Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Netopýr1 píše:
Hele já myslím, že dvě děti je prostě tak nějak vnímáno jako standard. A ještě nejlíp holka a kluk, jinak člověk asi vybočuje. Já sama mám dva kluky a těch keců co slyším dodnes, jestli zkusíme ještě holkuale to je jiný téma.
Udělej si to jak ty chceš. Chceš do práce, jdi. Třeba budeš mít chuť až za pár let. Nepíšeš věk, tak nevím, jestli tě to nějak limituje, ale pokud ne, udělala bych si to po svém. Sama jsem šla do práce celkem brzo po druhém porodu a nelituji, doma mi slušně hrabalo.
Mám dvě holky a od chvíle, co mi řekli pohlaví, furt slyšim „Tak chlapečka do třetice, co?“
Su vděčná že mám dvě zdravý děti, tyhlety kecy nesnáším.
@Urubamba píše:
Také jsem jedinacek a nyni mi sourozenec chybí. A teď, kdy mam svoje dvě děti, je mi i líto jedináčku z okolí, myslím, ze zájem a péče rodičů proste sourozence nenahradí. Ale na druhou stranu, žádná tragédie to taky neni a dítě by mělo byt především chtěné a maminka spokojena. Možná bych jeste s rozhodnutím pockala.
Tak ti nevím. Žádné jedináčky nelituju. Protože pár žen s jedináčky znám a ty se dětem věnují. Na druhou stranu po sídlišti vídám děti ze tří sourozenců a máti někde jinde. Spoléhá na to, že tříleťáka pohlídá sedmiletý.
@Lily Evans píše:
Mám dvě holky a od chvíle, co mi řekli pohlaví, furt slyšim „Tak chlapečka do třetice, co?“Su vděčná že mám dvě zdravý děti, tyhlety kecy nesnáším.
Už jsem to tu psala. Mně ještě ve 43 letech přejí druhé. I bezdětní oslizlové ve výtahu.
@Russet skvělé a to je právě krásné dětství. Že dítě má sourozence, co ho pohlidaji a venku. Jsou parťáci. Ty jsi úplně vysazena na to, že má někdo víc děti. Ty máš jedno, který budeš do puberty zabavovat, ty říkáš věnovat se mu. Já myslím, že sourozenci jsou šťastnější než jedinacci. Můj syn hodně plakal, když jsme z porodnice přivezli dceru, v tu chvíli by ji vystřelil do vesmíru. Asi před rokem přišel. Maminko, jsem moc ráda, že máme Aničku. Hodně si spolu vyhrají, večer před spaním si povídají a směji se tam, někdy si zalezpu k sobě do pelechu. A to je vše tvé dítě připravene, můžeš si říkat, co chceš. Dvě a více dětí je pro život lepší. pro všechny.
@Mallorka píše:
@Russet skvělé a to je právě krásné dětství. Že dítě má sourozence, co ho pohlidaji a venku. Jsou parťáci. Ty jsi úplně vysazena na to, že má někdo víc děti. Ty máš jedno, který budeš do puberty zabavovat, ty říkáš věnovat se mu. Já myslím, že sourozenci jsou šťastnější než jedinacci. Můj syn hodně plakal, když jsme z porodnice přivezli dceru, v tu chvíli by ji vystřelil do vesmíru. Asi před rokem přišel. Maminko, jsem moc ráda, že máme Aničku. Hodně si spolu vyhrají, večer před spaním si povídají a směji se tam, někdy si zalezpu k sobě do pelechu. A to je vše tvé dítě připravene, můžeš si říkat, co chceš. Dvě a více dětí je pro život lepší. pro všechny.
To mnohdy není pravda
@Mallorka píše:
To je pausalizovani. To ze to tak mas ty neznamená ze to platí vždy.
@zudina píše:
To je pausalizovani. To ze to tak mas ty neznamená ze to platí vždy.
Ale obráceně je to to samé paušalizování.
To, že si teď sourozenci nerozumí v dospělosti, neznamená, že v dětství i se neměli rádi, nehráli si atd. Já mám bratra, v dětství jsme byli parťáci, máme spousty krásných zážitků a teď si bohužel už tolik nerozumíme. Je to i tím, že já jsem jiná, jak jeho žena. Máme se rádi, respektujeme se, ale nemáme potřebu se vídat často. A mimochodem oni mají jedinacka a my dvě děti a jejich syn je šťastný, když může trávit prázdniny u babičky s nimi. Sourozenec mu chybí, akorát tam je to věc jiná. Druhé už mít bohužel nemohou.
Jedináčka bych nechtěla. Vždy je lepší mít víc dětí, alespoň dvě. Představ si, že se mu třeba něco stane, pak nebudeš mít nikoho. Navíc jsou jedináčci často sobci a sebestřední lidé. I péči na stará kolena si o tebe podělí lépe dva nebo tři, než jen jeden. Také se ti může odstěhovat někam daleko do ciziny. Nejsi ty také jedináček, připadáš mi také trochu sobecká a soustředěná jen na svoje pohodlí.
To jsou zase blaboly. Nekdo chce mit jedno dite, nekdo 4. Pro kazdeho je spravny jiny pocet. Je jasne, ze matka s vicero detmi v drtive vetsine rekne, ze je rada. Proc? No ptz nelitujeme jiz narozeneho ditete, ptz ho milujeme.
Nikdo by nemel urcovat co je spravne pro ostatni. V me bubline neni jedinacek nic ojedineleho. Ty deti maji dalsi deti v rodine treba.
@Martis83 píše:
Ale obráceně je to to samé paušalizování.
Tak to samozřejmě ano
@Anonymní píše:
Zdravím všechny,S manželem máme dvouletého syna a ted jsme začali mluvit o druhém dítěti, manžel by ho chtěl, ale já si tím nejsem tak úplně jistá. Do ničeho mě netlačí, řekl mi, že jestli se necítím, spokojí se i s jedináček, ale že by druhé měl moc rad a já fakt nevím. Se synem to ted začíná být super, už to je takový parťák, v noci konečně spí a pro mě už to není tak náročné, jako na začátku. Zároveň mi došlo, že mi za rok končí rodičák a já bych mohla nastoupit konečně zase do práce. Doma mě to proste moc nebaví. Vzdycky jsem ale chtěla dvě děti, aby to byli parťáci, mám mladší segru a je skvělá, máme krásný vztah a chtěla bych takového sourozence i pro syna, ale zároveň se mi do toho proště už nechce. Zase znova vstavat 5× za noc, první půl rok syn jen probrečel a kdyz si vzpomenu, jaké to bylo, je mi z toho úplně úzko. Navíc by museli mít společný pokojíček, máme malý byt a větší si zkratka dovolit nemůžeme. Ted mi to takhle přijde ideální. Tak se chci zeptat, mate jedináčka a litujete? Nebo jste některá třeba jedináček a jak jste to jako děti vnímali? Případně co vás přimělo mít ještě druhé dite? Vím že mi nikdo z vás nepodradí, ale rada bych si přečetla, jak to vnímají jiní lidédíky
Já jsem jedináček a zatím mám dvě děti a i když je to někdy naročný tak prostě doufám, že tu jednou budou pro sebe. Ja třeba bych ráda měla teď sestru nebo bratra, ale nemám no
i když ty vztahy můžou bejt pak různorodé ![]()
Prostě, jak se cejtíš ….
Jsem jedinacek. Na vsechno jsem byla vzdycky sama. Musela jsem se zacat brzy starat sama o sebe, byt samostatna. Za ruku me nikdo nevodil, to spis ja jsem musela zastat vic veci driv.
Ted mam dve deti a kdyz sleduji, jak si spolu hraji, tak nelituji.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.