Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@nototo píše:
Ale já tě vůbec nesoudímJen nechápu… Určitá konkrétní osobnost už tady je a prostě ne, nepovažuju to za standardní tohle o svém dítěti prohlásit. Je mi líto, ale je to tak. A pokud s tím jsi srovnaná, tak tím spíš by tě to nemělo ani napadnout…A ano, chápu že ne vždy je mateřství jednoduché..
Ale říct „kdybych věděla co mě čeká, už bych do toho nešla“ je sakra něco jiného než „bylo to šílený, vytrpěla jsem si s klukama svý, ale stálo to utrpení za to“
Fakt není vidět rozdíl???
Nekopej do ní ![]()
@Meggiska píše:
Já mám kluky ráda, ale píšu pravdu, já to prostě psychicky nezvládla, období vzdoru staršího a separační úzkost mladšího zároveň mě dostali až k psychologovi..a jak všichni tvrdí, že mateřská je super a že na to budu s láskou vzpomínat, to ani náhodou..nejhorší období v mém životě a jsem ráda, že už mají kluci 2 a 4 roky a teď už chodí oba do školky..
kamarádka má dva kluky, jeden má 4,5, druhý 1,5 - vidím v tom samé nevýhody, starší neustále brutálně žárlí a dělá naschvály, berou si hračky, rvou se, nejde vůbec sladit režim školky a spaní mladšího, takže starší je víc doma, než ve školce - kamarádka je uštvaná, nervózní a zdravotně úplně zničená - nikam se celá rodina nedostanou, pořád se plácají kolem bytu na sídlišti, nejlíp je jim teda u babičky, která má dům a zahradu, ale je to mladá babička, chodí do práce, jezdí na své výlety, s kámoškami na kafe - takže na ně až tak čas nemá - nevidím v tom ani jedno pozitivum
Jsem ze dvou deti a skvely vztah mame se sourozencem az v dospelosti, jako mali jsme si moc nehrali a to jsme od sebe jen tri roky.
Sama mam dve deti, ale mam dve, protoze jsme je s manzelem chteli. Jako poridit si druhe dite z duvodu, co kdyby mi to prvni umrelo je pro me jedno velle wtf. ![]()
@nototo píše:
Víš ono jedno vede k druhému. To že ho miluje by jí mělo právě zabránit něco takového vůbec vypustit z úst..
Přesně tak. Pravdivě popsat své pocity, to se tu nenosí, jsme sluníčkové a muchláčkové. Jak se narodí dítě, už člověk musí být jenom happy, všechna rozhodnutí související s dětmi se nesmí zpětně přehodnocovat ![]()
@terien píše:
Přesně tak. Pravdivě popsat své pocity, to se tu nenosí, jsme sluníčkové a muchláčkové. Jak se narodí dítě, už člověk musí být jenom happy, všechna rozhodnutí související s dětmi se nesmí zpětně přehodnocovat
No jak tak koukám, tak se tady spíš nenosí mít jiné názory a dovolit si je ještě zveřejňovat, viď?
@nototo píše:
No jak tak koukám, tak se tady spíš nenosí mít jiné názory a dovolit si je ještě zveřejňovat, viď?
ano @Meggiska si dovolila mít jiný názor než ty, a ty ji za to kritizuješ - děláš prostě to samé, za co teď zas kritizuješ @terien
@Anonymní píše:
Zdravím všechny,S manželem máme dvouletého syna a ted jsme začali mluvit o druhém dítěti, manžel by ho chtěl, ale já si tím nejsem tak úplně jistá. Do ničeho mě netlačí, řekl mi, že jestli se necítím, spokojí se i s jedináček, ale že by druhé měl moc rad a já fakt nevím. Se synem to ted začíná být super, už to je takový parťák, v noci konečně spí a pro mě už to není tak náročné, jako na začátku. Zároveň mi došlo, že mi za rok končí rodičák a já bych mohla nastoupit konečně zase do práce. Doma mě to proste moc nebaví. Vzdycky jsem ale chtěla dvě děti, aby to byli parťáci, mám mladší segru a je skvělá, máme krásný vztah a chtěla bych takového sourozence i pro syna, ale zároveň se mi do toho proště už nechce. Zase znova vstavat 5× za noc, první půl rok syn jen probrečel a kdyz si vzpomenu, jaké to bylo, je mi z toho úplně úzko. Navíc by museli mít společný pokojíček, máme malý byt a větší si zkratka dovolit nemůžeme. Ted mi to takhle přijde ideální. Tak se chci zeptat, mate jedináčka a litujete? Nebo jste některá třeba jedináček a jak jste to jako děti vnímali? Případně co vás přimělo mít ještě druhé dite? Vím že mi nikdo z vás nepodradí, ale rada bych si přečetla, jak to vnímají jiní lidédíky
přečti si dnešní diskusi - „Mateřství - jsem dneska na dně“
@stinga píše:
ano @Meggiska si dovolila mít jiný názor než ty, a ty ji za to kritizuješ - děláš prostě to samé, za co teď zas kritizuješ @terien
- takže prostě - jediný správný názor má @nototo a nikdo jiný nesmí mít jiný
Pokud vím tak o tom diskuzní fora jsou, mít jiné názory a diskutovat. Ne, nebylo to o tom že by měla jiný názor než já (ona na mě nejdřív nijak nereagovala), ale o tom, že jsem si dovolila se pozastavit nad tím co napsala. Nijak jsem jí tady neodsuzovala. Nic víc ![]()
@nototo píše:
Tvoje reakce není názor, ale absolutní nepochopení ![]()
@terien píše:
Tvoje reakce není názor, ale absolutní nepochopení
Ano nepochopení vyjádřené názorem. Chceš slovíčkařit?
Hele znáš to rčení o tom rozmazávaném hov.nu?
@nototo píše:
Ano nepochopení vyjádřené názorem. Chceš slovíčkařit?
Hele znáš to rčení o tom rozmazávaném hov.nu?
Takže když už se ti diskuze nehodí, je to rozmazávání ho.na? ![]()
@terien píše:
Takže když už se ti diskuze nehodí, je to rozmazávání ho.na?
A o čem je tato konkrétní diskuze prosím jako má být? Chceš mi vnutit svůj postoj, nebo co??
Tak jsi si tady zahrála na hrdinku zastánkyni a dál? Prostě ne, ten výrok nechápu a asi nikdy nepochopím. Ty asi ano. Stačí to takto shrnout, nebo si chceš se mnou dál psát? ![]()
@nototo píše:
A o čem je tato konkrétní diskuze prosím jako má být? Chceš mi vnutit svůj postoj, nebo co??Tak jsi si tady zahrála na hrdinku zastánkyni a dál? Prostě ne, ten výrok nechápu a asi nikdy nepochopím. Ty asi ano. Stačí to takto shrnout, nebo si chceš se mnou dál psát?
Ty nechápeš víc věcí
stačí nereagovat, když ti diskuze připadá zbytečná ![]()
@terien píše:
Ty nechápeš víc věcístačí nereagovat, když ti diskuze připadá zbytečná
A že by každý začal sám u sebe?
Když si mě bereš do pusy, tak je asi divné že reaguji, viď? Proto jsem se ptala, jestli si chceš se mnou vypisovat. Ty jsi reagovala první na mě zlato, ne já na tebe ![]()
@nototo píše:
A že by každý začal sám u sebe?Když si mě bereš do pusy, tak je asi divné že reaguji, viď? Proto jsem se ptala, jestli si chceš se mnou vypisovat. Ty jsi reagovala první na mě zlato, ne já na tebe
No a? To tak v diskuzích chodí. Ty si asi psát chceš, když pořád reaguješ, tak co tam máš dál?
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.