Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hobitka píše:, no, my jsme porad nejlepsi maminka a tatinek, ale 11 ji teprve bude
.
U nás posun. Už nejsme nejhorší a hnusní rodiče (protože chceme, aby si dítě čistilo zuby, sprchovalo se a odnášelo po sobě bordel) ani se dlouho už nikdo nechtěl stěhovat k babičce. ![]()
Dokonce se naše dítě divilo, jak mohou někteří rodiče nechat děti nenosit úkoly, pomůcky, nechat je mít pětky či jim dokonce nedat peníze na výlet či nevyřídit potvrzení o zdravotní způsobilosti. Dospělo k závěru, že takovi rodiče jsou fakt nějací divní. My (jako já a táta) divní a hrozní nakonec nejsme, jen ho občas našimi požadavky dost štveme a obtěžujeme (ach, ještě se nám tam vyskytuje ta čirá dětská upřímnost
).
Nicméně sourozenec je samozřejmě stále úplně nejblbější.
@inkakřivák píše:
@Sedmnactnulajedna Budeš se divit, ale kupodivu věděla. Kdyz byla dcera za školou, odpoledne mi to přiznala. Věděla jsem o jejich láskách, o jejich trápení. Ale nikdy, nikdy na mě neměli držku takovou jako má ta holka zde. Nikdy se nebáli přijít a o cokoliv požádat, nikdy neměli potřebu vyhazovat žákovskou a zatloukat známky. Tyhle řečický o teroru naší generace už mě štvou. A mám občas chuť zařvat jo, týrali jsme je. Dokonce tak, že už teď nám zeť oznámil, že na příští rok má i pro nás objednaný hausbót na dovolenou, snacha mi včera poslala plán dovolenky a děcka s námi řeší kdy vyrážíme na další rodinnou akci. Týrání jsme. A až současná generace vychovává děti správně. Sranda je, že vaše děcka si budou myslet to stejné. Ono je to pořád dokola. Mladí si mysl, že objevili Ameriku a teď nám ukážou.Emoce ve stylu mami ty jsi kráva, tati ty jsi dbil? Tak ty bych jí pomohla zpracovat velmi rychle.
Tyhle emoce by nemusely ani treba prijot. Kdyby se konflikty resily v klidu.
Jasne, ze tohle je pres caru, ale to uplne vypraskem nezlepsis
@Svistice Jo, nebo třeba údiv nad tím, že někteří rodiče se vůbec nezajímají, když dítě nepřijde na noc domů a jsou rádi, že u nás to není. Že by měli dojem, že jsou nám lhostejní. Víš, jaký jsem dostala nejlepší dárek ke stříbrné svatbě? Že nám obě děti poděkovaly. Za to, že jsme spolu, za to, co pro ně děláme a dělali jsme, za to, že jsme rodina. Řvala jsem jak želva.
@evi3 píše:
však já po ní nechci aby se chovala jako dospělá, když není, ale zase už to není dítě. A musím na ní nechat aby se učila odpovědnosti a tomu, že některé věci sice nejsou zakázané (jako ta mikina), ale společenská pravidla existují.
U nás to hlavně bylo o vzteku a křiku a to nejde vyhovět ji, když to není nepodstatná věc, jenom proto aby neřvala na celý dům, naschvál nedupala a netřískala dveřmi.Já chápu, že kdy jindy se má takhle chovat, když ne v pubertě, ale rodič je taky jenom člověk a má i jiné starosti než aktuální nálada puberťáka.
Ty máš štěstí, Tvoje dcerka je mírná povaha a ne divoženka
Vsak o i se to deti nauci, davka trpelivosti musi byt ale velka
.
Ale je skvele sledovat, jak to dite je cim dal vic chovanim vyspelejsi a jek je to pak v pohode
.
Ma dcerka jako vzdy byla jemnejsi povaha, ale nejaky tyhle mini sceny byli taky, ale ja ji z aro nikdy nevyhrotila, tak tam nebyla to vyhroceni od ni zpet
@inkakřivák píše:
@Sedmnactnulajedna Budeš se divit, ale kupodivu věděla. Kdyz byla dcera za školou, odpoledne mi to přiznala. Věděla jsem o jejich láskách, o jejich trápení. Ale nikdy, nikdy na mě neměli držku takovou jako má ta holka zde. Nikdy se nebáli přijít a o cokoliv požádat, nikdy neměli potřebu vyhazovat žákovskou a zatloukat známky. Tyhle řečický o teroru naší generace už mě štvou. A mám občas chuť zařvat jo, týrali jsme je. Dokonce tak, že už teď nám zeť oznámil, že na příští rok má i pro nás objednaný hausbót na dovolenou, snacha mi včera poslala plán dovolenky a děcka s námi řeší kdy vyrážíme na další rodinnou akci. Týrání jsme. A až současná generace vychovává děti správně. Sranda je, že vaše děcka si budou myslet to stejné. Ono je to pořád dokola. Mladí si mysl, že objevili Ameriku a teď nám ukážou.Emoce ve stylu mami ty jsi kráva, tati ty jsi dbil? Tak ty bych jí pomohla zpracovat velmi rychle.
Tak fajn. To jsem ráda. U nás to teda byl takový mírný podprahový teror.
Dokonce i moje děti vnímají ten rozdíl. Samy mi řekly, že jsou rády, že nejsem jako babička. A to se opravdu hodně zlepšila, i děda.
Já si respekt zjednávám jinak - přirozeně a obvykle v klidu. A nějaké vztekání nebo nadávky a scénáře, co popisuje zakladatelka, je pro mě úplné sci-fi. I proto, že s dětmi jednám na rovinu, vstřícně, ale ne příliš benevolentně, a bez nějaké snahy bojovat.
Třenice máme, to samozřejmě, ale války ne.
@Hobitka píše:, no, my jsme porad nejlepsi maminka a tatinek, ale 11 ji teprve bude
.
U vas to tak urcite uz zustane ![]()
@Svistice píše:
No to je sice hezké, ale to že já mám nerva nebo PMS neznamená, že mým chováním musí trpět okolí
Ty uz jsi velka
![]()
Otázka je proč takhle šílí 2× týdně. Opravdu šlo o blbou stavu kterou nakonec vyplivla na zem? nebylo to je záminka když viděla že není sladká snídaně a šťáva? možná si jen vynucuje jakoukoliv pozornost. Já bych asi zkusila ignorovat. Chce stavu tak at si jí jde koupit nebo k pití může mít ledový čaj, vodu do které se dá ovoce. vše lepší než pít přeslazenou vodu
. dcera dost věcí nejímala na snídani si vybere mixy mysli nebo kaši, nebo si bere chléb s lučinou, pl. sýr a kolikrát že si vezme jen jablko. Kolikrát se stalo že měla chuť k večeři na něco co už nebylo tak si vzala něco jiného a to co chtěla jsem jí řekla že až se půjde na nákup tak si to může pak dát k večeři. Ale já v tom vidím tu pozornost, i to jak pak že si musí vzít prášek na bolest bylo jasné volání po pozornosti. Ty nadávky to by přehnala
ale jinak se dá skoro na všem domluvit. Až by se uklidnila tak bych si s ní sedla a probrala to že takhle rozhodně ne a navrhnout i pro příště řešení. Bud si to půjde koupit sama nebo vymyslet náhradní řešení
Ale rozhodně ne že bude nadávat a plivat na zem. To asi i ví že by dobře nedopadlo ![]()
@Sedmnactnulajedna beru. Mě prostě štve ten automaticky předpoklad že výchovy ke strachu. Víš co? To bylo, je a bude. I teď se tak část rodičů chová. Stejně jako se tak chovala ta část dřív. Heled k nám věčně chodili kamarádi našich dětí, doteď se stykame, týkáme si, klidně přijedou na návštěvu i se svými dětmi. Jejich děti nám říkají babičko, dědo. Takže mě opravdu štvou tyhle hloupé paušalizující názory a řeči.
@_.Emilyyy píše:
U vas to tak urcite uz zustane
Dik
, no kez by, ale uvidime, az puberta zabusi na dvere, zatim jenom zlehka tuka a mohu se tvarit, ze to neslysim
.
@Svistice píše:
U nás posun. Už nejsme nejhorší a hnusní rodiče (protože chceme, aby si dítě čistilo zuby, sprchovalo se a odnášelo po sobě bordel) ani se dlouho už nikdo nechtěl stěhovat k babičce.
Dokonce se naše dítě divilo, jak mohou někteří rodiče nechat děti nenosit úkoly, pomůcky, nechat je mít pětky či jim dokonce nedat peníze na výlet či nevyřídit potvrzení o zdravotní způsobilosti. Dospělo k závěru, že takovi rodiče jsou fakt nějací divní. My (jako já a táta) divní a hrozní nakonec nejsme, jen ho občas našimi požadavky dost štveme a obtěžujeme (ach, ještě se nám tam vyskytuje ta čirá dětská upřímnost).
Nicméně sourozenec je samozřejmě stále úplně nejblbější.
Jo, sourozenci jsou u nas taky nejblbejsi, ale my rodice mame z nejakeho zatim nezjisteneho duvodu stale svatozar
.
Nase holky jsou trochu komplikovane osobnosti (kluk je zatim takovy nekomplikovany), ale fakt je, ze mam taky nejlepsi deti na svete (vetsinou dodavam hlavne kdyz spi, ale i bez toho spani se to da). Ve finale nam je posledni dobou okoli chvali az zavidi, ze bych snad skoro byla pysna, kdybych nevedela, ze pycha predchazi pad. Rozhodne si bohuzel nemyslim, ze nutna vychova z me strany v brzke dobe skonci
.
@Hobitka píše:
Dik![]()
, no kez by, ale uvidime, az puberta zabusi na dvere, zatim jenom zlehka tuka a mohu se tvarit, ze to neslysim
.
Vsak puberta je krasna, neboj
![]()
@_.Emilyyy no právě, chování dítěte je z části dané temperamentem a rodiče klidných dětí si celkem nedovedou představit, že to, jaké je jejich dítě není jenom čistě jejich zásluha.
U dítěte mladšího 15 ho nemůžu nechat aby si vybralo, jestli zůstane na týden samo doma bez jakéhokoliv dohledu dospělé osoby.
Příklad z minulého týdne: jedeme na týden do Krkonoš a dcera si mohla vzít sebou nějakou kámošku.
Ta která měla jít, nakonec nemůže a všechny ostatní holky jsou pryč. Tak ji napadlo, že by s námi mohl jít Vojta, spolužák ze třídy, teď si celkem rozumí, ale není to, že bych ho znala od dětství, nikdy u nás nebyl, maminku znám jenom od vidění.
To jsem řekla ne, vznikla další diskuse o tom, co není zakázané ale není společensky přijatelné. Obviňování, že jí vůbec nevěřím atd. Vzdala to nakonec až po mém dotazu, proč teda nejsou na pokojích s kluky na škole v přírodě.
Ale na druhý den přišla s tím, že když teda nemůže Vojta, tak by mohl jít Lukáš (o kterém vím, že se ji před časem líbil)
.
To už jsem nediskutovala, nevysvětlovala, jenom jsem řekla, že taky můžeme zůstat doma… a je klid a do Krkonoš jedeme… a bez kluků.
To je to jak jsem psala, že někdy mám pocit, že jí někdy jde jenom o to dohadování, jako že cesta je cíl ![]()
@evi3 píše:
@_.Emilyyy no právě, chování dítěte je z části dané temperamentem a rodiče klidných dětí si celkem nedovedou představit, že to, jaké je jejich dítě není jenom čistě jejich zásluha.U dítěte mladšího 15 ho nemůžu nechat aby si vybralo, jestli zůstane na týden samo doma bez jakéhokoliv dohledu dospělé osoby.
Příklad z minulého týdne: jedeme na týden do Krkonoš a dcera si mohla vzít sebou nějakou kámošku.
To je to jak jsem psala, že někdy mám pocit, že jí někdy jde jenom o to dohadování, jako že cesta je cíl
Ta která měla jít, nakonec nemůže a všechny ostatní holky jsou pryč. Tak ji napadlo, že by s námi mohl jít Vojta, spolužák ze třídy, teď si celkem rozumí, ale není to, že bych ho znala od dětství, nikdy u nás nebyl, maminku znám jenom od vidění.
To jsem řekla ne, vznikla další diskuse o tom, co není zakázané ale není společensky přijatelné. Obviňování, že jí vůbec nevěřím atd. Vzdala to nakonec až po mém dotazu, proč teda nejsou na pokojích s kluky na škole v přírodě.
Ale na druhý den přišla s tím, že když teda nemůže Vojta, tak by mohl jít Lukáš (o kterém vím, že se ji před časem líbil).
To už jsem nediskutovala, nevysvětlovala, jenom jsem řekla, že taky můžeme zůstat doma… a je klid a do Krkonoš jedeme… a bez kluků.
Devce moje
, s kluky to bude jeste horsi a horsi
.
Pevne nervy
![]()
@_.Emilyyy píše:
Devce moje, s kluky to bude jeste horsi a horsi
.
Pevne nervy![]()
vííím ![]()