Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sign45 píše:
Moc děkuji za rady, Vaše názory mi připadají až dost tvrdé, asi pro ně máte důvod. Na druhou stranu si myslím, že žena je v jádru hodná holka, i když, beru to jako selhání, selhat může každý člověk. Samozřejmě bych byl raději, kdyby se on odstěhoval do třeba do Košic. Ta možnost změny zaměstnání je otevřena a žena o tom ví. jinak jsem se zde dozvěděl i názory, které jsem možná slyšet nechtěl, myslím si, že ovlivňují moje rozhadování směrem, kterým nechci, a tak jsem se rozhodl se trochu odmlčet. Ale určitě se ozvu později, zda jsem pokročil, nepo podal žádost o rozvod. Každopádně budu všechny signály bedlivě sledovat. Zatím děkuji všem.
tak já třeba tvůj postoj chápu, a líbí se mi.
Dokonce tě za to obdivuji, myslím, že pokud člověku na vztahu záleží, tak nehodí vše hned za hlavu.
@momi33 píše:
Dokonce tě za to obdivuji, myslím, že pokud člověku na vztahu záleží, tak nehodí vše hned za hlavu.
Ono mu nikdo neradil, aby házel hned vztah za hlavu, ale požadovat při odhalení paraleního vztahu jeho ukončení a ustání stýkání manželky s milencem mi tedy nepřijde jako nikterak tvrdá metoda, ale jako naprosté minimum, které bych očekávala, že navrhne sama manželka, pokud má na zachování manželství zájem ![]()
@káťa píše:
Ono mu nikdo neradil, aby házel hned vztah za hlavu, ale požadovat při odhalení paraleního vztahu jeho ukončení a ustání stýkání manželky s milencem mi tedy nepřijde jako nikterak tvrdá metoda, ale jako naprosté minimum, které bych očekávala, že navrhne sama manželka, pokud má na zachování manželství zájem
Přesně… ![]()
@momi33 píše:
no ale nepřijde ti, že dělá něco, co úplně není v danou situaci vhodný pro udržení vztahu ne na formální úrovni ale na opravdu úrovni citovýho pouza s manželkou, na mě to pusobí že přespřílišnou citlivostí dovoluje manželce se dál koupat v osidlech nevěrné milencké lásky, i kdyby na platonické úrovni
@pohledzdruhestrany píše:
no ale nepřijde ti, že dělá něco, co úplně není v danou situaci vhodný pro udržení vztahu ne na formální úrovni ale na opravdu úrovni citovýho pouza s manželkou, na mě to pusobí že přespřílišnou citlivostí dovoluje manželce se dál koupat v osidlech nevěrné milencké lásky, i kdyby na platonické úrovni
no, a myslíš, že pokud bude bušit pěstmi do stolu, tak to skončí jak?
manželka se sebere a odejde.
Mch, nedávno tu byla hezká diskuse, kdy holčina přišla na manželovu nevěru, a díky citlivému přístupu z toho vyšla jako dáma…a kdyby dělala hysterické scény, tak to skončí odchodem manžela a táty.
@momi33 píše:
Mch, nedávno tu byla hezká diskuse, kdy holčina přišla na manželovu nevěru, a díky citlivému přístupu z toho vyšla jako dáma…a kdyby dělala hysterické scény, tak to skončí odchodem manžela a táty.
Tak o hysterických scenach snad nikdo nemluvil? Ale nechat ženu, aby mi vyprávěla o tom, co cítí její milenec a jak je na tom chudák špatně, to mi přijde hodně nízké, takhle bych po sobě tedy šlapat nenechala ![]()
@momi33 píše:
ale jasné sdělení ve smyslu, zklamalo mě to a zasáhlo, ale mám chuť pokračovat s tebou v manželství dál, ale abych ti dál mohl věřit, chci abys udělala něco, co mi umožní věřit ti, že i ty to chceš se mnou táhnout dál… a to něco je elementární základ, přestat se denodenně vidět s milencem
je třeba na tomhle něco hysterickýho?? a rozdíl mezi mužem a ženou je v tom, že pro ženskou je imponujícím chlapem člověk, který si stojí za svým názorem a cejtí svojí cenu, to mi ale úplně z přístupu diskutéra nevyplývá, že se takto prezentuje před manželkou, je na ní moc měkej a nerozhodnej
@0Minnie0 píše:
Tak o hysterických scenach snad nikdo nemluvil? Ale nechat ženu, aby mi vyprávěla o tom, co cítí její milenec a jak je na tom chudák špatně, to mi přijde hodně nízké, takhle bych po sobě tedy šlapat nenechala
to ne, ale všichni tu zastáváte radikální a tvrdé řešení.
On si uvědomil, kde byl počátek, a kde konec, a chce pracovat na obnovení vztahu.Za to má u mě ![]()
@momi33 píše:
On si uvědomil, kde byl počátek, a kde konec, a chce pracovat na obnovení vztahu.Za to má u mě
tvrdé řešení je požadavek, aby se denodenně nevídala s milencem??? no to už jim může rovnou doma stlát pelíšek, to vyjde skoro nastejno
tvrdé řešení je požadavek, aby se denodenně nevídala s milencem??? no to už jim může rovnou doma stlát pelíšek, to vyjde skoro nastejno
ale ne, tak jsem to nemyslela.
Přerušit kontakt ano, to určitě, mě se líbí jeho přístup uvědomění si, kde byl počátek všeho, že to není jen vina manželky.
@momi33 píše:
On si uvědomil, kde byl počátek, a kde konec, a chce pracovat na obnovení vztahu.Za to má u mě
Já tedy na přerušení kontaktu s milencem nevidím fakt nic tvrdého, ba naopak bych očekávala, že s tím tedy přijde sama, aby projevila nějakou lítost a zájem o náš vztah (ale to už tu někdo psal výše)… Jako co menšího chtít, než aby kontakt přerušili? To snad není nic nenormálního
Když to bývá opačně a žena si tu stěžuje, že muž má milenku, ona mu na to přijde a on je s ní dál (v práci např.) tak to by mu tu hlavu sekaly, jak si to může dovolit… ![]()
@momi33 píše:
ale ne, tak jsem to nemyslela.
Přerušit kontakt ano, to určitě, mě se líbí jeho přístup uvědomění si, kde byl počátek všeho, že to není jen vina manželky.
Tak to jsem to asi špatně pochopila, vyznělo to jakože je,,v pořádku", že mu nevadí, že spolu ti dva dále pracují ![]()
ale jasné sdělení ve smyslu, zklamalo mě to a zasáhlo, ale mám chuť pokračovat s tebou v manželství dál, ale abych ti dál mohl věřit, chci abys udělala něco, co mi umožní věřit ti, že i ty to chceš se mnou táhnout dál… a to něco je elementární základ, přestat se denodenně vidět s milencemje třeba na tomhle něco hysterickýho?? a rozdíl mezi mužem a ženou je v tom, že pro ženskou je imponujícím chlapem člověk, který si stojí za svým názorem a cejtí svojí cenu, to mi ale úplně z přístupu diskutéra nevyplývá, že se takto prezentuje před manželkou, je na ní moc měkej a nerozhodnej
Přesně tak, chtít po nevěrné ženě, aby se přestala vídat s milencem, je přece elementární předpoklad možného zachování manželství a ne nějaký tvrdý a drsný požadavek.
A nejí litovat, že špatně snáší změny atd., no kde to jsme???
A o hysterii tu nikdo nemluvil, měl by to formulovat klidně a srozumitelně, přeci jim k tomu nebude ještě svítit, aby ona neutrpěla citovou újmu…
@0Minnie0 píše:
Tak to jsem to asi špatně pochopila, vyznělo to jakože je,,v pořádku", že mu nevadí, že spolu ti dva dále pracují
jj.asi jsem to špatně formulovala, bohužel jsem se plně nesoustředila na všechny příspěvky ![]()
Tak že, jak jsem psal, děkuji za názory. V některých případech mi spíše možná ublížily, nebo alespoň nepomohly. Budu se tedy řídit názory odborníka.
Otázka:
Na základě rad va Vašich stránkách jsme hodně pokročili, nalezli kořeny, ujasnili pravidla, žena si ujasnila vztah s kolegou. O všem se bavíme otevřeně a myslím i upřímně, i o citlivých tématech. Trochu mě znepokojuje, že kolega ženy sice uznal, že vztah skončil, ale vede takové řeči, že už si jinou nenajde, že raději bude sám, čímž si myslím ženu citově vydírá,(úplně první rekce ženy na otázku proč on, co Tě k němu přitahovalo bylo: „Mě ho bylo líto“), ale nechci aby měnila práci, protože tuhle práci má ráda. Co pro to mohu udělat já a co ona, protože si myslím, že takové citové vydírání prodlužuje „odmilování“ a mě to dost sužuje?
Odpověď odborníka:
Dobrý den, nevěříte si ani své ženě. To nejtěžší nicméně nejlepší je, začít se učit věřit. Tím začnete dávat najevo ženě signály, které od vás zatím nezná, a které jí k vám hodně přiblíží.
Můj názor:
Nevím, v minulosti nedostala jediný signál (nebo si to alespoň myslím) nedůvěry. Nicméně chápu, že bych měl znova budovat (společně bychom měli) poškozený vztah a ne se nimrat v nedůvěře. budu mu věřit.
Druhý dotaz:
Dobrý den.Na základě Vašich stránek a rad jsme si ujasnili situaci, nalezli příčiny a začali jak problém náš manželský, tak žena svůj mimomanželský řešit Žena v zásadě odmítá, abych ji jakkoli kontroloval (fyzicky),což chápu, těžko se však buduje na důvěře, které momentálně není. Je vhodné po ženě, která byla nevěrná, požadovat, aby mě informovala kam a s kým jde, když před nevěrou to dělala sama, aniž bych to vyžadoval? Chci ji věřit, ale chci mít pocit, že to mám pod kontrolou.Jak mám osobně s nedůvěrou bojovat, já ji překonat chci, chci udržet vztah a nechci zažít to, co před 14 dny, kdy se to provalilo. V současnosti jsme schopni o svých citech a potřebách vzájemných i mino mluvit otevřeně a chcem být spolu
odpověď:
Dobrý den, důvěru můžete vrátit zpět tím, co společně tvoříte, tím, jaký kdo má postoj, jak je transparentní atd. Tedy nemůžete vyžadovat důvěru jako takovou. To nejde. Jak vám pomůže, když vám řekne, kam jde? Tím zajistíte, aby nedělala, co nemá? Ne. Takže jak píši, není to o tom, aby ona nebyla „někde“, ale jaké si navzájem dáváte signály. Pokud má ona pocit, že jí nevěříte, tak proč by se měla snažit něco měnit?
Můj názor:
Chápu to tak, že než vyžadovat něco, co se dá obejít, vylhat, jako v minulosti, je lépe budovat celkové partnerské prostředí, které není založené na zákazech, ultimatech, příkazech, ale na tom, co oba do budoucna od vztahu chceme a jak to chceme. pokud je to od jednoho partnera hra, tak se to dříve nebo později provalí a nemá cenu pokračovat. Ale věřte mi, podezírání, sledování, hlídání, Vás za několik dní naprosto sežere a vztahu to jenom uškodí.
Rád se časem podělím o zkušenosti, zda jsme pokročili, uspěli, nebo, což si nepřeju, zda jsme skončili.
Příspěvek upraven 20.08.14 v 06:31