Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@broskvová zmrzlina Omlouvám se, že odepisuji až po měsíci. Vůbec jsem teď tady nebyla. No pokračujeme…docela blbě. Na Vánoce jsme byli u mojí mámy 2 týdny (i na Silvestra). Do Vánoc to bylo super, dcera chodila ráda do školky a vše bylo tak celkem ok. Volali jsme s mámou přes skype 2× týdně a vypadalo to, že jsme si našli nějaký řád. Ale od doby co jsme přijeli začátkem ledna, tak dcera dost často brečí, že chce jet zpět za babičkou, že nechce chodit do školky apod. Máma začala vyvolávat každý den. Sotva přivezu dceru ze školky, už volá. Když se nedovolá přes skype, vypisuje mi smsky kde jako jsme, že volá a nemůže se dovolat. Předtím aspoň nevolala o víkendu, ale teď už volá i o víkendu. Snažila jsem se jí vysvětlit, že potřebujeme i nějaký prostor, ale ona to vůbec nerespektuje. Jsou dny, kdy jí to prostě neberu a dělám, že nemám mobil u sebe, ale je to šíleně otravné.
Jako upřímně už moc nemůžu poslední dobou.
@Anonymní píše:
@broskvová zmrzlina Omlouvám se, že odepisuji až po měsíci. Vůbec jsem teď tady nebyla. No pokračujeme…docela blbě. Na Vánoce jsme byli u mojí mámy 2 týdny (i na Silvestra). Do Vánoc to bylo super, dcera chodila ráda do školky a vše bylo tak celkem ok. Volali jsme s mámou přes skype 2× týdně a vypadalo to, že jsme si našli nějaký řád. Ale od doby co jsme přijeli začátkem ledna, tak dcera dost často brečí, že chce jet zpět za babičkou, že nechce chodit do školky apod. Máma začala vyvolávat každý den. Sotva přivezu dceru ze školky, už volá. Když se nedovolá přes skype, vypisuje mi smsky kde jako jsme, že volá a nemůže se dovolat. Předtím aspoň nevolala o víkendu, ale teď už volá i o víkendu. Snažila jsem se jí vysvětlit, že potřebujeme i nějaký prostor, ale ona to vůbec nerespektuje. Jsou dny, kdy jí to prostě neberu a dělám, že nemám mobil u sebe, ale je to šíleně otravné.Jako upřímně už moc nemůžu poslední dobou.
Ahoj děkujeme, že jsi se ozvala.
![]()
No bohužel se děje přesně to, co jsem očekávala. Tvoje máma se prostě jen tak nevzdá! Nastavit si s ní normální únosnou míru kontaktu bez citového vydírání z její strany nebude možné. Postupně zase začíná přitvrzovat. Nyní jsou to telefonáty každý den. Brzo přijde s tím, že za ní musíte přijed. A hlavně má obrovský nástroj a to vnučku! Na tu totiž její manipulace zatím velmi dobře platí.
Bohužel se obavám, že tady to jinak než přerušením kontaktu nepůjde. Však dokud byl kontakt menší dcerka vše v pohodě zvládala. A nyní po delší návštěvě a denních hovorech je takhle velký propad.
Zakladatelko budu se už po několikáté opakovat. Ušla jsi velký kus cesty a teď prosím už necouvej. Musíš jít dál a ten tlak ustát! Věřím ti, že to dokážeš!
Přeji hodně sil! ![]()
Uff… napsala bych, ze telefon ji zvednu v úterý od 17-18 a v sobotu 2-3. Tohle proste nejde.
Uf, to zní hrozně. Ten kontakt je potřeba radikálně omezit. Zavolat jednou týdně a dost. Ať si říká co chce. Zkus překonat ten strach udělat si to po svém, už kvůli dceři, na kterou to vyvolávání s babičkou má evidentně špatný vliv. Jo, a už tam nejezděte, natožpak na 2 týdny, Vánoce nevánoce
. Držím palce, sama vím, jak je to s takovými lidmi náročné ![]()
@Anonymní píše:
@broskvová zmrzlina Omlouvám se, že odepisuji až po měsíci. Vůbec jsem teď tady nebyla. No pokračujeme…docela blbě. Na Vánoce jsme byli u mojí mámy 2 týdny (i na Silvestra). Do Vánoc to bylo super, dcera chodila ráda do školky a vše bylo tak celkem ok. Volali jsme s mámou přes skype 2× týdně a vypadalo to, že jsme si našli nějaký řád. Ale od doby co jsme přijeli začátkem ledna, tak dcera dost často brečí, že chce jet zpět za babičkou, že nechce chodit do školky apod. Máma začala vyvolávat každý den. Sotva přivezu dceru ze školky, už volá. Když se nedovolá přes skype, vypisuje mi smsky kde jako jsme, že volá a nemůže se dovolat. Předtím aspoň nevolala o víkendu, ale teď už volá i o víkendu. Snažila jsem se jí vysvětlit, že potřebujeme i nějaký prostor, ale ona to vůbec nerespektuje. Jsou dny, kdy jí to prostě neberu a dělám, že nemám mobil u sebe, ale je to šíleně otravné.Jako upřímně už moc nemůžu poslední dobou.
Co si kazdy den rikate? Nebo mlcite?
Jsem sama na sebe naštvaná, ale je mi mámy prostě pořád líto, že je sama, tak ji nedokážu uplně odstřihnout. Nedávno jsem četla nějakou diskuzi o prarodičích, kde paní psala, že by přerušila kontakt s tchánovci a snesla se na ni uplně vlna kritiky, že přece nebude odpírat vnukovi prarodiče. Na Vánoce mi dokonce jedna naše sousedka nadala, že co jsem si to dovolila nechat mámu uplně samotnou a odstěhovat se někam do háje. Jestli mi to není blbé. No akorát jsem se zmohla na to, že jí do toho nic není a že si chci žít taky svůj život. Manželovi se to samozřejmě nelíbí, že každý rok by měl být s jeho tchyní na Vánoce a na Silvestra, ale já to zatím asi nedokážu ji přes toto období nechat samotnou. ![]()
@Anonymní píše:
Jsem sama na sebe naštvaná, ale je mi mámy prostě pořád líto, že je sama, tak ji nedokážu uplně odstřihnout. Nedávno jsem četla nějakou diskuzi o prarodičích, kde paní psala, že by přerušila kontakt s tchánovci a snesla se na ni uplně vlna kritiky, že přece nebude odpírat vnukovi prarodiče. Na Vánoce mi dokonce jedna naše sousedka nadala, že co jsem si to dovolila nechat mámu uplně samotnou a odstěhovat se někam do háje. Jestli mi to není blbé. No akorát jsem se zmohla na to, že jí do toho nic není a že si chci žít taky svůj život. Manželovi se to samozřejmě nelíbí, že každý rok by měl být s jeho tchyní na Vánoce a na Silvestra, ale já to zatím asi nedokážu ji přes toto období nechat samotnou.
Mati ji brecela na rameni, jak jsi zla dcera. To znam.
@Anonymní píše:
Jsem sama na sebe naštvaná, ale je mi mámy prostě pořád líto, že je sama, tak ji nedokážu uplně odstřihnout. Nedávno jsem četla nějakou diskuzi o prarodičích, kde paní psala, že by přerušila kontakt s tchánovci a snesla se na ni uplně vlna kritiky, že přece nebude odpírat vnukovi prarodiče. Na Vánoce mi dokonce jedna naše sousedka nadala, že co jsem si to dovolila nechat mámu uplně samotnou a odstěhovat se někam do háje. Jestli mi to není blbé. No akorát jsem se zmohla na to, že jí do toho nic není a že si chci žít taky svůj život. Manželovi se to samozřejmě nelíbí, že každý rok by měl být s jeho tchyní na Vánoce a na Silvestra, ale já to zatím asi nedokážu ji přes toto období nechat samotnou.
Pristi rok at prijede matka k Vam na svatky. Vubec bych s ni o tom nedebatovala - vanoce budou u nas a tecka. Ona taky za rok muze travit svatky s novym dedkem nebo s kamaradkou nekde u more. A sousedku bych poslala do riti rovnou a hur - dobre si ji to rekla, ze mas vlastni rodinu a ze do situace u vas je ji lejno…
Telefonaty omezit - jeden v tydnu a pokud nebude vysirat a s dcerkou manipulovat tak druhy o vikendu. Sama vidis jaky to ma negavliv na dcerku… ![]()
@Anonymní píše:
ty ale uvědomuješ si, že tvá máma vám řídí život, jako kdybyste byli loutky v pimprlovém divadle?
měla jsi dobře nakročeno, ale vypadá to, že nedokážeš překročit svůj stín, tohle špatně dopadne - ty jsi ji zase nechala režírovat tvůj život, podlehla jsi jí,
pokud se nevzpamatuješ, špatně to dopadne, manžel se s tebou rozvede, ty se s dcerou vrátíš k matce, a ona tě úplně zmanipuluje a zničí - což už se v podstatě stalo,
proboha vzpamatuj se
@stinga píše:
ty ale uvědomuješ si, že tvá máma vám řídí život, jako kdybyste byli loutky v pimprlovém divadle?
měla jsi dobře nakročeno, ale vypadá to, že nedokážeš překročit svůj stín, tohle špatně dopadne - ty jsi ji zase nechala režírovat tvůj život, podlehla jsi jí,
pokud se nevzpamatuješ, špatně to dopadne, manžel se s tebou rozvede, ty se s dcerou vrátíš k matce, a ona tě úplně zmanipuluje a zničí - což už se v podstatě stalo,
proboha vzpamatuj se
Ji te matky je porad lito a chova si k ni pocity viny. Uz driv jsem rikala, ze absenci vzteku zakl.vuci matce nechapu a dostala jsem za to tady sodu, ze prej jsem to urcite nezazila, kdyz ji nechapu.
@Anonymní píše:
Musíš myslet hlavně na svou dcerku! Sama vidíš co způsobila dvoutýdenní návštěva a každodenní telefonáty. Vždyť je to šílené! Milující babička by byla štěstím bez sebe, že se vnučce dobře daří a líbí se jí ve školce. A tvoje matka… ta dělá vše proto aby malá každý den plakala. Chce si jí stejně jako tebe akorát připoutat k sobě. Mysli na to, že jak malá poroste bude babička v manipulaci přitvrzovat. A nakonec pokud by matka dosáhla svého by dceru čekalo stejné dětství jako jsi měla ty. To vážně chceš?
Na psychopaty bohužel nic jiného než rapidní omezení, nebo úplné přerušení kontaktu nefunguje. Pro matku jsi toho udělala opravdu hodně. Ale podívej se co vám dělá!!! Nemá na to sebemenší právo. Hranice nastavit nejdou. Opravdu to není tvoje chyba! Ty nemůžeš za to jak tvoje matka dopadla. Jí jde jen o to aby dosáhla svého. Tebe a dcerku si k sobě připoutala a mohla vás každý den terorizovat.
Pokud to nedokážeš sama vyhledej terapeuta, ale pozor takového, který se na toxické vztahy přímo specializuje. A opravdu nenech matku dosáhnout svého!! Mysli na své dítě, manžela a samozřejmě sebe!!!
Ahoj Zakladatelko. Super, že jsi se ozvala. Chápu, že máš vůči mámě výčitky svědomí, ale ne, Ty fakt neneseš odpovědnost za to jak teď máma žije, nic jsi neprovedla. Tvá rodina je v pohodě? Nenech se nahlodat, vydrž a jak tu už holky psaly - fakt nastav pevná pravidla, telefon jednou týdně, dvakrát jen za odměnu. Pokud vím, tak Tvoje máma není nemohoucí, chodí do práce a má v blízkosti rodiče - Tvé prarodiče + příbuzenstvo. Najdi si s dcerkou nějakou aktivitu ať nejste tak často doma, nevystavuj jí negativnímu vlivu Tvé matky. Můžeš přímo ovlivnit to aby byla šťastná, ne zmatená, manipulovaná a pod tlakem. Věřím, že Tvá vlastní rodina pro Tebe znamená mnohem víc než předstíraná spokojenost Tvé matky (nikdy nebude spokojená) a uděláš všechno pro to, aby jste byli šťastní. ![]()
@Hanka1 píše:
Pristi rok at prijede matka k Vam na svatky. Vubec bych s ni o tom nedebatovala - vanoce budou u nas a tecka. Ona taky za rok muze travit svatky s novym dedkem nebo s kamaradkou nekde u more. A sousedku bych poslala do riti rovnou a hur - dobre si ji to rekla, ze mas vlastni rodinu a ze do situace u vas je ji lejno…
Telefonaty omezit - jeden v tydnu a pokud nebude vysirat a s dcerkou manipulovat tak druhy o vikendu. Sama vidis jaky to ma negavliv na dcerku…
Len tu je riziko, aby po sviatkoch odišla. Viem si živo predstaviť tie scény s blížiacim sa odchodom, čo ju nasilu naložia na autobus domov? V tom vidím veľké riziko, dostane ich tam, kde chce. Ja by som vianoce obmedzila na jednodňovú návštevu u nej ![]()
@ekira5 píše:
Len tu je riziko, aby po sviatkoch odišla. Viem si živo predstaviť tie scény s blížiacim sa odchodom, čo ju nasilu naložia na autobus domov? V tom vidím veľké riziko, dostane ich tam, kde chce. Ja by som vianoce obmedzila na jednodňovú návštevu u nej
Jj. A ještě bych zvolila jiný vánoční svátek než Štědrý den, potažmo večer. Nějak v tom cítím, že ten Štědrý večer ji ubezpečuje v její moci. Ale ty už máš svoji rodinu a skloubit to zjevně nejde, tak si myslím, že trávení Štědrého večera s manželem a dcerou by byla dostatečně silná zpráva, komu z nich dáváš přednost. A to zpráva především pro manžela, ten si po tom všem taky už zaslouží ujištění. Jak se k vývoji situace staví on?
Jinak je super, že ses ozvala! ![]()