme hodni lásky a máme tady svoje místo. Není to jednoduché, ale prvním krokem je odpustit všem kdo ti ublížili, ať už vědomě, nebo ne. Když ti ublížili, byli v ten moment v nějaké situaci kterou nedokázali jinak řešit, nezvládali, plácali se v tom. Odpuštění a přijetí těch okolo v té podobě, jakými jsou…pochopení jich. Dalším krokem je přijetí a odpuštění sama sobě. To není už vůbec jednoduché, ale jde to. Měj se ráda, věř si. Miluj a budeš milována, všichni to potřebujeme a všichni si neseme velké deficity z dětství a vůbec život, ať už skutečné, nebo ty o kterých se to jen domníváme… :srdce: To co budeš kolem sebe a ze sebe vysílat, bude se k tobě vracet, věř, že to tak je :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.15 21:54

Vím, jak ti je.Taky jsem si zažila toho hodně. Začalo to ve druhé třídě na základce, šikanovala mě učitelka, jen proto, že jsem byla drobná, tichá, málomluvná, řešila to mamka, pak tu učitelku vyhodili-prý si stěžovali i jiní rodiče, pokračovalo to v pubertě, spolužáci mě šikanovali, otčím mi nadával, a bil, uvažovala jsem o sebevraždě, pak jsem se vdala, a pokračovalo to-manžel byl psychický tyran, to sebevědomí, co mi zbylo, mi vzal úplně, ale byla jsem tak zmanipulovaná, že jsem si myslela, že je to normální. Až mě uhodil, odešla jsem od něj. Teď jsem podruhé vdaná za skvělého chlapa, který mi je oporou, nenadává mi, váží si mě. Hodně jsem se psychicky zlepšila, a to jsem ani psychologa naštěstí nepotřebovala. Uvidíš, že se to časem zlepší, a ty budeš šťastná a spokojená :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.15 22:07

Do terapie (alternativní metoda) mi chodí hrozně moc lidí, kteří za svými potížemi vidí minimálně z části své rodiče.
Jak píše @Proto02, takřka každý s tím v určité míře bojuje. Tvoji rodiče a babička to prostě dělali jak nejlépe uměli, ale holt to nebyl ideál.
A pravda je bohužel, že určitá schémata máme tendence opakovat.
Takže já osobně bych šla do dlouhodobé terapie, ne jen emaily ale pořádná práce.
A za druhé bch zkusila nějakou alternativní metodu. myslím, že dobrá by na toto mohla být metoda RUŠ. Vlastní zkušenost s ní nemám.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.15 23:15

Děkuji za reakce a podporu, opravdu.

@Anonymní píše:
Takže já osobně bych šla do dlouhodobé terapie, ne jen emaily ale pořádná práce.

Ta psychoterapie trvala dohromady necelých 5 měsíců (nejprve týdně, po asi dvou měsících byly schůzky vždy po čtrnácti dnech), teď udržujeme kontakt, kdyby se něco vážnějšího stalo nebo jsem se opět sesypala jako loni na podzim. Vyhledala jsem psycholožku kvůli ubližování si a myšlenkám na sebevraždu, navíc jsem měla obavu, abych něco neprovedla synovi (dle psycholožky to bylo nepravděpodobné, spíš bych dle ní v těch afektech provedla něco nevratného sobě), pracovaly jsme na zvládání pro mě krizových situací a na jejich aspoň částečné prevenci. Metodu RUŠ jdu hledat na netu, děkuji za tip. Zatím jsem si říkala, že by mi možná prospěly rodinné konstelace, ale neznám nikoho, kdo by měl osobní zkušenost.

Přeji všem dobrou noc,
Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.15 23:33

Rodinné konstelace jako kruhová sezení stejně „postižených“ rodičů? To by mohlo být zajímavé a možná i přínosné. Osobní zkušenost ale nemám.

• Citovat
  • Upravit
26574
16.7.15 09:42
@Anonymní píše:
Rodinné konstelace jako kruhová sezení stejně „postižených“ rodičů? To by mohlo být zajímavé a možná i přínosné. Osobní zkušenost ale nemám.

Není to kruhové sezené :D http://www.rodinne-konstelace.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.7.15 10:35

Zakladatelko, řešila jsem bohužel stejný problém. Po porodu syna se mi rozjely příšerné stavy neadekvátních reakcí vůči manželovi i synovi…a vůbec i jiným lidem. Začala jsem se řezat, několikrát se pokusila o sebevraždu.

Vždycky jsem si připadala celkem normální, ano trochu ujetá se špatnými vzpomínkami na dětství, ale jinak ok. Těžký porod, který skončil akutním císařem, posléze špatné hojení, hormony…a došlo k neskutečným stavům. Manžel se o mě bál, chtěl mi několikrát volat sanitku, o řezání a pokusech nevěděl.

Chodila jsem několikrát na terapie, ale nikdy mi nic moc nepomohli. Začala jsem chápat, že za to může moje rodina a za to, co se dělo. Násilí na denním pořádku - máma v krvi zkopaná na zemi, všude její vlasy, řev, otřes mozku, házel po ní nože, topil jí ve vaně, řval, že nás všechny zabije. Mě k tomu šikanovali ve škole, pokusil se mě znásilnit jeden dědek od sousedů…a nemohla jsem říct nic!

Byla jsem špatná a zlá na svého manžela. Všechno muselo být po mém, nových věcí jsem se bála, automaticky nastupoval pesimismus prakticky pokaždé, když šlo o něco nového. Nevěřila jsem si, automaticky jsem předpokládala neúspěch, neuměla jsem se prosadit mezi cizími lidmi…byla jsem divná. Jakmile jsem potřebovala na WC, měla hlad, špatně jsme se vyspala…už to jelo. Měla jsem agresivní výpady a nekontrolovala jsem se. Nastupovaly výčitky, jak všem ubližuju a přitom za to nemohou (manžel a syn). Tak jsem se začala řezat - a to byla neskutečná úleva. Najednou mě ta bolest očišťovala, bylo to pro mě úžasné.

Jenže pak to nestačilo, musela jsem se zabít. Musela jsem pryč. Opustit své dítě a odejít a žít někde daleko nepřipadalo v úvahu. Puklo by mi srdce! Jediný způsob jak to vyřešit byl definitivní konec…kdy mě nebude bolet nic a já nebudu nikomu ubližovat.

Jenže tenkrát - můj poslední pokus - nevyšel. Vím, že syn mě moc potřeboval, usmál se na mě, já ho cítila a najednou jsem si uvědomila, že tu musím být pro něj, kojila jsem - byl na mě odkázaný. Nebyla jsem u něj, když se narodil, nemohla ho obejmout a to vše jsme mu musela vynahradit. A tak jsem to neudělala, vzala poslední zbytky sil a zašla za dalším terapeutem.

Teď někdy v létě to budou už dva roky, co k němu chodím. Nejprve jsem chodila na klasickou psychoterapii a protože je i uznávaným vědcem co se mozku týče, začala jsem chodit na jeho radu i na biofeedback. Dokázala jsem se díky němu odpoutat od rodičů - otce jsem zavrhla, matku vídám minimálně. Upravily se moje stavy a celkově vztah k druhým. Nějakou dobu jsem měla od neuroložky léky, ale ty díky biofeedbacku byli jen na akutní stav na začátku, než se biofeedback pořádně projevil.

Dnes jsem úplně jiná. Byla to dlouhá cesta a opravdu bylo složité to všechno pochopit - nenesu zodpovědnost za své rodiče, oni se měli starat o mě, teď mám svůj život a jestli moje matka telefonuje a vyhrožuje sebevraždou, protože to já jí poradila, ať po 30 ti letech odejde…není to můj problém. Je zodpovědná sama za sebe, je dospělá. Naopak, když měla vychovávat, měla být zodpovědná za své děti, tak sobecky setrvávala v nefunkčním vztahu. :lol: Dokonce to došlo tak daleko, že jsem samotného terapeuta rozčílila, řekl mi, že jinak se mnou pracovat nemůže, že mi nemůže pomoci, dokud některé věci nepochopím. A ono to šlo, najednou je lépe. Na biofeedback chodím stále a věřím tomu, že kdybych se měla dnes setkat s otcem, už se nebudu klepat a zvracet, ale pěkně v klidu mu řeknu hodně tvrdý věci! Ostatně byl to on, kdo mě mlátil vždy když jsem řekla něco, co se mu nelíbilo.

Zakladatelko neustávej v terapii, podívej se i o dalších možnostech, třeba i ten biofeedback - za mě určitě ano. Kdyby jsi chtěla, můžeme si napsat pár slov v SZ. A pocit, že pomlouvám rodinu, která to vlastně myslela dobře, jsem u terapeuta měla taky. Musíme si uvědomit, že naše problémy jsou tu kvůi nim a jejich chování, oni nám to takhle zařídili! A tohle pochopení je základem pro úspěšnou léčbu naší duše. Podle tvého závěru je evidentní, že ty jsi ještě tak daleko nedošla…musíš to pochopit a odpoutat se od toho! Je to neuvěřitelně složité, já na terapii brečela, že to přeci nejde, jsou to moji rodiče koneckonců - ale jo, ono to šlo a je to tak neuvěřitelně úžasný pocit. Spadne z tebe hromada kamení a najednou budeš lítat! Věř mi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová