Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@stinga Když bychom volaly jednou týdně, tak mi to nebude vůbec vadit, ale vadí mi ty různé narážky typu „malá je tam s tebou jak ve vězení“ apod. Od doby co jsme zase všichni 3 spolu si snažíme každou volnou chvíli maximálně užít. O víkendu jsem se bavila s manželem a ten mi řekl, že kdybych se s malou nevrátila a nenastoupila do práce (a malá do školky) v místě našeho bydliště, tak by podal žádost o rozvod, že už byl rozhodnutý. Já se mu samozřejmě nedivím.
Vidíš, co se mu honilo hlavou.
Prostě jí vždycky řekni, že jestli bude říkat takové věci, skypovat si s ní nebudete. Pokud bude pokračovat, utnout Skype, říct dcerce, že se ti nelíbí co babička říká a je to.
@Anonymní píše:
@stinga Když bychom volaly jednou týdně, tak mi to nebude vůbec vadit, ale vadí mi ty různé narážky typu „malá je tam s tebou jak ve vězení“ apod. Od doby co jsme zase všichni 3 spolu si snažíme každou volnou chvíli maximálně užít. O víkendu jsem se bavila s manželem a ten mi řekl, že kdybych se s malou nevrátila a nenastoupila do práce (a malá do školky) v místě našeho bydliště, tak by podal žádost o rozvod, že už byl rozhodnutý. Já se mu samozřejmě nedivím.
no takže jsi se vrátila na poslední chvíli a zachránila manželství vám oběma i dceři, střídavá péče není nic moc,
a tvoje maminka je opravdu psychopat, ona chce, aby ti manželství zničila, aby ses vrátila k ní - vím, že se to těžko čte, maminka je maminka, ale ta tvá je hrozně nebezpečná osoba
@Anonymní píše:
Vis co na tom celem nechapu? Jakto ze nejsi ani trochu nastvana? ![]()
Matka si z tebe citovym vydiranim udela sluzku, malem te rozvede, pokousi se ti vzit dite a ty? Ani kapka zdraveho nastvani…?
@PaníBovaryová Někde uvnitř jsem na ni naštvaná hodně. I kvůli tátovi, který by tady určitě ještě byl, kdyby neskákal tak jak ona pískala, ale asi se jí uplně nedokážu vzepřít ve stylu, že bych např. ukončila ten skype. Byla jsem vychovávaná k absolutní poslušnosti a dodnes s tím hodně bojuji. Je to pro mne strašně těžké i co se týká výchovy dcery - umět nastavit zdravou hranici.
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová Někde uvnitř jsem na ni naštvaná hodně. I kvůli tátovi, který by tady určitě ještě byl, kdyby neskákal tak jak ona pískala, ale asi se jí uplně nedokážu vzepřít ve stylu, že bych např. ukončila ten skype. Byla jsem vychovávaná k absolutní poslušnosti a dodnes s tím hodně bojuji. Je to pro mne strašně těžké i co se týká výchovy dcery - umět nastavit zdravou hranici.
omezit kontakt. Nebýt dostupná ani na skypu denně… ![]()
@Anonymní píše:
Jasně, je to těžký. Ale podívej kam to s poslušností dotáhl tatínek. Ona nikdy neocení, když jí vyjdeš vstříc, jen budeš špatná, když neposlechneš. Nemusíš žít pořád jako poslušná dcerka, to TY určuješ, co je ve tvém životě správné a co ne, na co máš být pyšná a za co se stydět. TY, ne tvoje matka.
@Anonymní píše:
Ja to chapu. Co nechapu je to, ze te neunavuje, ze ta tva poslusnost je porad pro mati malo. Vsadim se, ze ted roznasi po pribuznych, jak jsi spatna dcera, opustila jsi ji a malou ani nevidi.
@PaníBovaryová píše:
Ja to chapu. Co nechapu je to, ze te neunavuje, ze ta tva poslusnost je porad pro mati malo. Vsadim se, ze ted roznasi po pribuznych, jak jsi spatna dcera, opustila jsi ji a malou ani nevidi.
Pokud jsi takovou matku= vychovu nezazila, pochopit nemuzes a neustale „schazovani“ zakldatelky temito komentari, pro ni posilujici neni… je to jen dalsi podobne chovani jako chovani jeni matky " jak muzes takhle zit proc se ji nepostavis, ublizujes sve rodine, sobe " = nejsi dost dobra, ldyz se nechovas hak si neldo predstavuje… NE nepotrebuje to! Ona vi, ze je to spatne, ona vi co s tim, ale je to beh na dlouhou trat a je na spravne ceste, udelala obrovsky a neskutecne tezky krok… ma oporu manzela ne jeho pohrdani a to hrozne dulezite… Verim, ze je dost silna, aby to zvladla a zvlada dobre a myslim, ze bude jen lip… chce to posilovat svoji hodnotu, sve sebevedomi, lasku k sobe… a pripravit se dobre na dobu, kdy maminka bude nemocna nebo beschopna se o sebe postarat, aby v te chvili nespadla zpet… pripravit se, ze jako jedinacek je na to sama… takze uz ted o te sitiaci davat jasne nahevo, ze ok vezmeme te k sobe, dame ti pokoj a peci, ale vse bude podle nas, nas zivot, ve kterem ti pomuzeme, sezeneme pecovatelku atd atd… ale ne nebude to podle tebe, nepujdeme ( stehovat se) za tebou…
Stejne tak Vanoce, narozeniny deti… " radi te uvidime, budeme moc radi, kdyz prijedes… mi prijedeme na oplatku pristi rok ale na 2 dny ne cele svatky…Proste nejdulezitejsi je pocit, ze ma pravo!!! na svuj zivot, svoje nazory a svoje pocity, nemusi se nikomu zavdecovat a cekam dik a uznani. Je dost dobra maminka pro svoji dceru, je dost dobra zena… A co si o ni mysli matka, ale i vsichni ostatni z jejiho okoli! je jejich problem
.
Hlavní je, bych řekla, ochránit malou dceru, a její nejbližší rodinu. Pomoci by snad dokázal i průměrný psycholog…
Co o Tobě kde roznáší matka - to se budeš muset naučit ignorovat. Dalas matce x měsíců svého života (když nepočítám všechny roky předtím), a teď je to na ní. Jestli poblíž ní bydlí další příbuzenstvo, není co řešit. Tak ať se potěší navzájem a vás nechají dýchat. ![]()
Teď se soustředíš na manžela, novou práci, dcera na školku, a matka ať se soustředí chvíli na jiné příbuzné. Případně ať si najde kamarádky svého věku, pokud ji někdo snese. ![]()
To jak se k Tobě zachovala, že chtěla ještě peníze, že jsi u ní bydlela, když jsi ji chtěla potěšit po smrti manžela, to je nehoráznost. Neskutečná.
@Aglája75 predstav si, ze zazila. Proto to taky zakladatelce rikam, ze nechapu, ze hodla pokracovat v poslusnosti, i kdyz vi, co ji nakonec zbyde.
@PaníBovaryová píše:
@Aglája75 predstav si, ze zazila. Proto to taky zakladatelce rikam, ze nechapu, ze hodla pokracovat v poslusnosti, i kdyz vi, co ji nakonec zbyde.
Taky jsem to zažila a taky s tím dodnes bojuju. Mám v sobě například to, že se nerada hádám nebo si cokoli prosazuju, protože zkušenost s matkou byla taková, že to NIKDY nestálo za to. Vždycky bylo peklo anebo mi to dala vyžrat zpětně… Nesla jsem si to s sebou i v manželství.
Neznamená to, že se nedovedu bránit vůbec, ale věci často řeším „tichým odchodem“. To znamená, že si dělám mlčky a bez nějakých varování půdu pro odchod a pak jednoho dne prostě zmizím. Jako svého druhu řešení to je, nejednou jsem tím někomu vytřela zrak (zvlášť, odešla jsem-li „za lepším“), ale občas jsem odešla i se ztrátami, jenom abych měla klid. Občas je třeba zabojovat a jít na krev, ale na to jsem asi měkká.
@Hecate no ale odejdes, jestli tise nebo hlasite, je jedno. Kazda jsme jina.
U zakl.me zarazi, ze ani tise. Do odchodu od mati ji natlacil nastup do zamestnani a tato diskuze.
@PaníBovaryová píše:
Ale ona v poslusnosti pokracovat nehodla…aspon teda ja jsem si nevsimla… jen nekdo je prirozene slusny a jiny trochu od rany… nejde z poslusnosti skocit do lhostenosti.. ne kazdemu.
@PaníBovaryová píše:
@Hecate no ale odejdes, jestli tise nebo hlasite, je jedno. Kazda jsme jina.
U zakl.me zarazi, ze ani tise. Do odchodu od mati ji natlacil nastup do zamestnani a tato diskuze.
Ale to je prave vysledek te vychovy a vlivu matka… a to co je zbytecne predhazovat a vycitat…a ona na tom pracuje… a fakt to neni na tyden nebo mesic, ale „prace“ a vyvoj na roky:(.
@Aglája75 píše:
Ale ona v poslusnosti pokracovat nehodla…aspon teda ja jsem si nevsimla… jen nekdo je prirozene slusny a jiny trochu od rany… nejde z poslusnosti skocit do lhostenosti.. ne kazdemu.
Ja ji ale nic takoveho prece nepodsouvam, ze ma byt od rany a nevim co.
A to kazdodenni skypovani mi jako poslunost teda pripada - to rikam jako ta, co si podobne hlasky „je tam s tebou jak ve vezeni“ vyslechne taky. Proto vim, jak je to znicujici a ze se to neda dlouho vydrzet. Premyslim, kde to rupne a doufam, ze to zakl. neodnese svym zdravim.