Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Rádkyně píše: Více
To rozhodně má, ovšem pokud se ona nechce na péči o jeho dítě podílet, tak není možné, aby byla doma a očekávala, že on se postará o své dítě a kompletní finanční zabezpečení její a jejich společného dítěte.
@Anonymní píše: Více
Když s někým spis bez ochrany tak to děcko prijde dřív nebo později pokud nejsi úplně neplodná to je tvoje hloupé a nezodpovědné rozhodnuti nesvádej to na to ono samo..
@Al35 já jsem psala, že ono samo???
Můžete mi to zvýraznit??
Asi jsem slepá….
Já nelituju, že máme dceru, nelituju, že s partnerem jsem, nelituju, že máme další dvě děti…
Jen jsem se ocitla v nepříjemné situaci a chci ji vyřešit…
Pardoooon, že nejsem paní dokonalá….
Některé tu jste vážně k smíchu….
Spíše k pláči…
Vy si všechny myslíte, že kudy chodím tudy si dělám nezodpovědně děti, vlastně hledám živitele pro sebe a svoji dceru….
Ale já jsem tu s příspěvkem, který se týká mě a nevlastního syna… Pro mě už je to neúnosné a chci to řešit…
Všechny Vaše domněnky a blbé kecy o všem ostatním mi nic neřeší
@j.a.n.i1 píše: Více
V tom případě nemůže mít otec střídavou péči, jestliže péči o dítě není schopen zajistit.
Jak to dělají jiní rodiče? Ti taky chodí do práce a starají se o dítě s pomocí druhého rodiče a institucí. Dítě má otce i matku, nevidím důvod, proč by se o něj měla dlouhodobě starat třetí osoba. Když to otec chce, aby se o něj starala jiná osoba, musí to dítě aspoň trochu vychovávat a směřovat. Ať se pak nediví, že ho zakladatelka nechce hlídat.
Dívej, já nejsem včerejší, můj muž má taky střídavou péči, o děti se stará, vyzvedává z institucí, vozí na kroužky, vymýšlí program, učí se s nimi a normálně do toho pracuje a rodinu zabezpečí úplně normálně, jako většina jiných rodičů. Není v tom žádná věda.
Já mu pomůžu, občas vyzvednu, uvařím, vyperu, uklidím. Ale kdyby se ke mě děti chovaly škaredě, tak to zkrátka dělat nebudu. Je na otci jestli děti naučí slušnému chování, anebo na ně bude kašlat, ale nesmí se pak divit, že na to bude sám.
Není ničí povinnost pečovat o nevlastní děti. Pomoc ano, ale ono se rádo zvrtne k využívání a zneužití ochoty a dobrých úmyslů.
Jenže ta neúnosná situace nastala jeho a vaší blbostí a jeho vyčůraností..
@Maddie764 píše: Více
Ehm jakože fakt zakladatelka! by mela chtít mít kluka ve své péči? Neměli by náhodou chtít jeho rodiče? ![]()
V úvodu jsi psala, že jsi otevřená pozitivním i negativním reakcím a teď máš problém ty negativní reakce zpracovat.
Víš, ten malej za nic nemůže. A neobviňovala bych ani jeho matku. Kecy, že je alkoholička a na antidepresích máš od něj, ne z první ruky. A myslím, že v tomhle můžeš věřit všem rozvedeným ženám, že v momentě, kdy si jejich ex našel nový poklad, ony byly ty děsně zlé, špatné, nestarající se atd. atd. Už jsem to tu psala, ale kdo ví, jestli na těch antidepresivech není právě kvůli svému ex za to, co jí v minulosti provedl. Jen konspirace, samozřejmě, ale námět k zamyšlení. Vy dva jste spolu stále ještě relativně krátce na to, aby odkryl všechny karty a abys začala vidět a přiznala sis i jeho slabé stránky.
V každém případě, problém nehledej u toho malého. Nesrovnávej ho ani se svými dětmi, s dětmi sousedů, kamarádky atd., protože každé dítě je opravdu jiné a nikdy nevíš, jestli tam není i nějaké na první pohled neviditelné postižení.
Ten, koho za tuhle situace bys měla vinit a koho bys měla stavit do latě, je tvůj drahocenný poklad, chlapečkův otec. Jeho by sis měla zpracovat, ať se opravdu stará. Umím pochopit, že nemáš vnitřní kapacitu na další dítě. Ale ty sis brala toho svého s tím, že on už dítě má a musela jsi počítat s tím, že tahle situace může nastat.
Tak neobviňuj malého, ale toho svého. Sedni si s ním a prostě to s ním prober, jak by sis to představovala a co je a není průchozí.
@Sunlight515 Určitě nemam problem zpracovat cokoliv, co me k vede tomu, veci začít videt jinak, nez jsem je treba videla, ale pokud mi nekdo pise o hlouposti a nezodpovednosti, tak to pro me neni zadnym přínosem…
Co se tyce toho jaka je byvalka, tak partner je ten posledni co mi o ni neco rekl..
Vsechno prislo od její blízké rodiny a pratel..
A teda nevim, ale opravdu jsem nikdy nesla do vztahu s tim, abych si hned predstavovala nejake hrozne scenare co by kdyby…
Asi jsem se potřebovala utvrdit ve vecech, ve kterych jsem si rikala, ze bych mela fungovat, ze to tak byt musi, ale nemusi…
A tim, ze jsem přebrala zodpovednost za rodice, resila za ne veci ktere me mohli byt uplne jedno, jsme nejspis tam kde jsme…
Zakladatelko, zníš jako rozumná ženská. Chápu, jak to myslíš, byla jsem taky tak trochu ve tvé situaci ![]()
My máme dohromady čtyři děti. Všechny děti se musely srovnat na hladinu, která byla únosná za prvé pro všechny děti a za druhé pro nás jako pro rodiče. Není možné, aby nějaké dítě mělo jiné podmínky, jiný přístup a jiné zacházení - tedy pokud nemá nějaké postižení. Občas to bylo složité, ale je důležité o tom mluvit a hlavně vydržet. Být s mužem za jedno a držet se toho, na čem jste se domluvili.
Myslím, že můžete začít naprosto normálně fungovat. Bude to chtít tvoje pevné nervy, ale myslím, že kluk brzy pochopí, že u vás jsou prostě taková pravidla a bude je dodržovat. Nicméně zapojení otce vidím jako stěžejní součást tohoto procesu. Kluka bych nevyčleňovala, zároveň bych ho přestala brát jako cizáka. Je to prostě kluk, který je čuňátko a neumí tohle nebo tamto. Takové může být klidně i tvé poslední dítě ![]()
Přeju ti, ať najdete souznění a klid, všichni. Vím, jak je to občas vyčerpávající, ale zároveň už mám tohle všechno za sebou, tak můžu říct, že světlo na konci tunelu existuje ![]()
No, takže u dalšího chlapa v pořadí jsi přišla na to, že jsou to mnohdy líní, nespolupracující sobci, kteří si s prominutím prosedí prd.el radši kdekoliv jinde, než aby se doma aktivně podíleli na výchově svých děcek. Odpovídá tomu jeho „pracovnímu nasazení“ plat? Je to tak nehorázně častý model, nevýhodný pro ženu, až to práská dveřmi.
Asi si s ním rázně promluv o tom, jak výchovu vidíš Ty a co je potřeba u vás změnit.
Rozchod je zřejmě nemožný kvůli tomu, že jsi na mateřské, a taky by teda další dítě přišlo o tu tzv. jistotu domova.
Ještě je možnost zajít do poradny a taky třeba něco udělat s tou jeho bývalkou. Pokud je ta žena až tak z formy, tak ať si Tvůj muž zařídí výhradní péči a on i Ty budete mít tím pádem možnost kluka vychovávat v lepším módu, s menším vlivem té špatné matky.
Ale na rovinu, ono je to možná ve skutečnosti spíš tak, že jsi jen kápla na špatného chlapa.
Typický obrázek: chlap je doma k ničemu, dojde k rozvodu, ale protože holt nějakou ženskou v té posteli potřebuje, tak pošpiní exmanželku, udělá té nové známosti další dítě, které opět nechá na hrbu jí…
Držím Ti palce.
Nejsou ale žádné výjimky, kdy rodina pošpiní exsnachu, aniž by se to zakládalo na pravdě. Protože se jim jeví příležitost, jak manipulativně dostat novou ženskou tam, kde chtějí, naložit povinnosti na ni, aby uchránili svého synáčka.
Vždyť je to ve Tvém případě skoro jednoznačně vidět.
Takzvaný učebnicový příklad.
Naprosto chápu, že chceš, aby se otec staral o jeho děti. Taky chápu, že chceš a potřebuješ tu být hlavně pro svoje děti.
Ale z mého pohledu máš vyšší nároky na 5 letého kluka. Máš o rok starší dceru, ty holky bývaj šikovnější, rychlejší, čistotnější tak nějak přirozeně. Nejspíš srovnáš, což je taky normální.
Další fakt: EX. Můj ex o mě tvrdí, že jsem toxická psychopatka a manipulátor. Byl semnou 20 let. A celou dobu jsem ho psychicky týrala. A on byl samozřejmě chudinka. A to je to, co řekl jako oficiální důvod, bůh ví co říká své současné.
Takže to, co navykládal o své ex okolí bych brala s velkou rezervou.
A poslední věc. On si to zařídil opravdu k jeho prospěchu. Být dlouho v práci je totiž mnohem jednodušší než mít osobní život a řešit děti. Kolikrát se mi nechce z práce, že radši vytvořím další report nebo prostě jen tak sedím a odhodlávám se k odchodu. A od půlky víkendu se těším zase zpět.
Btw: Taky jsem rozvedená, máme 2 děti, mám je výhradní péči, protože ex o děti nestojí. Má ze mě takový trauma, že je mu zle, když by měl semnou komunikovat. ![]()
Dokud jsem si nepřečetla pár diskuzí na tohle téma, byla jsem pěkně naštvaná, že nemáme střídavku. Teď jsem fakt ráda.