Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@annaei píše:
Mě přijde daleko užitečnější najít dobrého psychologa, který dokáže s výchovou dítěte poradit. A to nemusí to dítě mít nějaký problé
to fakt myslíš vážně ![]()
nezlob se, ale mnohem užitečnější je se tomu dítěti věnovat než hledat psychologa nebo platit kdejaké kurzy ![]()
fakt, jak už tu někdo psal rodiče zřejmě v dnešní době potřebujou na všechno návod i na dítě ![]()
@brumdinka Hm, toto je opravdu hodnotný příspěvek do debaty. Lidi tu řeší, jak nejlíp vychovávat dítě, což je určitě projevem toho, že se mu nevěnují. Železná logika.
A mimochodem ta „dnešní doba“ je v podstatě opravdu první, kdy rodiče návod na výchovu nemají. Zatímco dřív ho přirozeně dostávali ze široké rodiny, kde mohli odpozorovat spoustu modelů a vyzkoušet si v útlém věku, co znamená starat se o dítě, při postupujícím trendu atomizace rodiny o tuhle možnost často přicházejí. Jestli je podle Tebe chyba pokoušet se získat rady jinde, moc nechápu, o co Ti vlastně jde.
@84simona píše:
To:Viking Ruku na srdce, vy si myslíte, že do dvou týdnů zjistíte, zda má nevýchova smysl? Řekla bych, že to chce delší čas a například po půl roce, kdy člověk zjistí, že to třeba vážně nemělo cenu, tak vám peníze nikdo nevrátí. :-/ Proto mě napadlo, že by bylo fajn, se s někým na kurz složit.
Do dvou týdnů v pohodě zjistíš, jestli chceš zkusit jednat s dětmi jinak, nebo ne. Vyzkoušíš si, zda to funguje. A rozhodneš se, zda budeš pokračovat dál.
@Viking hmm a já zas nechápu o co jde tobě…evidentně si můj příspěvek nepochopil
on totiž žádný návod na výchovu neexistuje..a už vůbec není výchova věc jednoduchá aneb dítě umí udělat každej blbec, ale vychovat jej to je opravdu umění…jen holt v dnešní době každý čeká, že vše půjde vyřešit jednoduše, hladce a pokud možno bez námahy ![]()
nebo si zaplatí 5 tisíc a vše je vyřešeno ![]()
@brumdinka - jestli máš tento názor je jasné, že ti přijde na hlavu platit si kurz. Je ale hodně lidí, kteří si to nemyslí a na tyto kurzy chodí:-) a přináší jim to výsledky ve výchově. Prostě t mají jinak než ty
.
@Mišela1 no tot´ otázka,, jestli jim to přináší výsledky ve výchově - avšak jsem si jistá, že pořadatelům těch kurzů to vynáší slušné zisky
![]()
@brumdinka - tak samozřejmě taky nepracuješ zadarmo, já taky ne. Takže když někdo něco umí a je v tom jedněčný a je ochotný se o to se mnou podělit musím počítat, že taky musím něco vložit ( a ne jenom peníze) aby se dostavil výsledek. Je to jejich rozhodnutí tam jít tím pádem na sebe berou zodpovědnost a musí počítat ze vším - i že to třeba nebude fungovat a nemusí to být zákonitě chyba ve školiteli.
Nechci to tady ovšem plevelit, tak se omlouvám ![]()
@brumdinka píše:
@Viking on totiž žádný návod na výchovu neexistuje..a už vůbec není výchova věc jednoduchá aneb dítě umí udělat každej blbec, ale vychovat jej to je opravdu umění…jen holt v dnešní době každý čeká, že vše půjde vyřešit jednoduše, hladce a pokud možno bez námahynebo si zaplatí 5 tisíc a vše je vyřešeno
Ale ten kurz žádný univerzální návod v tomhle smyslu neslibuje. A taky mi nepřipadá, že by sliboval, že to půjde „bez námahy“, to spíš naopak.
@brumdinka Tak třeba já neměla v dětství od svých rodičů nejlepší vzor. A většinou děti přebírají at chtějí či nechtějí vychovu svých rodičů, protože to je to co znají. A mě psycholog pomohl si najít můj vlastní postoj k výchově. Samozřjmě mi nedaval náod, jak mam vychovat moje dítě, protože moje dítě nejlíp znám já.
A osobně řečeno to jednoduchý neni, protože mě to vrátilo spoustu věcí z meho vlastního dětsví, který v sobě nemam vyřešený
S tím přebíráním vzorů souhlasím. Taky s tím bojuju. Sice kvůli tomu nechodím, k psychologovi, protože v tuhle instituci nevěřím, ale ono je asi jedno, jestli ke stejnému výsledku (tzn. k lepšímu vztahu s dětmi) dospěješ pomocí psychologa, kurzu nebo čehokoli jiného…
To jo, ale já pocit, že moje problémy, můj život, tělo atd. znám nejlíp já a já si tím pádem dokážu nejlíp pomoct. Takže ono je to spíš obecně, že nemam moc ráda doktory a to jsem z doktorské rodiny, no když nad tim přemýšlím tak spíš právě proto…
@annaei píše:
@susi7 tak vetsina psychologu je na nic kor v cr
tak s tím nesouhlasím, máme i v ČR kapacity v tomto oboru, jestli chceš klidně ti pošlu do SZ kontakt na fakt dobrou psycholožku…
jinak já osobně k tomu mám podobný přístup jako @susi7 psycholog můj život nežije…
@susi7 píše:
To jo, ale já pocit, že moje problémy, můj život, tělo atd. znám nejlíp já a já si tím pádem dokážu nejlíp pomoct. Takže ono je to spíš obecně, že nemam moc ráda doktory a to jsem z doktorské rodiny, no když nad tim přemýšlím tak spíš právě proto…
Tak to máš super, že si dokážeš pomoci sama. Ale spousta lidí si sama prostě nepomůže. Ti pak potřebují pomoc někoho jiného. A je to jedno, jestli je to výchova, partnerské problémy nebo něco jiného.
@susi7 Tak psycholog neni doktor a správný psycholog by ti neměl řikat, co dělat. Spíš donutit tě přemýšlet nad sama sebou. Spousta lidí to z ruzných duvodu radši nedělají. A měla jsem užasnou psycholožku, která kolikrát dokázala pojmenovat věci, které mě se děli, ale já jsem to vytěsnovala. @brumdinka Tak já asi kdybych sama neměla psychické problémy bych k psychologovi nešla řešit to jak ho vychovávám. Takhle mam tu možnost tak jí využívám. I v čr se najdou suprový psychologové jednu jsem našla, ale na mojí psycholožku v Luxu to nemá. Ta bohužel svoji praxi skončila