Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Snazim se respektovat to, ze si chce od toho odpocinout a dat si odstup a nevidet se, nepsat si a nevolat si, az do ctvrtka.
jenze ja mam ted same otazky a ten, kdo by na ne mel odpovidat, neprijima. respektuju, ze musi dostat sanci vydechnout si a srovnat si veci v hlave.
snazim se ro si cele tak nejak lidsky a empaticky srovnat v hlave, ale k tomu potrebuju jeji soucinnost, protoze nikdo jiny nema odpovedi.
Snazim se na to nemyslet a dal se v tom nestourat a jen se soustredit budoucnost a napravu. ale porad mam pocit, ze abych mohl opravit veci, musim znat pravou podsttu toho, co je rozbite.
jsem rozhodnuty to polknout a obratit list. casem to prestane bolet a casem na to zapomenu.
nevim, jestli je spravne, ze jsem o vlastni vuli odesel z domu. mozna jsem mel zustat vedle manzelky a byt ji nablizku. mozna je dobre, ze jsem odesel a snazime si dat prostor k nadechu.
nevim, jsem v tom kompletne utopeny, jsem z toho vseho zmateny a porad v soku.
vim ale jiste, zejsem rozhodnuty udelat 100% pro napravu.
uz 2 tydny nespim, z 85kg jsem na 72kg. v praci se na nic nesoustredim. naposledy jsem byl schopen neco snist v nedeli. citim, ze pokud to bude trvat takhle dal, ze se musim zakonite sesypat a tim uz nepomuzu vubec nicemu. asi je to bezna reakce na sok a musim ji proste rozchodit, ale aktualne proste nejsem schopen jakkoliv fungovat.
Zvládli to jiní, zvládneš to taky.
Všechno co popisuješ prožil každý, který miloval a byl zrazen. Ale je třeba si uvědomit, že milovat a milovat tak, aby to cítil i partner/ka je rozdíl. Dlouhodobé vztahy jsou náročné na údržbu a postupem času se vytrácí vzájemná úcta, respekt, intimita a vše okolo, co by mělo být součástí.
Tvé ženě se nestalo nic jiného než že narazila na chlapa, který ji po určitou dobu dával víc než ty. Pozornost, hezká slova o její dokonalosti, chtíč a v neposlední řadě i lepší sex a ona do toho prostě spadla. Stane se. Poradna bude dobré místo, kde si můžete všechno vyříkat. I to nepříjemné. Ty nepátrej po podrobnostech, jako kolikrát, kde, jak atd. Pátrej po příčině, která ji k tomu vedla. Protože jestli to bylo 4× nebo 50× je v konečném důsledku úplně jedno.
Sám jsi byl nevěrný, takže počítej s tím, že tohle se bude řešit taky. V tom muže a pravděpodobně taky bude zakopané a pod koberec zametené jádro problému.
Drž se a snaž se jist a spát.
@pho001 píše: Více
Vidim velky spatny. Pokud to beres takhle spatne, tak to nebude jednoduchy se s neverou manzelky smirit a nejak fungovat.
@Oudzej píše: Vícez toho mam obrovsky strach, abych to nejak ustal a prenesl se pres to. ale beru to tak, ze je to ted zive a emoce se budou dal vyvijet.
Je dulezite uvedomit si, ze zatimco ty se jako muz chovas, nebo se alespon s azis chovst, racionalne, zeny takto nefunguji, neuvazuji. Je to tak cerstve, ze ti nejspis bude lhat i tom, kdo vlastne pristal na mesici. Nech to byt. Rekni ji, ze ti to ublizilo, ze ti to ublizilo fakt hodne, ale ze jsi tady a ze chces veci resit, ale ze bez uprimnosti to nevyresite. Dej ji par dnu na to, at si veci srovna v hlave, potrebuje se nadechnout a mozna dat i sama sobe facku, aby se probrala a uvedomila si, ze lhanim nic nevyresi. Zenam trva dyl, nez si to uvedomi. Jsou situace, ktere si musi prozit, vy oba musite, abyste se posunuli dal.
U nas to trvalo pul roku, teprve pak se veci zacaly pomalu menit. Ale vyhrano stale nemame.
Nepatrej po detailech, je tezke si ty detaily odeprit, ale bude te to jen bolet a ublizovat ti to. To nejdulezitejsi uz vis, na zbytek se vykasli, v tuhle chvili uz neni cokoli dalsiho podstatne.
Vyspi se, najez se, udelej cololi, co ti alespon trosicku zlepsi naladu nebo to tvemu telu pomuze, teprve potom zacni resit dalsi kroky.
Pamatuj, ze pri nevere zeny okamzite pali mosty… a velmi casto se pak stava, ze toho lituji, protoze milenec je nekdo, u kojo nezna jejo stinne a slabw stranky. Pokud by se k nemu mela nastehovat a resit bezne zivotni situace, bud si jisty, ze v tu chvili by se teprve zacaly dit veci…
Nech ji, at si to prozije, at se vykoupe v tom, co sama sobe nachystala, at si “da na hubu”… obcas jw to potreba. Mezitim zkus zapremyslet, kde byla chyba na tve strane, prozij si tu chybu, uvedom si ji a dospej k tomu, ze uz ji opakovat nebudes.
@Keron píše: Více
Tohle je asi nejlepsi rada, co jsem slysel. Dekuji za ni.
Strašně se v tom plácáš. ![]()
Čas jsi měl využít k tomu, aby jsi si zformuloval skutečně důležité otázky a podmínky dalšího fungování.
Neustále se točíš v tom kolikrát spolu spali. Teď ještě že si chtěla sex zopakovat.
Jo, bylo to „nové maso“, bylo to jiné než s tebou, bylo v tom něco zakázaného. Chovala se tak jak by se v dané situaci zachovalo 90% lidí. Svými otázkami ji vlastně jen nutíš ti dát milosrdnou lež.
Ono je úplně jedno jestli to bylo 4× nebo 15×, protože ty se ptáš na toto, ale ve skutečnosti jde o něco úplně jiného.
Na tvoje vnitřní strachy, tvé zraněné ego, jestli jsi dost výkonný a podobné věci ti ona odpovědět nemůže!
Důležité otázky by třeba mohly být.
Jak tě chce přesvědčit o tom, že můžeš na pár dní odcestovat aniž by si hned nedomlouvala schůzku bokem? To je o důvěře a pravidlech.
V čem byla ta dovolená špatná, že hned po ní si domlouvala schůzku? To je hodně o dalším soužití.
Důležité otázky budou co máš ve vztahu změnit ty, co ona. Ale ten druhý k té změně musí vytvořit podmínky.
A vůbec nebude od věci probrat i tu možnost ve vztahu nepokračovat. Zatím je to jen hypotetická možnost, ale když si na to „sáhnete“ změní to trochu ten pohled z emocí na racionální úvahy.
PS: nejspíš v tom měla trochu city a prožívá teď asi velké zklamání z milence. Takže určitou recidivu ve formě potřeby si to s ním vyříkat bych nevylučoval. ![]()
Naprosto chapu jak ti je a jak se citis, pokud bys o tom chtel pokecat, napis mi soukromou zpravu. Z meho pribehu se muzes poucit ty a nedelat stejne chyby, ktere jsem delal ja.
Presne jak pise Pepa.
Pridal bych k tomu fakt, ze “novy je vzdycky lepsi”. Zkus nad touhle frazi zapremyslet. Tobe by nova samicka taky hned vonela atraktivneji nez ocuchana manzelka… tak to proste je. Nad milencem nemuzes nikdy “vyhrat” (premyslej nas tim v tom smyslu, ze tady vubec nejde o vyhru).
Musis zahodit to, co bylo. Nechat to dobre a vylepsit to. A pokud k tomu pristoupite podobnym stylem oba, mate velkou sanci.
Kazdopadne na tohle je potreba cas a idealne i to, aby se manzelka spalila a uvedomila si, jskou chybu udelala. Ale k tomu musi dospet sama, ty to pak poznas ve chcili, kdy uz nebude koukat na to, co bylo, ale mysleni se ji zmeni na to, co bude…
@Keron píše: Více
Všechny ty příběhy jsou v podstatě stejné, nakonec to dopadne buď rozvodem a nebo pokračují ve více-méně pragmatickém vztahu. Liší se to jen tím jak komplikovaným způsobem se k jednomu nebo druhému kdo dopracuje.
V každé té cestě je mnoho nástrah, kdy stačí málo a najednou se to překlopí jinam.
Fandím ti ve tvém bohulibém úmyslu, ale určitě bych mu v této fázi nevymlouval ani tu druhou cestu. ![]()
To rozhodne ne, ns to musi prijit sami. Nekdy je rozchod/rozvod fakt lepsi cesta. O tom ani potom.
Jsem vdova, vdaná jsem byla 19 let. 6 let jsem byla nevěrná, nikdy by mne to nenapadlo, nevěra se mi příčila, jenže..můj manžel se ke mně choval hrozně. Zažila jsem rány, výsměch, nadávky, téměř denně byl u nás křik, bála jsem se a manžel pil. Na druhou stranu to byl hodný člověk, ale alkohol a frustrace udělaly své a já jsem vždycky byla typ dokonalé oběti. A nebyla jsem nevěrná kvůli mrzkému chtíči, chtěla jen zažít ještě to, že jsem někomu mílá, líbím se mu, hezky se ke mně chová, že se vedle něj cítím jako žena a ne jako kus hadru. A nebyla to nevěra, kdy se lidé pravidelně stýkají, jezdí spolu po hotelích a tak. Někdy jsem spolu byli jen třikrát, čtyřikrát za rok. Mně stačil ten pocit, že někdo je. Skončila jsem to sama, za tři roky, co manžel zemřel. A dnes bych byla ráda, kdybych měla čisté svědomí, lituju toho, ale stalo se, nic mne neomlouvá, jen mohu vysvětlit, proč jsem to udělala.
Prosím anonym, nevím, kdo sem chodí.
Je nevera a je nevera. Jsou situsce, ktere se daji pochopit s nahlizet na ne spis jako na zivotni cestu.
Horsi situsce je, kdy jde o zradu. Kdy oba sice ve vztahu stradaji a resi nove/dulezite zivotni situace a ten druhy se to rozhodne vyresit milencem/rozpadem vztahu, rodiny. Bez rovnocenne, prime komunikace. To se pochopit neda.
Chtěla bych se zeptat, jak jsi omlouval, nebo odůvodňoval svojí manželce ty svoje nevěry?
Proč myslíš, že mít průběžně příležitostný sex s různými ženami je méně devastující než opakovaný sex s jednou?
Jak to tvoje manželka vzala a na čem jste se domluvili?
Mimochodem. Já jsem na stejné straně barikády. Můj manžel si narazil milenku, také za ní odešel. Takže nesouhlasím s @Keron, že ženy pálí mosty a muži ne. Taky se chtěl po pár letech vracet. Takže nesouhlasím ani s tím, že to tak mají jen ženy. Bude to fifty fity.
Jediný rozdíl bude v tom (to mám od psychologa Klimeše), že mužům se hůře opouští stávající partnerství (mít manželku i milenku zároveň je jejich takový klasický sen), ačkoliv bývají většinou prvními, kdo to partnerství naruší.
Každopádně svými nevěrami jsi manželku přenastavil v přístupu k vašemu partnerství.