Neustále zapomínaní

76
22.6.21 09:58

Neustale zapominani

Ahoj, mam opravdu velky problem se zapominanim, zapominam i opravdu dulezite veci, lide, hlavne clenove rodiny, jsou pak na me nastvani, mysli si, ze to delam schvalne, nezajimam se atd. Nekdy mi i neveri, je to strasny. Mam pak vycitky. Mate s pameti take problem? Co s tim? Ja co si nenapisu-nevim. Jedine co me napada, cim by to mohlo byt, je permanentni stres a uzkost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
22.6.21 10:02

Máš to tak od malička a nebo se to zhoršilo v poslední době?

A ano - chronický stres samozřejmě dost ničí schopnost paměti ukládat a vybavovat si nové věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
22.6.21 10:06
@Ou píše:
Máš to tak od malička a nebo se to zhoršilo v poslední době?A ano - chronický stres samozřejmě dost ničí schopnost paměti ukládat a vybavovat si nové věci.

Kdyz jsem byla mala, tak jsem si pamatovala dobre. Zhorsovalo se to od stredni, musela jsem se vse doslova drtit. Posledni roky je to s pameti opravdu mizerny :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
22.6.21 10:14

Já taky, co nenapíšu, nevím.
Takže píšu, no…
A rodina to tak nějak akceptuje, co taky můžou dělat, přece mě kvůli tomu nezastřelí :jazyk: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
22.6.21 10:15

Dnes jsem zapomněla dvě důležité věci, vracela jsem se synovi pro oblečení, protože lilo. Jindy mám úplně normální den. Obvykle zapomínám, když toho mám moc, když se musím soustředit na hodně věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.6.21 10:18

@Ema8338

Pokud se ta situace zhoršuje a není ti víc jak šedesát let, kdy to může být součást stárnutí, tak to bohužel bude chtít důkladné lékařské vyšetření

• krevní cukry
  • hladiny železa a vitamínů
  • hormonální panel
  • vyloučení spánkové apnoe

a samozřejmě neurologické vyšetření.

Pevně doufám že nic nenajdou a tedy hlavním vyníkem bude stres/úzkost, ale fakt je potřeba vyloučit nějaké složitější zádrhele.

Když tedy případné zdravotní příčiny budou vyloučené, tak je potřeba naučit se kroti úzkost a zvládat stres a hlídat si dostatečnou kvalitu kvalitu spánku. Klidně za pomoci psychiatra a počátečního srovnání léky.

Jsou taky nejrůznější postupy, jak paměť trénovat a posilovat, ale nejdřív je potřeba srovnat prostředí ve kterém má fungovat. Ať už ho máš poničené stresem/úzkostí a nebo nedejbože dalšími zdravotními příčinami.

zároveň neurolog případně má v rukávu nootropika, která můžou pomoci přímo s pamětí.

Příspěvek upraven 22.06.21 v 10:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
22.6.21 10:20

První věc co zapomenu je zapsat si to co nemám zapomenout :D říká se, že zapomínají chytří lidi, protože v té hlavě mají pořád plno všeho. Aspoň já to říkám, abych se uklidnil. Aspoň takovou tu logickou dedukci mám o něco lepší, než průměr a hodněkrát mě to zachránilo, když jsem si nemohl vzpomenout, tak jsem onu informaci vystavěl od základů nebo z toho na co jsem si vzpomenout mohl. Ale takhle mě nepomáhá nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15414
22.6.21 11:05

Také si vše píšu, ideálně si dělám upomínky do mobilu, jinak jsem schopná nechat i dítě ve škole :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová