Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje matka teda nás naštěstí vidět nemusí…má jiné favority, ať si ji užijí, jim hlídala děti denně, mně vůbec, ale taky ji je dost. Jednomu dítěti /neplánovaná setkání při nákupu/ hučela, že se jí vůbec neozvu, což není pravda, píšu ji pravidelně, protože když volám, nemá čas na pokec, ustavičně na něco kouká v TV. Druhému dítěti zase meldovala, jak blbě ji posílám SMS. Ona má starej tlačítkovej, tak ji pošlu třeba čtyři kratší, poněvadž ji dlouhá nedojde celá. No a že ji píšu x SMS za sebou, že ji to pořád pipá a ji že to rozčiluje, kdo má ty moje litanie číst. Výborně. Povídám. Tak ji psát nebudu vůbec a hotovo.
Zakladatelko, koukam, jak dlouhou cestu jsi usla za tak kratkou dobu. Mas muj obdiv, ze jsi dokazala prepnout priority na ty spravne.
![]()
@tulipán píše:
Zakladatelko, koukam, jak dlouhou cestu jsi usla za tak kratkou dobu. Mas muj obdiv, ze jsi dokazala prepnout priority na ty spravne.![]()
![]()
Tak tak. Čtu to vše od začátku a opravdu ses posunula a hodně Ti jistě dalo i toto vlákno, že sis přečetla názory, kdy se holky shodnou snad do jedné. Taky Ti držím pěsti, abys to s manipulativní mámou zvládla.
Drž se. ![]()
No není to s některými matkami snadné…koukněte třeba sem. Jsem to zrovna našla. pěkná „komediantka“. ![]()
Ta matka v článku je hodně podobná mojí mámě. Já jsem tak byla vychovaná, že jsem na ni vždycky brala ohledy a proto mám teď výčitky svědomí, když jsem jí tam nechala samotnou. Včera nám zavolala, dcera řekla, že se těší do školky a máma na ni hned spustila, že ve školce, která je v místě jejího bydliště by se jí líbilo víc. Tam jsem to hned utla, ať jí něco takového neříká. Dnes nám naopak volala moje babička a říkala jak jim strašně chybíme a že jsou smutní, že tam nejsme. Já to chápu, že by nás chtěli mít blíž, ale bohužel je to tak jak to je. Vidím i zlepšení u dcery. Ještě řekla, že chce za babičkou, ale už nebyl žádný pláč. Slíbila jsem jí, že tam někdy zase pojedeme. Jinak co se týká vztahu mezi dcerkou a manželem, tak naštěstí je vše v pořádku. A to jsem se taky dost bála, protože po pohřbu táty přijel jenom na týden na Velikonoce, pak začátkem července jsme spolu byli 2 týdny a potom jsme se viděli až teď jak pro nás přijel. Když vidím jak si spolu zase hrají a smějí se, vidím, že jsem udělala dobře. Ale opravdu mne hodně nakoply reakce od Vás, protože já sama jsem tu potřebu odjezdu za manželem dost zakopávala hluboko do sebe.
@Anonymní píše:
Ta matka v článku je hodně podobná mojí mámě. Já jsem tak byla vychovaná, že jsem na ni vždycky brala ohledy a proto mám teď výčitky svědomí, když jsem jí tam nechala samotnou. Včera nám zavolala, dcera řekla, že se těší do školky a máma na ni hned spustila, že ve školce, která je v místě jejího bydliště by se jí líbilo víc. Tam jsem to hned utla, ať jí něco takového neříká. Dnes nám naopak volala moje babička a říkala jak jim strašně chybíme a že jsou smutní, že tam nejsme. Já to chápu, že by nás chtěli mít blíž, ale bohužel je to tak jak to je. Vidím i zlepšení u dcery. Ještě řekla, že chce za babičkou, ale už nebyl žádný pláč. Slíbila jsem jí, že tam někdy zase pojedeme. Jinak co se týká vztahu mezi dcerkou a manželem, tak naštěstí je vše v pořádku. A to jsem se taky dost bála, protože po pohřbu táty přijel jenom na týden na Velikonoce, pak začátkem července jsme spolu byli 2 týdny a potom jsme se viděli až teď jak pro nás přijel. Když vidím jak si spolu zase hrají a smějí se, vidím, že jsem udělala dobře. Ale opravdu mne hodně nakoply reakce od Vás, protože já sama jsem tu potřebu odjezdu za manželem dost zakopávala hluboko do sebe.
tvého manžela si moc považuj, ne každý chlap by tohle dal bez ztráty kytičky
@Anonymní píše:
Já si ho taky moc vážím, On to ví.
tak to je super, zřejmě jste oba fajn lidičky ![]()
@Anonymní píše:
Jsem ráda, že je u Vás doma vše v pořádku! ![]()
No a víš co přihraj teď míč na matky stranu. Ne nejsi to ty kdo by měl mít výčitky svědomí. Ty jsi udělala maximum co jsi mohla. A to na úkor vlastní šťastné rodiny. A čeho jsi se dočkala. Citového vydírání tebe a dcery, pomluv, vyhrožování a útoků!
Teď je řada na tvé mámě. Ta buď začne respektovat tvoje pravidla. Nebude dceru citově vydírat, tebe slovně napadat a poštvávat proti tobě zbytek rodiny. A potom budete v pravidelném kontaktu. A nebo bude pokračovat ve starých kolejích. A potom kontakt utneš úplně!
@Anonymní píše:
Jsi skvělá, řešíš to včas a podle toho, co píšeš si myslím, že to zvládneš. Není důležité z jaké rodiny pocházíme a co všechno v ní bylo špatně, důležitá je naše rodina a to co všechno jsme ochotni udělat pro to aby jsme v ní byli všichni šťastní. U Tebe ta mateřská manipulace může skončit a své dceři už takové,,věno,, darovat nemusíš. Vydrž a stůj si za svou rodinou, bude to boj a bude to bolet, ale bude to stát za to. Nemusí všechno vyjít a za pár let může být všechno jinak, než jsme si představovali, ale vědět, že jsme se svobodně rozhodli a naučili se žít život nezávislý na názorech a manipulaci lidí, kteří nám ubližují je posilou. A třeba nezůstanete u jednoho dítěte ![]()
@EEKK píše:
Děkujeme za zpětnou vazbu, jste holky doma, to je dobře. Milá babička zdá se zjistila, že maminka je silná vůči její manipulaci a obrátila svůj veškerý um na to dítě. Jelikož způsobila na dálku té malé psychickou újmu, už bych jim Skype neumožňovala. A že vás pomlouvá u širší rodiny, dělá to proto, aby na vás působili v tom smyslu, že jste se na ni vykašlali, je to ubohá pomsta. A to máte od milé maminky bonusem za to všechno, co jste pro ni udělala. Za ty měsíce, co jste se s manželem připravili o klidný život, a s dcerou o pohodový domov. Pokud by mě kontaktovali příbuzní s tím, že je matka obvolává s těmi svými výmysly, řekla bych jim, byla jsem tam x měsíců, už pro matku nemůžu víc udělat, že chci být doma se svou rodinou. A pokud mě před vámi takto pomlouvá, vidím, že jsem k ní vůbec jezdit neměla. Obětovala jsem ji 3/4 roku života a tohle je výsledek. Fajn, teď si ji užijte tedy vy, ať ji blíž poznáte. Já jdu do práce a už k ní fakt nebudu mít čas jezdit.
To je tedy stará komedie. Ona použije dítě, aby se dostala zase do centra zájmu a díky působení na tu malou vás přitáhla zpátky k sobě. Už bych jí žádný Skype nepustila. Zklamala, a konec.
Přesné! ![]()
Tak maminka a obecně celá rodina jaksi nerespektuje, že máš svou rodinu (manžela, dítě). Zřejmě nepomůže žádné vysvětlování, seberacionálnější, protože oni mají svou vizi, jak by to všechno mělo vypadat (= že bys měla svůj osobní život obětovat na oltář jejich spokojenosti) a vše, co řekneš na svou obranu, bude jen další polínko na Tvou hranici („vidíte, jak je porouchaná?“). Je dobře, že ses postavila sama za sebe a nenech se vmanipulovat do pocitu, že příbuzným něco dlužíš. A už vůbec ne těm vzdálenějším, kteří Tě třeba i k něčemu přímo nebo nepřímo ponoukají tím, že Ti přeposílají matčiny stížnosti, protože třeba chtějí mít od ní klid.
BTW, podobný model mám ve své rodině. Je to těžké, soucítím.
@Anonymní píše:
@JancaS84 @Karinkas @EEKK @Aidara @liggy @Ledová káva @Hecate @Aglája75
Ahoj, přemýšlela jsem jestli téměř po týdnu napsat jak to u nás pokračuje a nakonec jsem si řekla, že napíšu. Hodně teď řeším vymezení hranic co se týká telefonátů. Máma se první dny skoro neozývala a já jsem byla překvapená, že si na ni dcera vůbec nevzpomněla, ale od čtvrtka to začalo. Zavolala ve čtvrtek večer přes skype a pořád opakovala dceři jak by bylo lepší kdyby byly spolu. Po skončení hovoru malá minimálně půl hodiny docela hystericky brečela, že chce za babičkou. Potom v pátek i v sobotu jsem se vymluvila, že jsme pryč a dnes my volala v 11 dopoledne, když jsem dělala oběd ať zapneme skype, že s námi chce volat. Na to jsem jí odpověděla, že vařím oběd a že na to nemám čas. Řekla mi, že to nevadí ať to zapnu dceři do pokojíku a že bude volat s ní osamotě. To jsem rázně odmítla. Na to mi naštvaně odpověděla, že to nečekala, že s ní přetrháme veškerý kontakt, že mi manžel určitě zakazuje volat. Asi 2 hodiny zpět mi volala sestřenka s tím, že to už máma začíná všude rozhlašovat, že mi manžel zakazuje s ní volat.
No jsem zvědavá jak to bude pokračovat, je mi mamky strašně líto, že je sama, ale i díky Vám vím, že musím žít konečně taky svůj život.
Ahoj,
to se dalo přesně čekat. Jako bych viděla svoji matku.
S dcerou ji samotnou v kontaktu nenechávejte, akorát ji psychicky rozloží. To byl důvod, že jsem s matkou přerušila kontakt úplně. Já bych jí nějak rozchodila, nakonec mám na to léta trenink, ale když jsem viděla jak cvičí s malou a nedá si říct, nakonec ji proti mě nenápadně manupilovala („ach jo, no když maminka nám to nedovolí, a proč nám to nedovolíš? Běž se mámy zeptat…“), musela jsem to prostě skončit a vztahy definitivne přerušit.
Přeju ti hodně síly.
Tvoji mámě je úplně jedno, co způsobuje tobě i malý. Myslí jen na sebe. Bohužel. Chápu, že je ti jí líto, ale žije tak, jak chce. Její život, její volba. U tebe musí být na prvním místě dítě a pak ty a manžel.
Moc ti držím palce. Je to náročná cesta, ale dá se to zvládnout ![]()
@liggy To je hrozné jak blízká rodina může takto manipulovat. Nechci kontakt mezi námi a mámou ukončovat, snad to nebude potřeba. Pomalu se už chystám do práce. Malá se už hodně těší do školky. A upřímně se už moc těším, protože nám máma začala každý den volat přes skype a už jsem z toho dost otrávená. Např. nám před pár dny volala a říkala, že je dcera uplně jak vyměněná, že u ní byla veselá a u nás je jak ve vězení. Na to jsem jí řekla, že se nemusí bát, že se Terka do školky už těší, takže zavřená doma se mnou věčně nebude. No je to opravdu náročné.
@Anonymní píše:
@liggy To je hrozné jak blízká rodina může takto manipulovat. Nechci kontakt mezi námi a mámou ukončovat, snad to nebude potřeba. Pomalu se už chystám do práce. Malá se už hodně těší do školky. A upřímně se už moc těším, protože nám máma začala každý den volat přes skype a už jsem z toho dost otrávená. Např. nám před pár dny volala a říkala, že je dcera uplně jak vyměněná, že u ní byla veselá a u nás je jak ve vězení. Na to jsem jí řekla, že se nemusí bát, že se Terka do školky už těší, takže zavřená doma se mnou věčně nebude. No je to opravdu náročné.
tvá matka prostě jen manipuluje a manipuluje, jestli nepřestane, nezbyde ti než kontakty utnout,
snad teda pomůže, když půjdeš do práce a holčička do školky, nebudete mít tolik času jí telefony brát, skype bych zrušila téměř úplně - max jednou za měsíc,
tvá matka má bohužel hnusnou povahu, chraň si svou současnou rodinu, manžela a holčičku
@stinga Když bychom volaly jednou týdně, tak mi to nebude vůbec vadit, ale vadí mi ty různé narážky typu „malá je tam s tebou jak ve vězení“ apod. Od doby co jsme zase všichni 3 spolu si snažíme každou volnou chvíli maximálně užít. O víkendu jsem se bavila s manželem a ten mi řekl, že kdybych se s malou nevrátila a nenastoupila do práce (a malá do školky) v místě našeho bydliště, tak by podal žádost o rozvod, že už byl rozhodnutý. Já se mu samozřejmě nedivím.