Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
chtěla bych spíše podporu od žen, které prožívají stejné trápení a mají nějaké rady, které by pomohly. Žijeu s partnerem já 31 let, on 36 let. Partner již má dítě 10 let. Společně se snažíme o dítě, já prošla všemi testy a jsem v pořádku, ale u partnera jsou problémy. Čím déle se snažíme, tím více je pro mě těžké se dívat na jejich vztah a být jenom přihlížející, je to pro mě ubíjející. Jediné nad čím přemýšlím je, jak z takového prostředí utéct
je to pro mě psychicky čím dál více náročnější. Posláním se více zaměřit sama na sebe, ale chci se zeptat jste na tom někdo podobne a připadáte si také podobně „slabé“ jako já? Budí ráda za jakoukoli podporu a tipy jak jste to zvládly vy. ![]()
My se snažíme tedy teprve od května, problémy teda na mé straně jsou, to víme, partner na testech ještě nebyl (a samozřejmě věří, že nebude muset, ale kdyby bylo nezbytné nutné, tak by šel). Nicméně věříme, že se to povede přirozeně. Dítě tedy nemá on, ani já. Jinak já 27 let, on 37 let. Partner by moc chtěl, já taky, ale vzhledem k tomu, že si ještě dodělávám vzdělání (snad příští jaro konec) to zatím tolik nehrotim…tedy nehrotim, už jsem si jednou pobrečela no, protože mě nějak dostalo, jak začínají ve velkém těhotnět kamarádky
kterým to ale samozřejmě moc přeji
jinak si vždycky říkám „proč zrovna já/my? Protože my to zvládneme“
Jiná rada asi není, možná jen pokud jsou u partnera problémy, tak je nějak řešit
A hodně štěstí ![]()
Partner by sel jen kdyby to bylo nezbytne nutne… tak spermiogram je snad brnkacka a neni od veci to mit overene, pokud, anonymni tulipanku, cekas snizene sance u sebe. Ssmozrejme po psr mesisich nemusite plasit, ale ani nebrat na lehkou vahu.
Nejlepsi je se po letech snazeni dobrat zjisteni, ze partner „strili slepymi“.
@veronika55728671 pokud ma muz horsi parametry spermiogramu, tak asi nejefektivnejsi je zacit v CAR. Nekdy staci IUI. To je, myslim, 6× plne na pojistovnu (v nemocnicnich centrech urcite).
@Serpentini Rok a pul, to snažení bych brala, jen spíše mám problém s psychikou, více mi vadí koukat na to jak si partner plní rodičovskou roli a já si připadám jako ženská divně ![]()
@Petra Star Já jsem podstoupila vše i včetně pruchodnosti vejcovodu, partner několikrát spermiogram, který na začátku byl v pořádku až následně se začal horsit. Zjistili mu i zánětlivé faktory, tak je fajn, že může problém řešit.
@Petra Star ano, mám určité hormonální problémy, nicméně menstruace pravidelná, ovulace podle bazální teploty taky probíhá, sice později, ale probíhá. Ale nějak jsem si nastavila, že tomu necháme volný průběh a až si dodělám na jaře vzdělání, tak to začneme řešit. Což bude po cca roce snažení. Jelikož partner děti chce, tak myslím, že by ten spermiogram podstoupil. Nějak významně se tomu nebrání
spíš jsme to chtěli nejdříve zkusit „bez lékařů“
Jestli jsem to pochopila správně, tak u tebe je vyloučena neplodnost, ale zatímco u tvého partnera tomu tak není?
Pokud chceš mít opravdu své vlastní dítě a záleží ti na tom, tak vzhledem k tvému věku, bych se raději řídila rozumem… ![]()
Možná, že to zní ode mě trochu tvrdě, ale upřímně… ![]()
Záleží jen na tobě, jestli tomu dáš ještě čas nebo se rozhodneš hledat jiného partnera, který ti bude moci dát vše.
Vím, že je to pro tebe těžké a proto ti přeji, ať se ti splní to, co je pro tebe ve tvém životě nejdůležitější. ![]()
@Černá Madonna hmm, takže v 31 odejít z fungujícího vztahu, najít někoho jiného, s tím se tak dva tři roky sbližovat a ověřovat… když to vyjde, v 35 může také zjistit, že už je problém i na její straně.
To bych řekl, že pokud stávající partner je jinak ok a je ochoten to řešit, jít na testy či cestou umělého oplodnění jeho spermiemi, tak je vaše rada hazardem.
Navíc ne že bych tomu rozuměl, ale „žádný problém“ u pětadvacetileté a u pětatřicetileté nebude podle mne stejná schopnost otěhotnět.
@Černá Madonna Partner je ochotný podstoupit vše to je v pohodě. Já to i vydržím čekat, ale je to stále soužití s partnerem, který již má dítě a to bohužel občas není vše jednoduché. Občas si připadám jako ta třetí, která není na stejné vlně jako oni dva. Při ženskou, která chce být mámou, je těžké jen přihlížet, že vychovává partner. Ještě k tomu nejsem ten typ, který bude držet pusu, takže jsme se kvůli jeho synovi dost hádali, komunikace je u nás celkem problém dlouhodobě. Já jsem ten typ co emoce projevuje více.
Tak abych to shrnula, mám občas pocit, že bych chtěla být sama, vnímám jak mě ta situace sráží. Silni jedinci vy s tím byli asi zcela v pohodě, já občas situaci ve které se nqchazim, nedávám. ![]()
@Anonymní píše: Více
Jasny, nemusite hned behat po doktorech po par mesicich, obzvlast pokud potrebujes dostudovat. Jen na to byt pripraveni, nekterym chlapum to trva, nez se rozhoupu, jakoby je tam chteli mucit…
@Pavel502 píše: Více
Právě, že se mi nechce měnit partner, zastávám názor, že vše se dá řešit, ale jak jsem psala, spíše nevím jak dlouho vydržím tlak toho dívat se na jeho vztah s jeho dítětem, trápit se naši špatnou komunikaci. ![]()
@veronika55728671 píše: Více
Ke snažení ti moc neporadím, ale zkusila bych se zamyslet, zda vám společné dítě nerozbourá vztah úplně. Ty z něj budeš takzvaně „vyndaná“, ale manžel bude svou pozornost muset dělit mezi OBĚ své děti, nebude ti to vadit? Proč jejich vztahu jen přihlížíš, proč se nesnažíš s holčičkou taky vybudovat pěkný vztah?
@veronika55728671 píše: VíceŠpatnou komunikací? To znamená co? Jsi si partnerem jistá? Já mám dojem, že tady budeš mít pořád pocit, že jsi na třetí koleji, a to nebude dělat dobrotu..
@Černá Madonna nemyslim, ze je vhodne uvazovat o rozchodu, jak naznacujes. Pokud ma muz horsi spermie, neznamena to, ze medicina nepomuze. Nam pomohla a nenapadlo me predtim menit partnera.
Ale je potreba to neodkladat. I u IVF plati, ze cim je zena mladsi, tim vyssi je sance na uspech. Vyrazne. Pak hraji roli i penize.