Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit, nevím už jak dál…
Mám 18 měsíčního syna, kterého mám moc ráda, ale příjde mi, že všechno ve výchově dělám špatně…máma se strašně diví, že ještě nechodí na nočník a neumí sám jíst lžičkou…Příjde mi, že ani nevim, jak postupovat, když něco provede, když zvýším hlas, nebo už mu občas dám na zadeček, tak se mi směje…:-(Poslední dobou mám i docela velké deprese, začla jsem chodit do práce a kamarádky, které jsme tu měli na procházky, tak najednou daly od nás ruce pryč…a mě to se synem celé dny nebaví být o samotě..příjde mi, že všechno dělám špatně a že bude kvůli mě zanedbaný a nešťastný..:-(
Tvoje stavy znám, ale nic si z toho nedělej. Mojí malé je 22měsíců. Na nočník nechodí, prostě si neumí říct, když se jí ptám jestli půjdeme tak nechce a násilím jí tam neudržím. Jídlo jí nejvíc chutná od tchýně
To jsou dvě výživná témata pro tchýni… Ale co no, na nočník jednou chodit musí a já se někdy naučim vařit ![]()
@Lynette jojo, každý dítě je originál
náš je hodně chápavej, vše hned odkouká, ví, chápe, ale dělat nebude
jen když se mu to hodí ![]()
@Reinka Jo to je přesný! Mě třeba nikdo nevěří že říká máma - na návštěvě to neřekne ani jednou - tam prakticky nemluví. Když je ale doma naštvanej tak to hned říká máma a někdy vede tak dlouhý monology že si říkám že ukecanější dítě snad není.
@Anonymní píše:
Ale jak ho tedy zabavit???aby mu taky neco dalo, nebo aby byl na chvili klid…?
On v tomto věku klid asi od dítěte nebude. Nám třeba profesorka na přednáškách z psychologie říkala, že pokud vám 2-leté dítě neskáče po hlavě, je něco v nepořádku.
Je to zkrátka věkem. Takový malý dítě si ještě neumí moc hrát samo, natož u něčeho delší dobu vydržet. Takže stejně ty činnosti musíš neustále měnit, soustředění u takového malého dítěte je jen pár minut.
Jinak u nás vedou domácí práce - nádobí do myčky a z myčky, prádlo do pračky a z pračky, utírá prach, šůruje kuchyňskou linku, zametá podlahu… včera jsem mu zapla vysavač a byl od něj na čtvrt hodiny pokoj. A já měla doma vysáto.
Sem tam kouká na Krtka, ale vydrží tak ten jeden díl maximálně, hodně rád si prohlíží knížky, čmárá, miluje prstový barvy nebo vodovky.
@Lynette píše:
Takhle staré dítě ještě nemám ale moje představa je taková že by ti mohl pomáhat - to většinou děti baví. Při zametání aby držel lopatku, při přípravě jídla oloupával vařená vejce, vyloupával hrášek z lusků, vytahoval jádra ořechů ze skořápek apod. U toho mu povídat nějaký krátký zajímavý příběh nebo mu zpívat. Při věšení prádla aby podával kolíčky nebo před praním pomohl třídit světlé a tmavé oblečení. Děti se rády cítí užitečné. Může zalévat květiny. Já bych ho vzla na hřiště - už začíná být chladno ale pokud neprší může se pohoupat na houpačce nebo kalhotama vytřít klouzačku. Děti taky mají rády pobíhání v parku a sbírání listů počůraných od psů - to jsem si všimla že je velmi oblíbená činnost. Jestli bude ještě vhodné počasí tak pouštění draků. Jinak doma ho i obohatí házet míčky do kýble uprostřed místnosti - zlepší si tím hrubou motoriku. Děti až do cca pěti let u ničeho moc dlouho nevydrží. Chce to teda bohatý program složený z mnoha malých aktivit. No není to jednoduché.
Představy máš hezké, ale podle metříku máš teprve 8 měsíční mimčo, ona realita bývá se staršími dětmi poněkud úplně jiná.
Tím ti ovšem nechci kazit iluze, taky jsem je měla.
![]()
On třeba má rád knižky, když si listuje..ale jakmile mu chci něco ukázat, co co je, tak se mu to nelíbí…s tím vysáváním, to ho snad nebaví to, že by šel vyysávat, ale montuje mi s knoflíkem a ještě víc ho baví ho vyndávat ze zásuvky, když je zaplý
s tím prádlem…zásadně nepodáva, ale počka si, až to budu mít složené na vyžehlení a to rozhází po celém bytě…a ještě krámovat po celým bytě, ale nějaký nácvik uklízení, ani náhodou…Reinko, ta fixa je nějaká speciální netoxická???já jsem už zkoušela i dlaňové voskovky, ale jediný co ho baví, tak to okusovat
![]()
@Anonymní píše:
On třeba má rád knižky, když si listuje..ale jakmile mu chci něco ukázat, co co je, tak se mu to nelíbí…s tím vysáváním, to ho snad nebaví to, že by šel vyysávat, ale montuje mi s knoflíkem a ještě víc ho baví ho vyndávat ze zásuvky, když je zaplý![]()
s tím prádlem…zásadně nepodáva, ale počka si, až to budu mít složené na vyžehlení a to rozhází po celém bytě…a ještě krámovat po celým bytě, ale nějaký nácvik uklízení, ani náhodou…Reinko, ta fixa je nějaká speciální netoxická???já jsem už zkoušela i dlaňové voskovky, ale jediný co ho baví, tak to okusovat
![]()
Mně rodiče dali do rohu místnosti papírovou krabici a já do ní musela pod dohledem tatínka před večerníčkem naházet všechny svoje hračky - a bylo uklizeno.
Pamatuju si to dodnes.
@Anonymní píše:
On třeba má rád knižky, když si listuje..ale jakmile mu chci něco ukázat, co co je, tak se mu to nelíbí…s tím vysáváním, to ho snad nebaví to, že by šel vyysávat, ale montuje mi s knoflíkem a ještě víc ho baví ho vyndávat ze zásuvky, když je zaplý![]()
![]()
Ne, občas mi prostě ukradne z penálu v šuplíku fixu a čárá
Dneska to odnesly i tepláky a ruce, ale vem to čert
Tak to on pastelky a fixy neokusuje, to bych ho hnala
Právě strká kabel od noťasu plyšákům do očí
Jinak vysavač mi taky vytahoval ze zásuvky, ale to bylo zle, teď se maximálně „oběšuje“ na kabelu od něj
prádlo mi z koše taky tahal, tak bylo zle a musel ho tam uklidit zpět, teď už to nedělá. U nás zabralo mít režim a být fakt důsledná, jinak by mi přerostl přes hlavu. Dopoledne má volnou zábavu (ale on je od mimina zvyklej si hrát sám, nikdy mě nepotřeboval, spíš naopak), po odpoledním spánku jdeme ven a pak si malujeme (asi minutu
) nebo se prostě snažím něco dělat s ním, montujeme auto (takový co je k němu klíč a šroubovák a jde rozebrat, sám to neumí, ale já mu vždy něco rozeberu a on se snaží to nasadit zpět). To, jak si psala, že ho baví jen otáčet stránky - tak to mi taky dělal, nechala jsem ho, časem ho začalo zajímat i to, co na nich je ![]()