Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Barevné klubíčko píše: Více
Ne to delaji z prirozenostu vsechny deti, ze zkousi co jim kd eprojde atd. Zalezi pouze na povaze ditete jestli vic nebo mene. Jenze ty a vetsina macech to u svych nevidis a u jeho naopak zvelicujes a to je to o cem pisu.
A to jak deti nazyva je nepodtsatne, mnoho z vas je sice nazyva hezky, ale mysli si to same a hlavne se podle toho chova k nik a at se ti to libi nebo ne… ty deti čto samozrejme citi a vi… i kdyz macecha jako milius na ne mluvi slusne
. Vis podstata byva casto zavost vuci jejich matce, protoze vy jste vzdy jen deuhe a za to, ze at se stavite na zadni jak chcete, tak ona vas zivot ovlivnuje a vy jeji ne:). Ja na svych detech chyby vidim, vim, ze je kazde jine a ze kazde potrebuje jiny pristup a stejne bych se chovala i k detem oartnera, ale ja jsem divna… ja jsem kdysi u byvaleho pritele byla vzdy na steabe ditete a obcas i jeho byvale zeny, ldyz iz to prehanel:).
Stačilo mi zažít sousedku odnaproti co si našla chlapa a pořídila si s ním dítě. Ten chlap měl dvě děti z prvního manželství a jak ta sousedka mluvila o těch dětech, jak se k nim chovala, to bylo k zblití. Tak dlouho dávala najevo jak jí vadí že děti chodí za tátou, až ten starší kluk tam přestal chodit úplně a mladší se scházela s tátou jen venku, mimo byt. A jak prskala na tu mámu těch děti, že jim hází děti schválně na krk a sama se válí doma a to ta máma bojovala s rakovinou a jezdila na chemoterapie.
Hele, hnus, hnus fijalovej. A potom ještě se řekne jak děti tátu nechtějí vidět protože je biomatka očkuje. Když už jsou tak velký že samy jezdit do takového prostředí nechtějí.
@Aglája75 píše: Více
Nestáčej to na mě, u nás je situace jiná, než u jiných takových rodin. My s mužovou bývalou nejsme vůbec v kontaktu, není důvod ![]()
Ale jinak jo, asi máš v některých věcech pravdu ![]()
@Anna766 píše: Více
No… Tak to chápu, že si o macechách nemyslíš nic dobrého. Tohle je smutné.
@j.a.n.i1 píše: Více
A neměl by se té malé teda věnovat teď více tatínek? A probírat s ní její pocity, novou situaci atd? Mě by celkově zajímalo, jak on se angažuje… Jestli to zas není ve smyslu, že hodí malou na krk zakladatelce a jde si po svých ![]()
Netvrdím to apriori o všech macechách. Ale že často je to smysleni o nich na základě toho že jsou nespravedlivé.
Shodou okolností jsem se setkala s touto sousedkou na jistě dětské akci. Moje vnučka přiběhla a měla namalovanou tvář a něco co si vyrobila a ukazovala mi to. Ta holčina tam byla taky a čekala až dorazí ten tatínek a rozběhla se k nám a říká že by chtěla taky a ta macecha ji nenechala ani domluvit a začala se rozčilovat že ne, nic! žádný peníze ji na to nedá. Tak jsem řekla vnucce ať jde a ukáže té holčina kde to je a že to nestojí žádné peníze. Akce byla pro děti od města. A věř mi, že bych v tu chvíli ty peníze, kdyby to něco stálo, té holce dala jak mi jí bylo líto.
Milé dámy. Přečetla jsem si vaše rady a opravdu je to celé překroucene a jen útočné. Nevlastní dcerku mám ráda a nás vztah rozhodně není špatný, samozřejmě ji vychovavam, ale vím, že jsem přísnější a duslednejsi než tatínek a co mi vadí je, že dcerka to ví a tak mě v mnohém chce obejít a co já nedovolila, utíká za tátou. Nikdy jsem ale neřekla, že ji nemám ráda a ona mě. Nikdy jsem ji fyzicky nepotrestala. Fakt, že jsem vlezla do vztahu s mužem s dítětem, ano, jsou vztahy, které se rozpadnou a snad to neznamená, že daný rodič už nemá na novou rodinu nárok. Stridava péče je proto, aby měla holčička oba rodiče, zvlášť, když její maminka moc nefunguje.
Moje otázka se týkala pouze rady ohledně chování vůči miminku. Nikdy jsem neřekla, že jsme to s holčičkou neprobrali. Fakt je, že miminku ubližuje opakovane a věděla, že do postýlky žádné věci nesmí dávat, ať byl úmysl s polštářem jakýkoli, věděla, že tam nic dávat nesmí. O žárlivosti samozřejmě vím, ptala jsem se na zkušené rady jiných. Ne na rozbor jaká jsem macecha, co si neměla lézt do vztahu s chlapem se závazky.
@Anonymní píše: Vícefakt se dávají děti do střídavé pece, protože maminky moc nefunguji? Tak si ji vezměte do plné péče. Mně to celé přijde hrozně náročný pro to dítě. Tatínek ji opustil ve 2 letech, v 6 letech má tatínek s novou přítelkyni dítě, navíc kdy maminka ne úplně funguje. Co nějaký odborník? Psycholog? Možná by to pomohlo i manželovi nastavit si hranice k dceři.
Tak to si laskavě adresuj tomu, kdo to napsal
@Jazmine píše: VícePořád je to cizí dítě, jako své ho preci milovat ani nemusí. Tak jako nevlastní otec a nevlastní rodiče nevlastní dítě přece take nemilují tak jako vlastní…
Ale to je tvoje subjektivní hodnocení. To se ukáže až časem, jak to ona sama vnímala a co si z vašeho vztahu odnese a jak ho přehodnotí během dospívání. Neříkám, že je každá macecha mrcha, ale prostě nedokáže spoustu věcí spravedlivě zhodnotit. Já sama jsem vůči sobě natolik kritická, že bych prostě do vztahu a bydlení s partnerovým dítětem nešla - nikdy. Natož si s ním pořizovat další dítě. Nikdo přece předem neví co to s ním udělá. Já si myslím, že prostě objektivita vůči tomu dítěti pak není a ani nemůže být. Ty si o sobě můžeš myslet jaká jsi super nevlastní matka ale ty nejsi nezaujatá. Tuplem ne, když nastává období vzdoru, kdy se ty děti rvou apod
@Lea 1981 píše: Více
Vždyť a co tady celou dobu píšu??? Nechytej se za příspěvek když neznáš celý jeho kontext a nevíš na co jsem reagovala.
@Anonymní píše: Více
Takže jsi jenom po kritice zmírnila, co jsi už jednou napsala, ale vyznění a pocit z toho zůstává pořád stejný ![]()