Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pajik 76 píše:
@Kastyn
Nemůžeš si najít nějakou brigádu a odstěhovat se někam? Třeba do nějakého studenského bytu, kde sdílí třeba i tři spolubydlící jeden byt?
Já bych tam nevydržela. Vždyť nemáš ani základní soukromí.
Taky bych se pokusila odstěhovat. Vždyť to musí být na palici takhle pendlovat mezi babičkou a pruchozim obyvakem. Plus ten otec tam!!! ![]()
Nemuzu z hlavy vyhnat ten obrazek, co nam tady zakladatel nastinil. Jak tatik drzi maminku kolem pasu, povida o grilovani a je samy tutu nunu a pritom na syna haze ty sileny pohledy typu: koukej se jak vas vsechny ovladam, ja si muzu delat co chci a nikdo mi v tom nezabrani. Hnusnej lidskej odpad. Nejaka zamilovanost ho v nejmensim neomlouva.
Mas to super tezky zakladateli. Ja by jsem byl rozhodne pro prozrazeni. Vlastni mamu bych nemohl nechat takhle obelhavat a delat z ni hlupacku, kdyz vim jak se veci maji. ALE. Ve vasem pripade se obavam, ze otec je ten povysenej macho, kterej by vam to dal pekne sezrat a vy jste se ve finale koukali jak se mama musi stehovat a on si na truc stehuje mladou dvaciktu k vam do baracku, jen aby vsem dokazal jakej je to kanec.
Porad se sestrou. Holt bude mit ke studiu dalsi vec k premysleni.
@Kastyn píše:
Jojo řeším, nejdříve jsem to řekl nejlepšímu kámošovi o kterém vím, že to nevykecá a až za čas, kdy to ta holka začala pouštět do světa jsem to řekl přítelkyni. S kámošem jsme vymysleli, že se přestěhuju k babičce. Má kuchyň, obývák a ložnici a je sama. My nahoře kuchyň, obývák a pokoj a bylo nás tam pět. Pak teda ségra než šla na školu už taky byla spíše dole. Babička ložnici vůbec nepoužívá. Já tam občas taky přespal s přítelkyní poslední dobou, ale jen o víkend. Myslel jsem si, že táta mámě zahýbá kvůli tomu, že nemají nahoře soukromí. Přece jenom aby spolu rodiče měli sex a já byl vedle v pokoji a ještě obývák je průchozí, z pokoje na záchod nebo do kuchyně se musí přes něj, tak to asi není tak jednoduchý. Navíc chodím pozdě spát, to oni už spí. Je něco jiného, když jsme byli malí jako je brácha, tak to asi nějak šlo, ale teď jsem si myslel, že když půjdu k babičce, že se problém vyřeší a táta nebude mít potřebu chodit jinam. Tak jsem se s babčou domluvil, té to nevadilo a spal jsem tam. Táta říkal, že když to tam vydržím, že tam uděláme pokoj a že nahoru půjdu, jenom, když přijede ségra. Já bych to tam vydržel i když je to s babičkou fakt očistec, kvůli řidičům bych to dal. Ona mluví pořád to samé, mluví pořád a je jí jedno, kdy to je a jestli má člověk čas nebo je noc a chce spát. Pořád slevy, její kámošky a politiku, teď ještě tu nemoc z Číny. Měl jsem tam ještě méně soukromí, než nahoře. Ona to myslí dobře, chce si povídat a je starostlivá, ale je to síla. Když tam byla přítelkyně, tak zalezla do obýváku a byl klid, ona je nahluchlá, tak jsme si mohli dělat co chceme, akorát to bylo i se šlágrem, protože jak neslyší, tak má televizi úplně nejvíc nahlas i v noci, snad nonstop má ten šlágr. I ségra má klid, ale já ne, já jí neumím tak odpálkovat a říct jenom prosím tě babi, řekneš mi to jindy, to nestačí, to ona nevnímá. Když už se s ní začala kvůli tomu hádat i mamka, ať mi dá pokoj a táta stejně se dále slejzá s tou courou, tak jsem se vrátil zase nahoru. A k babičce jdu jen s přítelkyní to máme klid. Ona co to ví, tak nahoru ani moc nechce, sama je v šoku jak se táta přetvařuje. Říká, že mu musí být jasný, že to i ona ví a dělá jakoby nic. Normálně se s námi baví a když už toho je na mě moc a snažím se mu vyhýbat, tak ještě říká mamce, že ať si nemyslím, že mi je 18, že ho budu fakovat. Že dokud bydlím doma tak se budu podle toho chovat i kdyby mi bylo třicet. Říká to abych to slyšel. Jenže já se mu nevyhýbám proto, že mi je 18 ale proto co dělá. A on to moc dobře ví. Někdy mi přijde, že chce abych to řekl, že mě chce schválně vyprovokovat, někdy zase na opak, že nechce a jindy, že si je jistý, že to neřeknu. Třeba říká na mamku: „miláčku, těšíš se na léto, jak budeme grilovat na zahradě?“ Z ničeho nic a u toho se tak divně na mě podívá. Mamka mu odpoví, to víš, že jo lásko, už aby bylo teplo. A on na to, viď ještě, že nebydlíme v paneláku a dá jí pusu. Jako kdyby mi chtěl říct, že to nemám říkat, že jí tím ublížím a jde na to přes zahradu nejčastěji, protože tu mamka miluje. Prostě se chová chvílema divně a chvílema normálně, vůbec mu nerozumím a radši vždycky odejdu. Proto s ním už radši o samotě nemluvím a už vůbec ne o tom, že vím, že s ní chrápe. Teď už bych asi to jeho zapírání a dělání si z toho srandu neustál.
Tak po tom, co jsi nastínil tohle, bych za maminkou šla. A asi bych to podala stylem, že si nejsi jistý, jestli děláš správnou věc, že jí nechceš ublížit, ale nechceš ani to, aby jí ubližoval kdokoliv jiný, že víš, že už to možná ví, ale že pokud ne, tak ti vzhledem k vývoji situace připadá fér, aby to věděla - a říct jí, že jí táta zahýbá, že se s tím ve městě ani moc netají, a že to ví dost tvých spolužáků a utahují si kvůli tomu z tebe, takže to nejspíš už ví i hodně dalších lidí. Že tě to mrzí, ale žes nesnesl pomyšlení, že by mola být jediná široko daleko, kdo nic netuší. A že bys byl hrozně nerad, kdyby se to dozvěděla v nějaké hodně nevhodné situaci (jako se to stalo např. tobě s tím učitelem)
Jo já vím, že bych jí to měl říct, tady jsem se chtěl jen ujistit, že je to správně. I když někdo psal, že by to neříkal a je pravda, že obojí mi přijde blbě. Strašně mi vadí, že z mamky dělá blbou, ale zase se bojím těch všech následků. To, ne, že ne. Jak tady někdo psal, že by to mohlo skončit tak, že by se mamka odstěhovala(šel bych s ní) a táta si sem nastěhoval tu holku, no to by byl konec. A co by bylo s babičkou? Ta by zešílela a hlavně se o ní stará mamka, táta ne. Jako ona je soběstačná, ale s něčím potřebuje pomoci a taky hlídat jestli si vzala prášky atd. Ona zapomíná, táta tohle nikdy nedělal a pochybuji, že by to dělal. Měl by určitě jiné starosti
. Pak taky peníze, mamka bere málo, dneska jsem koukal na podnájmy no a nic moc by jí nezbylo. Chtějí za to ranec. Šel bych s ní a z brigády bych jí pomohl, ale určitě takhle nechci žít deset let. Taky si chci zařídit svůj život. Vím, že by táta musel platit alimenty, ale stejně by si finančně pohoršila. Máte pravdu, že nejlepší pro mě by asi bylo se odstěhovat, asi by bylo i kam a mám brigádu. Ale přijde mi to takový blbý vůči mamce, myslím, že teď potřebuje pomoct a ne abych zdrhnul pryč. No a poslední věc, jít za rodičema té holky mi přijde blbost, vůbec je neznám a co bych jim tam měl vyprávět. A nemám jistotu, že budou proti, třeba by byli rádi, že si dcerunka našla dobrou partii. I takoví znám. A hlavně oni s tím nic neudělají, ona je dospělá a jediný co můžou jí vyhodit z baráku, to by mi mohlo ještě přitížit. Přece by se o ní musel její nový miláček postarat a to by ještě scházelo. Takže za jejíma rodičema nepůjdu.
@Kastyn píše:
Jo já vím, že bych jí to měl říct, tady jsem se chtěl jen ujistit, že je to správně. I když někdo psal, že by to neříkal a je pravda, že obojí mi přijde blbě. Strašně mi vadí, že z mamky dělá blbou, ale zase se bojím těch všech následků. To, ne, že ne. Jak tady někdo psal, že by to mohlo skončit tak, že by se mamka odstěhovala(šel bych s ní) a táta si sem nastěhoval tu holku, no to by byl konec. A co by bylo s babičkou? Ta by zešílela a hlavně se o ní stará mamka, táta ne. Jako ona je soběstačná, ale s něčím potřebuje pomoci a taky hlídat jestli si vzala prášky atd. Ona zapomíná, táta tohle nikdy nedělal a pochybuji, že by to dělal. Měl by určitě jiné starosti. Pak taky peníze, mamka bere málo, dneska jsem koukal na podnájmy no a nic moc by jí nezbylo. Chtějí za to ranec. Šel bych s ní a z brigády bych jí pomohl, ale určitě takhle nechci žít deset let. Taky si chci zařídit svůj život. Vím, že by táta musel platit alimenty, ale stejně by si finančně pohoršila. Máte pravdu, že nejlepší pro mě by asi bylo se odstěhovat, asi by bylo i kam a mám brigádu. Ale přijde mi to takový blbý vůči mamce, myslím, že teď potřebuje pomoct a ne abych zdrhnul pryč. No a poslední věc, jít za rodičema té holky mi přijde blbost, vůbec je neznám a co bych jim tam měl vyprávět. A nemám jistotu, že budou proti, třeba by byli rádi, že si dcerunka našla dobrou partii. I takoví znám. A hlavně oni s tím nic neudělají, ona je dospělá a jediný co můžou jí vyhodit z baráku, to by mi mohlo ještě přitížit. Přece by se o ní musel její nový miláček postarat a to by ještě scházelo. Takže za jejíma rodičema nepůjdu.
Ty zapomínáš, že ty jsi dítě, oni jsou rodiče a je to jejich vztah. Snažíš se řešit věci s předstihem za maminku, přitom nemůžeš vědět, jestli to třeba za sebe už dávno neřeší a neříká si třeba, že počká, dokud je babička naživu, a pak nepůjde pryč atd… a třeba to cukrování na otce taky hraje, aby měla do té doby klid, atd… Uvědom si, že tatínek sice znesnadňuje život vám všem, ale nevěrný je jí. Pokud cítíš, že je správné jí to říct, tak to udělej, příjemné to nebude, ale třeba tě výsledek překvapí. Hlavně se to za ně nepokoušej vyřešit.
@Kastyn píše:
Jo já vím, že bych jí to měl říct, tady jsem se chtěl jen ujistit, že je to správně. I když někdo psal, že by to neříkal a je pravda, že obojí mi přijde blbě. Strašně mi vadí, že z mamky dělá blbou, ale zase se bojím těch všech následků. To, ne, že ne. Jak tady někdo psal, že by to mohlo skončit tak, že by se mamka odstěhovala(šel bych s ní) a táta si sem nastěhoval tu holku, no to by byl konec. A co by bylo s babičkou? Ta by zešílela a hlavně se o ní stará mamka, táta ne. Jako ona je soběstačná, ale s něčím potřebuje pomoci a taky hlídat jestli si vzala prášky atd. Ona zapomíná, táta tohle nikdy nedělal a pochybuji, že by to dělal. Měl by určitě jiné starosti. Pak taky peníze, mamka bere málo, dneska jsem koukal na podnájmy no a nic moc by jí nezbylo. Chtějí za to ranec. Šel bych s ní a z brigády bych jí pomohl, ale určitě takhle nechci žít deset let. Taky si chci zařídit svůj život. Vím, že by táta musel platit alimenty, ale stejně by si finančně pohoršila. Máte pravdu, že nejlepší pro mě by asi bylo se odstěhovat, asi by bylo i kam a mám brigádu. Ale přijde mi to takový blbý vůči mamce, myslím, že teď potřebuje pomoct a ne abych zdrhnul pryč. No a poslední věc, jít za rodičema té holky mi přijde blbost, vůbec je neznám a co bych jim tam měl vyprávět. A nemám jistotu, že budou proti, třeba by byli rádi, že si dcerunka našla dobrou partii. I takoví znám. A hlavně oni s tím nic neudělají, ona je dospělá a jediný co můžou jí vyhodit z baráku, to by mi mohlo ještě přitížit. Přece by se o ní musel její nový miláček postarat a to by ještě scházelo. Takže za jejíma rodičema nepůjdu.
Zníš mi jako velmi rozumný kluk. Je mi líto, že musíš řešit takové věci. Jakkoli tě to trápí, ten problém je hlavně jejich. Maminka se to jistě časem dozví, otázka je, jestli to pro ni není lepší, dokud to neví. Říká se, že „nevědomost je sladká.“ Vhledem k tomu, že ona nemá prakticky kam jít, a ty nemůžeš být s ní v bytě nastálo, je to dost prekérní situace. Ale třeba je všechno jinak. Třeba má maminka nějaké úspory. Pokud by se to i dozvěděla, je otázka, jestli by chtěla vůbec někam odcházet. Možná by bylo pro ni lepší dělat mrtvého brouka, a zatím nenápadně odklánět peníze pro případ, že by opravdu musela opustit dům. Nemáš to lehké. Ať už se rozhodneš jakkoliv, držím ti moc palce, a mamince taky. ![]()
@Silverine247
Normální rodiče udělají vsechno pro to, aby si jejich dítě nerozbilo čumák a taky aby nerozbilo čumák někomu jinému. Jedno jestli je plnoleté nebo ne.
Kdybych se dozvěděla, ze moje - třeba i plnoletá - dcera dělá něco podobného jako dívka z tohoto příběhu, “zvedla bych ji mandle” takovým způsobem, ze by na to do smrti nezapoměla.
Protože tohle se proste nedělá.
A sama bych se styděla, jakého člověka jsem z ní vychovala.
Na tvém místě bych si s povedeným tatínkem promluvila. Řekni mu, že o všem víš, že jako rodič neskutečně selhal a že tě zároveň zklamal. Také mu řekni o tom, co se o něm povídá ve městě. Klidně bych mu to trochu přibarvila a zdůraznila, že v očích veřejnosti už ani není důvěryhodný člověk. Musíš zaútočit na jeho ego a zlomit ho, to na takové lidi docela funguje. Také bych mu trochu pomluvila tu jeho štětku. Řekla bych mu něco v tom smyslu, že je to známá firma, která roztahuje nohy jestli si myslí, že je mu věrná a čeká, až se s tvojí mamkou rozvede a vezme si jí, tak se plete. Můžeš třeba zkusit, že má jiného amanta v jejím věku a že z táty jen tahá peníze. A že o tom vědí také všichni, jen mu to nechtějí říct a smějí se mu za zády. Vysvětli mu, že tohle chování neschvaluješ, protože ponižuje tvojí maminku, když ona se mu stará o rodinu, dělá zázemí a on se k ní chová takhle. A také mu řekni, že jí za každých okolností budeš bránit.
@Létavice1992 Máte pravdu, proto jsem tátovi dnes napsal dopis. Původně jsem za ním chtěl jít, ale za prvé bych na půlku věcí zapomněl a za druhé nebyla moc příležitost, tak jsem mu to všechno pěkně napsal a uvidíme, jak on se k tomu postaví. Napsal jsem mu tam, kromě jiného, že pokud si to nevyřeší sám, všechno to řeknu mamce, to by mohlo pomoct.
@Kastyn píše:
@Létavice1992 Máte pravdu, proto jsem tátovi dnes napsal dopis. Původně jsem za ním chtěl jít, ale za prvé bych na půlku věcí zapomněl a za druhé nebyla moc příležitost, tak jsem mu to všechno pěkně napsal a uvidíme, jak on se k tomu postaví. Napsal jsem mu tam, kromě jiného, že pokud si to nevyřeší sám, všechno to řeknu mamce, to by mohlo pomoct.
Tohle bude hodně tvrdý oříšek, ale můžeš zkusit tu otcovu šlapku nějakým způsobem odlákat. Třeba zkus přemluvit nějakého kamaráda, ať se jí pokusí sbalit nebo jí sbal sám a pak jí klidně můžeš ponížit tak, aby si to holka zapamatovala, že nemá rozvracet cizí rodiny. Kdybych byla na tvém místě, tak ta by zkusila. Nemá co tahat cizího chlapa od manželky, která ho miluje a ještě se o něj stará.
@Létavice1992 píše:
Tohle bude hodně tvrdý oříšek, ale můžeš zkusit tu otcovu šlapku nějakým způsobem odlákat. Třeba zkus přemluvit nějakého kamaráda, ať se jí pokusí sbalit nebo jí sbal sám a pak jí klidně můžeš ponížit tak, aby si to holka zapamatovala, že nemá rozvracet cizí rodiny. Kdybych byla na tvém místě, tak ta by zkusila. Nemá co tahat cizího chlapa od manželky, která ho miluje a ještě se o něj stará.
Tohle mi pripada jako extremne hloupy nazor. Jasne, devce neni svate, ale ten, kdo tu manzelku a rodinu ma, a tudiz by mu melo zalezet na tom, aby jim neublizoval, je zakladateluv otec, na toho by se mel snaset hnev. Kdyby to nebyla tahle, byla by to jina.
@Létavice1992 No já mám teda většího nerva na tátu než na ní. Ona je prostě blbá kur, va. Já jí nějak moc neznám, jen ze školy a z pár akcí. Tam se vždycky chovala jak háravá čubka, to je ale její boj. Mě spíše vadí to, že to táta nechce vidět a vědomě všechno ničí. Ne to co dělá ona, je tím profláklá. I když teda nikdy neměla takhle starého chlapa, teda alespoň o tom nevím, vždycky měla kluky plus mínus v našem věku. Jenže už asi došli, protože i ti největší sběratelé zářezů od ní dali už ruce pryč. Možná je to předtím lákalo, ale čeho je moc toho je moc. O to je to ale horší situace pro mě. Ale pozor, dozvěděl jsem se zprostředkovaně, že ona dospěla a právě má toho pravého. Ona chudák hledala, proto to střídala, teď už našla a je to první vážný vztah, no jak dojemné
.
Proč si myslíš, že by to rodiče 20tilete holky měli vědět? Její chování zásadně neschvaluju, ale tak snad je plnoleta a její rodiče mají svých problémů určitě dost.