Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Všem moc děkuju. Mám pro dnešek o čem přemýšlet. Přijímám, že jsem nasekala hodně chyb, pokusím se někde najít svůj instinkt a nebudu se bičovat za každý zvýšený hlas. Fakt nechci vychovat sobeckého vzteklouna, máme solidně nakročeno, snad je ještě čas to zvrátit… Jen pořád tápu, jak ty hranice nastavit, kudy vede cesta.
@Ivethea píše:
Všem moc děkuju. Mám pro dnešek o čem přemýšlet. Přijímám, že jsem nasekala hodně chyb, pokusím se někde najít svůj instinkt a nebudu se bičovat za každý zvýšený hlas. Fakt nechci vychovat sobeckého vzteklouna, máme solidně nakročeno, snad je ještě čas to zvrátit… Jen pořád tápu, jak ty hranice nastavit, kudy vede cesta.
@Ivethea
Přidávám pro pobavení odkaz, jak to většinou stejně vypadá v každé rodině
:
https://www.youtube.com/watch?…
@Ivethea píše:
hlavně to ted nezvrhni druhým směrem - extrémní přísnost a diktatura to také není dobře
@Ivethea podívej se na YouTube na sérii SUPERNANNY. nejen jako tip na metody, ale i pro představu, co z nevýchovně vedeného dítěte taky může vyrůst.
Já si tady jen tak obecně pípnu, že jakmile se něco jmenuje NEVÝCHOVA, tak z toho nemůže být nikdy vychované dítě.. prostě mi to přijde absurdní název už principiálně..
Hranice, vzájemný respekt, důslednost, kompromis..nic jiného nefunguje
joooa ještě - mít smysl pro humor a nebrat se tak moc vážně ![]()
@Ivethea píše:
Otázka druhého dítěte u nás je na denním pořádku. Všichni říkají, že by nám to pomohlo. Já jsem přesvědčená, že na to nemám, na druhou stranu, možná by to klukovi pomohlo se naučit, že se svět netočí jen kolem něj. Jenže mít tohle pak dvojitě? Uf…
Máme dvě holky, první byla klidná, zlatá, sama si hrála, nezažila jsem období vzdoru. Druhá má krize a období vzdoru už od narození
Starší z ní taky berou mory, momentálně se pořád rvou o hračky, když si spolu hrajou, tak je u toho taky řev a blázinec a končí to úrazem… Nechci strašit, taky může být druhé dítě klidné. Ale pokud máš takovéhle krize s jedním, počkala bych s dalším dítětem na dobu, kdy už budeš všechno brát víc s nadhledem ![]()
@nostress píše:
@Ivethea
Přidávám pro pobavení odkaz, jak to většinou stejně vypadá v každé rodině:
https://www.youtube.com/watch?…
@Ivethea
Já jsem Nevýchovu zběžně prolítla, ale zaprvé mi strašně vadil projev té paní, za druhé mi některé příklady řešení situací přišly totálně nevěrohodné a za třetí jsem líná cokoli o výchově dlouhodobě studovat, když mě každý den dostihuje realita ![]()
Můžu Ti nabídnout jedině svojí zkušenost s naší malou vzteklounkou.
Důslednost a stanovování hranic už tady holky probraly důkladně, já bych přidala ještě smysl pro humor ![]()
@robínek Tím spaním to asi taky bude. Jen nevím, co s tím dělat. Přes den víc spát nechce, snaha ho aspoň na chvilku zastavit a třeba s ním poležet v posteli, to je marné. Zkoušela jsem ho ráno hned přenést k nám do postele, že by třeba ještě chvilku usnul, absolutně nemožné, hned lítá, včera dostal záchvat vzteku. Jak probíhá takové vyšetření? To by nemuselo být marné. Masáže bojkotuje, nemá moc rád dotyky, pokud sám nemá náladu, což má minimálně. Přitom jako miminko masírovaný byl pravidelně.
Jeden čas jsme to sváděli na zuby, rostou mu zásadně po čtyřech, takže to by mohlo být, ale ne z dlouhodobého hlediska. Nebo můžou zuby prostě trápit v kuse i půl roku? Bez přestávky? Nemocný nebývá, teď má sice trochu rýmu, na to beru ohled, ale chování je vpodstatě stejné kdykoliv. Nad železem popřemýšlím, teď jsem se i dočetla, že to může být v hořčíku. Jenže v potravinách doplňovat je trochu utopie, sice jíme zdravě, ale většinu nových jídel odmítá pozřít. A na doplňky stravy moc nejsem u takhle malých dětí.
Viz 4 bod, to máš pravdu, tohle u nás celkem zabírá, ale opět, když má syn na to dobrou náladu. Jen je to někdy nadlidský úkol, pořád hledat záchytné body na odvádění pozornosti
Ale ty alternativy moc neprochází.
Už si přijdu jak blázen, když stále píšu, jak tu nic nefunguje. Je pravdou, že jsem si včera popovídala se super terapeutkou, která mi dodala spoustu sil, pomohla mi přiznat si, co bych měla zlepšit. I přes jeho ranní záchvat o páté bylo dopoledne fajn. Ale po poledním hodinovém spánku opět peklíčko až do večera.
@robínek To souhlasím, nebylo by zodpovědný se do druhého dítěte pouštět jenom proto, že by to „mohlo“ synovi pomoc.
@Ivethea
S tím vyšetřením nevím, ono záleží na tom, kolik hodin dohromady za den naspí. Pokus se to spočítat, a pokud je to míň, než děti v tomhle věku obvykle naspí, zkus to zmínit pediatře, třeba vás odešle na neurologické vyšetření.
Jinak to taky může být hyperaktivita, ale na to je asi ještě malý, aby se stanovovala tahle diagnóza, nevím, nemám zkušenosti.
V kočáru už neusne? Třeba odpoledne na procházce? Moje starší spala přes den jedině v kočáře - jedoucím, musela jsem s ní korzovat aspoň 2 hodiny, aby se vyspala a nebyla protivná.
Nebo ho zkusit utahat nějakým pohybem - plavání třeba, že by se mu pak líp spalo? Možná je to prostě hodně akční dítě a potřebuje se víc vybít venku při hře