Neumím vychovávat dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
972
24.10.13 21:09

Moje dite v 18ti mesicich teprve zacalo chodit. I po ctyrech zacal lozit az po roce veku, co se tyce pohybu tak byl o hodne pomalejsi nez jeho vrstevnici. A to jsem taky porad dokola poslouchala, co jsem to za matku. Na nocnik se naucil az ted ve dvou letech, pri vete „A co nocnicek, uz chodime???“ se mi jezi chlupy na celem tele, ponevadz jsem ji uz od roka poslouchla prakticky kazdy tyden.

Deti se meni ze dne na den, u nas se to zlomilo prave tim druhym rokem. Do te doby nocnik bojkotoval, pak se to naucil za tri dny, totez s odstavenim od dudliku.

Najist lzickou se sam neumi ani ted :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
24.10.13 21:14

@BabyBella Tak ho tam nedrž, ne? Já nevím, k čemu takový nucení na nočníky je dobrý. Z vlastní zkušenosti vím, že jakmile jsem přestala nočník řešit (a hlavně až k tomu dospělo dítě, nikoliv matka), tak se mi dítě odplenovalo. Ušetřila jsem si práci, nervy, vysazování, připomínání, louže po zemi i v teplákách. Dítě jsem měla bez pleny ze dne na den a bez práce. Sice „až“ v čerstvých 26 měsících, ale to mi opravdu žíly netrhá. Doporučuji knížku „Nenuťte mě na nočník“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
24.10.13 21:15

Jo a ještě jednu radu dám. Když dítě nechce na nočník ani na redukci na WC, tak je nejlepší se na nějaký snahy vykašlat na týden a pak to zkusit zase. Pokud to odmítá tak zase za týden zkusit. Tohle chce opravdu citlivě. Když k tomu dítě přistupuje s klidem, tak pak velmi často a důsledně posazovat - na chvilku ale často a každý úspěch velmi chválit a pak už jen tomu dát čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.13 21:15

A co si o tom myslis ty? Jako opravdu TY? Kdyz opustis vsechny prirucky a rady babicek, kamaradek, lidi tady z emimina… Mas sama za sebe pocit, ze by mel v roce a pul sedet na nocniku a umet se tam vycurat? Nebo je to vlastne spis jedno a klidne pockas az si rekne jednoho dne sam?
To spani, zase zalezi na tobe, je tobe i jemu lip, kdyz chodi spat jak se mu chce(treba proto, ze pak usina v klidu a bez place) nebo chces ty sama pevny rezim, protoze to vidis i pro syna jako lepsi variantu(treba proto, ze ti prijde, ze si lip odpocne, kdyz dodrzite nejaky rad).
Ze nevydrzi ve stolicce na jidlo - vadi to tobe nebo spis okoli? Vadi ti ho s jidlem honit po byte nebo nevadi? Pokud nevadi tak ho nahanej po byte, nic spatnyho na tom neni, pokud vadi tak proste nedostane najist, dokud nebude sedet v zidli - neboj, on parkrat zdrhne, ale velmi rychle pochopi, ze kdyz zdrhne jidlo skoncilo. Ale zase to zalezi jen na tobe, jakej ty mas nazor.

TY jsi MATKA, ty ho vychovas a nejlip to udelas, kdyz budes poslouchat svuj instinkt a ridit se svym nazorem jak co delat. Okoli bude prudit vzdycky, vzdycky se najde nekdo, kdo ti rekne, ze to co zrovna delas a jak to delas je spatne. Nemusi byt, je spousta cest a zpusobu jak dojit k cili(v tomto pripade vychovat slusneho cloveka). Nerikam vubec ostatni neposlouchat, klidne si ty namitky babicek, kamaradek vyslechni, ale at se nakonec rozhodnes zachovat nebo udelat ve vychove syna cokoli, tak by to melo byt to, o cem jsi ty presvedcena, ze je spravne. A kdyz nevis, je dobry poslouchat svoje instinkty. Kdyz nevis zda radej nastolit pevny rad uspavani nebo ho nechat chodit spat jak se mu zachce poslechni svuj instinkt, co je ti pocitove prijemnejsi… Pred okolim se obhajovat nemusis, mas nejsilnejsi argument - „Ja jsem jeho mama a ja to udelam jak si ja myslim, ze je to pro nej nejlepsi“ Obhajit svoje vychovne postupy si musis jen sama pred sebou, tvemu okoli do toho nic neni.

Misa

• Citovat
  • Upravit
2873
24.10.13 21:16

@gabi.design já ho nedržím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.13 21:17

Jeste jedna oprava, napsala jsem to spatne - „Ja jsem jeho mama a ja to udelam jak ja CITIM, ze je to pro nej nejlepsi“

• Citovat
  • Upravit
12185
24.10.13 21:26

Ziju v anglii a v children centru, kdyz jsem prinesla sebou nocnik, tak rikali „on uz chodi na nocnik? To je ale kluk sikovnej“ Synovi jsou 2 roky a 3 mesice :mrgreen:
jinak ja ho „ucila“ tim zpusobem, ze jsem si rekla, ze nemame koberce, tak me utreni louzicky nezabije a cele leto jsem mela kluka doma bez plenky a poctive vytirala (nekdy to bylo na palici) a vysvetlovala. Ale nenutila… pred 3 tydny zacal z niceho nic chodit sam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
24.10.13 21:29
@Lynette píše:
@Reinka To zní jakoby tam seděl dýl jak dvě minuty. Je zbytečné nechat tam dítě vysedávat déle.

Bys koukala, co stihne za 5sekund :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
24.10.13 21:30
@Lynette píše:
Jo a ještě jednu radu dám. Když dítě nechce na nočník ani na redukci na WC, tak je nejlepší se na nějaký snahy vykašlat na týden a pak to zkusit zase. Pokud to odmítá tak zase za týden zkusit. Tohle chce opravdu citlivě. Když k tomu dítě přistupuje s klidem, tak pak velmi často a důsledně posazovat - na chvilku ale často a každý úspěch velmi chválit a pak už jen tomu dát čas.

Jo, vždy po čase to zkusíme, jediný, kdy se mi vyčurá je po plavání, vylezu z bazénu, posadím ho na nočník, on se vyčurá, vstane a ukazuje, a má radost, že to tam je, no a to je jediný náš úspěch :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
24.10.13 21:35

@Reinka No vida jakej je to šikula. :D Tak teď už jen vyčkat. Já teda taky nejsem moc trpělivá - chci výsledky hned a nebo co nejdřív, ale s těma dětma to prostě hned nejde. Jeden den cucá druhý konec lžičky a furt bere tu mou a druhou hází na zem a druhý den si nabere a dá si jí do pusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
24.10.13 21:36
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit, nevím už jak dál…
Mám 18 měsíčního syna, kterého mám moc ráda, ale příjde mi, že všechno ve výchově dělám špatně…máma se strašně diví, že ještě nechodí na nočník a neumí sám jíst lžičkou…Příjde mi, že ani nevim, jak postupovat, když něco provede, když zvýším hlas, nebo už mu občas dám na zadeček, tak se mi směje…:-(Poslední dobou mám i docela velké deprese, začla jsem chodit do práce a kamarádky, které jsme tu měli na procházky, tak najednou daly od nás ruce pryč…a mě to se synem celé dny nebaví být o samotě..příjde mi, že všechno dělám špatně a že bude kvůli mě zanedbaný a nešťastný..:-(

Mozkové struktury, které umožňují dítěti uvědomit si, že potřebuje na záchod, dozrávají až kolem 2 let. To, že dřív maminky závodily v tom, kdo bude mít dřív dítě bez plen, bylo dáno tím, že ty pleny musely prát, a bylo to za cenu toho, že polovina dětí si z té drezury odnesla nějaké trauma do dalšího života.. Maminka - při vší úctě- má velmi zastaralé názory. Hoď se do klidu, vyprdni se na připomínky její i dalších radilek, a dělej to tak, jak to cítíš. :hug: Prcek nejvíc reaguje na to, že ty nejsi v pohodě, a z větší části zlobí jistě kvůli tomu.. V roce a půl když jdeš do práce, pokud tam nejsi dvanáct hodin denně, prckovi už nijak moc neuškodíš, důležitý je ten první rok. Myslíš, že tě kamarádky odsuzují za to zaměstnání, nebo proč?
Jen tak pro pobavení jedna z našeho života: moji kluci mělli hrozně rádi pít ráno mlíčko z flašky- dudlíkový.. hele, vydrželo jim to oběma do první třídy- mně to nevadilo, nebylo to pro ně dogma, že by to mít museli.. teď jsou to gymnazisti- 17 a 12 let, a oba to pustilo samo.. nemá smysl se nervovat něčím, co sama nepovažuješ za podstatný. A pokud něco budeš chtít řešit- zkus třeba Karpa nebo podobné autory- jde o to uvědomit si, že přece jen jsme se vyvinuli z opice a ta příroda se někdy nezapře.. děti mají svá vývojová období a potřeby s tím spojené, i zlobení tomu odpovídající.

Příspěvek upraven 24.10.13 v 21:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983

Nečetla jsem celou diskuzi, tak nevím jestli tu někdo zmiňoval Karpa - Nejšťastnější batole v okolí…neříkám, že se musíš řídit vyloženě jeho výchovnými radami (ačkoliv mně jsou blízké a myslím, že je dost využiju), ale spíš si myslím, že jeho přirovnání batolat k šimpanzům, neandrtálcům, později k jeskynním lidem a až kolem 3-4 let k vesničanům, by tě uklidnilo, že některé věci jsou prostě normální a ty děti je nedělají proto, že jsou nevychované, ale proto, že prostě zatím jsou na dané vývojové úrovni a není to tedy tvoje chyba, ty pouze podle jejich úrovně volíš metody, jak s nimi komunikovat. Dceři je 10,5 měsíce, takže mě to teprve čeká, ale už teď na ní některé projevy stadia 12-18 měsíců (šimpanz :)) dost pozoruju a nedělám si iluze, že bude za rok poslušné děťátko, kterému hezky vysvětlím, co a jak a ono to bez řečí a s vlídným úsměvem splní :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473

Klíííd :lol: hlavně klid. Kluk je úplně v normálu tak se do něj hoď taky ať tě neklepne. Tyhle řeči okolí pusť jedním uchem tam a druhým ven a dělej si to podle svýho. Každý dítě je unikát, i to tvoje a ty jsi ta, která mu nejvíc rozumí a ví o něm nejvíc, takže si do toho nenech kecat. I kdyby kadil do plen do 6ti let tak je to tvoje věc. Já když kolikrát vidim, co předvádí děti na hřišti tak mě jímá hrůza, a mám plnou hlavu výchovných pouček, ale taky vim, že mám 100× hodnější dítě, takže to se to pak radí :mrgreen: když má někdo pindy tak mu nabídni že mu ho na týden půjčíš :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6095
24.10.13 21:37

Nerid se tim, co nekde pisou, co nekde nekdo rika, na kazdy dite plati neco jinyho. Kuba mi taky zdrhal od jidla… nocnik v roce a pul, nevydrzel na nem ani vterinu, neverila jsem, ze se nekdy nauci, pak to prislo jak blesk z cistyho nebe a mel to vychytany behem tydne a chodi krasne na nocnik.. jidlo.. je mu pres dva a ze by sam jedl.. obcas neco.. neboj, nejsi spatna mama a kazdej at si mysli co si mysli! Necti tolik veci na netu, kdo si mysli, ze to, co plati na jeho dite musi platit i na tvoje je… kazdy to pozna az kdyz ma to „nezvladatelny“ dite doma… kazdy je individum a potrebuje individualni pristup! :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6095
24.10.13 21:38

@terien presne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie