Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@káťa píše:
Tak já bych se v případě zjištění nevěry partnera taky asi možná odmilovala. Takže bych neviděla důvod „bojovat“. Zrovna tak kdyby přišel partner na nevěru mojí, zaimponoval by mi víc, kdyby se na měl chtěl vyprdnout/popř. vyprdnul než kdyby hodil vinu na sebe a snažil se to vehementně vědecky rozebírat.
Jít jednodušší cestou není žádná zbabělost.
Já mám ráda jednoduchá řešení, jednoduché lidi (ne ve smyslu hloupé, ale kteří jsou přímí a nezáludní), jednoduché situace. V jednoduchosti je krása.
Proč bych se měla přemáhat číst knihy o nevěře, vyhledávat odborníky, aplikovat jejich rady, nervovat se a „bojovat“ za vztah s člověkem, který je stejně okouzlen jinde, když bych nemusela???
Nemyslím si, že složitější cesta je vždy ta správná, mnohdy naopak.
Ale je to hrozně individuální. Někdo se po odhalení nevěry tak bojí o partnera, že se od milence odmiluje jedna dvě a už to nikdy nezopakuje, někdo si prostě druhého neváží a ten může ve vztahu dělat co chce, třeba kotrmelce a dávat další a další šance, trápit se a rozebírat vše dokola, ale stejně bude podváděn a dost často nakonec i opuštěn. Nedá se to paušalizovat, je to „kus od kusu“.
Znova opakuji. Je to Tvá volba, Tvůj pohled na problém a jenom Ti přeju, aby Ti vztah z takovou životní filozofií vydržel co nejdéle.
@sign45 píše:
Znova opakuji. Je to Tvá volba, Tvůj pohled na problém a jenom Ti přeju, aby Ti vztah z takovou životní filozofií vydržel co nejdéle.
Nevěru jsem zažila pouze jako ten podvádějící (a věř, že jsem to nedělala z lásky ke stávajícímu partnerovi a protože bych nechtěla). Nikdy se mi na to nepřišlo, ale kdybych doopravdy milovala, nevěrná bych nebyla, byla to pouze moje hajzlovina a moje rozhodnutí.
Ale také dobře z druhé strany vím, jak chutná zrada. Exmanžel mi lhal v jiných věcech (finance). A ano, mohla jsem se vydat složitější (dle tebe správnější) cestou, tj. rozebírat proč lhal, napravovat, nastudovat knihy, dotáhnout ho k odborníkům - sám chtěl tenkrát jít, hlídat ho a kontrolovat, zjišťovat jeho potřeby, aby neměl zapotřebí dělat za zády dluhy a já nevím co ještě,. Jelikož se mi tím celkově jako člověk zošklivil natolik, že mě láska a úcta k němu přešla, zvolila jsem jednodušší cestu a rozvedla se. Nelitovala jsem nikdy.
Ty zastáváš názor, že složitější cesta je správná, jednodušší špatná, já to vnímám individuálně, většinou ale naopak.
@káťa píše:
Nevěru jsem zažila pouze jako ten podvádějící (a věř, že jsem to nedělala z lásky ke stávajícímu partnerovi a protože bych nechtěla). Nikdy se mi na to nepřišlo, ale kdybych doopravdy milovala, nevěrná bych nebyla, byla to pouze moje hajzlovina a moje rozhodnutí.
Ale také dobře z druhé strany vím, jak chutná zrada. Exmanžel mi lhal v jiných věcech (finance). A ano, mohla jsem se vydat složitější (dle tebe správnější) cestou, tj. rozebírat proč lhal, napravovat, nastudovat knihy, dotáhnout ho k odborníkům - sám chtěl tenkrát jít, hlídat ho a kontrolovat, zjišťovat jeho potřeby, aby neměl zapotřebí dělat za zády dluhy a já nevím co ještě,. Jelikož se mi tím celkově jako člověk zošklivil natolik, že mě láska a úcta k němu přešla, zvolila jsem jednodušší cestu a rozvedla se. Nelitovala jsem nikdy.
Ty zastáváš názor, že složitější cesta je správná, jednodušší špatná, já to vnímám individuálně, většinou ale naopak.
Tak, možná jsem to špatně definoval, ale říkejme tomu složitější cesta. Správnější by asi bylo cesta ponaučení, najít příčiny a neřešit jen následky a ponaučit se, i když by vztah skončil rozchodem. To jsem taky nikde nepsal, že je správné zůstat za každou cenu. To, že někdo hledá rady u odborníků a v literatuře, dělá především pro sebe, aby sám sebe někam posunul. No, hlídat a kontrolovat partnera je hloupost, hlídajícího to zavazuje a sužuje a hlídaného to omezuje, tedy takový vztah nefunguje. A souhlasím s tím, že řešení každé situace je individuální, už jenom proto, že jsme každý vyrůstali v jiném prostředí a získali jiné kodexy chování.
Já Ti přeju, aby ta Tvá životní filozofie byla ta správná, aby Ti vztah vydržel co nejdéle a abys v něm byla maximálně šťastná.
@Markéta80 píše:
Nevěra byla, je a bude ale pokud k nevěře dojde že budu nespokojená ve vztahu tak to nevěra nevyřeší. nebudu ve vztahu kde nejsem spokojenápřece nezahnu a pak nepůjdu jako by nic domů
. pokud ve vztahu je něco co se mě nelíbí tak to řešim doma mezi sebou ne že si najdu někoho bokem a pak mam blbej pocit tak se přiznam a budu čekat že vše bude ok? nevěra je pro mě jasnej ukazatel že tomu druhému na mě moc nezáleží
![]()
a určitě bych tak hledala chybu u sebe, já bych manželství nezabila, já ne. nevěra se už pomalu bere jako součást manželství, bohužel
Já ale ne pro mě nevěra je prostě okamžitý konec, neni nic čim bych svůj názor přehodnotila. Už jen proto že bych se na něj nedokázala podívat aniž bych se pozvracela
Důvěra by se nikdy už nedala dohromady jen ta představa
jen bych se musela krotit abych ho v první chvíli nezabila
![]()
![]()
Přesně
akorát, že já bych ho zabila
Pokud nejsem ve vztahu spokojená, je třeba to řešit s partnerem a né si chodit jinam ulevit a obráceně.
Když zahne jednou, proč by to neudělal podruhý? Tak tohoto červíka bych z hlavy nedostala, tudíž vím, že by to byl konec našeho vztahu
![]()
@káťa píše:
Rozebíráš všechno do mrtě a strašně kudrlinkatě. Prostě často i když má jeden pocit, že vztahu dává vše, pracuje na něm, podřizuje se, hloubá nad partnerovými potřebami a může se přetrhnout,druhý to tak vůbec cítit nemusí a prostě je nevěrný, neb naprosto bez kudrlinek a tisíců vysvětlování nemiluje jako ten druhý.
Neříkám, že nevěrou musí vztah skončit, to určitě ne, ale nevěrný člověk je, protože prostě být nevěrný chce(pokud se nebavíme o jednorázovém úletu v opilosti) a to, že se druhý může přetrhnout, aby vztah fungoval a pracuje na něm, je mu v náručí jiného naprosto fuk.
Ty děláš tu nevěru a vztah mnohem složitější než je. V každém vztahu jeden miluje víc a jeden méně a i ve vztazích platí, že všeho moc škodí. I té lásky a snahy.
Tohle snad vytesat. Diskuzi celou nečtu, jen posledních pár stran a nechci citovat všechno, co píšeš, jen dodám…naprosto se ztotožnuju s tvými příspěvky, pro mě žádná hloupost, pravdivě a hezky napsaný. ![]()
@beruska.sus vidim to stejně, proč se zahazovat s někym kdo o mě nestojí, at si jde ale se všema následkama svého činu
Ještě ho budu omlouvat a říkat si že za to snad můžu já ne
@sign45 právě moje volba a jsme dost zásadová takže co by z mojí osoby zůstlo kdybych přešla to co tak moc odsuzuji, a vim že tohle bych neodpustila prostě nikdy, nedokázala bych to, pro to bych volali okamžitý rozchod se všema následkama. Tim co by udělal by pro mě byl definitivní konec, nebudu zachranovat vztah kde mě někdo provedl něco takového
. už před lety když jsme spolu začli chodit tak jsme jasně řekla že jediné co nikdy neodpustim je nevěra i jednorázová, zásun jinde = konec
. Celý život se řídim heslem nedělej někomu to co nechceš aby dělal on tobě a stejné očekávam od něj. Manžel do ted svému otci neodpustil že byl nevěrnej a pak ten rozvod
každý člověk je jiný, a každý z nás dokáže skousnout v manželství něco jiného
a u mě je to prostě nevěra
a to by mohl slibovat cokoliv. Jo každý musí počítat s následkem svých činů ![]()
@Markéta80 píše:
@beruska.sus vidim to stejně, proč se zahazovat s někym kdo o mě nestojí, at si jde ale se všema následkama svého činuJeště ho budu omlouvat a říkat si že za to snad můžu já ne
@sign45 právě moje volba a jsme dost zásadová takže co by z mojí osoby zůstlo kdybych přešla to co tak moc odsuzuji, a vim že tohle bych neodpustila prostě nikdy, nedokázala bych to, pro to bych volali okamžitý rozchod se všema následkama. Tim co by udělal by pro mě byl definitivní konec, nebudu zachranovat vztah kde mě někdo provedl něco takového
. už před lety když jsme spolu začli chodit tak jsme jasně řekla že jediné co nikdy neodpustim je nevěra i jednorázová, zásun jinde = konec
. Celý život se řídim heslem nedělej někomu to co nechceš aby dělal on tobě a stejné očekávam od něj. Manžel do ted svému otci neodpustil že byl nevěrnej a pak ten rozvod
každý člověk je jiný, a každý z nás dokáže skousnout v manželství něco jiného
a u mě je to prostě nevěra
a to by mohl slibovat cokoliv. Jo každý musí počítat s následkem svých činů
Jako říkám i jiným. Je to Tvá volba. Vycházíš z nějakých naučených kodexů, to je také normální, každý to tak dělá. Ale někdo umí nahlížet z více pohledů a případně kodexy přehodnotit.
Kdyby ses uměla podívat na problém z jiného pohledu, pochopila bys, že v případě nevěry jde o pouhé selhání, o chybu, a chyby děláme všichni.
Dobře. Ty bys nemohla žít s člověkem, který zklamal Tvé city, který Tě ponížil, byl Ti nevěrný. Tedy chtě nechtě, ublížil Ti pouze na citech. Jak bys potom mohla žít třeba s partnerem, který způsobí nehodu a zabije při tom třeba cizí dítě, nebo i vlastní? To není jen újma na citech pozůstalých, to je i újma na životě. A taky může jít jen o chybu člověka.
@sign45 a to bych odpustit dokázala
, to je právě o tom že každý dokážeme něco odpustit a něco už prostě ne, nejde to
jenže nevěra neni jen o chybě
To je jen o tom chci, nechci. nejsme zvířata takže tohle s edá řešit ne že se vychrápu s kde kym, nebo jo ale pak musim vzít i následky a ne že já budu v pohodě a partner se bude trápit, jak mu to vysvětlim že vlastně o nic nešlo
Bud jsem ve vztahu spokojená tak nějak celkově a nemam důvod chrápat s jinym nebo spokojená nejsem a bud to chci napravit tak to nějak zkusim řešit nebo nechci a rozejdu se a pak můžu spát s kym chci
. Je to jednoduché
a pokud manžel nevěrný bude a já se to dozvim tak to bude adrenalin. jedině co bych dokázala omluvit by bylo znásilnění což je mizivé % ![]()
@Markéta80 Vidíš to černobíle, ale přeju ti, abys to v reálu nemusela řešit.
@Pedro 00
doufam že ne
, jo pro nevěru prostě omluvu nenacházim ani polehčující okolnosti ![]()
@Markéta80 píše:
@sign45 a to bych odpustit dokázala, to je právě o tom že každý dokážeme něco odpustit a něco už prostě ne, nejde to
jenže nevěra neni jen o chybě
To je jen o tom chci, nechci. nejsme zvířata takže tohle s edá řešit ne že se vychrápu s kde kym, nebo jo ale pak musim vzít i následky a ne že já budu v pohodě a partner se bude trápit, jak mu to vysvětlim že vlastně o nic nešlo
Bud jsem ve vztahu spokojená tak nějak celkově a nemam důvod chrápat s jinym nebo spokojená nejsem a bud to chci napravit tak to nějak zkusim řešit nebo nechci a rozejdu se a pak můžu spát s kym chci
. Je to jednoduché
a pokud manžel nevěrný bude a já se to dozvim tak to bude adrenalin. jedině co bych dokázala omluvit by bylo znásilnění což je mizivé %
Odpustila bys, i kdyby šlo o vlastní dítě?
Jako Pedro00. Přeji Ti, abys to v reálu nemusela nikdy řešit. On totiž život není černobílý a není jen o tom chci nechci a i to chci nechci v případě nevěry je obsáhlejší a složitější záležitost a nejde až tak zjednodušit na dvě slova. A hlavně, což si podvedení neradi připouštějí, až na vzácné vyjímky není příčinou jen chtění a nechtění nevěrníka, ale svůj podstatný díl na tom má i podvedený. Přesto spousta párů, které se do této situace dostanou, ty příčiny hledat nechtějí. A je to škoda, protože to je právě zdroj ponaučení. Ale přeji Ti zároveň, abys s takovouhle životní filozofií prožila krásné manželství.
Ještě mě tak napadá, jak můžeš Ty, která nejsi podvedená, radit na téma „Jak žít dál po nevěře ženy“?
@sign45 je to diskuze tak může diskutovat každý
Pokud by to byla nehoda kterou nemohl ovlivnit? manžel ale neřídí takže tohle je pasé ![]()
No chyba u obou? Pokud do té doby se ani nezmínil že se mu něco nelíbí tak chybu na svojí straně nevidim, měl říct co mu vadí. Po nevře jsou to jen kecy a výmluvy
Většinou tam právě o problémy nejde ale jen že byla příležitost s tim že ženská bude zticha a časem odpustí, co taky jiného že
Ale zase nežiju v tom že mě se to nestane, za sebe mluvit klidně můžu, u manžela doufam a věřim že ne, ale…a proto musim vědět jak reagovat kdyby k té situaci došlo ![]()
@beruska.sus píše:
Přesně![]()
![]()
akorát, že já bych ho zabila
Pokud nejsem ve vztahu spokojená, je třeba to řešit s partnerem a né si chodit jinam ulevit a obráceně.
Když zahne jednou, proč by to neudělal podruhý? Tak tohoto červíka bych z hlavy nedostala, tudíž vím, že by to byl konec našeho vztahu
![]()
![]()
Jenže problém je, že spousta lidí, co podvádí, jsou ve vztahu spokojeni, tak co by měli s partnerem řešit? Prostě jen neumí být věrní, ale tu svou/svého doma, by nevyměnili. A spousta lidí ani netuší, že jim partner zahýbá a jsou ve vztahu s ním naprosto spokojeni. Vy tu nevěru moc prožíváte a hned by jste pálili mosty, ale život není černobílý, podle mě je důležitější, jak vztah funguje celkově a jak se ke mně partner chová.
@Sonarka píše:
Jenže problém je, že spousta lidí, co podvádí, jsou ve vztahu spokojeni, tak co by měli s partnerem řešit? Prostě jen neumí být věrní, ale tu svou/svého doma, by nevyměnili. A spousta lidí ani netuší, že jim partner zahýbá a jsou ve vztahu s ním naprosto spokojeni. Vy tu nevěru moc prožíváte a hned by jste pálili mosty, ale život není černobílý, podle mě je důležitější, jak vztah funguje celkově a jak se ke mně partner chová.
Pěknej příspěvek..
@Markéta80 píše:
@sign45 je to diskuze tak může diskutovat každýPokud by to byla nehoda kterou nemohl ovlivnit? manžel ale neřídí takže tohle je pasé
No chyba u obou? Pokud do té doby se ani nezmínil že se mu něco nelíbí tak chybu na svojí straně nevidim, měl říct co mu vadí. Po nevře jsou to jen kecy a výmluvy
Většinou tam právě o problémy nejde ale jen že byla příležitost s tim že ženská bude zticha a časem odpustí, co taky jiného že
Ale zase nežiju v tom že mě se to nestane, za sebe mluvit klidně můžu, u manžela doufam a věřim že ne, ale…a proto musim vědět jak reagovat kdyby k té situaci došlo
Jasně že může každý. Jen nevím co může být přínosem, když tu zkušenost nemáš.
A k tomu zbytku. Opět Ti přeju, abys s takovouhle životní filozofií a černobílým viděním problémů došla co nejdéle a ve štěstí. Ale věř mi, že život, vztah, vztahové problémy a jejich příčiny, jsou trochu složitější.