Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Se svým tělem si dělej co chceš, taky je tvoje, že. Jestli nechceš otěhotnět, budeš muset (ať už to manželovi řekneš nebo ne) brát antiko, nebo tě bude každý večer „bolet hlava“
Jenom nechápu, proč si bereš někoho (ještě navíc katolíka), s kým nemáš ujasněno co a jak do budoucna?? Navíc, ve vztahu je přece třeba kompromisu, např.- další dítě/děti mít budem, ale teď se na to necítím, je to moc brzo, tak budu tu a tu dobu brát antiko a pak si naplánujem další mimi.
Co treba mereni bazalni teploty? Pak te nebude muset bolet hlava pokazde, jen par dnu v mesici ![]()
Ale vazne, ty jsi matka a ty musis vedet, na co mas ana co ne. Verim, ze je mozne, ze cloveku neprijde nic divneho na tom mit hodne deti, dokud si to s prvnim nezkusi a najednou zjisti, ze treba mu je milejsi mit deti mene, v klidu se vyspat, realizovat se v praci… Clovek se meni, takze bych hned neodsuzovala.
Pred casem tu byla diskuze, kde si nejaka zena stezovala, ze ma 3 deti a ze je vlastne vubec nechtela, jen vyhovela manzelovu prani a ted je ze sveho zivota nestatstna. Nez privest na svet deti, ktere matka podvedome nechce, to uz i radeji nejakou tu malou lez. Manzel se treba casem trochu uklidni a uzna, ze to nejde nutit nekoho do tak zasadniho kroku, jako je mit dite.
Otazky viry a rodiny vcetne poctu deti se vetsinou probiraji uz pred svatbou. Je fakt, ze pohled se muze zmenit tim, jak tezky je porod, nasledne zdravotni problemy atd. Tvuj muz nevi o tvych zdravotnich problemech? Pokud vi, nebere je na vedomi, popr. pokud by dalsi tehotenstvi ohrozovalo vazne tvoje zdravi a on te do dalsiho tehotenstvi presto nutil, no tak pak bych asi „utekla“, protoze je sice pochopitelne, ze chce velkou rodinu a treba kvuli vire odmita antikoncepci, ale kde je laska a ucta k bliznimu a to tomu nejlbizsimu - sve zene?
Zakladatelko-tvůj manžel je předně velký sobec.Ty potratíš-on je zklamán.Místo aby tě podpořil.Nekojíš-jistě ne záměrně-on situaci ještě zhoršuje slovy o drahém .A pokud on má zastat péči o dítě / jistě ne v plném rozsahu co ty sama /,tak je unavený a ty musíš svoje zdraví odsunout na vedlejší kolej a přijít domů z nemocnice.
A k tomu chce,aby si porodila 6 dětí?To už je vrchol všeho.Vůbec se neohlíží na ostatní,nezajímá ho,jak se kdo cítí…myslím,že pokud se zásadně nezmění,tak jednou zjistíš,že se hrozně špatně s takovýmto člověkem žije.
A facka?Nic si nevyčítej,byla jsi jistě na pokraji sil.
No já nevím, ale souhlasím s názory přede mnou, že jste přece o dětech a základních otázkách soužití museli spolu mluvit, ne? A za druhé mě zaráží, že UM by vás finančně mělo zruinovat a 6 dětí ne?
To si myslí, že všechny budeš do 18-ti kojit?
Tak mám docela dojem z toho, že zakladatelčin manžel si trošku popletl století.....Doba temna a otroctví skončila. Já teda mám ten pocit ze zakladatelčina příspěvku, že doma jen tiše přikyvuje svému vládci a nesmí nic namítat.
Ale na druhou stranu zakladatelko: Tys nevěděla, koho si bereš? Já vím, že spousta lidí se změní, ale až takhle? prosím, neber to jako rýpání, jen mě to trošku zaraží - takové chování.
Já jsem žila rok s partnerem, který byl katolík. Opravdu nechci nějak tyto lidi pomlouvat, i v naší rodině chodí příbuzní do kostela.
Začala jsem žít s mužem, který byl katolík - chodil každou neděli do kostela a doma měli na talíři jenom víru. Na první pohled služný člověk. Nakonec se z něho vyklubal despota. Jak to řežeš chleba, proboha, ty si holíš nohy a trháš obočí, nedej bože barvit si hlavu.Jednou jsem nešla do kostela a potom se to vezlo,maminka se cítila ukřivděná.
A co je nejzajimavější. Ohledně sexu byl docela pervers. Samé narážky, jak by rád.. nechci to tady psát slušně se to opravdu nedá, dokonce i v televizi když byla nějaká slečna nahá tak i když jsem tam byla tak začal říkat, jak by se to rajtovalo.
Nakonec jsem byla ráda, že jsme to ukončili. Našel si partnerku, která chodí každou neděli do kostela, mají statek, tak ještě chodí kydat hnůj- což už na mě bylo moc dojit krávu, ale ona taky byla ze statku. Děti nevím, ale taky nechtěl vůbec kondom a antiko.
Soráč, nečetla jsem celou diskusi, ale musím reagovat na toho katolíka, to je teda výmluva, to je mazec, já jsem taky katolík a co jako, antikoncepci jsem brala, nevidím v tom problém, když je takový katolík, tak by mě zajímalo, jestli byl panic, když jste se brali?
ahoj,
panic pred svatbou nebyl.. ani nahodou, rikal ze pujdeme antikoncepci resit s knezem… jinak je strasne utahanej porad kdyz prijde z prace, nic mi nepomuze, sedne si ke pc, nebo jde koukat na telku… nejde s holkou ani ven. Ted spolu nespime tak je strasne nasranej, protivnej.. kdyz jsem ho nechala byt. pomoct si sam nemuze protoze je katolik
Anonymní píše:
ahoj,
panic pred svatbou nebyl.. ani nahodou, rikal ze pujdeme antikoncepci resit s knezem… jinak je strasne utahanej porad kdyz prijde z prace, nic mi nepomuze, sedne si ke pc, nebo jde koukat na telku… nejde s holkou ani ven. Ted spolu nespime tak je strasne nasranej, protivnej.. kdyz jsem ho nechala byt. pomoct si sam nemuze protoze je katolik
Tohle jsou fakt jen výmluvy, sama vidíš, že takový fanatický katolík zase není, nesnáším tyhle výmluvy na katolíky
pak to vypadá, že všichni věřící jsou takhle padlí na hlavu.
To je tvůj manžel zřejmě pečený vařený v kostele, co? Určitě chodí pravidelně ke zpovědi, no a jestli je nasraný a protivný, to je vlastně taky hřích ![]()
Moc ráda bych ti nějak pomohla, poradila, ale takový fanatik bude asi hodně tvrdohlavý… Řešit tohle s knězem mi přijde fakt ujeté, tohle je přece váš problém…
Ovšem když se na to podívám z té druhé stránky, tak ,,rozumný" kněz by ti měl antikoncepci schválit, když máš zdravotní problémy.
Asi je to osobní, co je ptám, ale, vy jste spolu nespali před svatbou a nebo on - asi jsi psala, že panic neni.. a jak jst se chránili??
Přijde mi, že měří dvěma metry, podle toho co se mu líbí..
Kdyby to tak bral vážně, tak by byl panic, před svatbou ne a určitě žádné prostředky i dřív, měli jste třeba kondom nebo tak, to by mně zajímalo, protože jak ses před svatbou chránila?Asi je to osobní, kdyžtak neodpovídej ![]()
A mimochem něco nám kněz říkal, před svatbou, že pokud rodič dá přednost požitkům před dítětem je taky hřích - jako že sedí u PC a televize, víra jako taková to bere jinak.
Nejsem vyloženě nábožensky založená, ale měla jsem svatbu v kostele tak vím, co nám říkal kněz o manželství..
Kolik anonymních, co mají za manžela katolíka tady diskutuje? Že zakladatelka psala, že se jí narodil chlapeček a anonymní dnes v 11 dopoledne pasla, že ten její „ani nejde s holkou ven“
Jinak počet dětí je docela důležitá otázka, kterou by měli mít partneři vykomunikovanou už před svatbou a jestli se neshodnou, neměli by se vůbec brát. Jedno a šest dětí, to je docela zásadní rozdíl v představách a kompromis může bolet na obě strany. Na druhou stranu chápu, že se můžou názory v průběhu času měnit- např. já s manželem jsem se dohodla před svatbou na 5 dětech a tak, když se po porodu 2. začal tvářit, že by mu ty 2 možná stačily, nebo že by s dalším aspoň x let počkal, přišlo mi to od něj dost jako podraz. Že kdyby mi řekl na začátku, že chce 2 děti, nevzala bych si ho a hledala bych někoho, kdo se mnou sdílí moji představu o velké rodině. Naštěstí si to manžel brzy rozmyslel a teď se společně těšíme na třetí.
Každopádně pokud chce tvůj manžel dětí tolik, tobě stačí to, co máš a budeš brát tajně antikoncepci, budete asi oba dost nešťastní. On protože za a) bude nešťastnej, že nemůžete počít za b) může tě podezřívat, když jsi teď 2× otěhotněla bez problému a najednou roky nic… Ty taky nebudeš šťastná, protože budeš žít v dost velké lži a s partnerem, který bude nešťastný de facto tvoji vinou. Čímž neříkám, že se mu máš přizpůsobit a rodit ostošest, aby byl spokojený, nýbrž že bych to na tvém místě zkusila vykomunikovat a získat aspoň rok, dva, tři „odklad“. Pokud to nepochopí, obávám se, že to s vámi stejně nedopadne dobře. Ostatně podle tvého popisu tvůj partner působí jako dost egocentrickej netaktní hulvát, takže možná ten problém nebude jen v počtu dětí.
P.S. pokud žena další dítě nechce a muž ano a žena nekojí, dá se také snadno říct- OK, tak když tě ty děti tak berou, tak já půjdu do práce a ty zůstaneš na mateřské dovolené. Ono by ho to možná přešlo:-)
pro zakladatelku: Facku neřeš, určitě si ji zasloužil, tak neměj ještě kvůli němu výčitky svědomí… A co se týče těch dalších věcí, tak buď to ten tvůj manžel pochopí, jak to máš, jak to cítíš, jak to chceš atd… Nebo je to sobec, který si tě vůbec nezaslouží a potom by jsi měla vážně pouvažovat o rozvodu…
pro poslední anonymní: Bože, bože, to je vážně chlap na baterky… Holka rychle pryč od něj!! ![]()
PS: V těch anonymech se nějak ztrácím… Nebo si z nás někdo dělá srandu?? ![]()