Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
V PODNAJEMNI sml. je uvedena měsíční výpovědní doba, a pokud není dodržena, je zde uvedena sankce, že z vratne kauce bude stažený 1najem+1000 Kč za služby, protože majitel tak rychle byt zase neobsadi-takze má usly zisk + k tomu musí platit i ty základní. sluzby, které by jinak platil podnajemnik.Bohužel po asi 2 letech bydlení jsem se dostal do obtížné situace a do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli ty peníze na najem budu mít. S majiteli, kteří zastupují nájemce, jsem se tedy domluvil teprve až 2 dny před začátkem dalšího měsíce, který už jsem neměl zaplacený, že peníze neseženu a že tedy skoro ze dne na den koncim.
Majitel mi tedy odmítá vyplatit celou kauci a odvolává se na výše uvedené ustanovení ve smlouvě.
Má na toto právo?
Jo, má
nechápu, co ti na tom přijde divné.. ![]()
No tak popsal jsi, co je ve smlouvě, a potom jsi popsal ukázkový příklad toho, za jakých okolností se to uplatní. Jak tě napadlo, že bys ukončil nájem ze dne na den a odešel s plnou kaucí a bez jakékoliv sankce?
No situace přesně popsaná v platné smlouvě nyní bohužel nastala. Samozřejmě že na to má právo, jelikož jste smlouvu oboustranně dobrovolně uzavřeli. To už tam rovnou můžeš zůstat bydlet. Za práci se prý platí, tak co to třeba zkusit… ![]()
Ze zákona je výpovědní lhůta tříměsíční.
Pokud jste podepsali, to co zminujes, přijde mi to něco jako smluvní pokuta, takže ano, měli by jste to uhradit…
Jen tedy nechápu, zda máš nájemní smlouvu nebo podnájemní, asi si docela pleteš pojmy
Příště si smlouvu procti ať víš co podepisujes.
Jasně že má. Co sis myslel? Že ta smlouva je jenom pro srandu?
Jestli byla kapuce jeden nájem tak samozřejmě má. Pokud byla třeba tři najmy, tak podle smlouvy by měl dva najmy vratit
@Anais Brno píše:
Ze zákona je výpovědní lhůta tříměsíční.
Pokud jste podepsali, to co zminujes, přijde mi to něco jako smluvní pokuta, takže ano, měli by jste to uhradit…
Jen tedy nechápu, zda máš nájemní smlouvu nebo podnájemní, asi si docela pleteš pojmy
Příště si smlouvu procti ať víš co podepisujes.
Ale on má podnájemní smlouvu, ne nájemní. U podnájemní není třilměsíční výpověd.
@Janli to právě nechapu, podle mě, nevi co. podepsali…
S majiteli, kteri zastupuji najemce, to zni hodně divně…
@Janli píše:
Ale on má podnájemní smlouvu, ne nájemní. U podnájemní není třilměsíční výpověd.
Ona není ani u nájemní na dobu určitou. Ta končí uplynutím dané doby, pokud se obě strany nedohodnou jinak. Ale ten dotaz je trochu nejasný. Každopádně by mělo platit to, co je ve smlouvě. ![]()
Příspěvek upraven 05.10.22 v 16:58
@Anais Brno píše:
@Janli to právě nechapu, podle mě, nevi co. podepsali…
S majiteli, kteri zastupuji najemce, to zni hodně divně…
Byla to podnajemni sml.,kde byl uveden nájemce, já jako podnajemnik a toho zastupovali na základě plné moci majitele bytu, to je celá veda.
Ke konci měsíce jsem právě komunikoval s majiteli, že nevím, jestli dám dohromady ty prachy, takže on mi napsal, že pokud je nebude mít na účtu do 29.v měsíci, že tedy mám výpověď a že 30teho si přijde převzít byt. S tím jsem souhlasil, a když jsem chtěl po něm vrátit kauci, tak se začal ohánět právě tím, že jsrm skoncíl vladtne že dne na den, bez měsíční výpovědní doby.
@Anonymní píše:
Byla to podnajemni sml.,kde byl uveden nájemce, já jako podnajemnik a toho zastupovali na základě plné moci majitele bytu, to je celá veda.
Ke konci měsíce jsem právě komunikoval s majiteli, že nevím, jestli dám dohromady ty prachy, takže on mi napsal, že pokud je nebude mít na účtu do 29.v měsíci, že tedy mám výpověď a že 30teho si přijde převzít byt. S tím jsem souhlasil, a když jsem chtěl po něm vrátit kauci, tak se začal ohánět právě tím, že jsrm skoncíl vladtne že dne na den, bez měsíční výpovědní doby.
Ale to jsi skončil. Ke konci měsíce jsi jin teprve dal vědět, ze nevíš jestli budeš mít za par dni na to peníze.. to fakt není cely měsíc ![]()
@lucad77 píše:
Ona není ani u nájemní na dobu určitou. Ta končí uplynutím dané doby, pokud se obě strany nedohodnou jinak. Ale ten dotaz je trochu nejasný. Každopádně by mělo platit ti, co je ve smlouvě.
Mě to je jasný. Má podnájemní smlouvu, nezaplatil nájem na další měsíc a protože byt neopustil včas, nevrátí mu kauci, protože byt by byl část měsíce volný.
V PODNAJEMNI sml. je uvedena měsíční výpovědní doba, a pokud není dodržena, je zde uvedena sankce, že z vratne kauce bude stažený 1najem+1000 Kč za služby, protože majitel tak rychle byt zase neobsadi-takze má usly zisk + k tomu musí platit i ty základní. sluzby, které by jinak platil podnajemnik.
Bohužel po asi 2 letech bydlení jsem se dostal do obtížné situace a do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli ty peníze na najem budu mít. S majiteli, kteří zastupují nájemce, jsem se tedy domluvil teprve až 2 dny před začátkem dalšího měsíce, který už jsem neměl zaplacený, že peníze neseženu a že tedy skoro ze dne na den koncim.
Majitel mi tedy odmítá vyplatit celou kauci a odvolává se na výše uvedené ustanovení ve smlouvě.
Má na toto právo?