Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Velryba černá píše: Více
Promiň, nerozumím.
Rozpad čeho? Mohla bys popsat konkrétní situaci? Děkuju.
@botl2 protože ty to stavíš tak, že ve chvíli, kdy se jeden nebo druhý rozhodne pro ukončení vztahu, musí si partnera zhnusit. Spousta lidí je ale zhnusená dlouhé roky předtím. A pak si leda musí sami v sobě obhájit, proč si nechali protéct život mezi prsty.
Bavili jsme se o tom, kdy partner nic netuší a žije v přesvědčení, jak je milován a jak to všechno hezky funguje.
Pokud je ale partner zhnusený celé roky předtím, tak je těžké si představit, že si ten druhý ničeho nevšimnul. Všimnul, ale nechtělo se mu řešit. V tom je, myslím si, rozdíl.
@botl2 a samozřejmě znám případy, kdy jeden či druhý rozflákal vztah kvůli maličkostem, které se určitě daly řešit jinak.
@botl2 píše: Více
Velká část lidí nechce řešit nebo neví jak, protože mají problémy sami se sebou. Nechtějí u sebe nic měnit. Chtějí mít své závislosti, koníčky, iluzorní jistoty, klid, moc…
Naslouchat, řešit vážné věci, dělat změny, kompromisy není snadné. To chce velkou dávku uvědomění, sebereflexe a úcty k druhým.
Bez krizí není růstu.
Tak skoro každý psycholog ti řekne, že chlap, když přijde za 5 mint 12 je ještě hodně včas. Většina začne řešit vztah 5 minut po 12, kdy ta partnerka už nic řešit nechce a nemusí mít ani milence…Myslím, že u chlapů funguje víc ego, krize středního věku, nechání se blbnout mladým masem, že tam je víc to fyzično, takže ne, že by to obráceně být nemohlo, ale je tam častejší, že chlap se zblbne nějakou novou, neokoukanou, mladší, co mu hladí ego…aniž by tam byly velké vztahové problémy.
byla to jedna navera. stala se pred lety a manzelce jsem to rekl az ted, kdyz vysla na jevo tato jeji aktualni nevera.
@pisisvori píše: Více
to je presne mun pripad. manzelka s milencem kontakt ukoncila naporad. tomu ted verim. taky me ted presvedcuje, ze ho nimdy nemilovala a ze slo jen o to vzruseni a unik.
spatne jsem se vyjadril - bylo to nekolik schuzek s toutez osobou. byl to podobny vztah, trval tak 3-4 mesice a uz si to nepamatuju. utnul jsem to zavcasu, byla pro me dulezitejsi manzelka.
tady se stalo, ze manzelka by to mozna ukoncila, mozna ne. v kazdem pripade to nevypadalo jako blizici se konec.
mohl jsem za to ja svym chovanim? ano. jenze jak z toho ted ven? manzelku miluju a cele me to zpetne mrzi (je pozde, chapu).
zitra jdeme do poradny. bude to asi narocne, ale hrozne si preju to ustat.
@pho001 ano, té poradně dejte šanci oba, ale připrav se na to, že nejspíš nepůjde o příjemné chvíle.
Zavčasu to nebylo, zavčasu by bylo, kdyby k tomu vůbec nedošlo. V čem má Josef pravdu, že stejné už to nikdy nebude, těch kostek jste ze společné stavby rozházeli příliš, bude potřeba je najít a pokusit se postavit úplně novou.
tohle chapu. bude to boj a porad doufam v to, ze na konci budeme lepsi par, ktery zvladl prekonat krizi.
@pho001 píše: Více
Je přirozené a normální že jsi v šoku a nevěru a zradu partnerky vnímáš jako svoje selhání, idealizujes si ji, hledáš chyby na sobě (ve stylu já se polepším a všechno bude jako dřív), je to sebezáchovný algoritmus mysly jak se bránit. Toto období trvá několik týdnů až několik měsíců. U mě asi 2 měsíce. Ale jak zde bylo správné řečeno, nevěra není společným selháním, je to selhání nevernika. Společným selháním mohlo být neřešení partnerskych problému, špatná komunikace, ignorace, atd. Nebuď překvapen až přijde další fáze, kdy budeš věci videt reálné, prokouknes některé lži nevernika, atd. Já jsem např v té druhé fázi zjistil, že to asi nebyla první nevěra partnerky, jenom tentokrát to prasklo, důkazy nemám, ale silné indicie ano.
Ale jestli to opravdu říkáš vnímáš presne, tedy partnerka má eminentni zájem vztah zachránit, a toto doprovodí činy, tak zde asi šance je. U nás to bylo ve formátu stejně za moji nevěru můžeš ty, navíc je to běžné, vetsina kámošek má milence a o ničem se s tebou bavit nebudu. No ale pokud by ses „napravil“ a omluvil za ta strašná příkoří, která se mi s tebou ve vztahu udála, tak bych ti možná ještě šanci dala, ale teď potřebuju nějakej čas pro sebe ( rozumej neotravuj, neptej se na nic a nepatrej kam chodim).