Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Agáta13 píše:
Mozkové struktury, které umožňují dítěti uvědomit si, že potřebuje na záchod, dozrávají až kolem 2 let. To, že dřív maminky závodily v tom, kdo bude mít dřív dítě bez plen, bylo dáno tím, že ty pleny musely prát, a bylo to za cenu toho, že polovina dětí si z té drezury odnesla nějaké trauma do dalšího života.. Maminka - při vší úctě- má velmi zastaralé názory. Hoď se do klidu, vyprdni se na připomínky její i dalších radilek, a dělej to tak, jak to cítíš.Prcek nejvíc reaguje na to, že ty nejsi v pohodě, a z větší části zlobí jistě kvůli tomu.. V roce a půl když jdeš do práce, pokud tam nejsi dvanáct hodin denně, prckovi už nijak moc neuškodíš, důležitý je ten první rok. Myslíš, že tě kamarádky odsuzují za to zaměstnání, nebo proč?Příspěvek upraven 24.10.13 v 21:37
přesně tak, všechny kámošky do jedný se shodly, že ve 2 letech děti pochopily nočník naplno bez ohledu na to, jestli na něm dřepěly od půl roka nebo den před 2. narozkama. A kamarádky asi závidí že si vyděláš nějakou kačku a máš rozptýlení, to je to ![]()
@Tersuita jojo, tu knizku mam a dost to odpovida.ale jista je jedna vec, vsechny deti z toho vyrostou a vsechno se nauci, jak jist, tak u jidla sedet, tak chodit na nocnik. podle sveho tempa ![]()
@Lynette u nás je to podobně s tím nočníkem, jednou jsme přijeli z toho plavání, dala jsem mu sváču a on v půlce jídla začal ukazovat na nočník a přestal jíst, tak jsem ho tam posadila a on se hned vyčural, pak ještě jednou a druhej den? Na nočník se ani nepodíval a od té doby doma zase nic
![]()
@Lynette píše:
@ReinkaTak to koukám jako puk.
No a já…víš jak mě štve, když vím, že on to moc dobře ví a určitě si to i uvědomuje, protože když ho tu nechám lítat bez pleny, tak si celý dopoledne! ani nečurne a když mu po obědě jdu dát plínu, že jde spát, tak je vysmátej jak sluníčko a plína pak durch
![]()
@Reinka to mi taky jeden cas delal… kratce pred tim, nez zacal chodit na ten nocnik sam od sebe.. to je dobre znameni, ze uz zacina kontrolovat sve potreby ![]()
@trpaslinka no on si na něj teď dost sedá, ale prostě v teplákách, on si vezme nočník, pak má takovej nízkej stoleček, co je po manželovi, taky ho měl k nočníku
no a tak on si sedne, přitáhne si ten stoleček, na něj si dá hračky nebo knížku a pak zase vstane, vezme si druhej nočník, udělá to samý, nebo tam posazuje plyšáky, ale jakmile mu sundám plenu, tak po mě ten nočník leda hodí ![]()
@Reinka píše:
@trpaslinka no on si na něj teď dost sedá, ale prostě v teplákách, on si vezme nočník, pak má takovej nízkej stoleček, co je po manželovi, taky ho měl k nočníkuno a tak on si sedne, přitáhne si ten stoleček, na něj si dá hračky nebo knížku a pak zase vstane, vezme si druhej nočník, udělá to samý, nebo tam posazuje plyšáky, ale jakmile mu sundám plenu, tak po mě ten nočník leda hodí
někde tady na emiminu jsem četla že když jim tohle dítě dělalo, tak to maminka vymyslela tak, že mu dala čistou plenu do toho nočníku a on se tam vyčural..sice do plenu ale ta byla v nočníku a postupně zkoušela tu plenu tam nedávat.. ![]()
Všechno co bych ti chtěla říct už tu bylo řečeno. Pouze vypíchnu jednu věc, taky jsem bojovala s tím, že neumím syna vychovat. Nechala jsem si dát jako dárek pár výchovných knížek a zjistila jsem, že zase až tak všechno špatně nedělám. Ale i přesto se nikomu nezavděčím. Babička, strejda a teta mi říkájí, měla bys trošku přitvrdit být přísnější no a moje máma říká pravý opak, jsem moc přísná chtělo by to ubrat! Takže jsem se rozhodla, že nejlepší bude o sobě nepochybovat a stát si za svým názorem. Je to moje dítě, oni si své vychovalí a ted je řada na mě, uvidíme za pár let, jak to dopadne ![]()
@Reinka to mi delal cele leto… jak byl oblecenej, sedal si na nocnik a kolikrat jasal nad imaginarnim vycuranim se… oblecenej ani prd… pred 3 tydny z niceho nic se posadil na nocnik a od te doby doma bez nehod, dokud je dole hambatej.. jakmile ma obleceni, tak to musime dopilovat, ale uz je to na dobre ceste ![]()
@smurfka no, to bych dopadla tak, že by do toho nočníku leda nosil pleny
předevčírem mě viděl, jak jsem vzala z bedýnky bramory a šla je omýt do dřezu, od té doby nemá nic lepšího na práci, než mi házet brambory do dřezu
Bála bych se, aby ho to víc nezmátlo
![]()
@trpaslinka no, 14dní jsem to nezkoušela, tak to můžu zase zítra zkusit, co na to poví
no a hlavně jak má máma pořád řeči, že nechodí na nočník, tak jsem ji říkala, ať ho tam dává i ona, když je u nich, no a to už se ji nechce, že
Zítra si ho bere na víkend, dostane úkol vysazovat na nočník, třeba ji na nějaký čas přejdou řeči, že na něj nechodí, až si to sama zkusí ![]()
Jen tak jak to bylo za našich babiček, moje babička mi říkala, že tátu dávala na nočník od 5m, přivázala ho plenou k noze od stolu, aby nespadl a tak tam seděl dokud něco nevytvořil
![]()
@Reinka píše:
No a já…víš jak mě štve, když vím, že on to moc dobře ví a určitě si to i uvědomuje, protože když ho tu nechám lítat bez pleny, tak si celý dopoledne! ani nečurne a když mu po obědě jdu dát plínu, že jde spát, tak je vysmátej jak sluníčko a plína pak durch![]()
Touhle fází jsme si prošli taky. Tak jsem mu pak sebrala plenu na odpolední spaní. Kupodivu se nikdy nepočůral, ale zase mi začal čůrání zadržovat, držel to klidně až do večera, kdy dostal noční plenu. Pak se dostal do fáze, že jak se mu chtělo, tak si donesl plenu. Nedat nepřicházelo v úvahu, zadržoval to, doktorka říkala, že to je špatně. Takže jakmile donesl plenu, nasadila jsem mu to, ze začátku jsem to komentovala, že čůrat se chodí na nočník, pak už ani to ne a nechala to být - chvíli před porodem s druhým. A světě div se. Jak jsem to přestala řešit, narodilo se mimino, tak byl chvilku po tom bez plen.
@Reinka ja ziju v cizine, takze tyhle blaboly posloucham jen pri navstevach. Ale zase tim, ze jsou ty navstevy jen 2 do roka, tak stoji za to… minule 2 tydny mela zase zvasty o nocnikovani, az jsem to nevydrzela, ze misto pulrocniho vysazovani si pockam, az bude pripravenej a naucim ho za par tydnu a jsem se tak rozhodla a proste to tak budu delat. mama sice mela pripominky, ze to chce videt, ale od te doby mi dala pokoj. No, za tyden uplne bez plinky neni, ale za tyden byl hambatej fakt bez nehod a venku uz to taky zvladame s maximalne 1 nahradnim prevlecenim. Od pondeli jsme ho potrebovali tento tyden jen jednou.
Přijde mi, že máš z toho všeho zamotanou hlavu - jak na tebe každý z okolí něco mluví.
Proč myslíš, že se od tebe odvrátily ostatní matky? Nic se k tobě nedoneslo? Už tady ta otázka padla, ale tvou reakci jsem nezaznamenala.
Asi takto, jestli dáváš znát svou nejistotu, tak ti to dá každý dost sežrat. Právě nejvíc co se týká výchovy dětí.
Myslím, že se potýkáš s věcmi jako každá matka, jenže do toho všeho chodíš do práce. Nevím kdo se o dítě v té době stará?
Pokud je to právě tvá matka, tak ji může vadit, že neumí co popisuješ, má takto s dítětem více starostí - jinak si to neumím vysvětlit, jenže se to nedá moc urychlit. Každá z věcí, kterou jsi popsala má svůj čas a vývoj.